Τα Χριστούγεννα σημαίνουν για τον καθένα κάτι διαφορετικό. Σίγουρα όμως, όλες οι αναμνήσεις έχουν κέντρο ένα γεμάτο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Φίλοι, οικογένεια, ζευγάρια, παρέες με φόντο ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, κάθε χρόνο ζουν τη δική τους θαλπωρή. Κι ό,τι στραβό κι αν τους συμβαίνει, μπαίνει για λίγο στην άκρη.
Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, γαλοπούλα ή κατσικάκι, πατάτες φούρνου ή τηγανητές, είναι όσα συνήθως κοσμούν τα ελληνικά τραπέζια. Και φυσικά άφθονο κρασάκι. Ας μην αφήσουμε τα φετινά – “διαφορετικά” – Χριστούγεννα να μας ρίξουν ψυχολογικά και ας κάνουμε ένα ταξίδι στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να δούμε τα παραδοσιακά φαγητά των Χριστουγέννων. Ίσως πάρουμε καμιά ιδέα για να μαγειρέψουμε κάτι ξεχωριστό!
Βόρεια Ελλάδα – Θράκη: “Μσούρα” ονομάζεται το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο φαγητό του Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα συνδυασμό χοιρινού κρέατος, μοσχαριού και κοτόπουλου, σιγοβρασμένο με λαχανικά και ρύζι στον φούρνο. Οι σαρμάδες ( τα γνωστά σαρμαδάκια, οι ποντιακοί λαχανοντολμάδες δηλαδή) είναι άλλο ένα γιορτινό φαγητό που έχει συμβολική σημασία για την περιοχή, καθώς το τύλιγμα των φύλλων συμβολίζει τα σπάργανα του Χριστού.
Στον Έβρο την παραμονή των Χριστουγέννων, στο τραπέζι υπήρχαν εννέα διαφορετικά φαγητά, άβραστα και νηστίσιμα, συμβολίζοντας την αφθονία φαγητών όλο τον χρόνο κατά παραλληλισμό των εννέα μηνών της κυήσεως της Θεοτόκου. Μερικά από αυτά; Κρασί, πίτα, καρπούζι, σαραγλί, μήλο πεπόνι, σκόρδο, μελιτζάνες, τουρσί.
Ήπειρος: Το γιορτινό τραπέζι περιλαμβάνει λαχανοντολμάδες, πίτες, κρεατόπιτα, “μπατσαριά” (η ευρέως γνωστή σπανακόπιτα), γαλατόπιτα και γλυκιά κολοκυθόπιτα.
Στα Γιάννενα το αγριογούρουνο σαλμί είναι το πιο παραδοσιακό πιάτο (μαρινάρεται για δέκα ώρες, μαγειρεύεται πρώτα στην κατσαρόλα και μετά στο φούρνο), ενώ για επιδόρπιο τα κλασικά μπακλαβαδάκια έχουν την τιμητική τους! Είναι ξακουστός ο Γιαννιώτικος μπακλαβάς εξάλλου.
Στα Ζαγοροχώρια, φτιάχνουν τα «σπάργανα», ένα γλυκό που μοιάζει με τηγανίτες.
Εξωτικά και μακρινά
Φίτζι: Οι κάτοικοι των νησιών Φίτζι ετοιμάζουν ψάρι τυλιγμένο σε φύλλα μπανάνας, γεμιστό κοτόπουλο και χοιρινό ψημένο σε “Lovo”, έναν αυτοσχέδιο φούρνο από μεγάλες πέτρες σε εξωτερικό χώρο.
Κόστα Ρίκα: Τα Χριστούγεννα, στην Κόστα Ρίκα, συνηθίζουν να τρώνε χοιρινό Tamales. Ένα φαγητό για το οποίο πολλοί ντόπιοι ακολουθούν μυστικές συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά.
Αργεντινή: Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο της Αργεντινής ονομάζεται Vitel Toné, ένα πιάτο που περιλαμβάνει μοσχάρι και σάλτσα τόνου. Φυσικά οι αλέγκροι Αργεντίνοι δεν παραλείπουν να τρώνε και ψητά κρέατα, όπως γαλοπούλα και χοιρινό.
Agavita Cantina Mexicana
Σου έλειψαν τα ταξίδια στο εξωτερικό, οι βραδινές βόλτες και οι γευστικές οι συγκινήσεις; Μη σε νοιάζει, πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι!
Μέχρι τότε, μπορείς να εναποθέσεις τις ελπίδες σου στο Agavita Cantina Mexicana που φέρνει την πολύχρωμη μεξικάνικη κουζίνα και τα εξωτικά cocktail στο σπίτι σου για να ταξιδέψεις έστω με το πνεύμα. Δεν έχει γίνει τυχαία talk of the town, αφού το μενού του και οι γεύσεις του είναι το κάτι άλλο.
