Οι πρώτες αναφορές για την παρασκευή της μπύρας γίνονται στην Αρχαία Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία περίπου το 4000 π.Χ. ενώ η πρώτη σαφής απόδειξη προέρχεται από τους Σουμέριους.
Η παρασκευή μπύρας θεωρούνταν γυναικεία δραστηριότητα, αφού περιλάμβανε μαγειρική και βράσιμο. Εξάλλου, προστάτιδα της μπύρας ήταν μία γυναικεία θεότητα με το όνομα Ninkasi.
Φαίνεται ότι η ιστορία της μπύρας ξεκίνησε μαζί με την ιστορία των κοινωνιών. Δεν μας κάνει εντύπωση, λοιπόν, ότι αν κάτι χαρακτηρίζει την craft beer culture, είναι η συνεργασία, η εξωστρέφεια και η κοινωνικότητα.
Αν και οι Έλληνες δεν δείχνουν να προτιμούν την μπύρα, αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και παρατηρείται μία έντονη στροφή στην craft. Οι λόγοι είναι πολλοί και θα τους ανακαλύψετε στις επόμενες σελίδες.
Η ΑΘΗΝΑ ΔΙΨΑΕΙ
Ομολογουμένως ξεκινήσαμε το αφιέρωμα, εστιάζοντας στην ελληνική μπύρα. Στην πορεία έπρεπε να προσθέσουμε άλλο ένα χαρακτηριστικό: τη λέξη craft ή αλλιώς χειροποίητη. Γιατί στο παρακάτω αφιέρωμα θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την craft beer culture, όταν συναντά το ελληνικό μεράκι. Άνθρωποι που ξεχωρίζουν για την αγάπη τους για την craft μπύρα μάς μετέδωσαν χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για να αγαπήσουμε –ακόμη περισσότερο– το πιο δημοφιλές ποτό του κόσμου. Κι αν θεωρούμε ότι δεν ταιριάζει στον «ουρανίσκο» μας, να του δώσουμε την ευκαιρία που του (και μας) αξίζει. Γιατί οι άνθρωποι που μας βοήθησαν πάνω απ’ όλα κατέληγαν στο να μας πουν: «Θέλουμε ο κόσμος να γνωρίσει την μπύρα σε όλο της το μεγαλείο».
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΠΥΡΑΣ
Με την αύξηση της ζήτησης για χειροποίητες μπύρες και παράλληλα, την αυξανόμενη αγάπη για την τοπική γαστρονομία, αλλά και το αντίστοιχο αντίκρισμα από το κοινό που αγκάλιασε –φανατικά σε πολλές περιπτώσεις– τις craft συνταγές, πολλές μικρές ζυθοποιίες άρχισαν να εμφανίζονται σε όλη την Ελλάδα, να εξελίσσονται σημαντικά και να παράγουν μπύρες υψηλής ποιότητας, αποσπώντας μάλιστα και διεθνή βραβεία για τις δημιουργίες τους.
Tι κάνει την ελληνική μπύρα να ξεχωριζει;
«Η εξέλιξη της craft μπύρας οφείλεται στην αγάπη αυτών που τη δημιουργούν. οι ζυθοποιοί ψάχνονται για το καλύτερο — και εμείς επίσης. Έτσι ο κόσμος εκπαιδεύεται και ζητά ό,τι πιο ποιοτικό κυκλοφορεί στην craft»
Αλέξανδρος Λούντος, Αλχημιστής, Beer Punch
«Τι κάνει την ελληνική μπύρα να ξεχωρίζει; Το μεράκι και το πάθος των ζυθοποιών να προσφέρουν εξαιρετικές μπύρες στους καταναλωτές».
Γιάννης Λιονάκης, Κρητική Ζυθοποιία
«Η ελληνική μπύρα έχει εξελιχθεί ως προς τον αριθμό των ζυθοποιίων. το 2010 που ξεκίνησα, οι ελληνικές μικροζυθοποιίες ήταν 8-9, ενώ τώρα είναι πάνω από 70. Πολύς κόσμος θέλει να επενδύσει στη ζυθοποίηση γιατί είναι η νέα τάση. Με προβληματίζει όμως που ποιοτικά δεν βλέπω να υπάρχει εξέλιξη, πέραν φυσικά κάποιων εξαιρέσεων. Αυτό μας ζημιώνει όλους».
