Η σούπα μπορεί να είναι πολλά πράγματα: εύκολη ή δύσκολη στη διαδικασία παραγωγής της, με πολλά υλικά ή λιγότερα, βελουτέ ή πιο υγρή, με ρύζι και με κρέας ή χωρίς.
Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι όπως κι αν είναι φτιαγμένη, σημαίνει φροντίδα και υγεία, αφού απορροφούνται εύκολα από τον οργανισμό οι βιταμίνες που περιέχει. Εγκιβωτισμένα υλικά μέσα σε μία κατσαρόλα όπου περιμένουν να ανέβουν οι θερμοκρασίες για να γίνουν όλα ένα και να χυθούν με την κουτάλα στο πιάτο μας.
Η σούπα μπορεί να εξελιχθεί και σε παιχνίδι μυστηρίου, προσπαθώντας να μαντέψουμε τα υλικά της. Οι υδρατμοί υψώνονται πάνω από το πιάτο και σχηματίζουν λέξεις όπως «σ’ αγαπώ», «περαστικά», «καλό χειμώνα» ή «είμαι εδώ για να σε χαλαρώσω» ή «να σε γεμίσω ενέργεια». Η μαγική ιδιαιτερότητα της σούπας κρύβεται ακόμη και στο γεγονός ότι έχει φανατικούς εχθρούς που δε θέλουν να τη βλέπουν ούτε… αχνιστή.
Ανεξάρτητα από το αν μας αρέσει όμως ή όχι, όταν κάποιος δικός μας άνθρωπος δεν είναι καλά, το πρώτο φαγητό που θα του φτιάξουμε ή θα σκεφτούμε να τον ρωτήσουμε αν έφαγε, είναι μία σουπίτσα. Βουτιά των κουταλιών στα νόστιμα ζουμιά λοιπόν. Με μία σούπα όλα θα πάνε καλά!
Etnico: Η ιστορία του Εtnico ξεκινάει εκεί που ενώνονται οι κουζίνες του κόσμου
Με εμπειρία πολλών χρόνων μέσα στις κουζίνες αφού το Εtnico προέκυψε από την ομάδα του ιστορικού multiethnic εστιατορίου Altamira, συνεχίζει από το 2015 να μας εισάγει στις νοστιμιές και στα αρώματα των μακρινών εκείνων χωρών που θα θέλαμε να επισκεφτούμε.
–
Soupa: Η σούπα σε όλο της το μεγαλείο
Η αγάπη της Έφης για τη μαγειρική γενικά και για τις σούπες ειδικά σε συνδυασμό με την εύστοχη παρατήρησή της ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πολλά μαγαζιά που προσφέρουν αποκλειστικά σούπες, την ώθησαν να δημιουργήσει ένα παρασκευαστήριο για διανομές στο σπίτι, στο οποίο οι κατσαρόλες παίρνουν φωτιά και οι μυρωδιές φτάνουν μέχρι το δρόμο.
Και η σούπα άρχισε να κυλάει
Αν και υπάρχουν ενδείξεις για παρασκευή σούπας στη βαθιά προϊστορία, σε κοιλότητες βράχων, η πραγματική ιστορία της σούπας ξεκινάει με την εφεύρεση και χρήση δοχείων που επιτρέπανε τη συγκράτηση και το ζέσταμα του νερού.
Φαίνεται ότι η πρώτη σούπα έγινε με την ανακάλυψη του πρώτου πυρίμαχου, στεγανού σκεύους: του πήλινου τσουκαλιού. Σπόροι, κρέας, χόρτα, φρούτα και ρίζες, σε διάφορους συνδυασμούς, έβραζαν όλα μαζί με νερό στο τσουκάλι. Η σούπα λοιπόν είναι το πρώτο πράγμα που έμαθε να μαγειρεύει ο άνθρωπος από τη στιγμή που έβαλε ένα τσουκάλι στη φωτιά.
Μερικές πληροφορίες του ταξιδιού της σούπας
Η σούπα είναι το πρώτο φαγητό που σερβιρίστηκε δημόσια. Το 1765 άνοιξε το πρώτο εστιατόριο στο Παρίσι με ειδίκευση στις σούπες. Ένας Παριζιάνος επιχειρηματίας άνοιξε τα πρώτα μαγαζιά που ονομάστηκαν ρεστοράν γιατί ειδικεύονταν σε δυναμωτικές σούπες. Στη σούπα, εξάλλου, οφείλεται η λέξη ρεστοράν (restaurant) που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 16ο αιώνα, καθώς restaurant στα γαλλικά σημαίνει κάτι το τονωτικό και δυναμωτικό.
