Ο Πειραιάς και η Αθήνα χωρίζονται αλλά και ενώνονται από δέκα χιλιόμετρα δρόμου. Οι δύο πόλεις έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα στοιχεία και τη δική τους ιστορία να αφηγηθούν, μέσα από τους χρόνους και τους ανθρώπους που πέρασαν από πάνω τους· τις διαμόρφωσαν, τις άλλαξαν, τους έδωσαν ζωή.
Όταν ακούμε «Πειραιάς», σκεφτόμαστε μάλλον λιμάνι, ενώ στο άκουσμα της Αθήνας σκεφτόμαστε μάλλον την Ακρόπολη. Πέρα από αυτές τις αντανακλαστικές σκέψεις, όμως, υπάρχει μία σειρά από ιστορικά, γεωγραφικά, καλλιτεχνικά σημεία, τα οποία διαθέτει η καθεμία και την καθιστά μοναδική στο είδος της.
Παρ’ όλα αυτά, οι αυτόματες αυτές σκέψεις περικλείουν μία μεγάλη δόση ιστορικής αλήθειας μέσα τους, αφού, στην περίπτωση της πρωτεύουσας, η αρχαία Αθήνα ξεκίνησε ως οικισμός πάνω στον λόφο της Ακρόπολης και η ιστορία του Πειραιά πάει χέρι-χέρι με το υγρό στοιχείο που τον περιβάλλει.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ πάνω-κάτω
ΑΠ’ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αφού ο καλύτερος δρόμος για να πας κάπου είναι η ευθεία, το κέντρο της Αθήνας έπρεπε να ενωθεί με το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά από τα αρχαία χρόνια, με έναν δρόμο. Επομένως, είναι εύλογο να πούμε ότι η οδός Πειραιώς υπήρχε σε αυτήν την πόλη από πάντα. Μέχρι σήμερα, αυτή η ένωση του κέντρου του Πειραιά με την Αθήνα πραγματώνεται μέσα από τον δρόμο-σύμβολο.
Οδηγώντας πάνω-κάτω την Πειραιώς, θαρρείς πως διασχίζεις ένα ποτάμι που δεξιά κι αριστερά το σκηνικό αλλάζει ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας. ανάμεσα στον Πειραιά και την Αθήνα πολλές συνοικίες έχουν ανθίσει. Αστικές, βιομηχανικές, προσφυγικές, όλα τα ιστορικά στοιχεία αυτής της πόλης έχουν αφήσει αποτύπωμα. Στο κατέβασμα, ο ήλιος δύει και καίει τα μάτια σου, στο ανέβασμα, η Ακρόπολη σε περιμένει να την κοιτάξεις.
Νομίζεις ότι μέσα στο αμάξι μπαίνει η μυρωδιά σοκολάτας από τον Παυλίδη και αναρωτιέσαι πότε φτιάχτηκαν ο Ελληνικός Κόσμος, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Athens Heart. Η Τεχνόπολη σου κλείνει το μάτι και σου λέει ότι μπήκες στην Αθήνα. Η πολυχρωμία ανθρώπων και πολιτισμών ανακατεύεται στο κομμάτι ανάμεσα στην Ομόνοια και την Ιερά Οδό.
Πάνω-κάτω η Πειραιώς ισοδυναμεί με περίπατο σε εικόνες και ιστορία.
Πειραιώς ή Παναγή Τσαλδάρη
10 χιλιόμετρα ιστορία
Η οδός Πειραιώς χαράχτηκε από Βαυαρούς γεωμέτρες και μέχρι το 1836 είχε ίδη κατασκευαστεί. Από ένα σημείο και μετά, ακολούθησε την αρχαία οδό που ένωνε την Αθήνα και τον Πειραιά.
Η παλαιότερη ονομασία της οδού ήταν «Δράκου», αφού και ο Πειραιάς ονομαζόταν «Πόρτο Δράκο». Επρόκειτο για τον πρώτο αμαξιτό δρόμο της Αθήνας και, μάλιστα, λειτουργούσε το «Παμφορείον», ιππήλατο λεωφόρειο που ξεκινούσε από την Αιόλου και κατέληγε στο λιμάνι. Από την πλατεία Ομονοίας μέχρι τον Κεραμεικό χτίστηκαν κάποιες από τις πρώτες αρχοντικές οικίες που διατηρήθηκαν μέχρι τον 20ο αιώνα, όταν και το κομμάτι υποβαθμίστηκε με τη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων και αποθηκών. Το συγκεκριμένο κομμάτι μετονομάστηκε σε «Παναγή Τσαλδάρη».
