Κόντρα. Κολόνια Μυρτώ. Βδέλλες. Σβήσιμο. Αποστείρωση. Κερί. Λέξεις που μόνο αν τις βάλεις στην σειρά και τις «απλώσεις» σε ένα μπαρμπέρικο αποκτούν σημασία. Άλλωστε, το ξύρισμα και το κούρεμα εκτός από αντρική υπόθεση, είναι και σοβαρή υπόθεση. Κάθε κίνηση και κάθε λέξη μετράει.
Περισσότερο από χώροι αντρικής περιποίησης, τα μπαρμπέρικα είναι τόποι συνάντησης και ανταλλαγής. Τι περισσότερο έχει να προσθέσει αυτό το αφιέρωμα σχετικά με τις μικρές, vintage οάσεις της πόλης που ολοένα αυξάνονται και πληθύνονται, με αποτέλεσμα περισσότερους περιποιημένους και σέξι αντρικούς σβέρκους από ποτέ; Επιχειρεί να φωτίσει απόψεις ανδρών και γυναικών γύρω από την φιλοσοφία και την αισθητική του ξυρίσματος, ενώ επίσης παρουσιάζει ορισμένα πολύ αγαπημένα barber shops μέσα από την ματιά του ίδιου του ιδιοκτήτη τους. Η παράθεση των μπαρμπέρικων του εξωτερικού δεν γίνεται για εγκυκλοπαιδικούς λόγους μόνο, αλλά και για να δούμε μπροστά στα μάτια μας ότι η Ελλάδα, σε αυτόν τον τομέα, είναι πολύ μπροστά. Πριν η φαλτσέτα γίνει μόδα, ήταν πραγματικότητα και άξιοι τεχνίτες την χειρίζονταν στα δικά τους μαγαζιά-στολίδια μιας Ελλάδας που άκουγε περισσότερο Τσιτσάνη απ’ ό,τι Σνικ.
Τα μπαρμπέρικα & οι Άνδρες
Για τον άντρα, οι τρίχες του είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Ακόμα και για αυτούς που υποτίθεται ότι «δεν ασχολούνται», η αντιμετώπιση του ειδώλου στον καθρέφτη είναι γεγονός και οι πρώτες ενδείξεις αραίωσης ή οι πρώτες λευκές τρίχες στο μούσι είναι πράγματα που τους αγχώνουν. Δεν πηγαίνουν όλοι σε μπαρμπέρικα, όμως είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που τα εμπιστεύονται και άρχισαν να τα εντάσσουν στην ατζέντα του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και της διασκέδασής τους. Ζητήσαμε από πέντε επιτυχημένους άντρες με διακριτό στιλ να θυμηθούν την έναρξη της ενασχόλησής τους με… τρίχες, κοινώς πότε και πώς πρωτοξυρίστηκαν και πώς περιποιούνται τον εαυτό τους σήμερα.
Γιώργος Ευγενίδης | Δημοσιογράφος ΣΚΑΙ
Ξεκίνησα να ξυρίζομαι συστηματικά μετά τα 16. Αρχικά με μηχανή, όχι με ξυράφι. Προτιμούσα πάντα το πρόσωπό μου να είναι καθαρό. Τότε ξεκίνησαν να γίνονται μόδα οι άνδρες με γένια και μούσι, αλλά δεν επηρεάστηκα ιδιαίτερα. Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησα να χρησιμοποιώ πιο συστηματικά ξυραφάκια. Παρ’ όλα αυτά, πριν 2 καλοκαίρια, αποφάσισα να αφήσω γένια και απλά να τα περιποιούμαι. Ε, η απόφαση δεν κράτησε πολύ. Τον Σεπτέμβριο μετά τις διακοπές, τα πήρα κόντρα και ησύχασα. Έκτοτε, ξυρίζομαι κάθε πρωί στο σπίτι. Μόνο κάποια Σαββατοκύριακα που ξυπνάω αξημέρωτα για να πάω στο ραδιόφωνο βαριέμαι και απλώς περιποιούμαι τα γένια μου με μηχανή. Και μετά, επανέρχομαι στο clean-cut μου. Συνεπώς, οι άνθρωποι στο barber shop που κουρεύομαι έχουν να ασχολούνται μόνο με τα μαλλιά μου.
