Πίνακας περιεχομένων
Το brunch έχει τη δική του ιστορία…
Ή καλύτερα τις δικές του ιστορίες! Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευσή του, αλλά σε όλες πρωτεργάτες αυτής της απόλαυσης είναι οι Βρετανοί. Το brunch ήταν είτε το γεύμα που κατανάλωναν οι θηρευτές μετά το κυριακάτικο κυνήγι τους, είτε το γεύμα των Καθολικών μετά την κυριακάτικη λειτουργία και νηστεία.
Ο δημοσιογράφος Guy Beringer είναι ο πρώτος που αποτυπώνει γραπτώς την απόλαυση του brunch το 1895 στο άρθρο του «Brunch: A Plea», το οποίο δημοσιεύτηκε στο «Hunter’s Weekly». Εκεί, προτείνει στους αναγνώστες του να αντικαταστήσουν το κλασικό απογευματινό δείπνο της Κυριακής, που περιελάμβανε βαριά κρέατα και αλμυρές πίτες, με ένα καινούργιο γεύμα που θα σερβίρεται νωρίς το μεσημέρι, προετοιμάζοντας το άδειο στομάχι με τσάι ή καφέ, μαρμελάδα και άλλα είδη πρωινού, πριν σερβιριστούν τα πιο «δυνατά» πιάτα.
Και όπως κάθε μόδα που εξαπλώνεται, έτσι και η συνήθεια του brunch έφτασε στην Αμερική τη δεκαετία του 1930, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν τότε, που οι γυναίκες μπήκαν στην αγορά εργασίας και χρησιμοποιούσαν το brunch ως δικαιολογία για να κάνουν ένα διάλειμμα και να ξεκουραστούν τόσο από την εργασία τους όσο και από τις οικιακές δουλειές. Το brunch, λοιπόν, τις έσωσε έστω και για λίγο! Επιπλέον, τα χρόνια εκείνα, οι αστέρες του Hollywood, διασχίζοντας την Αμερική με το τρένο, συνήθιζαν να κάνουν μια πρωινή στάση στο Chicago για ένα ελαφρύ κυριακάτικο γεύμα, το οποίο έβρισκαν στα ξενοδοχεία.
Η πορεία του brunch συνεχίζεται και φυσικά αυτό εμπορευματοποιείται… Δεκαετία του ’50 στην Αμερική: Είναι η εποχή που στη μαζική παραγωγή βγαίνουν τα έτοιμα μείγματα για pancakes, τα περιοδικά εκδίδουν συνταγές πρωινού που ετοιμάζονται εύκολα σε λίγα λεπτά και τα εστιατόρια πιάνουν το νόημα και μπαίνουν στο παιχνίδι. Το brunch δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ένα ακόμη γεύμα, αλλά σαν ένα νέο κομμάτι του lifestyle.
Το brunch εξελίσσεται
Δεν είναι πλέον ένα απλό κολατσιό που μόνο σκοπό έχει να ξεγελάσει την πείνα μας μέχρι να έρθει η ώρα του μεσημεριανού. Μια τυρόπιτα ή ένα σάντουιτς στα γρήγορα δεν λέγεται brunch, αλλά απλό δεκατιανό ή κολατσιό.
Αποτελεί ιεροτελεστία και αφορμή για ανάπαυλα. Το brunch θέλει τον χρόνο του, που στην πραγματικότητα είναι ο χρόνος που εμείς αφιερώνουμε στον εαυτό μας και στα πρόσωπα με τα οποία επιλέγουμε να το μοιραστούμε.
Τρως brunch από μικρός και δεν το ξέρεις!
Το brunch δεν είναι μια εισαγόμενη αμερικανιά για τους Έλληνες! Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται μια σχετικά σύγχρονη αθηναϊκή ποπ συνήθεια, που έκανε αισθητή την εμφάνισή της στα ελληνικά δρώμενα γύρω στο 2014, αλλά το brunch υπήρχε καιρό πριν σαν αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής κουλτούρας. Κοινώς, τρώγαμε brunch χωρίς να το γνωρίζουμε!
