Πίνακας περιεχομένων
Τα Πατήσια έχουν πολλά χαρακτηριστικά, ακριβώς επειδή η ιστορία και οι εποχές έχουν συναντηθεί στους δρόμους και τα κτίριά τους. Ανάμεσα σε όλα αυτά και δίνοντας πνοή σε όλα αυτά, υπάρχουν και οι άνθρωποι, που βρίσκονται στην περιοχή σχεδόν από πάντα — οι «κλασικές» φιγούρες που έχουν χτίσει μια ζωή στην περιοχή, προσωπική και επιχειρηματική.
Οι επόμενες σελίδες είναι αφιερωμένες σε αυτούς τους «κλασικούς», με την έννοια της διαχρονικότητας. Καταστήματα και επιχειρήσεις που άντεξαν όλες τις μεταβολές της κοινωνίας και της ιστορίας, στέκοντας πάντα με πόρτες ανοιχτές σαν μέρη-φάροι όχι μόνο για τους γείτονες αλλά πλέον για όλη την πόλη.
Ως Η Πόλη Ζει πάντα στηρίζουμε νέες επιχειρήσεις, που δίνουν άλλον αέρα στις γειτονιές μας. Δεν μπορούμε όμως παρά να τρέφουμε «σεβασμό για τους κλασικούς». Γιατί για να φτάσεις να χαρακτηριστείς «κλασικός» και άρα διαχρονικός –όπως συμπεράναμε από τις συζητήσεις με τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τις ταμπέλες– πρέπει να κρατάς πάντα την ποιότητα των υπηρεσιών ψηλά και να προσφέρεις ποικιλία επιλογών. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ο τόπος να καθορίσει εσένα κι εσύ τον τόπο.
Οι παρακάτω επιχειρήσεις έχουν ανθίσει από γενιά σε γενιά, έχουν αντέξει χάρη στην αγάπη και στις μνήμες τόσο των ιδιοκτητών όσο και των ντόπιων, προσφέρουν καθημερινά μια σύνδεση ανάμεσα στο παρόν, το παρελθόν, αλλά και το μέλλον. Σίγουρα ξέρετε τα μέρη, σίγουρα τα έχετε έστω ακούσει, ακόμη κι αν δεν τα έχετε επισκεφθεί.
Εμείς, έχοντας το «ζει» στον τίτλο μας, ένα ρήμα στον ενεστώτα, που περικλείει όμως ένα χρονικό συνεχές, είμαστε εδώ για να τους κάνουμε ένα ειδικό αφιέρωμα. εκείνοι, επειδή εκτιμούν εμπράκτως το ρήμα «ζει», μας στηρίζουν με τη σειρά τους και τους ευχαριστούμε.
56 χρόνια καλοκαίρι!
Σινέ Λιλά
Από πότε; 1967
Το Σινέ Λιλά πήρε το όνομά του από το αγαπημένο χρώμα της κ. Σόφιας Κορακά, η οποία με το σύζυγό της Κωνσταντίνο ήταν οι πρώτοι ιδιοκτήτες του κινηματογράφου. Αγόρασαν το οικόπεδο, έστησαν το σινεμά, υποδέχθηκαν κόσμο στο θερινό κήπο και από τότε οι προβολές δεν σταμάτησαν ποτέ. Ξεκίνησε ως κινηματογράφος ταινιών Α’ προβολής, αλλά στην πορεία –και λόγω των πολυάριθμων σινεμά των Πατησίων– έκανε μια στροφή και σε πιο σινεφίλ επιλογές. Στη συνέχεια, η ιδιοκτησία πέρασε στην οικογένεια του κ. Λυμπερόπουλου, ο οποίος έως σήμερα μας υποδέχεται κάθε καλοκαίρι στο Σινέ Λιλά.