Γιώργος Βιτωράτος | Αir host, ιδρυτής Follow George.gr
Ένα παιδί, ή τουλάχιστον έτσι ένιωθα, στα 14 μου, που ξυρίστηκα για πρώτη φορά και ήταν, φυσικά, μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Φαγούρα, κοψίματα και ντροπή γιατί ήταν κάτι καινούργιο πάνω μου και ήξερα πως όλοι θα το παρατηρούσαν, αλλά δεν θα ξεχάσω το αίσθημα που είχα καθώς ξυριζόμουν ότι πλέον μεγαλώνω. Για 2 μέρες μόνο, μιας και ήθελα πάλι ξύρισμα και ξανά μανά από την αρχή. Αστείο, κι όμως αληθινό. Σήμερα, πλησιάζω τα 30 και το ξύρισμα πλέον έχει γίνει ρουτίνα. Αναπολώ κάπου κάπου την λεία αφή του φρεσκοξυρισμένου δέρματος μου, αλλά λόγω τάσεων και εποχής, το αξύριστο νιώθω πως μού ταιριάζει καλύτερα. Σχεδόν κάθε εβδομάδα θα επισκεφτώ το ίδιο μπαρμπέρικο που πηγαίνω εδώ και χρόνια, τις ίδιες κουβέντες θα ανταλλάξω και φυσικά το ίδιο trimming θα κάνω στην γενειάδα μου. Αυτό με εκφράζει, αυτό μου αρέσει!
Γιάννης Κοροβέσης | Βar consultant, drinks editor
Ευτυχώς ή δυστυχώς οι τρίχες μου δεν είναι ούτε πολλές ούτε κατσαρές. Όπως όμως οι περισσότεροι πιτσιρικάδες, έτσι κι εγώ, θεωρούσα πως αποτελούν ένδειξη ωριμότητας. Έτσι, ξεκίνησα να ξυρίζομαι από πολύ νωρίς για να τις κάνω να μεγαλώσουν και να πληθύνουν. Στο στρατό -όπως και πάλι οι περισσότεροι- μίσησα το καθημερινό ξύρισμα, όπως μισούμε το ο,τιδήποτε υποχρεωτικό. Όμως, με τον καιρό συμφιλιώθηκα και πάλι μαζί του και το έθεσα στη σωστή βάση της τακτικής φροντίδας και περιποίησης του προσώπου μου, στο πλαίσιο της καθαριότητας και της υγιεινής. Πλέον, ξυρίζομαι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα με ξυράφι στο σπίτι μου και μία φορά το μήνα σε μπαρμπέρικο, μαζί με το κούρεμά μου. Λατρεύω ένα καθαρό, φρεσκοξυρισμένο πρόσωπο –παρόλο που παλιά και για χρόνια διατηρούσα μουστάκι- και πιστεύω πως τυχόν τρίχες, μούσι, γένι, σε οποιοδήποτε πρόσωπο, οφείλουν να είναι περιποιημένα.
Σώζος Λυμπερόπουλος | Τραγουδοποιός
Δεκαετία του ’90. Λύκειο. Άλλοι να ασχολούνται με τα ιn μαγαζιά και άλλοι όπως η παρέα μου να έχουν μακριά μαλλιά και σκουλαρίκια με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ανεξαρτήτως όμως στιλ και μουσικών προτιμήσεων, ό, τι απασχολούσε τους εφήβους της γενιάς μου, ήταν το πότε επιτέλους θα βγουν τα (ρημαδο)γένια… Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως δεν ήμουν από τους πιο τριχωτούς της τάξης μου και είχε αρχίσει να εξαπλώνεται μια φήμη σύμφωνα με την οποία, αν ξυριζόσουν κι ας μην είχες τρίχες, τότε αυτές, θα έβγαιναν πολύ πιο γρήγορα! Το πρώτο μου ξύρισμα έγινε σε “κενό καμβά” με σκοπό την ταχύτερη ανάπτυξη του τριχωτού … Φυσικά, οι τρίχες μου βγήκαν με τον δικό τους ρυθμό με το αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται αφού πια είχα τελειώσει το σχολείο! Σήμερα, είμαι συνήθως ατημέλητα αξύριστος , ενώ χρησιμοποιώ το ξύρισμα σαν αλλαγή στυλ. Ίσως ξυριστώ πριν από κάποιο σημαντικό live ή πριν από μία τηλεοπτική εμφάνιση.
- Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε η εταιρεία Nielsen στην «Καθημερινή» για τις πωλήσεις αφρών ξυρίσματος και λεπίδων στα ελληνικά σούπερ μάρκετ , αυτά τα είδη δείχνουν σαφή μείωση πωλήσεων με ολοένα και πιο πτωτική πορεία κατά τα έτη 2012 και 2013, σε σχέση με τα πέντε προηγούμενα.
- Ήξερες ότι αυτοί οι πρωτοπόροι άνδρες της ιστορίας είχαν μούσια; Ο Τσάρος Αλέξανδρος Γ’ της Ρωσίας, ο Ναπολέων, ο Ιταλός στρατηγός και πολιτικός Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι, ο Κάρολος Ντίκενς, ο Καρλ Μαρξ, ο Τζιουζέπε Βέρντι και φυσικά ο Αβραάμ Λίνκολν! Και τότε, δεν ήταν μόδα τα γένια, ίσα ίσα…
Τα μπαρμπέρικα & οι Γυναίκες
Σίγουρα, οι άντρες περιποιούνται τον εαυτό τους για να αισθανθούν καλύτερα, να φρεσκαριστούν, να ανανεωθούν. Όμως, κακά τα ψέματα, η άποψη των γυναικών μετράει. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας άντρας ρωτά την σύντροφό του πώς τον προτιμά. Τα μούσια είναι τάση, όμως κάποιοι επιμένουν στο κόντρα ξύρισμα που παραπέμπει σε καθαριότητα και επισημότητα. Είναι, επίσης, αρκετοί οι άντρες που αφήνουν μουστάκι, υποβοηθούμενοι λιγάκι και από τις επιταγές της μόδας που τα τελευταία χρόνια μας γυρνά σε χρόνια νοσταλγικά. Όσοι αφήνουν μούσια οφείλουν, σύμφωνα με τις περισσότερες γυναίκες, να τα περιποιούνται και όχι απλά να τα εγκαταλείπουν στην τύχη τους. Τι λένε, αλήθεια, τέσσερα επιδραστικά κορίτσια περί του θέματος;
- Έρευνα δημοσιευμένη στο «Journal of Evolutionary Biology» έδειξε ότι οι γυναίκες βρίσκουν ελκυστικότερους τους μουσάτους. 8.500 γυναίκες αξιολόγησαν άντρες με ή χωρίς γένια και όλες ανεξαιρέτως έδειξαν να προτιμούν τις φωτογραφίες στις οποίες οι δυνητικοί παρτενέρ τους είχαν μούσι!
- Το μουστάκι έχει γράψει την δική του ιστορία στο σινεμά. Ο Clack Gable στο Gone with The Wind, ο Charles Bronson στο Death Wish, ο Colin Farrell στο Miami Vice, ο Kurt Russel στο Tombstone, o Samuel Jackson στο Pulp Fiction και πόσοι ακόμα θρυλικοί μουστακαλήδες στην μεγάλη οθόνη…
- Μια από τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις στο google αφορά την ανάπτυξη της τριχοφυίας στα ανδρικά πρόσωπα. Ο κανόνας των 4 εβδομάδων, το λάδι ελιάς ή καρύδας, η μείωση βάρους που αυξάνει την τεστοστερόνη και τόσα άλλα που προτίθενται να κάνουν τα αρσενικά για να αποκτήσουν γένια καταδεικνύουν την σημασία που έχει για αυτά.
Ραφαέλα Πλαστήρα | Σταρ Ελλάς 2019, Miss World Greece
Μ’ αρέσει ο άντρας να είναι άντρας για αρχή, ψηλός, μελαχρινός και με μούσια. Το μούσι κατά την γνώμη μου, δίνει μια γοητεία, μια ασφάλεια, αλλά ο άντρας χρειάζεται να το προσέχει: να βάζει τα λαδάκια του, τις κρέμες του, να το τριμάρει και να το κόβει σε ένα σημείο να μην γίνεται το μούσι του χίπστερ ή του Ναυαγού ή του πατέρα Χαράλαμπου. Βέβαια, σε ελάχιστους πάει, για να πούμε την αλήθεια… Γενικώς, δεν μ’ αρέσει ο άντρας με το μάγουλο φράπα, θέλω το λαμπερό μούσι το καλοτριμμαρισμένο, το γεμάτο.