Δεκάδες βιομηχανικά κτίρια, με ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, στέκουν ακόμα στον δρόμο: μεταλλουργία Χαλκόρ, φαρμακοβιομηχανία Σάνιτας, ελαιουργία ΕΛΑΪΣ, σοκολατοποιΐα ΙΟΝ…
HOT SPOT
Εργοστάσιο Παυλίδη
Πειραιώς 135
Το ιστορικό κτίριο φτιάχτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και στέγασε την ήδη φημισμένη σοκολατοποιΐα Παυλίδη. Ο Σπυρίδων Παυλίδης ήταν τυπογράφος, αλλά περί το 1841 άνοιξε ένα ζαχαροπλαστείο στην Αιόλου, το οποίο ονομάστηκε «Γλυκισματοποιείον Παυλίδου». Το 1852 παρασκεύασε την πρώτη ελληνική σοκολάτα ως ρόφημα και την Πρωτοχρονιά του 1861 παρασκεύασε την πρώτη σοκολάτα Υγείας Παυλίδου. Το 1875 ξεκίνησε η κατασκευή ενός νέου κτιρίου στην οδό Πειραιώς 135, για να στεγάσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της επιχείρησης.
ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ στο λιμάνι
Το Λιμάνι του Πειραιά. Το επίνειο των Αθηνών
Το λιμάνι του Πειραιά είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας και της Μεσόγειου θάλασσας, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, τόσο σε κίνηση εμπορευματοκιβωτίων όσο και επιβατών. Το λιμάνι του Πειραιά είναι το σημαντικότερο λιμάνι της Αττικής από τα Αρχαϊκά χρόνια.
Αρχαία χρόνια
507 π.Χ. Ο Κλεισθένης ονομάζει τον Πειραιά Δήμο της Αττικής.
493 π.Χ. Έναρξη της οχύρωσης του Πειραιά και της κατασκευής των τειχών από το Θεμιστοκλή.
483 π.Χ. Ο Θεμιστοκλής πείθει τους Αθηναίους να αναπτύξουν το ναυτικό τους και να μεταφέρουν το επίνειό τους από το Φάληρο στον Πειραιά.
479 π.Χ. Αρχίζει η κατασκευή του λιμένος Πειραιώς και των νεωσοίκων.
478 π.Χ. Ο Πειραιάς οχυρώνεται.
471 π.Χ. Τα τείχη ολοκληρώνονται, ενώ ο Θεμιστοκλής εξορίζεται. Ο Πειραιάς καθίσταται όχι μόνο πολεμικό, αλλά και σπουδαίο εμπορικό λιμάνι.
451 – 431 π.Χ. Ανοικοδομείται η πόλη του Πειραιά, βάσει σχεδίου του αρχιτέκτονα Ιπποδάμου.
267 μ.Χ. Οι Γότθοι και οι Ερούλοι κάνουν επιδρομή στον Πειραιά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν την πόλη.
Βυζαντινοί χρόνοι
395 μ.Χ. Επιδρομή Γότθων υπό τον Αλάριχο. Τελειωτική νέκρωση του Πειραιά και του λιμανιού του. Παρόλα αυτά δεν παύει να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο και ορμητήριο πλοίων ή και ολόκληρων στόλων.
551 μ.Χ. Τα εναπομείναντα λιμενικά έργα του Πειραιά καταστρέφονται από μεγάλο σεισμό.
146 μ.Χ. Παρατηρείται μικρή αύξηση της εμπορικής κίνησης του λιμανιού.
1205 μ.Χ. Η Αθήνα και ο Πειραιάς περιέρχονται στην κατοχή των Φράγκων.
1317 μ.Χ. Το λιμάνι που αποτελούσε αγκυροβόλιο του στόλου των Καταλανών, δέχεται επίθεση των Βενετών. Το λιμάνι αρχίζει να ονομάζεται “λιμήν του Λέοντος” ή “Πόρτο Λεόνε” ή “Πόρτο Δράκο”, λόγω του μεγάλου αγαλμάτινου λιονταριού που βρισκόταν στην είσοδο του.
Τουρκοκρατία
1456. Ο Πειραιάς και η Αθήνα υποτάσσονται στους Τούρκους κατακτητές.