Πρώτη ανάμνηση από τον κινηματογράφo;
«Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ανάμνηση, αλλά μια κατάσταση. Από μικρός για μένα, καλοκαίρι σήμαινε Σινέ Λιλά. Τις Πέμπτες αγωνία για την πρώτη προβολή, τις Δευτέρες αγωνία για το ποια θα είναι η επόμενη ταινία».
Αν τα Πατήσια ήταν ταινία, ποια ταινία θα ήταν;
«Αν και ίσως αναμενόμενο, θα πω το Σινεμά ο Παράδεισος. Αν σκεφτείς, η ιστορία των Πατησίων είναι τα σινεμά της, από τα οποία, λόγω πολλών παραγόντων, έχουν μείνει ζωντανά ελάχιστα».
Στο σήμερα: Παραμένει, σε πείσμα των καιρών, από τους τελευταίους αμιγώς θερινούς κινηματογράφους στην ευρύτερη περιοχή των Πατησίων. Φέτος, περί τα μέσα Μαΐου, θα είναι και πάλι ανοιχτός με ταινίες πρώτης προβολής. Ο τεχνικός εξοπλισμός εγγυάται κινηματογραφική εμπειρία υψηλών απαιτήσεων, το bar είναι εξοπλισμένο με προϊόντα και επιλογές που κάνουν ακόμη πιο γευστικές τις κινηματογραφικές βραδιές μας, ενώ η ατμόσφαιρα μας ταξιδεύει όντως στην εποχή του «Σινεμά ο Παράδεισος»∙ ένα μέρος οικείο, ένας φάρος τέχνης στη δική μας γειτονιά.
ΣΙΝΕ ΛΙΛΑ
Θερινός κινηματογράφος
Νάξου 115, Ά. Πατήσια // Τ. : 210 20 16 849
fb: Σινέ Λιλά
ig: cinelila
www.cinemasinpatissia.com
Σταθερό σημείο αναφοράς των Πατησίων
Πυρομάλλης
Από πότε; 1967
Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1900, που είναι και από τα τελευταία εκείνης της μακρινής δεκαετίας που έχουν μείνει ακόμη στην περιοχή. Από τότε μας προμηθεύει με ό,τι χρειάζεται ένα σπίτι για να «ανοίξει»: χρώματα, εργαλεία, κλειδαριές, σιδερικά κ.ά. Κάποτε οι επισκέπτες του καταστήματος ήταν μόνο μάστορες, που ήξεραν καλά τη δουλειά. Ειδικά τότε, στα όχι και τόσο μακρινά τέλη της δεκαετίας του ’60, η Αθήνα μόλις είχε αρχίσει να αναπτύσσεται. Άρα, το κατάστημα του Πυρομάλλη είχε γίνει ανάρπαστο. Σήμερα, στο τιμόνι της επιχείρησης είναι ο κ. Κώστας, γιος του πρώτου ιδιοκτήτη, με τον οποίο μιλήσαμε αφού θυμάται τα Πατήσια από παλιά, ενώ παραμένει αμετανόητος ντόπιος.
Πρώτη ανάμνηση από το μαγαζί;
Πρώτη ανάμνηση από το μαγαζί; «Θυμάμαι έντονα την Πρωτομαγιά. Κάποτε, στο τέρμα Πατησίων και σε όλη την οδό Χαλκίδος γινόταν εκείνη την ημέρα παζάρι λουλουδιών και στεφανιών. Πολλές φορές, δίναμε και ρεύμα από το μαγαζί για να λειτουργήσουν οι πάγκοι. Θυμάμαι όλη αυτή την πολυχρωμία και την αίσθηση ότι εκείνη η μέρα ήταν μια γιορτή».
Αγαπημένη βόλτα στα Πατήσια:
«Από τέρμα Πατησίων, που είναι και το μαγαζί και το σπίτι μου, προς Κυπριάδου και πλατεία Παπαδιαμάντη».
Αν τα Πατήσια ήταν χρώμα, τι χρώμα θα ήταν;
«Μπλε και άσπρο λόγω του Απόλλωνα, φυσικά. Τη δεύτερη μεγαλύτερη αθηναϊκή ομάδα».