Αναστασία Γιάμαλη | Δημοσιογράφος Kontra Channel, Real.gr
Ψευδοδίλλημα το μούσι ή το ξυρισμένο πρόσωπο, κυρίες και κύριοι. Δηλώνω σκληρή υπέρμαχος των μουστακιών, αν και οι άνδρες στον κύκλο μου τα αποφεύγουν. Σε κάθε περίπτωση «καλό παιδί να’ναι» και αν δεν έχει μουστάκι ας έχει μούσια, αλλά αν έχει μούσια να τα περιποιείται με μέτρο γιατί άνθρωποι είμαστε κι εμείς, έχουμε όρια. Δώσαμε μάχες για να ξεφύγουμε από το τετράπτυχο «αμάξι, πούρο, ρολόι, γυναίκα τρόπαιο», οπότε ένα μέτρο στο πόσα προϊόντα περιποίησης θα έχει το μούσι το σωστό πρέπει να υπάρχει. Αλλά θα επιμείνω, «καλό παιδί να’ ναι» ήτοι, αντισεξιστής και όχι φασίστας, τα υπόλοιπα είναι… τρίχες…
Feli Moschos | Σκηνοθέτης, χορογράφος, μεσόφωνος
Εμείς οι γυναίκες θέλουμε στον άντρα περιποιημένο πρόσωπο, είτε έχει μούσια είτε όχι. Η δική μου προτίμηση κλίνει προς το μουστάκι όμως… Και θα το υπερασπιστώ! Όλα τα μουστάκια θα υπερασπιστώ – και το τσιγκελωτο και του Νταλί, όλα – εκτός από το χιτλερικό! Οι περισσότεροι σύγχρονοι άντρες το αποφεύγουν , υποθέτω επειδή χρειάζεται περιποίηση… Και είμαι σχεδόν σίγουρη ότι βαριούνται να το “συντηρούν”. Δε ξέρω αν θα βοηθήσουν οι νέες φετινές τηλεοπτικές σειρές που αναφέρονται σε προηγούμενες χρονικές περιόδους κι επιτέλους είδαμε κι ένα μουστάκι βρε κορίτσια, αλλά θεωρώ ότι αν όλες μαζί ενωθούμε μπορεί και να πείσουμε τους άντρες να αφήνουν μουστάκι!
Αφροδίτη Παπαδάτου | Εικαστικός, Κειμενογράφος
Μπορώ να πω ότι προτιμώ τον άντρα κλασικό, με καθαρό, όμορφο, ξυρισμένο πρόσωπο στιλ Marlon Brando, όμως ξέρω ότι αυτό μπορεί να μην πηγαίνει σε όλους. Ο πατέρας μου, ο Διονύσης Παπαδάτος, είχε το μούσι το ατίθασο, το ζακυνθινό καπετανέικο-άλλο ένα χαρακτηριστικό της καλλιτεχνικής του φύσης, ίσως, το οποίο, όμως, του πήγαινε τρελά. Όπως και να επιλέξει να αναδείξει την τριχοφυϊα του προσώπου του ένας άντρας, καλό είναι να το κάνει σωστά, να ξέρει πώς να φροντίσει τον εαυτό του! Για να είμαι ειλικρινής, βέβαια, δεν είμαι φίλος των μουστακιών στα αντρικά πρόσωπα, δεν μου αρέσει ούτε το βλάχικο, ούτε το χιπστεράδικο μουστάκι!
Τα Μπαρμπέρικα του Κόσμου
Ξημερώνει. Οι μπαρμπέρηδες παίρνουν καφέ και πάνε στο μαγαζί τους ή στο μαγαζί που δουλεύουν. Αγουροξυπνημένοι και έτοιμοι για ακόμα μια μέρα δημιουργίας, κούρασης, χαράς. Σε κάποια άλλη χώρα, τώρα βραδιάζει. Κι οι μπαρμπέρηδες σκουπίζουν τις τρίχες των αντρών που τους εμπιστεύθηκαν τα κεφάλια τους κυριολεκτικά. Βάζουν ένα ποτό και ετοιμάζονται να κλείσουν. Βγάζουν την ποδιά, σβήνουν τα φώτα. Οι μέρες στα barber shops κυλούν γεμάτες συναισθήματα, μυρωδιές και μουσικές-υπέροχο αντρικό σύμπαν φτιαγμένο από δέρμα, ξύλο, μέταλλο και κολόνιες. Υπάρχουν κάποια πράγματα που ενώνουν όλα τα καλά μαγαζιά, παρά τις διαφορές τους στα σημεία. Το βασικότερο από αυτά είναι το πάθος και το μεράκι των ανθρώπων που τα απαρτίζουν.