Φώτης Αναστασίου, Ζυθοποιία Αναστασίου
Cava Pittaras
Δε χρειάζεται να πας μακριά
Η κάβα Πιτταράς είναι από τις παλαιότερες και διασημότερες της πόλης. Ανοιχτή από το 1991, έχει φτάσει σήμερα να διαθέτει τρία καταστήματα που αποτελούν τη «Μέκκα» του αλκοόλ για την Αθήνα.
Ο Θεόδωρος Μπίζιος από τη FTELOS BREWING SANTORINI μας μίλησε για την ανάπτυξη της ελληνικής ζυθοποιίας
Η ελληνική ζυθοποιία έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, μετρώντας πλέον πάνω από 70 ζυθοποιίες, κάτι το οποίο θεωρούμε προκύπτει από την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου και τη συνεχή ανάγκη και αναζήτηση του καταναλωτή για υψηλής ποιότητας γαστρονομικές επιλογές. Είναι σημαντικό ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ζυθοποιείων στην Ελλάδα βρίσκεται σε νησιά, ίσως γιατί το τοπικό προϊόν το αναζητούν περισσότερο οι ξένοι τουρίστες. Επιπλέον, οι νέες ελληνικές ζυθοποιίες επενδύουν στην καινοτομία και την ποιότητα των προϊόντων τους, οδηγώντας τον καταναλωτή σε μια γευστική εξερεύνηση. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η εξωστρέφεια που διακατέχει τον Έλληνα λειτουργεί ως πυξίδα στη συνεχή εξέλιξη, επιβεβαιώνοντας την ποιότητα στον ελληνικής παραγωγής ζύθο. Παρ’ όλα αυτά, ενώ οι μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά, το επίπεδο του μεριδίου αγοράς παραμένει εξαιρετικά μικρό.
FTELOS BREWERY
Ο συναρπαστικός νέος γευστικός προορισμός στο νησί της Σαντορίνης
που σέβεται το περιβάλλον
Η Ftelos Brewery έχει δημιουργήσει στη Σαντορίνη έναν πολυχώρο που προσφέρει μοναδικές γευστικές εμπειρίες υψηλής ποιότητας. Η ταράτσα του κτιρίου, ο υπαίθριος χώρος του εστιατορίου, περιτριγυρίζεται από τον μεγαλύτερο βιοκλιματικό κήπο των Κυκλάδων. Η ΦΤΕΛΟΣ έχοντας σκοπό της να λειτουργήσει χωρίς να επηρεάσει το περιβάλλον και να σεβαστεί τον κοινωνικό χώρο της, δημιούργησε έναν πρότυπο βιοκλιματικό κήπο, χρησιμοποίει μόνο ανακυκλώσιμα υλικά, αφήνοντας έτσι το μικρότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα.
ΤΑ «ΕΜΠΟΔΙΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Η ιστορία της ελληνικής craft μπύρας συνεχίζεται, παρά τα εμπόδια που μπορεί να συναντώνται, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν να κάνουν με την απαρχαιωμένη νομοθεσία στη χώρα μας. Αυτό βέβαια δεν πτοεί τους ζυθοποιούς που θέλουν να εδραιώσουν την κουλτούρα της craft στη χώρα μας. Αντίθετα, ακόμη και αυτό οδηγεί σε όμορφες συνεργασίες εγχώρια, ενώ έχουν ξεκινήσει και διεθνείς συμπράξεις που αφορούν εξαγωγές, αλλά και παραγωγή. Όπως μας λέει ο Θάνος Μαντάς από την Alea Brewing Co: «Οι διάφορες δυσκολίες μάς έχουν οδηγήσει στις συνεργασίες. Στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω στη σχετική νομοθεσία, κάτι που δε συμβαίνει σε άλλες χώρες. Εισάγουμε μπύρες που θα μπορούσαμε να φτιάχνουμε εμείς, αλλά δεν το επιτρέπει ο νόμος. Πάντως, πλέον, υπάρχει σαφής άνοδος ζήτησης στο εξωτερικό. Όχι μόνο από επιχειρήσεις, αλλά και από ανθρώπους που κάνουν κριτικές για την μπύρα σε διάφορα social media».
«Η συνεργασία είναι απαραίτητη στον χώρο. Εμείς με τον Αναστασίου έχουμε βγάλει συνεργατικές, όπως και με τη Local streets beer από Βόλο και τη Faustformel Brewing από Γερμανία. Είναι αναγκαίο αυτό, καθώς η νομοθεσία στη χώρα μας είναι πολύ παλιά και δεν αφήνει περιθώρια ευελιξίας».
