Πίνακας περιεχομένων
Πριν κάποιες δεκαετίες, μία Ελλάδα γοητευμένη από τις Υπηρεσίες, την δουλειά γραφείου, την άκοπη (όπως ψευδώς νομίζαμε) εργασία σε «ασφαλή» και «προστατευμένα» περιβάλλοντα των πόλεων, έστρεφε την πλάτη της στις αγροτικές εργασίες και στον κάματο που αυτές περιείχαν.
Ποιο χωράφι και ποια φάρμα; Τι το καλό έχει να προσφέρει μια τέτοια εργασία; Ρίσκο, κούραση, μόχθο και μια δύσκολη ζωή στην επαρχία και στο χωριό. Όλα αυτά βέβαια καλλιεργήθηκαν από την πολιτεία, το κράτος και ήταν αποτέλεσμα ενός προτύπου που κέρδισε στα μυαλά των ανθρώπων και ειδικά των νέων γενιών.
Τώρα που η «χρυσόσκονη» της πόλης γίνεται για όλο και περισσότερο «καρβουνόσκονη» για τους καθημερινούς ανθρώπους αρχίζει να αχνοφαίνεται μία αντίθετη τάση. Αυτή που βρίσκει κάτι πιο δημιουργικό και ανθρώπινο στην παραγωγή. Να βλέπεις τον καρπό να ανθίζει…
… Και ας έχει κούραση…
… Και ας έχει ρίσκο…
… Και ας έχει οικονομικό ανταγωνισμό.
Ως χώρα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Εάν θα συναντηθούν νέες γενιές με τις πιο μεγάλες, αν θα δημιουργήσουν ξανά μία σχέση με την γη, αν θα ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες στην εργασία και την αγάπη σε «αυτό που μεγαλώνει».
Το κράτος θα όφειλε να ενισχύσει με όλους τους τρόπους αυτήν την τάση, να μην της βάζει εμπόδια και να βοηθάει.
Βρισκόμαστε ξανά μπροστά στην πιθανότητα να αποκαταστήσουμε την έννοια της εργασίας, της ισορροπημένης σχέσης με την φύση, την δημιουργία πιο μικρών κλιμάκων των τόπων που ζούμε. Των πιο κοινοτικών-ανθρώπινων σχέσεων και όχι απρόσωπων και αυτοματοποιημένων.
Ευχαριστούμε θερμά όσους και όσες μας εμπιστεύτηκαν σε αυτό το δύσκολο αφιέρωμα, που μας βοήθησαν να αντιληφθούμε έστω και λίγο μία νέα πραγματικότητα, αλλά και να επιβεβαιώσουμε κάποιες γενικότερες και κάπως αισιόδοξες μικρές ιδέες που έχουμε.
Από το Η Πόλη Ζει,
Καλή δύναμη!
Οινοποιείο Μορόπουλου
Όταν το κρασί γίνεται δημιουργία, η ευχαρίστηση σκορπάει σε καρδιές και ουρανίσκους.
Ο αμπελώνας του Κτήματος Μορόπουλου υπάρχει στην περιοχή της Μαντινείας από την εποχή των παππούδων της Γεωργίας και του Κώστα Μορόπουλου που είναι οι σημερινοί διαχειριστές του. Ένα μέρος του αναδιαρθρώθηκε τη δεκαετία του ’80 από τους γονείς τους και το 2015 η Γεωργία και ο Κώστας πήραν την απόφαση να φτιάξουν το δικό τους οινοποιείο, συνεχίζοντας το νήμα της οικογενειακής παράδοσης στο κρασί.
