Η σύγχρονη επιστήμη φλερτάρει έντονα με τα φυσικά όρια του κόσμου, τα βιολογικά όρια των έμβιων οργανισμών, τα χωροχρονικά όρια του σύμπαντος, αλλά τα όρια που προσπαθεί να καταλύσει είναι πρωτίστως τα δικά της.
Σε μια κούρσα ταχύτητας και υψηλής απόδοσης, η επιστήμη φαίνεται σήμερα να πασχίζει να πραγματοποιήσει τα πιο τρελά της όνειρα μέσα από την καθοριστική συνεργασία της με την υπερσύγχρονη τεχνολογία. Αυτοσκοπός της επιστήμης πλέον δεν είναι τόσο η αλήθεια, αλλά επιδίωξή της είναι η υψηλή χρηστική ικανότητα της νέας γνώσης της. Γι’ αυτό, παραδίδει αμέσως κάθε νέα ανακάλυψη στα χέρια της τεχνολογίας, η οποία φροντίζει να την μετατρέψει σε προϊόν για εμπορική, οικονομική και πολιτική αξιοποίηση.
Αρκετοί διανοητές, όπως ο Ζακ Ελλύλ, ο Χανς Γιώνας, ο Πωλ Βιριλιό κ.ά. έχουν επισημάνει την ανησυχητική υπερτροφία της τεχνολογικής ισχύος στον σύγχρονο κόσμο, καθώς και την παρέκκλιση της επιστήμης από το αρχικό μονοπάτι της. Συγκεκριμένα, ο Βιριλιό, αναγνωρίζει ότι η μετανεωτερική επιστήμη έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα επιδόσεων χωρίς όρια, ιδιαίτερα στους τομείς της ρομποτικής και της γενετικής μηχανικής –με την καταλυτική συμβολή της πληροφορικής– και εισάγει τον όρο του «μετα-επιστημονικού εξτρεμισμού».
Όπως αναφέρει στο έργο του Πληροφορική βόμβα (La bombe informatique, Παρίσι 1998), η εξτρεμιστικού τύπου επιστήμη έχει παραμερίσει τους φόβους, τα ηθικά όρια και την ορθή κρίση για τυχόν επικίνδυνες συνέπειές της, ενώ έχει πάρει με το μέρος της τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία φροντίζουν να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη κατάλληλα, ώστε να είναι δεκτική στον ακραίο της χαρακτήρα.
Η ειρωνεία είναι πως η επιστήμη, που βασίστηκε κατεξοχήν στην ορθή και αντικειμενική κρίση, σήμερα έχει πέσει θύμα της ίδιας της παρορμητικής συμπεριφοράς της και έχει παραδοθεί στον αγώνα τεχνικών επιδόσεων, οικονομικού κέρδους και πολιτικής ισχύος, στον οποίο την έχουν παρασύρει παράγοντες εκτός του πεδίου της. Άραγε, η επιστήμη θα βρει σύντομα την ισορροπία της έπειτα από τον τεχνο-επιστημονικό παροξυσμό στον οποίο έχει εισέλθει κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα και η τεχνολογία θα επιστρέψει στην αρχική αποστολή της, που είναι η επιστημονική εφαρμογή και η επινόηση μηχανών και εργαλείων στην υπηρεσία της ανθρωπότητας με απώτερο στόχο τη συνολική ευημερία της;