Ελευθερία Παπαδάκη, Τάσος Παπαδάκης, Γιάννης Ψιμούλης Paragon Brewery & Taproom«Στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη ζήτηση μπύρας γενικώς, καθώς έχουν περισσότερη κατανάλωση. Εδώ έχουμε ακόμη δρόμο για να καλλιεργηθεί η κουλτούρα, αν και υπάρχει εξέλιξη. Κι εμείς σιγά σιγά ανοιγόμαστε προς το εξωτερικό».
Ηλίας Τουλιάτος, Toul’s Brews«Οι μπύρες μας είναι φρέσκιες και απαστερίωτες, άρα μεταφέρονται και αποθηκεύονται μόνο υπό ψύξη, γεγονός που δυσχεραίνει την αποστολή σε μεγάλες αποστάσεις. Έχουμε ζήτηση από το εξωτερικό, αλλά μόλις μάθουν οι ενδιαφερόμενοι τις ιδιαιτερότητες των προϊόντων μας, κάνουν πίσω».
Γιάννης Λιονάκης, Κρητική Ζυθοποιία«Κάνουμε και εξαγωγές, αλλά και παραγωγή στο εξωτερικό. Το αποφασίσαμε καθώς η μεταφορά σε Ευρώπη και ειδικά στις ΗΠΑ είναι πολυέξοδη. επίσης καθυστερεί, και έτσι ο Αμερικάνος, για παράδειγμα, δεν θα προτιμήσει να πιει μια μπύρα που είναι ήδη ένα μήνα στο δρόμο. Και γιατί να το κάνει; Εκεί έχουν χρόνια καλλιεργημένη την craft culture και άρα περισσότερες επιλογές».
Λευτέρης Μεσημέρης,
Seven Island Brewery«Οι ελληνικές ζυθοποιίες έχουν αρχίσει να έχουν μια ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, χωρίς να μπορούμε να πούμε ακόμα ότι έχουν ιδιαίτερη αναγνώριση στο εξωτερικό. Τα βήματα που έχουν γίνει όμως είναι σημαντικά με αποτέλεσμα να κεντρίζουν το ενδιαφέρον, διάφορα ελληνικά brand μπύρας σε όλο τον κόσμο, καθώς έχουν έντονο το τοπικό στοιχείο. Για εμάς φέτος η ‘’ έκρηξη’’ έγινε με το τοματάκι Σαντορίνης».
Θεόδωρος Μπίζιος, Ftelos Brewing Santorini
Φώτης Αναστασίου
Ζυθοποιία Αναστασίου
«Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές γραφειοκρατικές δυσκολίες, όμως το σημαντικότερο πρόβλημα που αναδύεται στις μέρες μας είναι η διαρκής αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και της πρώτης ύλης, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όταν έχεις μικρή παραγωγή, αλλά πανάκριβη πρώτη ύλη, δεν μπορείς να ανταγωνιστείς εισαγόμενες μπύρες μεγάλου μεγέθους ‘Ή ελληνικές πολυεθνικές. Επιπλέον, θεωρώ ότι πρέπει οι ζυθοποιοί να δώσουμε βάρος στην ουσία, δηλαδή στην ποιότητα του προϊόντος μας».
ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Μια αυλή, ένα εργαστήριο και η Local Pub
Πρωτοπόρος στο είδος, ο Φώτης Αναστασίου άνοιξε μια αυθεντική μπυραρία στο Χαλάνδρι με το χαρακτηριστικό όνομα «The Local Pub» το 2010.Μετά από πολλές εισαγωγές, πειραματισμούς, ταξίδια και δοκιμές επί δοκιμών, αποφάσισε το 2017 ότι ήρθε η ώρα να κάνει το δικό του βήμα στην παρασκευή μπύρας. Όλο αυτό συνέπεσε με τη ραγδαία αύξηση της ελληνικής μικροζυθοποιίας.
CRAFT BEER CULTURE
Η κουλτούρα της χειροποίητη μπύρας
Η μπύρα και η ιστορία της βαδίζουν χέρι χέρι με την ιστορία των κοινωνιών. Οι άνθρωποι για να επιβιώσουν έπρεπε να δημιουργούν συνεργατικές ομάδες. Εφόσον η παρασκευή μπύρας αποτελούσε βασική εργασία, μάλλον το συλλογικό DNA μας έχει εμποτιστεί με αυτή τη συνήθεια: όσοι φτιάχνουν μπύρα, φαίνεται να διακρίνονται από εξωστρέφεια και συνεργατικότητα.
Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μπύρα ως προϊόν αλλά και ως διαδικασία παρασκευής να αποτελεί φορέα μοναδικής κουλτούρας. Η ιστορία συναντά τον σύγχρονο κόσμο, οι ποικιλίες (Lager, Ale, IPA κ.λπ.) έρχονται στο ποτήρι μας σε εξελιγμένες συνταγές, οι γευστικοί συνδυασμοί αλλάζουν, οι ζυθοποιοί πειραματίζονται και οι καταναλωτές πολλαπλασιάζονται∙ φίλοι ενώνονται και κοινές εμπειρίες δημιουργούνται.
Η κουλτούρα της μπύρας έχει συγκεντρώσει γύρω από το ίδιο το ποτό όλους τους ενδιαφερόμενους και έχει εξελιχθεί σε κοινό πάθος. Οι δημιουργοί δοκιμάζουν συνεχώς στα ζυθοποιεία νέες συνταγές και συνδυασμούς, ενώ παράλληλα ενδιαφέρονται τόσο για την εκπαίδευση του κοινού, όσο και για το ουσιαστικό legacy της μπύρας και ιδίως της craft, ώστε όχι μόνο να περνιέται η γνώση από γενιά σε γενιά, αλλά και η προτίμηση για το ίδιο το ποτό.
Θάνος Μαντάς
Alea Brewing Co
Ας μιλήσουμε για την craft community
H craft community έχει καλλιεργήσει μία κουλτούρα συλλογικότητας και συνεργασίας. Έτσι, άρχισαν να ανοίγουν και τα taprooms τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Όλο και περισσότερος κόσμος που αγαπά την μπύρα ασχολείται περισσότερο με τις ελληνικές ετικέτες και την craft. Κι αυτό γιατί πλέον έχουμε κάνει στροφή στην ποιότητα. Δεν μένουμε μόνο στην απλή κατανάλωση. Θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι ποιοτικό και διαφορετικό. Αυτή είναι η νέα τάση. Από την άλλη πλευρά, όσο περισσότερο εκπαιδεύεται ο κόσμος με την προσφορά ετικετών σε taprooms και μπυραρίες της πόλης, «ανοίγει» την παλέτα του, έχει περισσότερες απαιτήσεις κι έτσι κι εμείς ανεβάζουμε τον πήχη. Παράλληλα, μας αρέσει να υποδεχόμαστε νομάδες ζυθοποιούς, να δίνουμε tips σε home brewers γιατί κι εμείς έχουμε ανάγκη από νέες ιδέες και πειραματισμό, ενώ αγαπάμε πολύ τη ζυθοποίηση.
Alea Brewing Co
Η μπύρα περνά από μια αλέα με χλόη
Πέντε οικοζυθοποιοί που ξεκίνησαν να ασχολούνται με το home brewing το 2011, ένωσαν τις δυνάμεις τους και κάποια στιγμή έβαλαν μπρος τους βραστήρες και δημιούργησαν το ολόδικό τους ζυθοποιείο στη Μεταμόρφωση.
Η κουλτούρα της μπύρας αποτελεί ένα δυναμικό περιβάλλον που συνδυάζει παράδοση και καινοτομία, συνεχίζει να εξελίσσεται και να επεκτείνεται, παρέχοντας ατελείωτες ευκαιρίες για την εξερεύνηση της ποικιλίας και της πλούσιας κληρονομιάς της μπύρας σε όλο τον κόσμο. Ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, υπάρχει και πάθος και ιδέες, αλλά κυρίως όρεξη για την εκπαίδευση του κοινού, ώστε η μπύρα να λάβει τη θέση που της αξίζει σε μέρες και νύχτες.
Ηλίας Τουλιάτος
Toul’s Brews
«Η συνεργατικότητα είναι κάτι που χαρακτηρίζει την κοινότητα της μπύρας — ιδίως των μικροζυθοποιών. Θέλουμε και έχουμε ανάγκη η πληροφορία να είναι διάχυτη, όχι μόνο στο κομμάτι των συνταγών αλλά σε όλα τα επίπεδα, γιατί συναντούμε αρκετές δυσκολίες».