Ίσως παλιότερα να μην ήταν τόσο οργανωμένο ή διαδεδομένο στα μαγαζιά εστίασης, όπου σήμερα βρίσκεις μακριούς καταλόγους και πληθώρα επιλογών για brunch. Όμως, η παρέα που με κάθε αφορμή, και πρωτίστως τις Κυριακές, μαζεύεται αργά το πρωί γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο καλούδια, είναι αν μη τι άλλο ελληνική συνήθεια. Άλλωστε, οι Έλληνες δεν συνηθίζουμε το αργό, πλούσιο πρωινό, όπως βλέπουμε στα τηλεοπτικά σίριαλ. Ένας καφές, ένα γάλα, που στην καλύτερη περίπτωση συνοδεύεται από φρυγανιές ή κορν φλέικς, αποτελεί τη γρήγορη λύση πριν τη δουλειά ή το σχολείο. Όμως, καθώς περνάει η ημέρα και η πείνα θεριεύει, αλλά η ώρα του μεσημεριανού αργεί, το brunch είναι εκεί για να μας στηλώσει. Στην παιδική μας ηλικία, το brunch ήταν το δεκατιανό, φτιαγμένο από τα χεράκια της μαμάς ή της γιαγιάς. Αβγά βραστά, χτυπημένα στο κυπελάκι, και ντοματούλα με ελιές σε ένα πιατάκι στο πλάι αποτελούν γνώριμη εικόνα Σαββατοκύριακου της παιδικότητας για τους περισσότερους από εμάς.
Στο Aρbarόριζα το brunch σερβίρεται όλη μέρα κάθε μέρα
Αρbarόριζα
Πλατεία Πλαστήρα 10,
Παγκράτι
Τ.: 210 70 19 530
Fb: Αρbarόριζα
Ig: arbaroriza_athens
Beauty Killed the Beast: Σπάζοντας το δίλημμα του αλμυρού ή γλυκού brunch
Beauty Killed the Beast
Παραμυθιάς 14,
Κεραμεικός
Τ.: 210 52 40 117
Fb: Beauty Killed the Beast
Ig: beauty_killed_the_beast_gr
Branch: όνομα και πράγμα!
Branch
Καρύστου 3, Πανόρμου
T.: 210 69 23 333
Fb: Branch
Ig: branch.athens
Tasis: Το… σπιτικό brunch της Κυψέλης βρίσκεται στον πεζόδρομο της Χανίων
Tasis-Σπιτικό
Πατησίων 142 & Χανίων, Κυψέλη
Τ.: 210 88 37 704
210 8837005
Fb: @tospitikoHaniwn
www.tospitiko.gr
Το Lot 51 εκπληρώνει τις αθηναϊκές απαιτήσεις για brunch
Lot 51
Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Αθήνα
Τ.: 693 733 7066
www.lot51.gr
Fb: LOT51
Ig: lot.51
MΟΜΟ: Για brunch σε μια κρυμμένη αυλή της Καλλιθέας
MOMO
Σαπφούς 95, Καλλιθέα
T.: 210 95 62 300
Fb: MOMO
Ig: momokallithea
Βόλτα στις brunch συνήθειες άλλων χωρών
Το brunch ξεκίνησε από την Αγγλία αλλά δεν μπορούσε να περιοριστεί σε στενά σύνορα και κουλτούρες. Ταξίδεψε ανά τον κόσμο, υιοθετήθηκε και τελικά προσαρμόστηκε στα στοιχεία της κάθε χώρας, για να υπηρετήσει τις γαστρονομικές και πολιτιστικές συνήθειες όλων μας.
Τουρκία
Ποικιλία από τυριά κι ελιές. Φέτες από ντομάτες κι αγγούρια. Αυγά βραστά ή φτιαγμένα σε μια αφράτη ομελέτα που ακούει στο όνομα menemen. Τραγανό ψωμί, σαλάμι ή φέτες αλλαντικών και μια μεγάλη ποικιλία από καρυκεύματα και γλυκό βούτυρο μαζί με μαρμελάδες. Απαραίτητο συνοδευτικό του τούρκικου brunch, που δεν υπάρχει περίπτωση να λείπει από το τραπέζι: το τσάι.