1687-1688. Καταπλέει στον Πειραιά μεγάλος Ενετικός στόλος υπό τη διοίκηση του Μοροζίνι. Ακολουθεί κανονιοβολισμός και καταστροφή του Παρθενώνα. Μεταξύ άλλων λαφύρων μεταφέρεται στη Βενετία και το μεγάλο μαρμάρινο λιοντάρι του λιμανιού.
1824. Απελευθέρωση του Πειραιά από τον Καραϊσκάκη, ο οποίος πολιορκεί και καταλαμβάνει τη μονή του Αγίου Σπυρίδωνα οπού είχαν οχυρωθεί οι Τούρκοι κατόπιν διαταγής του Κιουταχή.
Νεότερα χρόνια
1833. Ο Πειραιάς ανακηρύσσεται σε ανεξάρτητο Δήμο.
1834. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας μεταφέρεται από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Τότε ο βασιλιάς Όθωνας αποβιβάζεται στον Πειραιά για να εγκατασταθεί στην Αθήνα. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αρχή μιας νέας κίνησης στο λιμάνι και ιδρύεται το Τελωνείο και το Υπολιμεναρχείο του Πειραιά, το οποίο υπάγεται στο λιμεναρχείο της Ύδρας.
1904. Η ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται για το φωτισμό του λιμανιού. Γίνεται διαπλάτυνση της προβλήτας της Τρούμπας.
1939. Η έναρξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου αρχίζει να επηρεάζει την κίνηση του λιμανιού.
1941. Τρομερή έκρηξη, μέσα στο λιμάνι πλοίου γεμάτου με πολεμοφόδια επιφέρει μεγάλες καταστροφές στο λιμάνι και στην πόλη. Οι εχθρικές αεροπορικές επιδρομές προκαλούν την καταστροφή των πρώτων γερανών και η γερμανική στρατιωτική διοίκηση κατοχής εγκαθίσταται στο λιμάνι.
1944. Οι Γερμανοί, αποχωρούντες, ανατινάσσουν τα κρηπιδώματα και τις εγκαταστάσεις του λιμανιού. Πραγματοποιείται ανάληψη εκ νέου των φορτοεκφορτωτικών εργασιών του λιμανιού από τον Ο.Λ.Π.
1945. Αρχίζουν στο λιμάνι εργασίες εκκαθάρισής του από τα ναυάγια.
1959. Αρχίζει η κατασκευή του πρώτου Ναυτικού Επιβατικού Σταθμού και δύο μεγάλων αποθηκών, η κατασκευή του λιμένος Ηρακλέους (Αγ. Γεωργίου Κερατσινίου) και ανακαλύπτονται κοντά στο λιμάνι του Πειραιά αρχαία ελληνικά αγάλματα.
2020. Το λιμάνι του Πειραιά ανήκει κατά πλειοψηφία στην COSCO με 67% των μετοχών (16% σε μεσεγγυητικές μετοχές). Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει το 7,14% των μετοχών. Το υπόλοιπο 25,86% ανήκει σε μη θεσμικούς επενδυτές.
ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΟ
Στις γειτονιές των Αθηνών και του Πειραιά
Συνοικίες που έχουν αφήσει αισθητικό και ιστορικό αποτύπωμα στην πόλη της Αθήνας και στην πόλη του Πειραιά. Διαλέξαμε λίγες, αλλά χαρακτηριστικές, γιατί αφηγούνται την ιστορία της πόλης και πώς έφτασε να διαμορφωθεί στη σημερινή της μορφή. Μικρές εικόνες από τις πιο αυθεντικές γωνιές της Αττικής.
Γούβα του Βάβουλα – Πειραιάς
Παλιά λαϊκή συνοικία του Πειραιά, απέναντι από το Καπνεργοστάσιο Κεράνης. Η περιοχή παρουσιάζει το χαμηλότερο υψόμετρο της πόλης, δίνοντας την εικόνα μιας τεράστιας γούβας. Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Βαβούλας είχε χτίσει αρχοντικό. Από τότε, η περιοχή άρχισε να εξελίσσεται σε μια καθαρά λαϊκή συνοικία, με μικρά ισόγεια και σπάνια διώροφα σπίτια, μεγάλες αποθήκες, βιοτεχνίες, εργοστάσια, συνεργεία και ουζοκαφενομαγειρεία. Στις δεκαετίες του 1950 και 1960, ένα μεγάλο τμήμα του οικοπέδου της έπαυλης αποτελούσε την αγαπημένη «αλάνα του Βάβουλα», όπου όλα τα παιδιά της συνοικίας κατέφευγαν για να παίξουν ποδόσφαιρο.
