Τον τελευταίο καιρό, μια νέα τάση έχει αναδυθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωστή ως «Ghiblification». Σε κάθε γωνιά του διαδικτύου βλέπουμε να αναπαράγονται εικόνες στο χαρακτηριστικό στυλ του Studio Ghibli, δημιουργημένες σε ελάχιστα δευτερόλεπτα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτή η πρακτική, αν και εντυπωσιακή, εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ηθική και το μέλλον της τέχνης.
Το ChatGPT και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα ισχυρό βοήθημα στις καθημερινές μας εργασίες. Και ναι, έχει πλάκα όταν του ζητάς να σου πει τη μοίρα σου ή να σου γράψει ένα ποίημα για το πιτόγυρο. Ωστόσο, όταν μιλάμε για θέσεις εργασίας, ολόκληρους κλάδους και ιδιαίτερα για την τέχνη, η τεχνολογική αυτή επανάσταση φέρει κινδύνους. Έχουμε την ευθύνη να αναλογιστούμε πώς τη χρησιμοποιούμε και να κάνουμε επιλογές που να ταιριάζουν με την ηθική μας.
Αναμφίβολα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι χρήσιμη και για τους καλλιτέχνες. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει γρήγορα και εύκολα τη σωστή προοπτική για το έργο του, επιταχύνοντας έτσι τη ροή της δουλειάς του. Όμως, όταν αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται αλόγιστα, υπονομεύει τον ρόλο των δημιουργών και οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες για τον κόσμο της τέχνης.

Ένα από τα κύρια ζητήματα είναι η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων. Οι εφαρμογές αυτές εκπαιδεύονται σε υπάρχοντα έργα χωρίς την άδεια των δημιουργών τους, οδηγώντας σε αναπαραγωγή στυλ και θεμάτων που ανήκουν σε άλλους. Αυτό όχι μόνο στερεί από τους καλλιτέχνες την αναγνώριση που δικαιούνται, αλλά και υποβαθμίζει την αξία της πρωτότυπης τέχνης. Επιπλέον, η ευκολία με την οποία παράγονται αυτές οι εικόνες δημιουργεί σημαντικό πλήγμα στον καλλιτεχνικό κλάδο, αφού ο καθένας μπορεί πλέον να φτιάξει ένα εικαστικό χωρίς να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες ενός γραφίστα, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τα εισοδήματα των επαγγελματιών.
Δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για αυτή την κατάσταση. Άλλοι επιλέγουν να τοποθετηθούν με απλό και ξεκάθαρο τρόπο, άλλοι επιλέγουν το χιούμορ και τη σάτιρα. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμά τους είναι σαφές: η τέχνη δεν είναι απλώς ένα προϊόν προς κατανάλωση. Είναι μια διαδικασία βαθιά ανθρώπινη, γεμάτη συναίσθημα και σκέψη. Αν τη μετατρέψουμε σε μια μηχανική μίμηση, τότε χάνουμε την ουσία της.
Ο Χαγιάο Μιγιαζάκι, συνιδρυτής του Studio Ghibli, έχει εκφράσει την αντίθεσή του προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην τέχνη, χαρακτηρίζοντάς την ως «προσβολή προς την ίδια τη ζωή». Η τέχνη δεν είναι απλώς μια ωραία εικόνα· είναι η έκφραση της ανθρώπινης εμπειρίας, των συναισθημάτων και της φαντασίας.

Με πρόσφατη ανάρτηση του ο Soteur, γνωστός street artist, είπε με πολύχρωμα γράμματα: «Now let’s see your AI do the: ‘depressed, unaccomplished & failure to his parents’ artist filter.» Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν θα το εξηγήσω.
Νομικά, η κατάσταση είναι περίπλοκη. Το Studio Ghibli αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να σταματήσει τη χρήση του στυλ του από εργαλεία AI, καθώς η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων δεν έχει προσαρμοστεί πλήρως στις νέες τεχνολογικές προκλήσεις. Η μίμηση ενός οπτικού στυλ δεν προστατεύεται τόσο εύκολα όσο η αντιγραφή ενός συγκεκριμένου έργου, αφήνοντας έτσι τους δημιουργούς εκτεθειμένους.
Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε τη διαφορά μεταξύ της χρήσης της τεχνολογίας ως εργαλείου που ενισχύει την ανθρώπινη δημιουργικότητα και της αντικατάστασης της ανθρώπινης προσπάθειας με μηχανική μίμηση. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο στη δημιουργική διαδικασία, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει υποκατάστατο της ανθρώπινης φαντασίας και δεξιοτεχνίας.
Η τέχνη είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας, μια γέφυρα που ενώνει τις εμπειρίες και τα συναισθήματά μας με τον υπόλοιπο κόσμο. Αν τη θυσιάσουμε για την ευκολία, τότε τι απομένει από εμάς; Αν επιτρέψουμε στην τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τη δημιουργική διαδικασία, διακινδυνεύουμε να χάσουμε ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια του παζλ της κοινωνίας μας, την δημιουργικότητά μας και την ευκαιρία να εξελισσόμαστε.
Έχουμε προσωπική και συλλογική ευθύνη, ως προς το πώς υιοθετούμε και χρησιμοποιούμε μια τεχνολογική καινοτομία. Ναι αυτή η τεχνολογική αλλαγή δεν είναι σαν τις άλλες. Ήρθε ξαφνικά, σχεδόν σε μια νύχτα και πριν προλάβουμε να την κατανοήσουμε, είχε ήδη αλλάξει τον κόσμο μας. Ποτέ δεν είναι όμως αργά να αναλάβουμε την ευθύνη μας. Είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε την τέχνη, τους δημιουργούς της και την αυθεντικότητα που κάνει την ανθρώπινη έκφραση τόσο πολύτιμη.