Μεξικό
Οι Μεξικανοί προτιμούν τις πικάντικες γεύσεις και το brunch δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα chilaquiles είναι τηγανητές τορτίγιες καλαμποκιού που συνοδεύονται από κόκκινη ή πράσινη σάλτσα. Σιγοβράζονται μέχρι τα τρίγωνα της τορτίγιας να αρχίσουν να μαλακώνουν και στη συνέχεια συμπληρώνονται με μια αρωματική παχιά κρέμα, τριμμένο τυρί, δαχτυλίδια κρεμμυδιού και φέτες αβοκάντο.
Μαλαισία
Εδώ το brunch έχει μια ιδέα από το δικό μας μεσημεριανό. Αρωματικό ρύζι, μαγειρεμένο με γάλα καρύδας και φύλλα pandan, περιβάλλεται από μια ποικιλία γεύσεων, όπως βραστό αυγό, sambal τσίλι, ikan bilis – τηγανητές αντζούγιες σε απλά ελληνικά- και φιστίκια. Μάλιστα, το ίδιο ρύζι όταν συνοδεύεται από τηγανητό κοτόπουλο ή κρέας rendang –κάτι σαν το ελληνικό στιφάδο– αποτελεί μεσημεριανό ή και βραδινό.
Κίνα
Στην Κίνα το brunch έχει δική του ονομασία και παράδοση που κρατά από τα τέλη του 19ου αιώνα. Το dim sum ξεκινά με τσάι. Έπειτα σερβίρεται μια ποικιλία από κουλούρια στον ατμό, ζυμαρικά με ρύζι, σούπες και οπωσδήποτε τα shumai, λεπτά ρολάκια με γέμιση από χοιρινό ή γαρίδες –ή ακόμα συνδυασμός και των δύο– μαζί με μια μικρή ποσότητα λαχανικών, όπως βλαστό μπαμπού και μαύρα μανιτάρια.
Brunch στην ελληνική τηλεόραση
Ψήγματα brunch βρίσκουμε από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο μέχρι τα νεότερα ελληνικά σίριαλ. Βέβαια, μπορεί να μην αποτυπώνεται σε αυτά ακριβώς η μορφή του brunch που έχουμε σήμερα στο μυαλό μας, αλλά πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι ο πρόγονος του σημερινού και εκσυγχρονισμένου ελληνικού brunch;
Ο Θωμάς (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) κυνηγά την κόρη του Λίλα (Τζένη Καρέζη) μπουκώνοντάς την, για να μην πάει νηστική στη δουλειά. Αυγά, γάλα, ψωμί και φρυγανιές είναι πάνω στο τραπέζι ανοίγοντας και σε μας η όρεξη.
«Άμα δεν κολατσίσω τέτοια ώρα μου κόβονται τα πόδια», λέει η «μοδίστρα» Καλλιόπη Ταχτσιόγλου στη Dolce Vita κι εμείς την καταλαβαίνουμε απόλυτα.
Και να σας πω… Μαζί με το brunch σας πορτοκαλάδα θέτε; Από πορτοκάλια;
Το Pair all day σε βάζει στο πιο γευστικά υγιεινό πρόγραμμα
Pair all day
Αθανασίου Διάκου 6, Αθήνα
Τ.: 216 00 24 276
Fb: Pair acropoli
Ig: pair.acropoli
Το Στόρι επιμένει στο μπραντς αλά ελληνικά
Στόρι
Πλατεία Πλυτά 7,
Παγκράτι
Τ.: 210 75 17 659
Fb: Stori Athens
Ig: stori_athens
Οι τάσεις στο brunch
Στο brunch μεγάλη σημασία έχει η χαλαρή επιλογή εδεσμάτων, ανάλογα με την ώρα και τη διάθεση. Οι κλασικές γεύσεις ενός πρωινού γεύματος αναμειγνύονται με τις γεύσεις του μεσημεριανού, κι έτσι μια μεγάλη ποικιλία γλυκών και αλμυρών ενώνονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αποτέλεσμα: Όσες εκδοχές του brunch χωράει η ανθρώπινη φαντασία και τα ανθρώπινα γούστα!
Το ελληνικό
Το brunch εξελληνίστηκε και πήρε άρωμα παράδοσης, αφού επικεντρώθηκε σε ελληνικά προϊόντα πάνω στα οποία προσαρμόστηκαν οι κλασικές συνταγές.Το ελληνικό brunch ήρθε για να μας υπενθυμίσει ότι η γη μας είναι εύφορη και παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.
