Του Ραφαήλ Κουρμουλάκη*
Πενικιλλίνη: 16 χρόνια πέρασαν από την ανακάλυψή της μέχρι την κυκλοφορία της, γιατί οι φαρμακοβιομηχανίες έλεγαν ότι δεν συμφέρει η παραγωγή. Λύγισαν όμως από την πίεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενός κράτους που ανέκαθεν είχε ψηλά την επιστήμη. Τεφλόν: 19 χρόνια από την ανακάλυψη μέχρι την κυκλοφορία. Βαζελίνη: 13 χρόνια από την ανακάλυψη μέχρι την κυκλοφορία. Φούρνος μικροκυμάτων: 18 χρόνια από την ανακάλυψη μέχρι την κυκλοφορία. Κόλλα στιγμής: 16 χρόνια από την ανακάλυψη μέχρι την κυκλοφορία. Cleardrink (ελληνικό τεστ για λαθραία και νοθευμένα ποτά): 2 χρόνια και πόσα ακόμα; Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν χιλιάδες σχόλια πολιτών που ανυπομονούν να κυκλοφορήσει για να προστατεύσουν την υγεία τους.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η ανάγκη για πρόληψη και για το αναφαίρετο δικαίωμα στην υγεία κραυγάζουν. Η ανάγκη για την εφαρμογή του νόμου και την εξάλειψη του λαθρεμπορίου ποτών με έπαθλο στο κράτος 430.000.000€ τον χρόνο κραυγάζουν. Εξαίσιο ισοδύναμο, αλλά δυστυχώς λείπει η Τρόικα για να το ακούσει . Μοναδικός τρόπος είναι καθολικός, φορητός, στιγμιαίος, αξιόπιστος έλεγχος, δηλαδή το Cleardrink.
Το Cleardrink έχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα και ενσαρκώνει ό,τι και τα προηγούμενα: μία άνευ προηγουμένου χημική συνταγή και ένα δυναμικό παγκόσμιας ζήτησης. Είναι φανερό ότι το τεστ έχει γίνει ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας που δεν μπορεί να περιμένει κι άλλο. Τα κέρδη των προηγούμενων εφευρέσεων που ήταν όλα στο φράγμα των δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τελικά, έχουν βάλει μυαλό οι φαρμακευτικές, το ελληνικό κράτος αλλά και η ανθρωπότητα; Στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως παραμένει η Ελλάδα σε επενδύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τοποθετείται δηλαδή μια θέση πιο κάτω από τη Γουατεμάλα και δύο από τη Ζιμπάμπουε. Θυμάμαι όταν πήγαινα σχολείο και αργότερα στο πανεπιστήμιο μας έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν σημείωσε πρόοδο στις επιστήμες γιατί είχε τον Οθωμανικό ζυγό. Όλοι οι μεγάλοι επιστήμονες της εποχής ήταν από την κεντρική Ευρώπη. Ενόψει των 200 χρόνων από την επανάσταση οφείλω ένα ευχαριστώ στους αθάνατους οπλαρχηγούς, διότι δημιούργησα επιστημονικό επίτευγμα σε ελεύθερο κράτος.
Είμαι κι εγώ απόγονος οικογένειας Κρητικών οπλαρχηγών, οι οποίοι αν ζούσαν θα θλίβονταν με το βίωμά μου. Επιστήμη σημαίνει πρώτα απ’ όλα παρατήρηση. Ο Νεύτων παρατήρησε την πτώση του μήλου.
Παρατηρούμε ότι τα πιο ισχυρά κράτη είχαν πάντα τις επιστήμες στην πρώτη γραμμή, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία: Ανάπτυξη νέων φαρμάκων, ανάπτυξη λογισμικού, αξιοποίηση πυρηνικής ενέργειας, χημική, φαρμακευτική και αμυντική βιομηχανία που ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε έρευνα, όπως και μεγάλη “παραγωγή” διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Και το αποτέλεσμα είναι προϊόντα και εφαρμογές που αντικρίζουν παγκόσμια ζήτηση, νέες επενδύσεις και γενικότερα οικονομικό όφελος και ανάπτυξη.
Κοινό της Ελλάδας και των αφρικανικών κρατών η αγνόηση της δύναμης της επιστήμης. Υπάρχει πολιτικός που δεν έχει πει κάτι για το brain drain, την νεολαία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καινοτομία; Τα ισχυρά κράτη έκαναν τη δύναμη της επιστήμης επιστήμη επ’ ωφελεία της εθνικής τους οικονομίας. Και στα ισχυρά κράτη ουρά επενδυτών προηγείται του brain gain.
Την τελευταία μεγάλη εκμετάλλευση επιστημονικού επιτεύγματος στην ελληνική ιστορία την συναντάμε στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία, που χάρη στο υγρό πυρ κρατήθηκε για πάνω από 1000 χρόνια. Και τότε οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες, όχι μόνο άκουγαν τους χημικούς της εποχής που έφτιαξαν κάτι μοναδικό παγκοσμίως και σήκωναν το βάρος της εθνικής άμυνας, αλλά τους παρείχαν και ασφάλεια για να παράγουν το υγρό πυρ απρόσκοπτα.
Πόσο ακούει το σύγχρονο κράτος τους επιστήμονές του σήμερα; Ποια είναι άραγε η στρατηγική της Ελλάδας για την πρόληψη και την άμυνα έναντι της νοθείας ποτών, ενώ ήδη έχει βιώσει τύφλωση τουρίστριας και διεθνή διασυρμό στο BBC για έκθεση της υγείας σε κίνδυνο και μη απονομή δικαιοσύνης στην εν λόγω υπόθεση; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα έχει αναξιοποίητη μία ιστορική ευκαιρία.