- Lucky Hair Design Salon, Δουβλίνο. Στην πόλη της μπίρας και των καλών βιβλίων, το barbering εκπροσωπείται δυνατά από μετρ του είδους. Ο Lucky Gaspard αισθάνεται καλλιτέχνης και όχι κουρέας. Είναι μαύρος και κουρεύει μαύρους με τρόπο που, όπως δηλώνει ο ίδιος, δεν μπορεί να κάνει κάποιος λευκός μπαρμπέρης.
- 18th Amendment Barber Shop, Βανκούβερ. Σ’ αυτό το μαγαζί, οι πελάτες μιλούν στους μπαρμπέρηδες με το μικρό τους όνομα και το αντίστροφο. Ατμόσφαιρα οικειότητας και χέρια ακριβείας κάνουν το χαριτωμένο barber shop να μην αδειάζει σχεδόν ποτέ από κόσμο και ένα από τα καλύτερα στο Βανκούβερ.
- Schorem Haarsnijder En Barbier, Ρότερνταμ. Το θρυλικό μπαρμπέρικο που επηρέασε τόσους Έλληνες κουρείς και επιχειρηματίες, έκανε παγκόσμια μόδα την βίντατζ ατμόσφαιρα του σύγχρονου barber shop και επανέφερε στα κεφάλια των αντρών κλασικά στιλ κουρέματος. Καυτές πετσέτες και old school περιβάλλον: τόσο απλά.
- Nader New Look, Κάιρο. Οι Αιγύπτιοι έχουν την δική τους αξιοσέβαστη ιστορία στον χώρο της αντρικής περιποίησης, που διαφέρει αρκετά σε Αμερική και Ευρώπη. Το συγκεκριμένο μπαρμπέρικο τιμά τις ρίζες του τόπου του και επικοινωνεί με το μέλλον του barbering, μέσα από εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης και άξια ψαλίδια.
- Otis & Finn Barbershop, Long Island, Νέα Υόρκη
Μες στα άπειρα μπαρμπέρικα της Νέας Υόρκης κινδυνεύεις να χάσεις τον μπούσουλα. Στο εν λόγω barber shop, γέρνεις στην καρέκλα σου απολύτως ήσυχος ότι στα μαλλιά και το πρόσωπό σου θα συμβεί ό, τι ακριβώς ζήτησες.
Τα Μπαρμπέρικα στον Χρόνο
Ένα έγγραφο του 1937 που βρέθηκε στην Κολωνία κάνει την πρώτη επίσημη γραπτή αναφορά στο επάγγελμα του μπαρμπέρη. Οι πρώτοι μπαρμπέρηδες δεν κούρευαν μόνο μαλλιά, αλλά αναλάμβαναν και μικροχειρουργικές επεμβάσεις. Όταν η ιατρική επιστήμη προχώρησε και το επάγγελμα του γιατρού αναπτύχθηκε, ο μπαρμπέρης αυτονομήθηκε ως δουλειά, επίσης.
Πάντως, το επάγγελμα χρονολογείται από το 3500 π.Χ, με αρκετές πληροφορίες να έρχονται από τον Μεσαίωνα και την Κεντρική Ευρώπη. Η λέξη Barber προέρχεται από την λατινική λέξη Barba που σημαίνει γενειάδα.
Το επάγγελμα του κουρέα (το να είσαι μπαρμπέρης μια εποχή σήμαινε το να είσαι… ο βοηθός του κουρέα!) ήταν πάντα σημαντικό και συνήθως συνδικαλισμένο. Κατά τον 15ο αι., οι Βιεννέζοι κουρείς έπρεπε να περάσουν από σχολή και πρακτική εξάσκηση χρόνων για να μπορέσουν να εξασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα.
Οι κουρείς δέχονταν κόσμο στα λουτρά τους και τους άφηναν να κοινωνικοποιούνται. Έτσι, τα κουρεία εκτός από τις κλασικές, πρόσφεραν και άλλες υπηρεσίες όπως φαγητό, ποτό και μουσική. Ο στύλος των μπαρμπέρικων συμβολίζει τις ματωμένες γάζες που έπλεναν οι πρώτοι κουρείς-χειρουργοί και τις κρεμούσαν για να στεγνώσουν.