Το 1772 οι σούπες αποτέλεσαν για πρώτη φορά ειδική ενότητα σε βιβλίο μαγειρικής.
Το 1882 κυκλοφόρησε στην Αμερική το πρώτο βιβλίο αφιερωμένο στις σούπες.
Το 1897 κονσερβοποιήθηκε η πρώτη συμπυκνωμένη σούπα.
Στην Κίνα βρέθηκαν τσουκάλια 20.000 περίπου χρόνων.
Οι ιστορίες του μπάρμπα: Από τη Σκύρο στην Αθήνα… με αγάπη!
Η ιστορία αυτού του μαγαζιού ξεκινάει πριν από 16 χρόνια στο νησί της Σκύρου και από μία κληρονομιά. Την κληρονομιά του θείου που έγινε μαγαζί και προς τιμήν του ονομάστηκε «Οι ιστορίες του μπάρμπα».
–
«Αχιλλέας-Βεργίνα»: η παράδοση συνεχίζεται και στις σούπες
Η γειτονιά των Εξαρχείων είναι ιστορική γιατί, εκτός των άλλων, μέσα της φωλιάζουν μαγαζιά όπως ο «Αχιλλέας-Βεργίνα». Από το 1978, το μαγειρείο-ψητοπωλείο του πεζόδρομου της Βαλτετσίου, συνεχίζει αδιάκοπα από το πρωί μέχρι το βράδυ, να μας σερβίρει νόστιμα και ποιοτικά φαγητά.
Μερικοί τις προτιμούν…
Πώς προτιμάτε να τρώτε τη σούπα σας;
Οι σούπες είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό και ο καθένας μας έχει έναν δικό του τρόπο που αγαπάει να τις τρώει. Ένα ερωτηματολόγιο θα μας λύσει τις απορίες σχετικά με τους τρόπους που ο καθένας επιλέγει να στήνει το σκηνικό της σούπας του.
Ρωτήσαμε 18 ανθρώπους να μας πούνε πώς προτιμάνε να τρώνε τη σούπα τους.
Ήρθε η ώρα να μπούμε… «στο βραστό»
Οι παραδοσιακές συνταγές της μαμάς Φανής έχουν πλέον καταγραφεί στα κιτάπια του καταστήματος και χάρι σ’ αυτές γευόμαστε καθημερινά κλασικά μαμαδίστικα πιάτα που μας θυμίζουν το τραπέζι του σπιτιού μας.
Δείξε μου τη σούπα σου να σου πω ποια είναι
Διαφορετικά είδη σουπών, συνταγές, τρόποι παρασκευής, ποικιλία υλικών, διαφορές ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, παραδοσιακές σούπες. 6 σούπες που επιβεβαιώνουν την απεριόριστη ποικιλία υλικών και επιλογών που το είδος αυτού του φαγητού μπορεί να μας προσφέρει.
Μπουγιαμπέσα
Ανάλογη με την κακαβιά. Την έφτιαχναν οι ψαράδες της Μασσαλίας με τα ψάρια που έμεναν απούλητα. Φτιάχνεται συχνά με ολόκληρο ψάρι, ιδίως σκορπίδι.
Γκασπάτσο
Η πιο διάσημη ντοματόσουπα του κόσμου. Επινοήθηκε κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφύλιου, όταν έλειπαν το κρέας και το ψάρι, όχι όμως και οι ντομάτες. Στην Ισπανία, σερβίρεται τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες και προφανώς τρώγεται κρύα. Τα υλικά της είναι αυτά που βάζουμε στη χωριάτικη σαλάτα.
Η φασολάδα
Για πολλούς, η φασολάδα θεωρείται το εθνικό μας φαγητό. Για πάρα πολλά χρόνια τα φασόλια ήταν από τα καλύτερα υποκατάστατα του κρέατος στην ελληνική διατροφή. Παλαιότερα το κρέας ήταν αρκετά ακριβό και τα φασόλια ήταν το επόμενο καλύτερο προϊόν για πρωτεΐνη. Αυτό έκανε τη φασολάδα αρκετά δημοφιλή, ιδιαίτερα στην επαρχία.
