Ως «υπερτροφές» (super foods) χαρακτηρίζονται οι τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση µε άλλες, συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισµού και µε επιπλέον θετικές επιδράσεις. Η πιο διάσηµη υπερτροφή της Ελλάδας είναι η ελιά και το ελαιόλαδο.
Σε άλλα µέρη του κόσµου οι ντόπιοι έχουν ανάλογες τροφές οι οποίες θεωρούνται πολύ υψηλής αξίας. Αν και η επιστήµη τώρα ανακαλύπτει τα µυστικά της διατροφής των προγόνων µας και µας ενηµερώνει καθηµερινά γι’ αυτήν την «καινούρια» κατηγορία τροφών, οι υπερτροφές είναι πολύ απλά οι αρχαιότεροι καρποί και φρούτα που φυτρώνουν πάνω στον πλανήτη µας.
Η πρώτη ανακάλυψη στην ιστορία των «superb foods» ήταν οι βιταµίνες που ανακαλύφθηκαν το 1911 και ο κόσµος έµαθε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά µπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερα συστατικά εκτός από υδατάνθρακες. Το 1958 ήταν η σειρά των ελευθέρων ριζών, όπου διαπιστώθηκε ότι προκαλούσαν ορισµένες µορφές καρκίνου. Τη λύση έδωσαν οι βιταµίνες και πιο συγκεκριµένα οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των βιταµινών C και E που αποδείχτηκε ότι εξουδετερώνουν τη δράση των ελευθέρων ριζών. Αυτό το γεγονός οδήγησε σε µια ακόµη σηµαντική ανακάλυψη, τα φυτοχηµικά τα οποία είναι µη διατροφικά συστατικά των φυτών που τους προσδίδουν το χρώµα, την γεύση και την αντίσταση στις ασθένειες και στην πρόληψη νοσηµάτων όπως τα Καρδιαγγειακά, ο Σακχαρώδης ∆ιαβήτης, η υπέρταση και κάποιες µορφές καρκίνου.
Οι «υπερτροφές» αποκαλούνται «θαύµατα της φύσης» καθώς υπόσχονται περισσότερη φυσική ενέργεια, µεγαλύτερη ζωτικότητα, ευεξία, αύξηση της ερωτικής διάθεσης, διατήρηση της νεανικότητας και βελτίωση της υγείας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η συστηµατική τους κατανάλωση µε ταυτόχρονη άσκηση αυξάνει τη ζωτική ενέργεια, αποτοξινώνει και αναζωογονεί το σώµα, το βοηθάει να λειτουργεί καλύτερα, να διατηρείται υγιές και να έχει µεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες.
Σε κάθε «υπερτροφή» υπάρχουν 100 έως 200 πολύτιµα θρεπτικά συστατικά υψηλής βιοδιαθεσιµότητας, ανάµεσα στα οποία και κάποια δυσεύρετα στα συνήθη τρόφιµα. Είναι χρήσιµες τόσο σε άτοµα που έχουν αυξηµένες θρεπτικές ανάγκες, όπως οι αθλητές, καθώς επίσης και σε ανθρώπους της σύγχρονης κοινωνίας µε δραστήρια ζωή, που έχουν µειωµένη ενέργεια ή νιώθουν εξασθενηµένοι. Επιπλέον, κάποιες µπορεί να ενισχύσουν τις αποτοξινωτικές και ιαµατικές ικανότητες του οργανισµού, συµβάλλοντας έτσι θετικά στη βελτίωση της λειτουργίας του. Ωστόσο η κατανάλωση «υπερτροφών» δεν υποκαθιστά την αναγκαιότητα για µια ισορροπηµένη και ποικίλη διατροφή.
Μερικές από τις πιο γνωστές υπερτροφές είναι οι εξής:
• Tα βατόµουρα, µούρα, κράνα που περιέχουν ισχυρές αντιµικροβιακές ουσίες που ενδυναµώνουν το αγγειακό σύστηµα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταµίνη C.
• Το µπρόκολο, το σπανάκι και τα πράσινα λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε µεταλλικά άλατα και βιταµίνες όπως το φυλλικό οξύ, η β-καροτίνη, το ασβέστιο, το µαγνήσιο, οι φυτικές ίνες και οι βιταµίνες A, C, K. Μειώνουν τον ρυθµό γήρανσης (αντιοξειδωτικά) και προστατεύουν από την εµφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσηµάτων, εγκεφαλικού επεισοδίου, παχυσαρκίας και οστεοπόρωσης. Το λάχανο συγκεκριµένα είναι πηγή βιταµίνης Α, βιταµίνης C, καλίου, ιωδίου, µαγγανίου, µαγνησίου, νατρίου, φυλικού οξέος, φωσφόρου και θείου.