Στο σήμερα: Το κατάστημα συνεχίζει την ιστορία του προμηθεύοντάς μας με όσα χρειαζόμαστε για μαστορέματα στο σπίτι. Χονδρική ή λιανική, για επιχειρηματίες ή για DIY, ο Πυρομάλλης διαθέτει μεγάλη ποικιλία ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Πυρομάλλης
Κατάστημα Χρωμάτων
Σιδηρικών – Κλειδιών
Χαλκίδος 7, Α. Πατήσια // Τ.: 210 25 11 840
fb: Χρωματοπωλείο Κωνσταντίνος Πυρομάλλης
Την ελληνική γεύση θα την βρεις στα Πατήσια
Εστιατόριο ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Από πότε; 1969
Το Εστιατόριο ΜΑΡΤΙΝΗΣ είναι δεμένο, από το 1888, με την ιστορία των Πατησίων — τότε που τα Πατήσια θεωρούνταν εξοχή! Το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ιακωβάτων, «μεσοτοιχία» με τον ιστορικό ναό του Αγίου Λουκά, χτίζεται από την οικογένεια Σκοτίδα. Γύρω στα 1908, λειτουργεί ως Καφενείο «Κήπος Σκοτίδα». Το 1969, δίπλα στον κινηματογράφο «Σελέκτ», δημιουργείται το Ψητοπωλείο των Αδερφών Μαρτίνη. Οχτώ χρόνια αργότερα, οι Αδερφοί Μαρτίνη μισθώνουν από τους ιδιοκτήτες του το ακίνητο του «Καφενείου Σκοτίδα» και το μετατρέπουν σε εστιατόριο. Η συνέχεια βρίσκεται ακόμη… στα πιάτα μας!
Αν τα Πατήσια ήταν φαγητό, τι θα ήταν;
Κάτι πολύχρωμο και ανακατεμένο, με πολλά υλικά. ‘Ενα γευστικό τουρλού ή μπριάμ θα έλεγα.
Αγαπημένο μέρος στα Πατήσια;
Ο Άγιος Λουκάς. Η γειτονιά μου.
Μία ανάμνηση από το μαγαζί;
Πολύ δύσκολο να θυμηθώ μία. Είμαι από πάντα εδώ.
Το μαγαζί μετράει όσα χρόνια μετράω κι εγώ. Η ζωή μου είναι απόλυτα συνδεδεμένη με αυτόν τον χώρο. Από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι τις βαφτίσεις των παιδιών μου.
Στο σήμερα: Τα πιάτα του Μαρτίνη παραμένουν παραδοσιακά και γευστικά, φτιαγμένα από πρώτες ύλες διαλεχτής ποιότητας. Πολλές συνταγές παρελαύνουν καθημερινά από τις κουζίνες του. Ζεστά και κρύα ορεκτικά, σαλάτες, σούβλες, ψητά, ψάρια και θαλασσινά, μαγειρευτά και κάθε λογής αγαπημένα της ελληνικής κουζίνας έρχονται φρέσκα στο τραπέζι μας, διατηρώντας την απλότητα και την απόλυτη νοστιμιά. Μην ξεχνάς ότι ακόμη σε περιμένει το κλασικό, αγαπημένο σουβλάκι για να απολαύσεις στο εστιατόριο ή στο σπίτι!
