Η κατάθλιψη και η ψυχική διάθεση επηρεάζονται και από το φαγητό. Το τι τρώμε μπορεί να βοηθά στο να αισθανόμαστε καλύτερα.
Η σημαντική αύξηση των ψυχικών παθήσεων και ιδιαίτερα της κατάθλιψης που παρατηρείται κατά τις τελευταίες δεκαετίες, μπορεί να οφείλεται στις αλλαγές της ποιότητας της διατροφής των ανθρώπων
Η καλή λειτουργία του εγκεφάλου, η πνευματική ευστροφία, η μνήμη, η συγκέντρωση, η συμπεριφορά και η ψυχική διάθεση επηρεάζονται από το περιεχόμενο των φαγητών σε βιταμίνες, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ακόρεστα λίπη και ιχνοστοιχεία.
Επίσης η βιομηχανοποίηση της κτηνοτροφίας και γεωργίας, έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εισαγωγή μικροβιοκτόνων, προσθετικών ουσιών, υδρογονωμένων λιπών και άλλων επιβλαβών ουσιών στον οργανισμό των ανθρώπων.
Η κατάθλιψη έχει συσχετισθεί με μειωμένη πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων λόγω μη επαρκούς κατανάλωσης ψαριών. Μελέτες σε σχιζοφρενείς έδειξαν ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν χαμηλότερα επίπεδα ακόρεστων λιπαρών οξέων.
Είναι επίσης γνωστό, ότι η σεροτονίνη και το φολικό οξύ των οποίων η συγκέντρωση στον οργανισμό εξαρτώνται από τη διατροφή, επηρεάζουν την ψυχική διάθεση, τη μνήμη και άλλες πνευματικές δεξιότητες.
Ο κίνδυνος για νόσο του Αλτσχάιμερ σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, αυξάνεται από διατροφή φτωχή σε λαχανικά, βιταμίνες και πλούσια σε κορεσμένα λίπη.
Το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, φαίνεται ότι μπορεί να είναι συχνότερο σε παιδιά με χαμηλό σίδηρο και λιπαρά οξέα.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η ποιότητα της διατροφής μας δεν είναι μόνο καθοριστική για το σώμα αλλά και για την ψυχική μας υγεία.
Ο εγκέφαλος αντλεί από το φαγητό αυτά που του είναι απαραίτητα για να λειτουργεί στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.
Αθηνά Γρέκα – Παναγίδου, ΕΙ∆ΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ∆ΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
Πατησίων 122,
τ.: 2110123610
Discussion about this post