Τα ορεκτικά όπως τα νάτσος με λιωμένο cheddar ή οι quesadillas και οι χορταστικές σαλάτες, θα σου ανοίξουν την όρεξη για να περάσεις στα σπέσιαλ του μαγαζιού και της γαστρονομίας του Μεξικού. Burritos, enchiladas, chimichanga, Mexican torre, burrito frio, tacos, fajitas όλα είναι πεντανόστιμα, ενώ έχεις την επιλογή και για burgers, που τα «δημιουργείς» σύμφωνα με το δικό σου γούστο.
Μια παραγγελία θα σε πείσει!
Παραγγελίες μέσω τηλεφώνου, efood & wolt
Τ.: 210 25 10 604
Λ. Δεκελείας 86, Νέα Φιλαδέλφεια
FB: Agavita Cantina Mexicana
Ig: @agavita_cantina_mexicana
Οι νοστιμιές της Μαίρης
Οι «Νοστιμιές της Μαίρης» είναι το μαγειρείο που φέρνει την κουζίνα της μαμάς στο τραπέζι σου χωρίς να χρειαστεί να βάλεις το τσουκάλι στη φωτιά.
Ελληνικές γεύσεις και πιάτα φτιαγμένα από τα πιο αγνά υλικά. Σαλάτες, ορεκτικά, πίτες, πιάτα ημέρας, μαγειρευτά, της ώρας, τηγανητά, σούπες και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου. Όλα νοστιμότατα, μαμαδίστικα και έτοιμα να πλαισιώσουν το πιο γευστικό τραπέζι για σένα και τους αγαπημένους σου.
Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε να αποφασίσουμε το αγαπημένο μας πιάτο, γι’ αυτό προτείνουμε περισσότερα: γιουβαρλάκια αυγολέμονο, κεφτεδάκια με φρεσκοκομμένες πατάτες, κανελόνια, παστίτσιο και μακαρόνια με κιμά.
Κάνε στους αγαπημένους σου το πιο λαχταριστό χριστουγεννιάτικο δώρο με τραπέζωμα από τις «Νοστιμιές της Μαίρης».
Τ: 210 82 29 239
Ύδρας 2, Κυψέλη
Fb: Οι νοστιμιές της Μαίρης
Ροζαλία
Τα … “διαφορετικά” Χριστούγεννα που έρχονται φέτος, μας έχουν κάνει κάπως να χάσουμε τη γιορτινή μας διάθεση, όμως τίποτα δεν πρέπει να μας ρίξει! Η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου είναι εδώ και το κλασικό μας στέκι, η Ροζαλία, δεν μας εγκαταλείπει. Φέρνει στο τραπέζι μας όλα όσα θυμίζουν…Χριστούγεννα!
Αξία ανεκτίμητη και σταθερή, η Ροζαλία από το 1978 έχει γίνει σταθερή αξία της πόλης. Αυθεντική ελληνική κουζίνα, με ξεχωριστές πινελιές για πλούσια γεύση, λειτουργεί ακούραστα με τη μορφή take away και delivery. Οι φωτιές στις κουζίνες ανάβουν από νωρίς και η Βαλτετσίου μοσχοβολάει από το πρωί, ώστε να μη χάσουμε τις συνήθειές μας μέσα στην καραντίνα!
Χρόνια δίπλα μας λοιπόν, δεν μας αφήνει να χάσουμε το χριστουγεννιάτικο πνεύμα και δημιουργεί -ειδικά για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά – μενού μοναδικά και ξεχωριστά που μας ενθουσιάζουν. Ανήμερα Χριστουγέννων μας περιμένουν σαλάτα σταμναγκάθι, πουρές σελινόριζας, πίτες και φλογέρες για ορεκτικά, κυρίως πιάτα με γαλοπούλα, αγριόχοιρο, μοσχαράκι ή κατσικάκι και παραδοσιακό εκμέκ καταΐφι για να σβήσουν οι γεύσεις με τον πιο παιχνιδιάρικο τρόπο.
Όσο για την Πρωτοχρονιά, μας περιμένει κάτι αντίστοιχο με μικρές παραλλαγές: σαλάτα και ορεκτικά, βελουτέ γλυκιάς κολοκύθας, φιλέτο σφυρίδας και ψαρόσουπα, φιλέτο μόσχου, πάπια ψητή, αρνάκι και γουρουνόπουλο ψητό, ενώ δεν λείπουν ούτε εδώ και τα επιδόρπια (προστίθεται ζουμερός, λαχταριστός μπαμπάς!).
Το καλύτερο σε όλα αυτά είναι ότι ναι μεν μπορούν να έρθουν στην πόρτα σας, αλλά μπορείτε να κάνετε ήδη … προπαραγγελία! Η Ροζαλία φέρνει την καινοτομία του…eat away και δέχεται εδώ και μέρες προπαραγγελίες για τις ημέρες των γιορτών, ώστε το γεύμα μας να έρθει ζεστό και την ώρα που θέλουμε…στο πιάτο μας!