Κάτω από την πόλη, υπάρχει μια άλλη πόλη. κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων.
Οι μπλε, κόκκινες και πράσινες γραμμές της ΣΤΑΣΥ φτιάχνουν έναν πολύχρωμο χάρτη στην υπόγεια πόλη, που φέρνει στην επιφάνεια μυστικά από το πλούσιο αθηναϊκό παρελθόν και γίνεται το πιο ζωντανό σκηνικό για να ξεδιπλωθούν ιστορίες, μικρές και μεγαλύτερες, που όλες βάζουν το λιθαράκι τους για να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη συνθήκη που μοιάζει με ταινία σε fast forward και έχει ως φόντο σταθερές τροχιές, ήχους σήραγγας, σίδερου, φρένου, κλειστά και ανοιχτά παράθυρα, με εικόνες σκοτεινές και φωτεινές που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Η πράσινη με την κόκκινη γραμμή της υπόγειας Αθήνας, αυτή του ΗΣΑΠ όπως την ξέρουμε οι παλιότεροι και αυτή του ΜΕΤΡΟ, συναντιούνται κάτω από την πλατεία Ομονοίας — πόσο ποιητικό που το πράσινο με το κόκκινο φτιάχνουν ένα μπλεγμένο κιτρινοπορτοκαλί σαν τα πλακάκια του σταθμού της γραμμής 1.
Μετά την ανατροπή του Όθωνα, η πλατεία Ομονοίας πήρε αυτό το όνομα για να ξεχαστεί η διχόνοια των εκλογών του 1862. Από τότε, βιώνει όλες τις αλλαγές, τις εξεγέρσεις, τις εξελίξεις στην καρδιά μιας πόλης που ζει πολύ πριν την ανακήρυξή της σε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Φυσικά και θα ξεκινούσε από εδώ ο αστικός σιδηρόδρομος. Η πλατεία ένωνε ανέκαθεν κεντρικές οδούς (Πανεπιστημίου, Γ’ Σεπτεμβρίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Αθηνάς, Σταδίου), οι οποίες απλώνονται ακτινωτά με κατεύθυνση όλες τις γειτονιές του κέντρου — μακάρι έτσι ακτινωτά να εξάπλωναν και την έννοια της ομόνοιας στην πόλη.
Όλες οι γενιές εδώ έδιναν ραντεβού, έκαναν περίπατο, μιλούσαν για πολιτικά. Στη διάρκεια της Κατοχής, η Ομόνοια αποτελούσε χαρακτηριστική εικόνα της εξαθλιωμένης (από την πείνα) Αθήνας. Πολλές συγκρούσεις των Δεκεμβριανών συνέβησαν εδώ, ενώ τη δεκαετία του ‘60 εκεί κούρευαν τους «τεντιμπόηδες», όπως όριζε ο Νόμος 4000. Παράλληλα, έχει υποστεί τις περισσότερες μεταβολές σχήματος: από κυκλική σε τετράγωνη και τούμπαλιν, μέχρι σήμερα με το συντριβάνι και το γκαζόν να μας ταξιδεύει στις χρυσές εποχές του ελληνικού κινηματογράφου με την εικόνα της από ψηλά.
Κόμβος και σημείο αναφοράς, χιλιάδες είναι τα σώματα που διασταυρώνονται στις γραμμές του μετρό και μεταφέρουν μέσα τους κομμάτια της ίδιας πόλης, με τις πολλές αντιθέσεις και τους διαφορετικούς κόσμους. Έτσι είναι και η ίδια η Ομόνοια‧ μια πολύπλευρη συμπύκνωση της ίδιας της πόλης. Τουριστική, με έντονη τάση επιστροφής στο πολυτελές παρελθόν της, πρακτική με λογιών λογιών καταστήματα και κρυμμένους θησαυρούς, καθημερινή ως πολυσύχναστο πέρασμα, ρομαντική ως τόπος ραντεβού και πρώτων σκιρτημάτων, γαστρονομική με πολλές επιλογές σε γεύσεις και τσουγκρίσματα, επαναστατική με πορείες και διαδηλώσεις, μα πάνω απ’ όλα αυθεντική και πραγματική,
χωρίς ίχνος προσποίησης ότι είναι μόνο το κέντρο μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Διασώζει μίας εικόνας της πόλης που σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να λείψει.
Διαβάστε εδώ το αφιέρωμα στην Ομόνοια
- Ο πρώτος σταθμός «Ομόνοια» εγκαινιάστηκε στις 17 Μαΐου 1895 και ήταν εν μέρει υπαίθριος και εν μέρει ημιυπόγειος σταθμός, στη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και Αθηνάς, 100 μέτρα πριν την Πλατεία Ομονοίας.
- Η θέση του πρώτου σταθμού κρίθηκε ακατάλληλη για την επέκταση του δικτύου της σιδηροδρομικής γραμμής προς τα βόρεια και τον Ιανουάριο του 1928 άρχισε να κατασκευάζεται ένας νέος, εξολοκλήρου υπόγειος σταθμός κάτω από την Πλατεία Ομονοίας.
- Ο βερολινέζικης αισθητικής ο σταθμός της γραμμής 1 ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο στις 11 Δεκεμβρίου 2001.
- Το τμήμα του σταθμού της Ομόνοιας που εξυπηρετεί σήμερα τη γραμμή 2 εγκαινιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2000, ενώ εντός του σταθμού υπάρχουν τα έργα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών όπως οι «Ποδοσφαιριστές» του Παύλου και η «Ουρά» του Νίκου Κεσανλή, τα οποία αποτελούν μέρος μια «υπόγειας συλλογής τέχνης» που δεν υπάρχει σε κανένα σύστημα μεταφοράς στον κόσμο.
Που θα φας όμως όταν κατεβαίνεις πεινασμένος από το μετρό και αναζητάς μια γρήγορη και ποιοτική λύση;
Delicious souvlaki, όνομα και πράγμα
Στην καρδιά της Αθήνας, λίγα μόνο μέτρα από την ιστορική πλατεία Ομονοίας, βρίσκεται το Delicious souvlaki, το οποίο είναι όνομα και πράγμα.
Ο Δημήτρης και η Σωτηρία αποφάσισαν το 2018 να αναλάβουν την επιχείρηση η οποία λειτουργούσε ως ψητοπωλείο ήδη από το 1980.
Στο Delicious souvlaki τα πράγματα είναι απλά, αφού θα βρεις τις αυθεντικές κλασικές γεύσεις ενός παραδοσιακού σουβλατζίδικου, όπως γύρο χοιρινό και κοτόπουλο, καλαμάκια, κεμπάπ, λουκάνικο και σαλάτες, αλλά και burger στην ελληνική εκδοχή τους, με γύρο και κεμπάπ.
Οι τιμές είναι απόλυτα προσιτές, τα υλικά προσεγμένα, ο χώρος λιτός και φιλόξενος και η φιλική διάθεση των ιδιοκτητών κάνει τη διαφορά!
Μέσα στους γρήγορους ρυθμούς του κέντρου, χάρισε στον εαυτό σου μία στιγμή ανάπαυσης στο Delicious souvlaki, είτε στο χέρι είτε στα τραπεζάκια έξω, για να απολαύσεις το κατεξοχήν ελληνικό street food σε όλο του το μεγαλείο.

Info
Παναγή Τσαλδάρη 4, Αθήνα | Τ.: 21 2100 5664
Fb: Delicious Souvlaki | Ig: delicious_souvlaki