Δεν ξέρω για εσένα, αλλά πιάνω τον εαυτό μου να φαντασιώνεται καναπέ, Netflix και κινέζικο, είτε δουλεύω από το σπίτι είτε βρίσκομαι στο γραφείο. Είναι η απόλαυσή μου και δεν νιώθω ενοχές.
Φαντάζομαι ότι τους τελευταίους μήνες, δεν είμαι η μόνη που το κάνει. Ακόμα και αν ήσουν ο άνθρωπος που δεν είχε χρόνο να ξεκινήσει μία σειρά ή να ολοκληρώσει μία ταινία, το 2020 ήταν η χρονιά που κόντεψες να δεις ό,τι υπάρχει στο Netflix και έκανες τον μαραθώνιο σειρών το αγαπημένο σου χόμπι. Υπάρχει όμως όριο στο πόσο μπορούμε να το κάνουμε;
«Η τηλεόραση και ο μαραθώνιος σειρών και ταινιών είναι μία πρακτική που μπορεί να σε βοηθήσει να δραπετεύσεις από την πραγματικότητα και να σε χαλαρώσει. Είναι ένας μηχανισμός άμυνας που αναπτύξαμε όλοι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά χρειάζεται μέτρο», συνιστά η ψυχοθεραπεύτρια Heidi McBain. Όταν δηλαδή το κάνεις για να χαλαρώσεις, είναι ωφέλιμο. Αν θέλεις να ξεφύγεις εντελώς από την πραγματικότητα και να μουδιάσεις τα συναισθήματά σου, τότε γίνεται πρόβλημα.
Η έρευνα που σε αποτρέπει από τον μαραθώνιο σειρών
Μία πολύ πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Frontiers on Psychology, ανακάλυψε ότι ο μαραθώνιος σειρών, που χρησιμοποιείται προκειμένου να δραπετεύσουμε, συνδέεται με μεγαλύτερο άγχος και κακή ψυχική υγεία. Γιατί όσο περισσότερη ώρα έβλεπαν σειρές ή ταινίες, τόσο περισσότερο απέφευγαν την πραγματικότητα. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα video games. Έρευνα που έγινε στις αρχές της καραντίνας, έδειξε ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που δεν διαρκούν ώρες ατελείωτες, μας κάνουν καλό.
Υπάρχει λύση ή να συνεχίσουμε τον μαραθώνιο σειρών;
Υπάρχει, όπως και σε όλα τα πράγματα. Το βασικότερο είναι να βάζουμε ένα όριο στον εαυτό μας ως προς τη διάρκεια και να μην καταστρέφουμε τον ύπνο μας, προκειμένου να τελειώσουμε τον κύκλο του Bridgerton. Το δεύτερο στοιχείο είναι να μάθεις να ακούς τον εαυτό σου. Πώς νιώθεις όταν είσαι μπροστά σε μία οθόνη; Τι σε ρίχνει περισσότερο ψυχολογικά και τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Μήπως να βάλεις τη σωματική άσκηση στη ζωή σου;
Πώς επηρεάζονται τα παιδιά από τις πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη;
Η Κλινική Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια Φραντζέσκα Καραγιάννη μάς ενημερώνει και για το πώς πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά από τις οθόνες, ειδικά τώρα που είναι σε καραντίνα. «Οι οθόνες αντικαθιστούν άλλες πιο χρήσιμες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τη σωματική δραστηριότητα και τον ύπνο, και για αυτό χρειάζεται να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στη χρήση της».
Πόση ώρα μπορούν να περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη;
«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η έκθεση στην τηλεόραση έχει και θετικές επιδράσεις αρκεί η διάρκεια να είναι ελεγχόμενη. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, από 2,5 έως 5 ετών δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 30 λεπτά την ημέρα μπροστά σε μία οθόνη, ενώ ένα παιδί κάτω των 2 ετών προτείνεται να μην εκτίθεται μπροστά στην τηλεόραση. Η προσχολική περίοδος είναι η καταλληλότερη για την εκπαίδευση των παιδιών ως προς την καλλιέργεια μίας υγιούς σχέσης με τις οθόνες».
Η ειδικός συνεχίζει λέγοντάς μας ότι τα παιδιά δεν χρειάζεται να ξεκινήσουν πολύ νωρίς την επαφή τους με την οθόνη, καθώς έρευνες αποδεικνύουν ότι προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η έλλειψη προσοχής και η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), προκύπτουν από την πολύωρη έκθεση μπροστά στην οθόνη μιας τηλεόρασης κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας. «Επιπροσθέτως, παιδιά ηλικίας 2-3 ετών που περνάνε περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα μπροστά σε μία οθόνη, είναι λιγότερο δραστήρια σωματικά όταν φτάσουν στην ηλικία των 5-6 ετών», συμπληρώνει.