Μακρυγιάννη / Αθήνα
Η συνοικία Μακρυγιάννη είναι συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται νότια της πλατείας Συντάγματος, κάτω από την Ακρόπολη. Την ονομασία της οφείλει στον στρατηγό Ιωάννη Μακρυγιάννη, που έμενε εκεί. Από την περιοχή αυτή ξεκινά η λεωφόρος Συγγρού. Η περιοχή ακόμα χαρακτηρίζεται από τα επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια, που αποτελούν αρχιτεκτονικά κοσμήματα. Ήσυχη συνοικία, πολύ μακριά από τον όρο λαϊκή, αλλά τόσο χαρακτηριστική που, αν πούμε τη λέξη Αθήνα, ασυναίσθητα η εικόνα της γειτονιάς έρχεται στο μυαλό μας.
Ακαδημία Πλάτωνος / Αθήνα
Η περιοχή οφείλει την ονομασία της στον ήρωα Ακάδημο και τη φιλοσοφική σχολή, την Ακαδημία, που ίδρυσε ο Πλάτων το 387 π.Χ. Η περιοχή βρίσκεται κοντά στην οδό Λένορμαν και τη λεωφόρο Αθηνών. Η αστική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ακαδημίας Πλάτωνος ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα, με μεγαλύτερη ένταση την περίοδο μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου και του Εμφυλίου πολέμου. Η κουλτούρα και η ιστορία της περιοχής αποτυπώνεται γλαφυρά στην ομώνυμη ταινία σε σκηνοθεσία Φίλιππου Τσαίτου.
Τρούμπα / Πειραιάς
Το όνομά της το οφείλει σε μια μεγάλη τρόμπα νερού που ήταν τοποθετημένη από τη δεκαετία του 1860 σε μια στέρνα στη διασταύρωση της σημερινής λεωφόρου 2ας Μεραρχίας με την παραλιακή. Στην Τρούμπα, πάντα, λειτουργούσαν οίκοι ανοχής. Μέχρι σήμερα, στην αστική μνήμη της πόλης, η Τρούμπα έχει καταχωρηθεί ως η πιο κακόφημη συνοικία, με τον ελληνικό κινηματογράφο να αποτυπώνει τις παράνομες δραστηριότητες της περιοχής, αλλά –παράλληλα– προσδίδοντας έναν κώδικα τιμής στους ανθρώπους της συνοικίας, όπως στις ταινίες Κόκκινα Φανάρια και Λόλα.
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ:
Και στην Αθήνα υπάρχει περιοχή που ονομάζεται Γούβα, για τους ίδιους λόγους με τη «Γούβα του Βάβουλα» στον Πειραιά. Βρίσκεται ανάμεσα στον Ν. Κόσμο, τη Δάφνη, το Παγκράτι και τον Βύρωνα και παλαιότερα ήταν έλος. Μέχρι σήμερα, είναι από τις πιο πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας. Έχει ονομαστεί και γειτονιά «φεγγαρόκτιστη» καθώς κάποτε τα σπίτια που οικοδομούνταν ήταν παράνομα, αφού η περιοχή ήταν εκτός σχεδίου πόλεως.
ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ θα σε περιμένω…
ΑΠ’ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΩΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΩ
Τα «μουρμούρικα» της Αθήνας
Το 1721, κάτω από την Ακρόπολη, στους «Αέρηδες» της Πλάκας, οι Τούρκοι έχτισαν Μεντρεσέ, που στα τούρκικα σημαίνει ιεροσπουδαστήριο.
Στις αρχές του 18ου αιώνα, όμως, οι Τούρκοι εγκατέλειψαν την πόλη. Με την παράδοσή της πόλης στους Έλληνες, ο μεντρεσές, με τα δωμάτια για τους σπουδαστές και την εσωτερική αυλή, μετατράπηκε σε φυλακή. λειτούργησε από την εποχή του Όθωνα έως του Γεωργίου Α’ και ήταν μία από τις πιο σκληρές φυλακές της εποχής. μπροστά από την πύλη υπήρχε ένας πλάτανος, στον οποίο κρεμούσαν τους καταδικασμένους σε θάνατο κρατούμενους.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1830, αρχίζουν οι κρατούμενοι να τραγουδούν ψιθυριστά μέσα από τα κελιά, για να μην τους ακούνε οι δεσμοφύλακες. Αυτά τα ψιθυριστά τραγούδια είναι τα λεγόμενα «μουρμούρικα», τα οποία αποτελούν τις απαρχές του ρεμπέτικου.