Απ’ το χθες στο σήμερα
Το κρασί υπήρχε από πάντα στην οικογένεια και ήταν ένα στοιχείο που συγκέντρωνε φίλους, συγγενείς, συγχωριανούς σε ένα ανοιχτό για τους ανθρώπους σπίτι, γεμάτο βαρέλια. Σήμερα, για τη Γεωργία και τον Κώστα, είναι ένα στοιχείο δημιουργίας που τους έχει αλλάξει τη ζωή και προσπαθούν συνέχεια να το εξελίσσουν και να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Το Κτήμα Μορόπουλου μετράει πλέον 122 στρέμματα αμπελώνα, τα οποία είναι κατά κύριο λόγο Μοσχοφίλερο, εκτός από 5 στρέμματα που είναι Μερλό. Το Μοσχοφίλερο είναι εγχώρια ποικιλία της περιοχής και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές, με ειδικό αρωματικό προφίλ, φρεσκάδα και υψηλή οξύτητα. Το οινοποιείο παράγει δύο διαφορετικά κρασιά από 100% Μοσχοφίλερο, σε δύο διαφορετικές ετικέτες. Το ένα είναι λευκός ξηρός οίνος ΠΟΠ Μαντινεία. Η προσπάθεια του Κτήματος είναι να παρουσιάσει μια διαφορετική διάσταση αυτής της ποικιλίας, παράγοντας μια έκδοση αρωματικά έντονη, πιο γαστρονομική και ισορροπημένη σε σχέση με τη συνηθισμένη εκδοχή του Μοσχοφίλερου. Το δεύτερο είναι η ροζέ έκδοσή του, η οποία αποκτά αυτό το χρώμα έπειτα από αρκετό χρόνο επαφής του χυμού με τον φλοιό της ρώγας. Αυτή η εκδοχή του Μοσχοφίλερου αποτελεί πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση αυτής της πολυδιάστατης ποικιλίας.
Η Γεωργία Μοροπούλου απαντά:
Γιατί να επιλέξει κάποιος κρασί από μικρούς οινοπαραγωγούς;
Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι περισσότεροι μικροί οινοποιοί κάνουνε πολύ καλή δουλειά, γιατί έχουν μικρή παραγωγή και δίνουν όλη την προσοχή τους σε αυτή.
Λόγω του μικρού όγκου, λοιπόν, ο έλεγχος μπορεί να είναι απόλυτος και αυτό συνεπάγεται πολύ καλή ποιότητα κρασιού.
Τα επόμενα βήματα του Κτήματος Μορόπουλου
• Φύτευση 20 επιπλέον στρεμμάτων με κόκκινες ελληνικές ποικιλίες αμπελιού.
• Δημιουργία, μέσα στο οινοποιείο, επισκέψιμου χώρου με αμιγώς οινοποιητικούς εξοπλισμούς, σε αυτόνομο χώρο μέσα στον αμπελώνα.
• Στα σκαριά βρίσκεται και η προσθήκη κάποιων επιπλέον προϊόντων από το ίδιο το μοσχοφίλερο. Ένα κρασί late harvest, από σταφύλια δηλαδή που έχουν μείνει στο αμπέλι περισσότερο καιρό από το συνηθισμένο. Θα βγει σε ξεχωριστή φιάλη, αφού φαίνεται να έχει πολύ ποιοτικά χαρακτηριστικά.
• Από πέρυσι έχει ξεκινήσει και η παραγωγή αφρώδους οίνου.
Νεοχώρι Μαντινείας | Τρίπολη-Αρκαδία | Τ: 2710 572 356
Web: moropoulos.gr
fb: @oinopoieiomoropoulou
ig: @moropoulos_winery
Ζυθοποιία Αναστασίου
Το μεγαλύτερο μικρό ζυθοποιείο του Χαλανδρίου
Το ταξίδι της μπύρας από την Ευρώπη και την Αμερική στο Χαλάνδρι και από το Χαλάνδρι στην Αθήνα και όλη την Ελλάδα.
Η Ζυθοποιία Αναστασίου έχει μία ολόκληρη φιλοσοφία και κουλτούρα για την μπύρα και δεν την αντιμετωπίζει απλά ως ένα προϊόν. Η κάθε συνταγή κρύβει μια ιστορία, από το στυλ, τα πρώτης ποιότητας υλικά, μέχρι το όνομα. Δίνουν σημασία στην κάθε λεπτομέρεια από το πότε και γιατί θα κυκλοφορήσει μία μπύρα, μέχρι τα φοβερής ομορφιάς και αισθητικής γραφιστικά της κάθε ετικέτας, τα οποία, μαζί με το όνομα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθεμίας, σφραγίζουν τον μικρόκοσμο που δημιουργείται γύρω από την κάθε μπύρα.