Paragon Brewery & Taproom
«Ιδέες υπάρχουν και σιγά σιγά καλλιεργείται η κουλτούρα της craft στην Ελλάδα. Γιατί εμείς εδώ είμαστε πιο πολύ του ποτού. Όμως λόγω της κρίσης ο κόσμος αποφάσισε να επενδύει τα χρήματά του στην ποιότητα και όχι σε κάτι του “σωρού”. Η craft είναι λίγο πιο ακριβή, όμως δεν παύει να απευθύνεται στον απλό κόσμο».
ΝΟΜΑΔΙΚΑ ΖΥΘΟΠΟΙΕΙΑ
Νομαδικά ονομάζονται τα ζυθοποιεία που δεν διαθέτουν δική τους εγκατάσταση παραγωγής μπύρας, αλλά παρασκευάζουν τις μπύρες τους σε διάφορα άλλα ζυθοποιεία ως «επισκέπτες». Οι «νομάδες» ζυθοποιοί είναι άλλο ένα θετικό αποτέλεσμα της craft beer culture, αφού
η ταξιδιάρικη και πειραματική τους φύση ευνοεί τη συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών. Ο Γιώργος Παλιούρας από το Nomads Athens μας λέει: «Στηρίζουμε τη νομαδική ζυθοποιία γιατί ψάχνονται, έχουν πολλές γνώσεις και δημιουργούν ιδιαίτερες συνταγές. Επίσης, η νομαδική ζυθοποιία δείχνει πόση συνεργασία καλλιεργείται μεταξύ των ανθρώπων που δημιουργούν μπύρα. Έχουν μια συνταγή και βράζουν σε ένα ζυθοποιείο που, ακόμη κι αν βγάζει τις δικές του μπύρες, βοηθά τον νομά ζυθοποιό. Τι πιο συνεργατικό από αυτό;»
Ο Γιώργος Παλιούρας από το Nomads Athens μας λέει: «Στηρίζουμε τη νομαδική ζυθοποιία γιατί ψάχνονται, έχουν πολλές γνώσεις και δημιουργούν ιδιαίτερες συνταγές. Επίσης, η νομαδική ζυθοποιία δείχνει πόση συνεργασία καλλιεργείται μεταξύ των ανθρώπων που δημιουργούν μπύρα. Έχουν μια συνταγή και βράζουν σε ένα ζυθοποιείο που, ακόμη κι αν βγάζει τις δικές του μπύρες, βοηθά τον νομά ζυθοποιό. Τι πιο συνεργατικό από αυτό;»
Nomads Athens
Νομάδες της μπύρας και του κόσμου
Το έναυσμα για τη δημιουργία αυτού του πολυχώρου ήταν η ανάγκη του Γιώργου και του Άρη να συναντιούνται με ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, αλλά και να προσφέρουν craft μπύρες –ελληνικές και όχι μόνο– κυρίως «νομαδικές». Έτσι, το όνομα Nomads ήταν μονόδρομος!
The Lucky Sparrow
Στα πρότυπα της Αμερικής και της Μ. Βρετανίας, η Lucky Sparrow κοσμεί το Γκάζι και το κάνει να κινείται στους ρυθμούς της ελληνικής μικροζυθοποιίας.
Seven Island Brewery
H ιστορία της Seven Island ξεκινά επίσημα το 2017.
Red Lion
Μια ιστορική και αυθεντική μπυραρία
Οι πόρτες της άνοιξαν το 1972, όταν ο πατέρας του Δημήτρη Αμπανούδη, ο Παντελής, αποφάσισε να φέρει έναν αέρα Ηνωμένου Βασιλείου στην ελληνική πρωτεύουσα.
HOME BREWING
Μήπως έτσι άρχισαν όλα;
Το «home brewing» (ελληνιστί οικιακή ζυθοποίηση) πρόκειται για ένα αρκετά δημοφιλές χόμπι στις μέρες μας — και σε παγκόσμιο και σε τοπικό επίπεδο. Τι το κάνει να ξεχωρίζει;
Η δημιουργικότητα και ο πειραματισμός, το αποτέλεσμα που, σε πολλές περιπτώσεις, επιφυλάσσει υψηλής ποιότητας μπύρα, η ενεργή κοινότητα ερασιτεχνών ζυθοποιών που ανταλλάσσει ιδέες, συνταγές και εμπειρίες, προάγοντας την ανταλλαγή γνώσεων και την αμοιβαία υποστήριξη, η οικονομία και η προσαρμογή στις προσωπικές σου προτιμήσεις. Εξάλλου, η πλειονότητα των ανθρώπων που βοήθησαν στην υλοποίηση του αφιερώματος κάπως έτσι ξεκίνησε. Μήπως ήρθε η δική σου ώρα;
Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις είναι:
- Η επιλογή Εξοπλισμού & πρώτων υλών: να επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει ώστε η παρασκευή μας να έχει επιτυχία και να απολαμβάνουμε με την παρέα μας το δικό μας δημιούργημα.
