Κάθε χρόνο, λες πως θα προσπαθήσεις να φας ποιοτικότερα, καλύτερα, πιο υγιεινά, κάθε χρόνο αισθάνεσαι πως αποτυγχάνεις και πως κάτι τέτοιο θα σου κοστίσει και θα σε βάλει σε μπελάδες.
Άκου την Πέρσα: αυτά είναι δικαιολογίες. Θα μοιραστώ μαζί σου, αγαπημένε λάτρη των σνακ από το περίπτερο και του διπλού τυριού πάνω στην πίτσα, μερικά πανεύκολα κόλπα για να εντάξεις θρεπτικά συστατικά στην διατροφή σου χωρίς να σου φανεί ότι είσαι σε δίαιτα ή ότι περνάς βασανιστήριο.
1. Φτιάξε τάπερ από σαλάτες, είτε έτοιμες τύπου Φρεσκούλη είτε κομμένες από τα χεράκια σου τα δυο. Ρίξε μέσα σε κάθε μπoλ συστατικά που θα διαφοροποιήσουν τις γεύσεις: ντοματίνια, καρύδια, κράνμπερις, φρούτα, κάποιο σκληρό τυρί. Βάλε στόχο να τρως ένα τέτοιο ταπεράκι την ημέρα, είτε στην δουλειά, είτε στο σπίτι. Προσοχή, λάδι-ξύδι και λοιπά λίγο πριν την φας.
2. Αγόρασε σακουλάκια από αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, φιστίκια, αποξηραμένα φρούτα. Από αυτά θα ρίχνεις στις σαλάτες σου, αλλά μπορείς και να τρως κάθε πρωί που θα ξυπνάς μια χούφτα ή, μες στη μέρα, να τσιμπολογάς όταν το στομάχι σου αρχίζει να παραπονιέται. Πολύ υγιεινοί οι ξηροί καρποί, θα σε κάνουν πολύ σύντομα να τους προτιμάς από τα λαδερά τσιπς και γαριδάκια.
3. Βάλε στην διατροφή σου γιαούρτι (αν δεν σου αρέσει σκέτο, δοκίμασέ το μαζί με κοτόπουλο ή κρέας, σαν δροσερή σως!), λαδερά φαγητά (φακές, φασολάκια, μπάμιες, αγκινάρες, μπριάμ είναι πιο νόστιμα αν δεν τσιγουνευτείς σε αλάτι και μυρωδικά) και περισσότερο νερό. Αν τα κάνεις όλα αυτά, τότε δεν είναι πρόβλημα το σουβλάκι που έφαγες σε τρεις μπουκιές την Παρασκευή το βράδυ. Άνθρωποι είμαστε.
4. Βρες τις meat-free μέρες σου, πχ. Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη. Ξέρεις πόσο νόστιμο μπορεί να είναι ένα φαλάφελ ή ένα πιάτο με ψητές πατάτες και θαλασσινό αλάτι;
5. Αν πίνεις γλυκό καφέ είναι πανεύκολο να τον κάνεις μέτριο κι αν πίνεις μέτριο, σταδιακά θα τον μετατρέψεις σε σκέτο, αν το αποφασίσεις. Δεν είναι καλύτερο να απολαύσεις μια κουταλιά ζάχαρης μες στην σάλτσα ντομάτας σου μια φορά την εβδομάδα παρά στους καφέδες της μέρας;