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Πατησίων 289 // Τ. 21 0211 1063
www.martiniskouzina.gr
Μαρτίνης Μαγειρείο – Μartinis Kouzina
Το πιο διάσημο γαλακτομπούρεκο της χώρας γεννήθηκε στα Πατήσια
Κοσμικόν
Από πότε; 1961
Το γαλακτομπούρεκο της οικογένειας ήταν ήδη αξεπέραστο όπως έλεγαν φίλοι και συγγενείς. Κι έτσι το 1961, έγινε η αρχή για να το μάθει και ο υπόλοιπος κόσμος. Τρεις συνέταιροι ξεκίνησαν σ’ ένα μικρό μαγαζάκι απέναντι από τις γραμμές του ηλεκτρικού στον Άγιο Νικόλαο και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Ιωνίας. Στην αρχή, τα σιροπιαστά γλυκά πωλούνταν ανά κομμάτι. Η φήμη τους όμως ολοένα και μεγάλωνε. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 σχηματίζονταν ουρές κι αυτό ανάγκασε όχι μόνο τα κομμάτια να γίνουν ταψάκια, αλλά και το μαγαζί να μεγαλώσει. Το 1983, το αγαπημένο σε όλους γαλακτομπούρεκο «Κοσμικόν» δίνει τη σκυτάλη στο γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι, το οποίο πλέον βγαίνει φρέσκο καθημερινά.
Μια πρώτη ανάμνηση από το μαγαζί των Πατησίων;
Ο κύριος Θανάσης θυμάται μικρό παιδάκι να παίζει μπάλα με την παρέα της γειτονιάς έξω από το μαγαζί. Μόλις το παιχνίδι έφτανε στο τέλος, όλοι μαζί έμπαιναν στο μαγαζί για να φάνε τις φρέσκες λιχουδιές.
Θυμάστε ένα σχόλιο από πελάτη που σας έχει συγκινήσει;
«Ένας οικονομικός μετανάστης στην Αυστραλία μάς είπε ότι όταν του πήγαιναν γαλακτομπούρεκο από το “Κοσμικόν”, θυμόταν τα παιδικά του χρονιά και συγκινούνταν».
Στο σήμερα: Η ποιότητα και το μεράκι παραμένουν πάντα ίδια, έτσι και το γαλακτομπούρεκο παραμένει αξεπέραστο. Σήμερα βρίσκουμε μια μεγάλη ποικιλία και άλλων εξαιρετικών γλυκών: Εδώ το προφιτερόλ συναντά το μιλφέιγ. Η κλασική νουγκατίνα συνυπάρχει αρμονικά με το lemon pie. Η βραστή πατισερί έρχεται και δένει με τη Γαλλική ζαχαροπλαστική. Όσο για το χειροποίητο παγωτό ξεχωρίζει, αφού φτιάχνεται από αγνά υλικά και φρέσκο γάλα.
Κοσμικόν Ζαχαροπλαστείο
www.kosmikon.eu
Λεωφ. Ιωνίας 104, Άγιος Νικόλαος | Τ:210.86.49.124
Χρυσοστόμου Σμύρνης 69, Άγιος Ελευθέριος | Τ: 210.20.23.350
fb: Ζαχαροπλαστεία Κοσμικόν
ig: kosmikon_zaxaroplasteia
Τσουγκρίσματα από… πάντα!
Κάβα Αττική
Από πότε; 1957
Η παλαιότερη κάβα της Αθήνας (που παραμένει μάλιστα ακόμη στο ίδιο σημείο), η Κάβα Αττική μετρά ήδη παραπάνω από μισό αιώνα λειτουργίας. Ο Χρήστος Γεραρής ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης που έφερε στη γειτονιά το μέρος απ’ όπου μπορούσες να προμηθευτείς αλκοολούχες επιλογές για το σπίτι ή για δώρο. Σήμερα, η επιχείρηση έχει περάσει στα χέρια του γιου του, Κωνσταντίνου, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση και πάει τις επιλογές οινοποσίας ένα επίπεδο παραπάνω. Πάντα μένει στην Κυπριάδου, όπου και μεγάλωσε, οπότε μας μίλησε και εκείνος για τα Πατήσια.
Αν τα Πατήσια ήταν ποτό, τι θα ήταν;
Ένα καλό κόκκινο κρασί.
Αγαπημένο μέρος στα Πατήσια;
Η πλατεία Παπαδιαμάντη και η πλατεία Χαλεπά, που σήμερα βέβαια λέγεται Παπαλουκά.