- Η απολύμανση: πρέπει να είμαστε σωστοί και ακριβείς στο κομμάτι της καθαριότητας, καθώς η μόλυνση –ειδικά σε χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ μπύρα– είναι πολύ πιθανή.
- Όρεξη για δημιουργία και πειραματισμό: το μυστικό της επιτυχίας ενός οικοζυθοποιού έχει να κάνει όχι μόνο με το πόσο τακτικός είναι αλλά και με το πόσο φαντασία και όρεξη για πειραματισμό διαθέτει.
Πολ Εμμανουηλίδης
Beer Deli
Είναι πάρα πολύ απλό να ξεκινήσεις τη δική σου ζυθοποίηση! Καταρχάς χρειάζεσαι όρεξη, κέφι και υπομονή! Από εκεί και πέρα θα χρειαστείς κιτ ζυθοποίησης, φιάλες, μια απλή κανάτα και νερό βρύσης, 10-20 λεπτά για τη διαδικασία παρασκευής και άλλα 30 για την εμφιάλωση. Όμως, η υπομονή που είπαμε στην αρχή αφορά την κατανάλωση. Γιατί μετά την εμφιάλωση, ανάλογα με το ποσοστό αλκοόλης που έχει η κάθε μπύρα, αλλάζει και ο χρόνος που θα πρέπει να παραμείνει εμφιαλωμένη. Όσο πιο υψηλή σε περιεκτικότητα, τόσος μεγαλύτερος καιρός πρέπει να περάσει ΜΕΧΡΙ να την πιούμε (ένα μήνας για μπύρα περιεκτικότητας 5% και ανεβαίνει προοδευτικά).
Beer Deli
Οι πρωτοπόροι της οικιακής ζυθοποίησης
To Beerdeli.gr ξεκίνησε ως e-shop προϊόντων οικιακής ζυθοποίησης. από τις πρώτες εταιρείες που διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις πρώτες ύλες, ενώ εκπαιδεύουν το κοινό στον μαγικό κόσμο παρασκευής μπύρας.
Toul’s brews
Από τα ορεινά της Αχαΐας
Οι ανεξάρτητοι μικροζυθοποιοί της Αχαΐας έχουν δημιουργήσει τον δικό τους χώρο ψηλά στο Βασιλικό και βράζουν τις δικές τους handcrafted συνταγές μπύρας, φρέσκιες και απαστερίωτες, χρησιμοποιώντας ντόπιες πρώτες ύλες.
ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ, ΟΙ ΧΩΡΟΙ «ΖΥΜΩΣΗΣ»
Μπυραρία ή απλώς pub
Μπυραρίες, taprooms, craft beer bars. Ξέρεις ότι είναι όλα μέρη που συναντάς το αφρώδες ποτό σου. Ποιο να διαλέξεις όμως ανάλογα με τα γούστα σου; Παρακάτω εμείς και οι φιλοξενούμενοί μας σου δίνουμε τα guidelines για να βρεθείς εκεί που προτιμάς!
H Μέκκα της μπύρας, όπου μπορείς να βρεις μια μεγάλη ποικιλία από διάφορες μάρκες και τύπους μπύρας, συχνά σε βαρέλια ή μπουκάλια. Οι μπυραρίες μπορεί να έχουν και προσεκτικά επιλεγμένη λίστα μπυρών από τοπικές μικροζυθοποιίες, εξειδικευμένες εισαγωγές από διάφορα μέρη του κόσμου και μπύρες που παράγονται με διάφορες μεθόδους ζύμωσης και συνταγές, για να καλύψουν τις διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις των πελατών. Σε κάθε περίπτωση, η ατμόσφαιρα είναι οικεία, συνήθως επικρατεί το ξύλο, ενώ δε λείπουν οι γευστικές επιλογές από τον κατάλογο.