Έβγαζαν δίστιχα και τα συνόδευαν με μουσική από πρόχειρα έγχορδα όργανα, με βασικό στοιχείο τον αυτοσχεδιασμό — τόσο στη μουσική όσο και στον στίχο. Οι φωνές τους, όμως, κατάφεραν να περάσουν τους τοίχους των κελιών και να φτάσουν μέχρι την πλατεία του Ψυρρή, όπου τα τραγούδια εξελίχθηκαν, και στις αρχές του 20ου αιώνα τα «μουρμούρικα» ρεμπέτικα ακούγονταν πλέον σε πολλές λαϊκές συνοικίες.
Ο Μάρκος του Πειραιά και το μπουζούκι
Το 1933 κάνει την άφιξή του ένας δίσκος που είχε μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για το «Μινόρε του τεκέ», ένα οργανικό κομμάτι, μια σύνθεση του Ιωάν-
νη Χαλκιά ή Τζακ Γκρέγκορυ, που ηχογραφήθηκε στην Αμερική το 1932.
Οι διευθυντές της δισκογραφικής εταιρίας Columbia στην Αθήνα, προσπαθώντας να καταλάβουν όλη την ιδιαιτερότητα αυτού του δίσκου των 78 στροφών, κατέληξαν ότι αυτό το διαφορετικό βρισκόταν στο γεγονός ότι είχε έναν διαφορετικό μουσικό ήχο που δεν υπήρχε στους άλλους δίσκους μέχρι τότε. Αυτός ο ήχος προερχόταν από το μουσικό όργανο με το όνομα «μπουζούκι».
Αμέσως και οι ίδιοι θέλησαν να ηχογραφήσουν δίσκους με αυτό το μουσικό όργανο και άρχισαν να ψάχνουν έναν καλό οργανοπαίχτη του μπουζουκιού. Ο πιο γνωστός απ’ όλους, που τριγυρνούσε στους τεκέδες παίζοντας στο μπουζούκι τραγούδια που κυρίως έφτιαχνε ο ίδιος, ήταν ο Μάρκος Βαμβακάρης. Αυτός, λοιπόν, ηχογράφησε το 1933 τον πρώτο δίσκο με μπουζούκι στην Ελλάδα.
Έτσι, οι περισσότεροι πρόσφυγες μουσικοί, που δρούσαν ιδίως στην Αθήνα και στον Πειραιά, προσχωρούν στο πειραιώτικο στρατόπεδο του Βαμβακάρη, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη και στην άνθηση του νέου αυτού μουσικού ύφους. Στα επόμενα χρόνια ηχογραφήθηκαν στην Αθήνα και άλλοι δίσκοι και όσο περνούσε ο καιρός τόσο αυτό το είδος του τραγουδιού γινόταν αγαπητό από πιο πολλούς ανθρώπους, βγαίνοντας από το περιθωριοποιημένο γκέτο του τεκέ για να φτάσει σ’ όλες τις λαϊκές συνοικίες.
Σαν συνέπεια όλης αυτής της δημοτικότητας, προτάθηκε το 1934 στον Μάρκο Βαμβακάρη και την κομπανία του, που την αποτελούσαν ο Στράτος Παγιουμτζής, ο Γιώργος Μπάτης και ο Ανέστης Δελιάς, να παίξουν σε μια ταβέρνα, όπου από τότε άρχισε να μαζεύεται πολύς κόσμος. Έτσι δημιουργήθηκε η «Τετράς του Πειραιά», η πρώτη ρεμπέτικη κομπανία, η οποία έμελλε να αλλάξει όλη τη φυσιογνωμία του ελληνικού τραγουδιού.
Περαία & Αθήνα τα περνάμε πάντα φίνα, στα παρακάτω μαγαζιά!
Vintage Tostou: Το brunch μας το προτιμάμε στο… σαλόνι!
