Η δυνατότητα να μπορούμε να επιδεικνύουμε ευελιξία μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για την ψυχική μας υγεία. Τι σημαίνει όμως να είναι κάποιος ευέλικτος; Γιατί αυτό που φαινομενικά μοιάζει να είναι ένα απλό ερώτημα στην πραγματικότητα είναι τόσο δύσκολο να απαντηθεί;
Μερικοί άνθρωποι είναι ευέλικτοι όσον αφορά την αλλαγή καθημερινών συνηθισμένων σχεδίων όπως μια έξοδος για τον κινηματογράφο ενώ άλλοι μπορούν εύκολα να κάνουν αλλαγές στα επαγγελματικά τους ραντεβού ή στο σχεδιασμό των διακοπών τους. Υπάρχουν όμως και αρκετοί που οι κάθε είδους αλλαγές τους προκαλούν άγχος και εκνευρισμό. Ερευνητικά τη δεξιότητα της ευελιξίας οι νευροεπιστήμες δεν την τοποθετούν σε συγκεκριμένα κέντρα του εγκεφάλου και φαίνεται πως είναι μια πολύ εξελιγμένη δεξιότητα ιδιαίτερα χρήσιμη στη διαχείριση της καθημερινότητάς μας.
Όμως τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να βελτιώσουμε την ευελιξία μας;
Κατ’αρχάς ας κουβεντιάσουμε και ας σκεφτούμε τα διάφορα ενδεχόμενα. Η συζήτηση βοηθάει στο να έχουμε περισσότερα δεδομένα έτσι ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.
Ας θυμόμαστε ότι υπάρχουν και άλλοι με διαφορετικές σκέψεις και προσεγγίσεις από τη δική μας. Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο εμείς μπορεί να διαφέρει από τον τρόπο των άλλων. Αυτό θα μας προστατέψει από λανθασμένα συμπεράσματα και επιλογές.
Αυτό που αισθανόμαστε τώρα δεν είναι αυτό που θα αισθανόμαστε πάντα. Το άγχος μιας καινούργιας εργασίας σταδιακά μειώνεται όσο αποκτάμε εμπειρία και εξοικειωνόμαστε με το νέο περιβάλλον.
Ας σκεφτούμε εναλλακτικές εξηγήσεις για συμπεριφορές άλλων που μας ενοχλούν. Το να ξεχνάει ο/η σύντροφός μας να σβήνει τα φώτα ενώ του/ης το έχουμε ζητήσει επανειλημμένως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αδιαφορεί για εμάς. Ίσως άλλες προσωπικές του/της αγωνίες να είναι η αιτία.
Ας μην σκεφτόμαστε μόνο απαισιόδοξα αλλά και αισιόδοξα. Για παράδειγμα η πιθανότητα αλλαγής εργασίας που τόσο συχνά μας τρομάζει δεν ενέχει μόνο κινδύνους αλλά και ευκαιρίες. Όταν ψάχνουμε τρόπο να κάνουμε το επόμενο βήμα στη ζωή μας δεν εξυπηρετεί πάντα το να σκεφτόμαστε αρνητικά και μια αισιόδοξη οπτική μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που μας χρειάζεται.
Ας αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας ότι σκεφτόμαστε κι εμείς, όπως όλοι άλλωστε, με προκαταλήψεις και στερεότυπα. Όσο πιο συχνά το θυμόμαστε τόσο πιο καλά θα είμαστε προετοιμασμένοι για απρόσμενα αποτελέσματα και εκπλήξεις και συνεπώς περισσότερο προσαρμοστικοί και ευέλικτοι.