Ο Δημήτρης Αμπανούδης από το Red Lion περιγράφει την ιδανική pub που πολύ προσομοιάζει εξάλλου με τη δική του: «Σημαντικό στοιχείο μιας pub είναι η ατμόσφαιρα. Οι pub, παραδοσιακά, είναι χώροι που ο επισκέπτης πρέπει από την πρώτη στιγμή να νιώθει σαν στο σπίτι του. Είτε έχει βγει μόνος είτε με παρέα. Στην pub, εξάλλου, είναι φυσιολογικότατη και η κατά μόνας επίσκεψη! Ήπιας έντασης μουσική, “ζεστό” περιβάλλον, ξύλινες και δερμάτινες πινελιές, 2-3 dart boards και φυσικά φιλόξενοι οικοδεσπότες, σε συνδυασμό με καλή μπύρα, καθαρό ποτό και νόστιμο φαγητό, συνθέτουν μια υπέροχη παμπίστικη εμπειρία».
Όσο για τη μουσική;
Ο Κώστας Τσιαρές από το LE ROI μας λέει: «Μπύρα και ροκ πάνε μαζί. Θα μπορούσα βέβαια να φανταστώ και ιρλανδέζικα».
LE ROI
Η ατμοσφαιρική μπυραρία της πόλης
Από τις διασημότερες και κλασικότερες μπυραρίες της πόλης, η Le Roi έχει κερδίσει τους απανταχού Αθηναίους ροκάδες και λάτρεις της μπύρας.
ΑΛΧΗΜΙΣΤΗΣ
Rock n Roll Beer Bar
Γαστρο-αλκοολούχες αλχημείες στην Πετρούπολη
Ο «Αλχημιστής» δεν χρειάζεται συστάσεις, αφού για πολλούς από εμάς είναι ο λόγος να επισκεπτόμαστε τη γειτονιά της Πετρούπολης. Από το 2015, ο Νίκος και ο Αλέξανδρος σερβίρουν craft μπύρα από Ελλάδα και εξωτερικό. Μες στο μαγαζί δεσπόζουν οι 21 βρύσες και η ξύλινη μπάρα, που επιφυλάσσουν στιγμές απόλαυσης μαζί με τις γαστρονομικές επιλογές που αναδεικνύουν το αγαπημένο μας ποτό.
Taprooms
Τα taprooms είναι χώροι που συνήθως συνδέονται με το ζυθοποιείο και λειτουργούν στο ίδιο κτίριο ‘ή σε άμεση γειτνίαση.
Όπως μας λέει η ομάδα του Paragon Brewery & Taproom: «Στην Αμερική, από όπου και ξεκίνησε η craft κουλτούρα, εδώ και πολλά χρόνια taproom ονομάζεται ο χώρος που πίνεις μπύρα που έρχεται απευθείας από το ζυθοποιείο που βρίσκεται εντός του χώρου. Τα υπόλοιπα ονομάζονται craft beer bars».
Paragon Brewery
Craft μπίρα ακριβώς στο σημείο που παράγεται
Με πάθος και γνώση για την παραγωγή ποιοτικού ζύθου, η Ελευθερία Παπαδάκη, ο Τάσος Παπαδάκης και ο Γιάννης Ψιμούλης, μετέτρεψαν έναν πρώην βιομηχανικό χώρο στην Ηλιούπολη σε μοντέρνο και σύγχρονο μικροζυθοποιείο, το Paragon Brewery· τη μοναδική μικροζυθοποιία στα νότια προάστια που σερβίρει craft μπίρα ακριβώς στο σημείο όπου παράγεται.
Σε ένα taproom, επομένως, μπορείς να βρεις ποικιλία μπυρών που παράγονται από τη συγκεκριμένη ζυθοποιία και να σου έρθει στο ποτήρι απευθείας από τη βρύση. Σε κάθε περίπτωση όμως, σε ένα taproom θα βρεις διάθεση δοκιμής και κυρίως κουβέντες με επίκεντρο την μπύρα.
Ο Μίλτος Πισκόπος από το Tapfield μας απαντά στο ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό taproom: «Το ιδανικό Taproom δεν υπάρχει! Κάθε Taproom που έχω επισκεφθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει το δικό του χαρακτήρα και όλα ήταν μοναδικά όμορφα. Κοινός παρονομαστής; H ποιοτική craft μπύρα και η αγάπη των ανθρώπων που τρέχουν τα taprooms και τις μικροζυθοποιίες για αυτήν. Επειδή υπάρχει πολύ μεράκι, γι’ αυτό η craft μπύρα εξελίσσεται και επιλέγεται από περισσότερο κόσμο».