Το Vintage Tostou άνοιξε πριν από τέσσερα χρόνια στη Γλυφάδα, φέρνοντας μια διαφορετική νότα στην αθηναϊκή εστίαση. Ο Σωτήρης Τσίκας και ο Κώστας Βάγιας αποφάσισαν να ανοίξουν έναΝ χώρο που θα δέχεται φιλοξενούμενους και όχι πελάτες και γι’ αυτό διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερο vintage σαλόνι που προκαλεί αβίαστα οικειότητα και ζεστασιά.
Σε αυτό, προστέθηκαν οι ιδιαίτερες συνταγές για πρωινό, brunch και μεσημεριανό γεύμα, φτιαγμένες από αγνά υλικά και βιολογικά προϊόντα, ο εκλεκτός καφές Portioli και το γλυκό χαμόγελο όλης της ομάδας. και έτσι, το Vintage Tostou άνοιξε τις πόρτες του και στην καρδιά της Αθήνας.
Το σαλόνι της αρχόντισσας
Το όνομα είναι εμπνευσμένο από την κυρά Ψωμού ή Τοστού που ζούσε το 19ο αιώνα και άνοιγε το σαλόνι της σε όλους για να προσφέρει φουρνιστές λιχουδιές. Αυτό το ανοιχτόκαρδο φίλεμα άλλων εποχών ενέπνευσε τους ιδιοκτήτες να δημιουργήσουν το δικό τους vintage σαλόνι με μικρές και μεγάλες ροτόντες, κεντητά τραπεζομάντηλα και ρετρό ποτήρια, που σου θυμίζουν τα παλιά, αθηναϊκά σπίτια με τα απαστράπτοντα μάρμαρα.
Αυτή η ομορφιά και η ζεστασιά, όμως, μπορεί να μεταφερθεί και στο σπίτι σου, αφού το σαλόνι της Tostou λειτουργεί και ως γκαλερί. Ό,τι βλέπεις και σου κάνει το «κλικ» για να δώσεις ένα ιδιαίτερο touch στο σπίτι σου, μπορείς να το αγοράσεις: σερβίτσια και διακοσμητικά έχουν την τιμητική τους, για να έχεις πάντα μαζί σου τη φιλοξενία του Vintage Tostou.
Ξεχωριστές γεύσεις φτιαγμένες με αγάπη
Ό,τι σερβίρεται στο Vintage Tostou είναι προσεκτικά επιλεγμένο! Ένα menu που μας χορταίνει όλες τις ώρες της ημέρας, μας περιμένει να το γευτούμε. Για brunch, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις croque madame και αυθεντικά pancakes (το μυστικό κρύβεται στο αλεύρι), ενώ ο «Πύργος της Tostou» (ένα πλούσιο σάντουιτς από φρέσκο ψωμί, με τυρί, μπέικον, κοτόπουλο, μαγιονέζα, μαρούλι, ντομάτα και ομελέτα) είναι από τα must taste του σαλονιού!
Θα βρεις, όμως, και ένα σωρό άλλες επιλογές, όπως χειροποίητες πίτες, μπρουσκέτες, ζυμαρικά και πίτσες για ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Για πιο ελαφρές και δροσερές επιλογές, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα γιαούρτια, τα φρούτα και τις σαλάτες από το «περιβόλι» της Tostou.
Γλυκά Μυστικά
Μαζί με τον καφέ σου, έρχεται εκείνο το γλυκό κουταλιού καρότου που σου θυμίζει απογεύματα στο πατρικό σπίτι. Φυσικά, οι επιλογές για γλυκά δεν σταματούν εδώ: cookies, muffins, cakes και κλασικά αγαπημένα, όπως cheesecake, μαρμελάδες, γαλατόπιτες και σοκολατάκια, όλα φτιαγμένα από βιολογικά υλικά και λίγη ζάχαρη, για να απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις.
Το αγαπημένο σαλόνι της πόλης σε περιμένει για να σε περιποιηθεί! Μία και μόνο επίσκεψη είναι σίγουρο ότι θα φέρει την επόμενη!
