Η πόλη δεν είναι χάρτινη ούτε ψηφιακή, έχει σάρκα, οστά και, κυρίως, ιστορία. Πέρα από την έκδοση ενός περιοδικού δρόμου ή την διαχείριση ενός site, αυτό που έχει πραγματική σημασία στο τέλος μιας ημέρας είναι η ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία.
Έτσι, λοιπόν, μια Κυριακή του Δεκέμβρη κινήσαμε για το Μουσείο Κοτσανά που έχουμε υποστηρίξει από την αρχή της λειτουργίας του στο Κολωνάκι, Πινδάρου και Ακαδημίας. Μαζί με φίλους και υποστηρικτές του Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ, αλλά και με ένα μέρος του δικού μα team (δημοσιογράφοι, γραφίστες, φωτογράφοι) επισκεφθήκαμε αυτόν τον φιλόξενο χώρο και η κυριακάτικη, χειμωνιάτικη λιακάδα ήταν ό, τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί εκείνη την ημέρα.
Έξω από το μουσείο, πρωινός καφές και χαλαρές συζητήσεις, περί μουσείου και όχι μόνο. Μες στο μουσείο, απολαύσαμε την ξενάγηση δύο από τις κοπέλες που με μεράκι και γνώση εργάζονται πάνω στο αντικείμενό τους.
Στην παρέα μας, ήταν και δύο αγόρια, ηλικίας δημοτικού. Συμμετείχαν ενεργά όπου γινόταν! Μεταμορφώθηκαν σε πυροσβέστες, ληστές, αγρότες και όχι μόνο…
Μας άρεσε πολύ η διαδραστικότητα του μουσείου Κοτσανά, η διάθεση των εργαζομένων εκεί, η τοποθεσία του, αυτά που είδαμε και αυτά που μάθαμε. Φωτογραφηθήκαμε, γελάσαμε, είχαμε απορίες που εκφράσαμε με άνεση, ακόμα και διαφωνίες. Όταν βγήκαμε από το μουσείο χαιρετηθήκαμε εγκάρδια και ανανεώσαμε ραντεβού σε κάποια εκδήλωση με εκπαιδευτικό, αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, όπως αυτή στο Μουσείο.
Γιατί να πας κι εσύ εκεί;
Γιατί θα κάνεις ένα πολύ ευχάριστο και απολύτως κατατοπιστικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο των τεχνολογικών επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας. Το μουσείο Κοτσανά άνοιξε τον Γενάρη του 2018 και συμπλήρωσε το τρίπτυχο των μουσείων του Κώστα Κοτσανά. (Κατάκολο Ηλείας, 2003 και Αρχαία Ολυμπία, 2014)
Ο Κώστας Κοτσανάς μελέτησε επί σειρά ετών αρχαία ελληνική, αραβική και λατινική γραμματεία, αγγειογραφικές πληροφορίες και αρχαιολογικά ευρήματα, οπότε και ανακάλυψε ενδιαφέρουσες πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι είχαν βρει τρόπους να την κάνουν πιο εύκολη και πιο γρήγορη, με την βοήθεια της τεχνολογίας και της φυσικής!
Έτσι, στο μουσείο μπορείς να δεις το πρώτο ρομπότ, το ξυπνητήρι του Πλάτωνα, έναν πανέξυπνο συναγερμό για ανεπιθύμητους εισβολείς, τα «θαύματα» των θεών που άνοιγαν πόρτες ναών και εντυπωσίαζαν τους πολίτες και πιστούς, τον διάσημο μηχανισμό των Αντικυθήρων, ένα πανέξυπνο ποτιστικό σύστημα κα άλλα πολλά και ενδιαφέροντα.
Εκτός από τα μόνιμα εκθέματα, το δραστήριο Μουσείο Κοτσανά φιλοξενεί τακτικά πιο εξειδικευμένες δράσεις, ξεναγήσεις και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, δίνοντας αφορμή για μια συνέχεια στην επαφή του κοινού μαζί του, καθώς μία φορά δεν είναι, σίγουρα, αρκετή.
Ίσως, αν έρθεις, πετύχεις ξανά την ομάδα μας να ανακαλύπτει πτυχές της καθημερινής ζωής, του μύθου και της επιστήμης στην Αρχαία Ελλάδα. Όλα αυτά συναντώνται στο Μουσείο Κοτσανά. Κι εμείς εκεί συναντιόμαστε, άλλωστε!