Μία ανάμνηση από το μαγαζί;
Γενικά, η ζωή μου όλη είναι στα Πατήσια και ως κάτοικος και ως επιχειρηματίας. Θα σου πω όμως το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό μόλις με ρώτησες. Θυμάμαι μια Μεγάλη Παρασκευή –παραπάνω από τριάντα χρόνια πριν– που ο κόσμος έκανε ουρά, απ’ έξω όμως περνούσε ο Επιτάφιος.
Στο σήμερα: Από νωρίς το πρωί η κάβα ανοίγει και πλέον προσφέρει μεγάλη ποικιλία από όλα τα αποστάγματα. Κρασιά όλων των ειδών, απλές και πιο ιδιαίτερες ετικέτες ούζου και τσίπουρου, πολλές επιλογές σε ουίσκι και άλλα κλασικά ποτά από όλο τον κόσμο σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Όλοι οι άνθρωποι της κάβας είναι εξυπηρετικότατοι, οπότε σίγουρα θα βρεις το καλύτερο δυνατό σε ό,τι ψάχνεις. Μαζί με τα ποτά, θα βρεις και τα απαραίτητα συνοδευτικά, όπως ξηρούς καρπούς. Μην ξεχνάς ότι έχεις τη δυνατότητα αποστολής δώρου σε όλη την Ελλάδα. Cheers, darlings!
Πατησίων 249 // Τ.: 210 22 81 583 // E: [email protected]
fb: Κάβα Αττική
ig: cavaattiki
Μια «μελαχρινή» απ’ τα Πατήσια
Αποστόλου Μελαχρινή
Από πότε; 1933
Η ιστορία ξεκινά από το 1933, όταν ο παππούς της οικογένειας ήταν ο πρώτος και μοναδικός γαλακτοπώλης της περιοχής. Γιαούρτια, ρυζόγαλα και προϊόντα με βάση το γάλα κυκλοφορούσαν αρχικά με τα πόδια και στη συνέχεια με το τρίκυκλο, ώστε τα σπίτια των Πατησίων να προμηθεύονται με γλυκές νοστιμιές, όσο το γαλακτοπωλείο τα έβγαζε φρέσκα από το πρωί. Το 1973, το γαλακτοπωλείο έγινε ζαχαροπλαστείο και μεταφέρθηκε στο σημερινό κατάστημα. Κάπου εκεί, γεννιέται και η «μελαχρινή». Ο γαμπρός του παππού δημιούργησε ένα σιροπιαστό γλυκό, μοναδική συνταγή της οικογένειας, το ονόμασε «μελαχρινή» και τα Πατήσια μοσχοβόλησαν καρύδι και κρέμα γάλακτος.
Αγαπημένη βόλτα στα Πατήσια:
«Από το μαγαζί μέχρι το γήπεδο του Απόλλωνα και πάλι πίσω».
Αν τα Πατήσια ήταν χρώμα, τι θα ήταν; «Άσπρο, σαν τη σαντιγί στη
“Μελαχρινή”»
Στο σήμερα: Το Ζαχαροπλαστείο Αποστόλου έχει περάσει στους απογόνους, η «Μελαχρινή» έχει πάρει σήμα ως αυθεντικό προϊόν και συνταγή, ενώ πλέον πρόκεται για ένα από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία της πόλης. Φυσικά θα βρείτε γλυκά ταψιού, τούρτες, πάστες κ.ά., που διακρίνονται για τη γεύση, την ποιότητα των πρώτων υλών, αλλά και τον τρόπο δημιουργίας και παραγωγής, ενώ η «Μελαχρινή» παραμένει top επιλογή για όσους δεν την έχουν ακόμη δοκιμάσει.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ
Ζαχαροπλαστείο
Χαλκίδος 4, Αθήνα // τ.: 210 25 15 766
fb: Ζαχαροπλαστείο Αποστόλου
ig: apostoloumelahrini