Όλα κάπως ξεκινάν
Η ιστορία ξεκινάει το 2010 από τη Local Pub στο Χαλάνδρι, με ιδιοκτήτη τον Φώτη Αναστασίου, ένα από τα πρώτα μαγαζιά που ασχολήθηκαν με το φαινόμενο «craft μπύρα» στην Ελλάδα. Σιγά-σιγά, γύρω από τη Local Pub σχηματίστηκε ένα κοινό, μια κοινότητα, η οποία ήρθε σε επαφή με αυτή την κουλτούρα και τις μπύρες αυτές, που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν άγνωστες στην Ελλάδα. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και ένα ρεύμα οικοζυθοποιών, οι οποίοι μετά ακολούθησαν τον δρόμο της επαγγελματικής ζυθοποίησης, είπανε όχι στη βιομηχανοποιημένη μπύρα και έθεσαν ως στόχο ένα προϊόν πιο γευστικό, πιο άρτια εκτελεσμένο και πιο ποιοτικό. Φτάνοντας στο 2017, και ενώ η ζυθοποιία στην Ελλάδα είχε αρχίσει να ανεβαίνει, ο Φώτης αποφάσισε να στήσει ένα μικρό εργαστήριο δίπλα στο μαγαζί και να φτιάχνει δικές του συνταγές. Η σκέψη αρχικά ήταν οι μπύρες αυτές να καλύπτουν αποκλειστικά τις ανάγκες της Local Pub. Όταν όμως οι πρώτες βρασιές εξαφανίστηκαν αστραπιαία, ένας νέος δρόμος άνοιξε για το μικρό εργαστήριο ζύθου της οδού Χαϊμαντά. Οι δεξαμενές ωρίμανσης αυξηθήκαν, το ίδιο και η ποσότητα αλλά και οι συνταγές. Φρέσκια μπύρα, λοιπόν, και όταν το κοινό που την δοκιμάζει, την εκτιμάει και την εμπιστεύεται, τότε αυτό σημαίνει επιτυχία. Αυτή η επιτυχία ανέδειξε τη μικρή αυτή ζυθοποιία του Χαλανδρίου σε μια από τις πιο δημιουργικές και ποιοτικές στην Ελλάδα. Η ζυθοποιία Αναστασίου ήταν πλέον γεγονός.
Ο Φώτης Αναστασίου δηλώνει:
Ασχολούμαι με τη ζυθοποίηση, ξέρω αρκετά από τον μαγικό κόσμο του ζύθου, αλλά δεν δηλώνω ζυθοποιός. Δεν θα πω το τετριμμένο, ότι είμαι εραστής της μπύρας. Είμαι ένας επιχειρηματίας που αγαπά και ασχολείται με την μπύρα. Το τονίζω αυτό, γιατί κάποιες φορές παρερμηνεύεται και χάνει αξία όλος ο κόπος όσων δουλεύουν στο ζυθοποιείο, οι ζυθοποιοί Κωνσταντίνος Βαρώνος και Χριστόφορος Κοττάκης, αλλά και όσοι πέρασαν απ’ το μικρό μας εργαστήριο. Αυτοί είναι η ψυχή της ζυθοποιίας.