Η ομελέτα εμπλουτίζεται με δεκάδες διαφορετικά παραδοσιακά τυριά και νόστιμα αλλαντικά. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης αλειμμένο με πολτό ελιάς και φέτα ή λιαστή τομάτα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον. Τα pancakes έγιναν αφράτοι λουκουμάδες και τραγανές τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι. Πίτες και μυρωδάτα τσουρέκια σερβίρονται στο τραπέζι. Ο ουρανίσκος ξυπνάει τις παραδοσιακές μας μνήμες… Δεν είχαν ξεχαστεί εντελώς, αλλά επιστρέφουν εντονότερες.
Το γυμναστηριακό
Δικαίωμα στο brunch έχουν όλοι, ακόμη κι όσοι προσέχουν τη διατροφή τους. Γι’ αυτό, το brunch πείραξε μερικές κλασικές του συνταγές αλλάζοντας τα υλικά, αλλά κρατώντας την ίδια απόλαυση. Τα pancakes, ως οι βασιλιάδες του brunch, δε θα μπορούσαν να λείπουν ούτε από τη γυμναστηριακή εκδοχή του. Αλεύρι βρώμης ή ολικής, φυτικό ρόφημα ή γάλα χαμηλό σε λιπαρά απογειώνουν τη θρεπτική αξία του brunch. Ομελέτες αποκλειστικά από ασπράδια αυγού και αβοκάντο αντί για κλασικό βούτυρο προσφέρουν μια πιο ανάλαφρη νότα στον ουρανίσκο. Στο μπλέντερ μπαίνουν φρούτα απλά και superfoods, μέλι και γιαούρτι για να δώσουν δροσιστικά smoothies.
Το vegan
Οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν και το brunch είναι εδώ για να ικανοποιήσει κάθε ρεύμα και προτίμηση. Είτε λοιπόν πρόκειται για περίοδο νηστείας, είτε η vegan διατροφή αποτελεί καθημερινότητά σου, το brunch δεν θα σε αφήσει δυσαρεστημένο. Το vegan brunch είναι εξίσου πλούσιο με ένα συμβατικό και περιλαμβάνει από smoothies και ωμοφαγικά γλυκά μέχρι πλατό με vegan τυριά και pancakes. Το κλασικό french toast μεταμορφώνεται σε avocado toast, βουτηγμένο σε γάλα αμυγδάλου και περιχυμένο με σιρόπι αγαύης. Για κάτι αλμυρό δοκίμασε vegan sandwich με ψωμί σικάλεως και ρόκα, ντοματίνια ή σπαράγγια.
Το american
Το αμερικάνικο brunch είναι τόσο φορτωμένο όσο φανταζόμαστε. Μακρόστενα σάντουιτς, τα επονομαζόμενα subs, σερβίρονται σε δύο μεγέθη, ένα κανονικό κι ένα jumbo, ανάλογα με την πείνα. Στην μπαγκέτα μπαίνει ακόμα αυγό και χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο ή roast beef. Προσθέτουμε αυγά σε οποιαδήποτε εκδοχή θέλουμε και τα συνοδεύουμε με τυρί, λουκάνικο, μπέικον, κρεμμύδι και ζεστό ψωμάκι.
Τα κλασικά pancakes περιχύνονται με maple syrup παρακαλώ, γιατί τι αμερικάνικο brunch θα τρώγαμε αν το ζητούσαμε «σιρόπι σφενδάμου»;! Οι βάφλες ακολουθούν με τη σειρά τους αυθεντικές αμερικάνικες συνταγές και τις απολαμβάνουμε γλυκές με σοκολάτα και τριμμένο μπισκότο ή αλμυρές με αυγό φυσικά και μπέικον.
Το TraMe φέρνει ιταλικό άρωμα στο αθηναϊκό street brunch
TraMe
Ευριπίδου 9, Αθήνα
Τ.: 210 32 12 895
fb: Tra_me_
ig: tra_me_
tra-me.business.site
Για brunch στο Φrídda Γκρίκ Μπιστρό
Φrídda
Γκρίκ Μπιστρό
Κρίσσης 50, Άνω Κυψέλη
Τ: 210 86 14 562
Fb: Φrídda Γκρίκ Μπιστρό
Ig: fridda_greek_bistro