Σ. Λαζαρίδη 8, Γλυφάδα Τ.: 215 55 58 487
Fb: Vintage Tostou // Ig: vintage_tostou_glyfada
Κολοκοτρώνη 29, Αθήνα // Τ.: 216 93 90 645
Fb: Vintage Tostou Athens // Ig: vintage_tostou_athens
Belpaese: Η Ελλάδα συναντά την Ιταλία κάτω από την Ακρόπολη
Η βόλτα στην Ακρόπολη μπορεί να περιλαμβάνει μια ανάπαυλα σε μια γωνιά όπου αρχίζει το ταξίδι των γεύσεων. Ένας ερωτευμένος Ιταλός, ο οποίος αναζητά τα υλικά και τους συνδυασμούς των γεύσεων από Ελλάδα και Ιταλία, δοκιμάζει τα πιάτα του παρέα με τους πιστούς του πελάτες και φίλους και μετά σας τα προσφέρει, αποσκοπώντας να πολλαπλασιάσει την απόλαυση της περιήγησής σας στην ήσυχη αυτή άκρη της Αθήνας.
Χειροποίητες φρέσκιες μακαρονάδες, ζυμωμένο ψωμί από αγνά υλικά, ολόφρεσκα λαχανικά, επιλεγμένα Ιταλικά τυριά και αλλαντικά, Ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, καλό κρασί, grappa και, στο τέλος, η παραδοσιακή tiramisu είναι ό,τι καλύτερο για ένα πλούσιο γεύμα! Κάθε πιάτο είναι αποτέλεσμα της αγάπης που τρέφουν για αυτό που κάνουν και ο τελικός στόχος είναι πάντα το γευστικό ταξίδι προς την απόλαυση.
Αθανασίου Διάκου 6, Αθήνα // t.: 211 40 44 172 // www.belpaese.gr // FB: Belpaese // Ig: belpaese1
UPSIDE DOWN: Το «Upside Down» φέρνει τα πάνω-κάτω στις αισθήσεις
Το «Upside Down» είναι ένα γλυκό ταξίδι πίσω στον χρόνο, από το οποίο δεν θα θες να επιστρέψεις. Η αναχώρηση ξεκινάει το πρωί για καφέ και εντυπωσιακά γλυκά γεμάτα χρώματα, που μοιάζουν σαν pixels που το έσκασαν από βιντεοπαιχνίδια των ’80s και βρέθηκαν στο πιάτο σου. Το βραδάκι σε βρίσκει με ένα cocktail στο χέρι, αφού το μαγαζί μεταμορφώνεται σε μπαρ υπό τους ήχους της disco και της rock.
Και μπορεί οι γεύσεις να σε καθηλώνουν, ο λόγος όμως για να σηκωθείς από την καρέκλα σου είναι οι χώροι του μαγαζιού, που αποτελούν μία αφορμή για περιπλάνηση στην αισθητική των νεο-80s. φωτιζόμενα καθίσματα, αμερικάνικα καναπεδάκια, αντικείμενα ιδιαίτερης αισθητικής και design και φυσικά οι τοιχογραφίες στην εξωτερικά αυλή, δημιουργούν μία εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη!
Λεπενιώτου 14, Ψυρρή // Τ.: 210 33 10 509 // Fb: The Upside Down
www.theupsidedown.gr
ΣΑΡΑΝΤΑΤΡΙΟ: Μην προσπεράσεις τον αριθμό 43!
Στο νούμερο 43 της οδού Αμβροσίου Φραντζή στον Νέο Κόσμο, εμφανίζεται, μέσα σε στοά, ένας άλλος κόσμος που σας περιμένει να τον γευτείτε. Το «Σαραντατρίο» είναι ένας απλός αλλά ζεστός χώρος που ετοιμάζει πιάτα γεμάτα δημιουργικότητα και μεράκι. Τα περισσότερα προϊόντα του μαγαζιού είναι διαλεγμένα ένα προς ένα από μικρούς παραγωγούς κι έτσι εξασφαλίζεται η ποιότητα των υλικών που φτάνουν στο τραπέζι σας.
Ενδεικτικό της φροντίδας με την οποία προσεγγίζουν το φαγητό είναι και το γεγονός ότι στο μενού γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές, όποτε χρειάζεται, αφού προσαρμόζεται στα υλικά που η κάθε εποχή προσφέρει. Φυσικά, όλα αυτά, μαζί με τα εξαιρετικής ποιότητας εμφιαλωμένα κρασιά, μπύρες από μικροζυθοποιίες και αποστάγματα, μπορείτε να τα απολαύσετε στην αυλή του καταστήματος, η οποία θα απογειώσει την εμπειρία σας.