Goulash
Η πικάντικη αυτή σούπα από βοδινό, κρεμμύδι, κόκκινες πιπεριές και πάπρικα, είναι μια παραδοσιακή ουγγρική συνταγή, που έχει πάρει το όνομά της από τη λέξη που σημαίνει «κτηνοτρόφος». Είναι κόκκινη, και παραδοσιακά σερβίρεται μέσα σε στρογγυλό καρβέλι ψωμί από το οποίο έχει αφαιρεθεί η ψίχα. Προτιμάται και σε πολλές άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως την Αυστρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και αλλού.
Egg Drop
Είναι από τις πιο γνωστές κινέζικες σούπες. Περιέχει αυγό, ζωμό από κοτόπουλο και βραστό νερό. Αλάτι, μαύρο πιπέρι και φρέσκο κρεμμυδάκι, ταιριάζουν πολύ στη συγκεκριμένη σούπα. Το μυστικό για την εξαιρετική της υφή και εμφάνιση είναι η προσθήκη του αυγού στο τέλος του μαγειρέματος, σιγά σιγά, με τη μορφή λεπτών κλωστών που ψήνονται και δημιουργούν μικρές ίνες αυγού μέσα στη σούπα.
Callaloo
Η συγκεκριμένη παχύρευστη σούπα από το Τρινιντάντ & Τομπάγκο της Καραϊβικής, έχει ως βασικά συστατικά της τις μπάμιες και το καβούρι. Κι επειδή στην Καραϊβική το γάλα καρύδας είναι σαν το νερό, μπορεί να το συναντήσετε ανάμεσα στα συστατικά της πρασινωπής αυτής σούπας.
Οι νοστιμιές της Μαίρης: Η νοστιμιά πάνω σε μία πλατεία
Το καλό σπιτικό φαγητό είναι πάντα ένα ζητούμενο και όταν δεν μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου ευτυχώς υπάρχει η Μαίρη που στο δίνει κυριολεκτικά στο πιάτο!
Διάσημες σούπες: Soupες Star
Υπάρχουν κάποιες σούπες που μπορεί να μην τρώγονται, αλλά έχουν καταφέρει να γίνουν τοπ ονόματα στην ιστορία των σουπών.
«Campbell’ s Soup Cans», Άντυ Γουόρχολ, 1962
Ο Άντι Γουόρχολ οικειοποιήθηκε περίφημα γνώριμες εικόνες από την καταναλωτική κουλτούρα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σε αυτό το έργο απεικονίζεται η ευρέως καταναλωμένη σούπα από κονσέρβα που φτιάχνει η Campbell’s Soup Company.
Ο Γουόρχολ μιμήθηκε την επανάληψη και την ομοιομορφία της διαφήμισης αναπαράγοντας προσεκτικά την ίδια εικόνα σε κάθε έναν από τους 32 ξεχωριστούς καμβάδες.
Όμως, ενώ φαινομενικά πρόκειται για την ίδια σούπα, αν παρατηρήσει κανείς καλύτερα, θα δει ότι η ετικέτα της κάθε σούπας είναι διαφορετική. Κάποιες από τις γεύσεις είναι πραγματικές, ενώ κάποιες άλλες δικής του επινόησης. Όπως επίσης κι ότι ενώ κυριαρχεί το λευκό, το κόκκινο, το μαύρο και το καφέ, στην τρίτη σούπα της δεύτερης σειράς, υπάρχει μία κίτρινη λεπτομέρεια στην ετικέτα η οποία δεν επαναλαμβάνεται πουθενά. Ένας ακόμη καλύτερος παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι κανένα από τα επαναλαμβανόμενα χρώματα δεν παρουσιάζεται στην ίδια τονικότητα.