Έτσι, τα κουρεία διακρίνονταν από μακριά και τραβούσαν κόσμο. Το 1540, ψηφίστηκε νόμος που έκανε τους στύλους υποχρεωτικούς.
Barber Shop Εξοπλισμένο, Ποτέ Νικημένο
Από το 2010 και λίγο πιο πριν, καλοστημένα μπαρμπέρικα ομορφαίνουν γειτονιές και μοιάζει να αναβιώνουν την χρυσή τους περίοδο. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνο αισθητικής φύσης, αλλά και ουσιαστικής. Τι εξοπλισμό (πρέπει να) διαθέτει ένα μπαρμπέρικο που αξιώνει μια θέση στην κορυφή; Αρκετό. Και όχι φθηνό.
-
Έλα μωρέ, γιατί δεν ανοίγεις κι εσύ ένα;
Λουτήρες, καρέκλες και πολυθρόνες, ψαλίδια, φαλτσέτες, μηχανές, προϊόντα styling… Τόσα πολλά, σε τιμές που διαφέρουν και σε στιλ που δεν ταιριάζουν με όλους τους χώρους κατ’ ανάγκην. Θα φανταζόσουν ποτέ ότι το ψαλίδι που ο αγαπημένος σου μπαρμπέρης κρατά με τόσο στιλ μπορεί να κοστίζει ακόμα και 300 ευρώ; Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά και, για τον κόσμο του barbering, ολόκληρη. Γι’ αυτό, υπάρχουν δοχεία αποστείρωσης και απολύμανσης εργαλείων και πετσετών, αλλά και ειδικά καθαριστικά υγρά. Υπάρχουν κι άλλα μικρά θαύματα που απογειώνουν ένα μπαρμπέρικο: βαλιτσάκι για τα εργαλεία, ποδιά ή γιλέκο για τον μπαρμπέρη, πινέλα ξεσκονίσματος αυχένα, βαποριζατέρ, δοχεία, πιστολάκια… Ξέχασες τα ξυράφια; Τις χτένες; Τα μικρότερα ψαλίδια και εργαλεία για την τριχοφυΐα στα αυτιά και τα ρουθούνια; Για να ανοίξεις ένα μπαρμπέρικο που έχει κύρος, ύφος και άποψη, αλλά, βασικά, που μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες απαιτήσεων, το κόστος δεν είναι μικρό. Θυμήσου το αυτό την επόμενη φορά που θα υποτιμήσεις την προσπάθεια του ιδιοκτήτη μπαρμπέρικου στην γειτονιά σου.
-
Προϊόντα Περιποίησης και για το σπίτι
Άσε το πατροπαράδοτο σαπούνι και νερό, τι λες, δεν ήρθε η ώρα; Μια μεγάλη γκάμα προϊόντων περιποίησης προσώπου, πολλά από τα οποία διατίθενται στο αγαπημένο σου μπαρμπέρικο και προς πώληση, ετοιμάζουν και φροντίζουν την επιδερμίδα του προσώπου ιδανικά για ένα σωστό, βαθύ ξύρισμα. Το Facial scrub εφαρμόζεται μετά την πρώτη ζεστή πετσέτα για την απολέπιση της επιδερμίδας σε πρώτο στάδιο και την προετοιμασία της για να αποφευχθούν οι ερεθισμοί όταν έρθει το ξυράφι. Μετά την δεύτερη πετσέτα μπαίνει η κρέμα ξυρίσματος, την οποία ο τεχνίτης μπαρμπέρης απλώνει με κυκλικές κινήσεις με πινέλο ώστε να βγουν όλες οι τρίχες προς τα έξω και να μην γυρίσει κάποια προς τα μέσα. Μετά το ξύρισμα μπαίνει After Shave Balsam χωρίς οινόπνευμα, για να σε προστατέψει από βακτήρια και μολύνσεις. Η κρέμα ενυδάτωσης για το τέλος είναι απαραίτητη για να επιστρέψουν τα φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας του δέρματος. Μάρκες θα βρεις σε ποικιλία, αλλά δεν είναι κακό να εμπιστευθείς και αυτήν που χρησιμοποιεί ο δικός σου άνθρωπος, ο οποίος έχει δοκιμάσει και συγκρίνει αρκετές. Με τις υγείες σου!
Διαβάστε επίσης: Δείξε μου τον Barber σου, να σου πω ποιος είσαι!
Διάβασε εδώ όλο το τεύχος ακριβώς όπως τυπώθηκε