Αμβροσίου Φραντζή 43, Νέος Κόσμος // Τ.: 213 02 63 347 // Fb: 43 σαραντατρίο // www.43sarantatrio.gr
ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΙΟ: Μια «Πλατεία» πάνω σε πλατεία
Το «Πλατεία οινομαγειρείο» καλύπτει ακριβώς όσα χρειάζεσαι για την καλοκαιρινή σου έξοδο: μία όμορφη πλατεία, γευστικούς μεζέδες και τη συνοδεία των απαραίτητων ποτών. Όταν, μάλιστα, βρίσκεται στη φημισμένη Πλατεία Μερκούρη, στην όμορφη γειτονιά των Άνω Πετραλώνων, τότε η συνταγή ξέρεις από πριν ότι θα είναι νόστιμη και πετυχημένη!
Δεινοχάρους 3, Άνω Πετράλωνα // Τ.: 210 34 20 705 // Fb: Οινομαγειρείο η πλατεία
ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΕΣ: Έντιμες ραδιουργίες
Στα Άνω Πετράλωνα υπάρχει ένα μαγαζί που προσφέρεται για έξοδο με καλή παρέα, που πάντα συνοδεύεται από σωστούς μεζέδες και μπύρες, στο open air περιβάλλον του, που ενδείκνυται για όλες τις εποχές. Οι ραδιούργοι αυτής της κουζίνας «πειράζουν» τόσο-όσο τα ελληνικής φιλοσοφίας πιάτα του μενού, ώστε να αναδεικνύονται με μοναδικό τρόπο οι παραδοσιακές γεύσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις!
Κοίλης 33, Άνω Πετράλωνα // Τ: 211 01 21 426
Fb: Ραδιουργίες // www.radiourgies.gr
Granpa Trattoria: Άρωμα Ιταλίας στο Κουκάκι
Η ομάδα του ξακουστού Σπιρτόκουτου, του μπαρκαφέ στο Κουκάκι, άνοιξε τα φτερά της και αυτή τη φορά είπε να φέρει στην πόλη μυρωδιές και γεύσεις Ιταλίας. Το Granpa Trattoria είναι η νέα δυναμική άφιξη στο Κουκάκι, πάνω στον πεζόδρομο τις Γεωργίου Ολυμπίου και φέρνει στο τραπέζι μας γεύσεις και συνταγές αυθεντικές.
Ανοίγει από το πρωί για ξεχωριστό brunch και καφέ και όσο περνάει η μέρα, όλα τα αγαπημένα μας ιταλικά πιάτα αρχίζουν να ετοιμάζονται: σαλάτες, πίτσα με παραδοσιακό ιταλικό ζυμάρι και pasta φτιαγμένα από πρώτης τάξεως υλικά. Φυσικά, το γεύμα μπορεί να συνοδεύεται με κρασί από την πλήρως ενημερωμένη wine list, προσεκτικά διαμορφωμένη για να ταιριάζει ιδανικά με τις γεύσεις. Ήδη έχει κάνει αίσθηση στην πόλη, οπότε ήρθε η ώρα για μια επίσκεψη!
Γεωργίου Ολυμπίου 8A, Κουκάκι // T.: 210 92 30 656 // Fb: Grandpa Trattoria // Ig: @grandpa_trattoria
CHALET PIZZERIA: Η πίτσα έχει το δικό της chalet
Από το 1992, το «Chalet pizzeria» πλημμυρίζει τους δρόμους της Καλλιθέας με τις πιο ευωδιαστές μυρωδιές. Πλέον, δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο φαγητό, με μενού που αποτελείται από λαχταριστά ζυμαρικά, club sandwich, σαλάτες με ιδιαίτερα υλικά, burger στα οποία θα βρεις απρόσμενους γευστικούς συνδυασμούς.
Και επειδή την διαφορά στην πίτσα την κάνει η ζύμη, μπορείς να απολαύσεις αυτό το αγαπημένο σε όλους μας φαγητό με την υπέροχη συνταγή ζύμης που μόνο το Chalet ξέρει να πλάθει. Η πολύχρονη εμπειρία τους απογειώνει τόσο το γευστικό όσο και το ποιοτικό αποτέλεσμα και κάνει τη δική σου εμπειρία μοναδική, αλλά όχι ανεπανάληπτη, αφού αν δοκιμάσεις μία φορά, σίγουρα θα θες να το επαναλάβεις!
Δημοσθένους 75 & Δημητρακοπούλου, Καλλιθέα
Τ.: 210 95 74 740, 210 95 74 741 // FB: Chalet pizzeria