• Ο σολοµός και άλλα λιπαρά ψάρια, που περιέχουν πρωτεΐνη, σελήνιο, αντιοξειδωτικά και ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 προστατεύουν την καρδιά και τις αρθρώσεις, βελτιώνουν την µνήµη, µειώνουν τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
• Το ψωµί και τα δηµητριακά ολικής άλεσης περιέχουν σηµαντική ποσότητα φυτικών ινών, πρωτεϊνών, θειαµίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, βιταµίνης Ε, ασβεστίου, µαγνησίου, καλίου και ψευδαργύρου. Συµβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήµατα.
• Το ιπποφαές, περιέχει πάνω από 190 θρεπτικά συστατικά, ανάµεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-7 συµβάλλει στην προστασία των κυτταρικών µεµβρανών από τις ελεύθερες ρίζες, στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήµατος, και στην αναζωογόνηση του δέρµατος.
• Το Νατό, είναι παραδοσιακό ιαπωνικό τρόφιµο προερχόµενο από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύµωση. Αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών µε όλα τα βασικά αµινοξέα, λιπαρών οξέων, βιταµινών Β και Κ, σιδήρου, άπεπτων ινών και φυτικών οιστρογόνων.
• Σπιρουλίνα, πρόκειται για µια υπερσυµπυκνωµένη τροφή πλούσια σε πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά (φυκοκυανίνη, σπιρουλάνη, χλωροφύλλη), µέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταµίνες (συµπεριλαµβανοµένης και της Β12), ένζυµα και προβιοτικά. Η σπιρουλίνα αυξάνει την ενεργητικότητα, καλυτερεύει την πέψη, βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου ενισχύοντας και εξισορροπώντας τη µικροβιακή του χλωρίδα, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστηµα, και συνεισφέρει στην αποτοξίνωση του οργανισµού.
• Το µύρτιλλο, περιέχει βιταµίνες Α, C, E και Β-καροτίνη, ιχνοστοιχεία, κάλιο, µαγνήσιο και φώσφορο, τανίνες, αρβουτίνη (ουρικό αντισηπτικό), µυρτιλλίνη, οργανικά οξέα (γλυκοκινόνες, γλυκοσίδες), σάκχαρα και πηκτίνη και ανθοκυανοσίδες (παρόµοια δράση µε τη βιταµίνη Ρ – διαστέλλουν τα αγγεία του αίµατος – αντιµετώπιση ανωµαλιών της κυκλοφορίας του αίµατος και αιµορραγίες του αµφιβληστροειδή των µατιών) και φυτικές ίνες.
• Μερικές ακόµα είναι το ελαιόλαδο, η αλόη, το Goji berry, Μάκα από το Περού, το λάδι καρύδας, Μέσκιτ από το Μεξικό, Νόνι από την Γαλλική Πολυνησία, η Αρώνια, Ακάϊ, ο αµάρανθος κ.α
Κάνωντας τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις όπως τα επίπεδα των βιταµινών Α, C, και Β12, του φυλλικού οξέος, των πρωτεϊνών, τον αντίστοιχο ιοντικο έλεγχο (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, µαγνήσιο), καθώς και τη µέτρηση των Ωµέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίµα, προσδιορίζεται το ποσοστό αυτών για την βιολογική ισορροπία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Μπατσάς Ιωάννης, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων |Βλάχος Σαράντης, Ιατρός Βιοπαθολογίας
Πατησίων 237, Πλ. Κολιάτσου-Αθήνα, 11254
Τηλ: 210 8640918, 210 8640988, 210 8665153 | Φαξ: 210 8665155
Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα – Παρασκευή 7:00-21:00 & Σάββατο 8:00-13:00
Site: https://kosmoiatriki.com/
Fb: Κοσμοιατρική Διαγνωστικό Εργαστήριο
e-mail: [email protected]
ΝΕΑ ∆ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑ∆Α
Αµφιαράου 165, Σεπόλια | Τηλ: 210.5157982, 210.5124046
Discussion about this post