Η νέα στήλη που εγκαινιάζεται θα αναφέρεται σε πρόσωπα, καταστάσεις και σημεία της πόλης που μόνο οι βέροι Αθηναίοι γνωρίζουν, αλλά θέλουν να μοιραστούν με τους «βαρβάρους». Θα επιχειρήσω μια ενδιαφέρουσα «χαρτογράφηση» της πόλης εστιάζοντας σε μικρές λεπτομέρειες μέσα στην πόλη που θα μπουν στο μικροσκόπιο με τα καλά και τα κακά τους!
Από τους ταπεινότερους και ομολογουμένως λιγότερο αναφερόμενους πεζοδρόμους της Κυψέλης, η οδός Κομνά Τράκα τέμνει τις πολυκατοικίες μεταξύ Τήνου και Κεφαλληνίας, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στην Πατησίων και στη Δροσοπούλου και καλύπτει μόλις 61 μέτρα. Αν και γκάγκαρη Αθηναία, στο σχολείο την αποκαλούσα «Κόμνα Τράκα», θεωρώντας ότι ταιριάζει περισσότερο στην εξωτική της όψη με την πλούσια –για Κυψέλη– βλάστηση (το google τη γράφει Κόμνα, ο χάρτης Κομνά). 35 χρόνια έχει μείνει ίδια και απαράλλαχτη. Με παρτέρια τοποθετημένα έτσι ώστε να δημιουργούν ένα ενδιαφέρον σλάλομ-ζιγκ ζαγκ, σταθμευμένα μηχανάκια, πολλά σκυλάκια να κάνουν τη βόλτα τους και ανήλικα ζευγαράκια να αράζουν στα πεζούλια των παρτεριών μην τους δει κανείς που δεν θέλουν – ευνοεί το γεγονός ότι είναι σκοτεινή με ισχνό φως από λάμπες του δρόμου, αλλά και πολύ κοντά στο Αέλλω και στο Au Revoir από όπου ξεκινούν συνήθως τα dates των Κυψελιωτών. Μέχρι πέρσι, στη συμβολή με την Τήνου υπήρχε αρτοποιείο με την ωραιότερη πάστα ποντικάκι της περιοχής (έκλεισε και ετοιμάζεται κάτι άλλο).
Αν και καπως τρομακτική τα βράδια, θεωρώ ότι στην Κομνά Τράκα δεν έχει συμβεί καμία περίεργη κίνηση/δοσοληψία (αν και το βρίσκω απίθανο): οι καλοδιατηρημένες πολυκατοικίες με έντονη την αίγλη της δεκαετίας τους μαζί με το γεγονός ότι μοιάζει σαν μια όαση ησυχίας στην πολύβουη περιοχή, δίνει την αίσθηση ότι είναι ένα μέρος μυστικιστικό, αλλά ανέγγιχτο από όλα τα κακά της πόλης. Ένα πέρασμα θα σας πείσει, ακόμη κι αν δεν έχει να επιδείξει κάτι εντυπωσιακό.
Για την ιστορία, ο Κομνάς Τράκας (1786 – 1840) ήταν σημαντικός αγωνιστής της επανάστασης του 1821, καταγόμενος από την οικογένεια των Κομνηνών του Βυζαντίου. Γεννήθηκε στην Αγόριανη, διακρίθηκε στη Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς και άλλες, όπου η ηρωική του δράση περιλάμβανε τη διάσωση χιλιάδων γυναικόπαιδων. Είχε αδελφό που σκοτώθηκε στην πολιορκία της Άμφισσας, και μετά την απελευθέρωση, τιμήθηκε με τον τίτλο του Ταγματάρχη της Φάλαγγος από τον βασιλιά Όθωνα. Προσωπογραφία του υπάρχει στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Παλαιά Βουλή.
Το καλύτερο σάς το αφήνω για το τέλος. Η Κομνά Τράκα φιλοξενούσε το πολιτικό γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου, τον οποίο κάθε φορά που έβλεπα φορούσε ζιβάγκο και πάντα ευχόμουν να του πω: «Χορέψτε μου ένα ζεϊμπέκικο στο παρτέρι». Δεν το έκανα. Αλλιώς θα ήταν μια ενδιαφέρουσα στιγμή που θα χωρούσε στη στήλη Lady Gaga-ros.
*Γκάγκαρος: ο βέρος Αθηναίος. Με το όνομα «γκάγκαρος» αναφέρονταν σκωπτικά οι γηγενείς Αθηναίοι στα σπίτια των οποίων οι εξώπορτες υποτίθεται ότι έκλειναν με γκάγκαρο που είναι είδος μάνταλου τρόπον τινά, κομμάτι ξύλου που κρεμόταν πίσω από την πόρτα της αυλής με σκοινί (στερεωμένο από πάνω) και όταν ο άνθρωπος άφηνε την πόρτα ελεύθερη, αυτό με το βάρος του την ασφάλιζε από μέσα.