Απλή απεικόνιση της πραγματικότητας; Κριτική στην καταναλωτική, μαζική κουλτούρα; Παιχνίδι με τις ομοιότητες, τις διαφορές και το οπτικό αποτέλεσμα που ο συνδυασμός τους δημιουργεί; Ή ένα παιχνίδι επανάληψης που εκπορεύεται από μία προσωπική του ανάγκη για απεικόνιση της σούπας που, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, έτρωγε κάθε μεσημέρι για 20 χρόνια;
Η «μισώ τη σούπα» της Μαφάλντα
Η «Μαφάλντα» είναι κόμικ, δημιούργημα του Αργεντίνου σκιτσογράφου Quino. Η κεντρική ηρωίδα είναι η ίδια η Μαφάλντα, ένα πεντάχρονο κοριτσάκι το οποίο όμως έχει αντίληψη, προβληματισμούς και ανησυχίες ενήλικα σε συνδυασμό με την παιδική αφέλεια και περιέργεια. Είναι πολιτικοποιημένη, ανήκει στην αριστερά και προβληματίζεται για τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου όπως η φτώχεια, η πείνα, ο πόλεμος και τα οικονομικά ζητήματα.
Με ειρωνεία και ευαισθησία καταφέρνει τελικά να κάνει κομβικές παρατηρήσεις πάνω στα σημαντικά θέματα, αφήνοντας άφωνους τους γονείς της, αλλά και τους αναγνώστες. Λατρεύει τους Beatles και όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει διερμηνέας στον ΟΗΕ. Σήμα κατατεθέν της είναι ότι σιχαίνεται τη σούπα, την οποία προσπαθεί με ευφυείς και αστείες δηλώσεις-απαντήσεις να αποφύγει, κάθε φορά που της τη σερβίρει η μητέρα της.
Η σούπα του Ιπποκράτη
Πριν από κάποια χρόνια εμφανίστηκε στο διαδίκτυο μία συνταγή σούπας με το όνομα «Η σούπα του Ιπποκράτη». Τα άρθρα αναφέρουν ότι είναι επανεφευρημένη από τον Αμερικανό Δρ. Max Gerson και βοηθάει στην ίαση πολλών ασθενειών. Οι πληροφορίες αυτές όμως δεν επαληθεύονται από πουθενά και μάλιστα, το όνομα του Ιπποκράτη έχει μπει μόνο για να αυξηθεί η επιστημονικότητά της. Καλό είναι λοιπόν, όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας να απευθυνόμαστε στο γιατρό μας και όχι στο διαδίκτυο.
Παρόλ’ αυτά, τα υλικά που συμπεριλαμβάνει η «όχι-τελικά-σούπα-του-Ιπποκράτη» είναι απλά υλικά με τα οποία μπορείτε να φτιάξετε μία νοστιμότατη σουπίτσα για να ζεσταθεί το μέσα σας, ειδικά τώρα που χειμωνιάζει!
Συνταγή
- 1 μέτρια σελινόριζα
- 1 μέτρια ρίζα μαϊντανού
- Σκόρδο κατά βούληση
- 2 μικρά πράσα ή 1 μεγάλο
- 1 ½ κιλά ντομάτες
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 1 κιλό πατάτες
- Μαϊντανός
Πλένετε όλα τα λαχανικά πολύ καλά, τα αποφλοιώνετε και τα κόβετε, σε μικρούς κύβους. Προσθέστε αρκετό φιλτραρισμένο νερό ώστε να καλύψει τα κομμένα λαχανικά στην κατσαρόλα. Μαγειρέψτε όλα τα συστατικά σε χαμηλή φωτιά για 1,5 έως 2 ώρες με σκεπασμένη κατσαρόλα. Κατεβάζετε τα μαλακά λαχανικά από τη φωτιά, και τα ρίχνετε μέσα στο μπλέντερ. Αφαιρέστε τις ίνες και τις φλούδες. Ανακατέψτε τα ακόμα ζεστά υλικά καλά μέχρι η σούπα να γίνει παχιά και κρεμώδης. Πολτοποιήστε τη σούπα, ενώ είναι ζεστή.
Andaman: Η γεύση της Ταϊλάνδης
Ανοίγοντας την πόρτα του Andaman αποκαλύπτεται ένας ιδιαίτερα διακοσμημένος χώρος όπου έπιπλα, αντικείμενα και χρώματα φτιάχνουν ένα ανεπανάληπτο, μοναδικό περιβάλλον στην Αθήνα, γεμάτο μυρωδιές και φυσικά γεύση.
Σούπα το τραγουδάκι
«Παγωμένη σούπα», Αρλέτα – Λάκης Παπαδόπουλος
Τώρα το σ’ αγαπώ που μου ‘πες
κάνει στις σκάλες κωλοτούμπες
κι εγώ το σ’ αγαπώ που σου ‘πα
μοιάζει με παγωμένη σούπα.