Ο Φώτης Αναστασίου απαντά: Γιατί μπύρα;
Η μπύρα είναι από τα πιο κοινωνικά ποτά. Ένα προϊόν που οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει. Στην Ελλάδα όμως είναι παρεξηγημένη. Την έχουμε αντιμετωπίσει σαν αναψυκτικό, ενώ είναι ένα ποτό το οποίο μπορεί να έχει γεύση, άρωμα, επίγευση, διάρκεια, ακόμα και παλαίωση. Έχει απίστευτες δυνατότητες. Είναι από τα πιο αρχαία ποτά στην ιστορία του κόσμου και έχει ολόκληρη κουλτούρα που το συνοδεύει από λαό σε λαό, από χώρα σε χώρα. Όλο αυτό, την κάνει τόσο συναρπαστική που η απάντηση μου είναι, γιατί όχι μπύρα;
Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι | Τ: 694 086 4443
fb: @zythosanastasiou
ig: @anastasiou_brewery
Οινοποιείο Σπύρος Φράγκος
Εκεί που η εμπειρία συναντά την τεχνολογία και το αποτέλεσμα μας ανταμείβει
Το οινοποιείο δημιουργήθηκε το 1965 στο Μαλαντρένι Αργολίδας, όπου λειτούργησε παραδοσιακά για 42 χρόνια. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση που συνεχίζει μέχρι και σήμερα, με μεράκι και αγάπη, να δραστηριοποιείται στον χώρο του κρασιού. Το 2007, η εμπειρία χρόνων με την απαραίτητη τεχνογνωσία συναντήθηκαν, το οινοποιείο εκσυγχρονίστηκε και οικοδομήθηκε εκ νέου. Μέσα στο καινούριο και υπερσύγχρονο πλέον κτίριο υπάρχουν οι δεξαμενές, τα πιεστήρια, τα εμφιαλωτήρια, το οινολογικό εργαστήριο και το υπόγειο κελάρι παλαίωσης με δρύινα βαρέλια.
Υπάρχουν πέντε ετικέτες οίνων που διατίθενται σε φιάλες: Μοσχοφίλερο, Αγιωργήτικο, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Nemean Leone. Εκλεκτός όμως λευκός, ροζέ και ερυθρός οίνος διατίθεται και χύμα. Αυτό που καθιστά τους οίνους της οικογένειας Σπύρου Φράγκου ξεχωριστούς και ποιοτικούς, είναι η τοποθεσία των αμπελώνων, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή της Νεμέας και σε 550μ υψόμετρο. Σε μία περιοχή γεμάτη πλαγιές, γνωστή για τα στραγγερά εδάφη της, παλιές και νέες ποικιλίες δίνουν στην ελληνική και διεθνή αγορά εκλεκτούς οίνους της οινο-
ποιητικής ζώνης Π.Ο.Π Νεμέα.
Μαλαντρένι Αργολίδας
Τ: 2751 077 333 | www.fragos.gr
fb: Spyros Fragos Winery/Οινοποιείο Σπύρου Φράγκου
Άξιον Εστί
Μέλι βιολογικό που μετρά μισό αιώνα παράδοσης
Η ιστορία της οικογένειας Δημακόπουλου ξεκινά στην Αρκαδία γύρω στο 1957, τότε που αγάπη
για τη μέλισσα οδήγησε στην παρατήρησή της και εν συνεχεία, στη μελισσοκομική δραστηριότητα
στα βοσκοτόπια της Στεμνίτσας. Το μεράκι πέρασε από γενιά σε γενιά και σήμερα, το αποτέλεσμα
είναι ένα άψογο μέλι γευστικά και ποιοτικά. Οι μελισσουργοί της οικογένειας παράγουν το μέλι, τη
γύρη, το βασιλικό πολτό, την πρόπολη, το κερί και όλα τα φυσικά και αναγκαία προϊόντα των
μελισσών προς τον άνθρωπο με απόλυτα φυσικούς και βιολογικούς τρόπους. Έτσι, όλα τα προϊόντα
του μελιού και των μελισσών έρχονται σπίτι μας δημιουργώντας ένα «φυσικό φαρμακείο», καθώς
οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι εξαιρετικά σημαντικές και συντελούν στη μακροζωία. Εκτός
από το βιολογικό μέλι για όλα τα γούστα, θα βρείτε υπερτροφές, κεριά, σαπούνια και κεραλοιφή.
Επιπλέον, η αγάπη για τη μέλισσα οδήγησαν την οικογένεια Δημακόπουλου να δημιουργήσει ένα
επισκέψιμο εργαστήριο μελισσοκομικής τέχνης μουσειακού χαρακτήρα, με σκοπό τη διάδοση της
γνώσης και της σημασίας της μελισσοκομίας.
Bιολογική μελισσοκομία
Α.Α. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Πανόραμα Αργολίδας,
τηλ.: 27510 91577
wb: http://axion-esti.gr/
Fb Page: Axion Esti – Βιολογική Μελισσοκομία
Ig Page: @axion_esti