Οι οδοί υπάρχουν για να συνεννοούνται οι άνθρωποι…
Ναι, καλά, θα πω εγώ, και απόδειξη είναι κάποιες ονοματοδοσίες οι οποίες όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα πιο εύκολο αλλά ίσα ίσα δυσχεραίνουν την επικοινωνία τόσο που κάνουν τις εποχές που οι άνθρωποι επικοινωνούσαν με σήματα καπνού να φαντάζουν οάσεις. Είναι και γραμμένες με κεφαλαία οι ταμπέλες των οδών κι εκεί αρχίζει η κατάσταση να ξεφεύγει, να μοιάζει με γλωσσοδέτη, με κάποιο περίεργο παιχνίδι γνώσεων ή με μάθημα ορθοφωνίας. Μεγάλη τύχη να μη ζεις σε οδό με κάποιο από αυτά ονόματα… Σκέψου μόνο τι θα γινόταν στις παραγγελίες για σουβλάκια…
Παράξενα ονόματα οδών που με το που τα ακούς το μυαλό σου αρνείται να κάνει την οποιαδήποτε σύνδεση. Δε θυμίζουν τίποτα γνώριμο: ούτε όνομα, ούτε μέρος, δεν καταλαβαίνεις αν είναι μία λέξη ή δύο, αν είναι επιφώνημα, αν είναι παρατσούκλι, αν σου κάνει κάποιος πλάκα στην τελική. Παθαίνεις κοκομπλόκο. Άπειρα error περνάνε από την οθόνη του εγκεφάλου σου.
Το μόνο που καταφέρνεις να αρθρώσεις είναι: «Πώς είπατε;…»
ΑΛΛΑ, πριν καείς εντελώς, θα σου πω εγώ από πού προήλθαν και ποια είναι η σωστή προφορά τους.
Οδός πρώτη: ΧΟΠΦ
ΧΟΠΦ (Γαλάτσι)
Ξεκινάμε με τα δύσκολα. Χοπφ, κυρίες και κύριοι. Απλά Χοπφ. Το μόνο καλό εδώ είναι ότι υπάρχει μόνο ένα φωνήεν άρα ξέρουμε πού τονίζεται. Από κει και πέρα όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε απολύτως τίποτα άλλο. Εικάζουμε ότι είναι υπαρκτή λέξη μόνο και μόνο γιατί δεν τους έχουμε για τόσο γιόλο τύπους που να έδωσαν στον δρόμο όνομα με τέσσερα τυχαία γράμματα…
Κάπου εδώ θα έλυνα το μεγάλο μυστήριο της Χοπφ και θα σας το παρουσίαζα, αλλά ουψ! δύο Χόπφηδες εμφανίζονται στην αναζήτηση του google και μαντέψτε… Στην ταμπέλα αναγράφεται απλά η λέξη ΧΟΠΦ. Τίποτα άλλο απολύτως. Κανένα γράμμα δεν προηγείται της λέξης. Ήταν τόσο σίγουροι για την κατανόηση της επιλογής από τους Γαλατσιώτες ή απλά δεν μπορούσαν να αποφασίσουν ποιον Χοπφ να βάλουν;
Έτσι κι εγώ θα σας πω και για τους δύο για να έχω τη συνείδησή μου καθαρή.
Το λοιπόν:
Καρλ Χοπφ (19 Φεβρουαρίου 1832 – 23 Αυγούστου 1873): Γερμανός ιστορικός, που ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με την ιστορία του Μεσαίωνα και με πολύ αξιόλογο συγγραφικό έργο. Γεννήθηκε το 1832 στο Χαμ και απεβίωσε το 1873 στο Βισμπάντεν, έζησε δηλαδή μόλις 41 χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια έδωσε έμφαση στην ιστορική του έρευνα με πολύ διεξοδικές μελέτες, ιδιαίτερα για την ιστορία της μεσαιωνικής και φραγκοκρατούμενης Ελλάδας. Ερεύνησε βαθιά το αρχειακό υλικό που είχε σχέση με την Ελλάδα εκείνων των χρόνων.
Χάιντς Χοπφ (19 Νοεμβρίου 1894 – 3 Ιουνίου 1971): Γερμανός μαθηματικός που εργάστηκε στους τομείς των δυναμικών συστημάτων, της τοπολογίας και της γεωμετρίας.
Από την έλλειψη αναφορών σχετικά με την Ελλάδα στο λήμμα του Χάιντς, εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η οδός πήρε το όνομά της από τον Καρλ, αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρεις, άσε να βρίσκονται και οι δύο. Άλλωστε ό,τι μαθαίνεις για καλό είναι.