Craft Beer Bars
Προσομοιάζουν με τα taprooms αλλά δεν συνδέονται με ένα ζυθοποιείο. Αντίθετα, έχουν «αναλάβει» την προώθηση της ποιοτικής craft μπύρας. Και εδώ θα βρεις επιλογές φαγητού που ταιριάζουν με την μπύρα που θα επιλέξεις, ενώ το προσωπικό έχει πάντα διάθεση να ψάξει ποια μπύρα θα απογείωνε τον ουρανίσκο σου.
Kυρίως σημασία, βέβαια, έχει το γεγονός ότι η μπύρα έχει τις δικές της εστίες και ό,τι κι αν επιλέξεις, θα βρεθείς ένα βήμα πιο κοντά σε όλες τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει. Μην ξεχνάς ότι πλέον και κάποια ελληνικά ζυθοποιεία είναι επισκέψιμα!
Νάσια Κυριακού & Jonathan Σπανός
Slow Down Brewing
Taproom vs Μπυραρία:
Ποιες είναι οι διαφορές;
Taproom είναι ουσιαστικά tasting Room & retail shop ζυθοποιείου που βρίσκεται συνήθως μέσα στις εγκαταστάσεις του, ώστε να απολαμβάνεις μπύρα φρέσκια, κατευθείαν από την πηγή. Θα το καταλάβετε από τις βρύσες που ξεχωρίζουν από μακριά. Οι μπυραρίες Ή αλλιώς beer bars έχουν εντονότατη παρουσία στην Αθήνα και προσφέρουν εξαιρετικό boost στην ελληνική craft σκηνή, καθώς δεν είναι συνδεδεμένα με ένα ζυθοποιείο και άρα μπορούν να φιλοξενούν μια μεγάλη γκάμα από εκπροσώπους της craft μπύρας και επομένως, πολύ περισσότερες επιλογές. Aνεξαρτήτως των διαφορών, το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές στην πόλη για καλή μπύρα. Γιατί όσες μπύρες κι αν έχουμε δοκιμάσει, θα βρούμε πάντα κι άλλες που θα μας εκπλήξουν.
SLOWDOWN
Brewing Taproom Athens
Ένα Taproom με άρωμα Ικαρίας
Η Νάσια και ο Jonathan ξεκίνησαν την ενασχόλησή τους με τον μαγικό κόσμο της μπύρας φτιάχνοντας ένα νανοζυθοποιείο στον Εύδηλο της Ικαρίας.
Tapfield
23 βρύσες στην καρδιά του Ψυρρή
Οι ανεξάρτητοι μικροζυθοποιοί της Αχαΐας έχουν δημιουργήσει τον δικό τους χώρο ψηλά στο Βασιλικό και βράζουν τις δικές τους handcrafted συνταγές μπύρας, φρέσκιες και απαστερίωτες, χρησιμοποιώντας ντόπιες πρώτες ύλες.
ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΜΠΥΡΑ
Μία τόσο θερμή κοινότητα όσο αυτή της μπύρας –και ειδικότερα της craft– δεν μπορεί παρά να επικοινωνεί την αγάπη της για αυτήν, ώστε να εξαπλωθεί σε όλη την πόλη. Έτσι κι αλλιώς, ένα από τα πράγματα στα οποία δίνουν βάση αυτοί που ασχολούνται με την craft, είναι να φέρουν σε επαφή το κοινό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μπύρας: «Όποιος ασχολείται με το κομμάτι της μπύρας, σημαίνει ότι αγαπάει πολύ το αντικείμενο. Γι’ αυτόν το λόγο βγαίνει από μέσα μας και η ανάγκη να καλλιεργήσουμε περισσότερο την κουλτούρα της craft μπύρας στην Ελλάδα. Όσο περισσότερο ακούγεται τόσο ανεβαίνει και η προσπάθεια για όλο και καλύτερη ποιότητα», επισημαίνει ο Ηλίας Τουλιάτος από την Toul’s Brews.
Έτσι, μόνο στην Αθήνα, διοργανώνεται ένας σημαντικός αριθμός φεστιβάλ. Το Athens Craft Beer Festival επικεντρώνεται στη χειροποίητη μπύρα ελληνική και ξένη, το Athens Beer Festival ή αλλιώς Γιορτή Μπύρας, το γερμανόφερτο Oktoberfest, το Athens Street Food που συνδυάζει τη γαστρονομία με την μπυρολατρεία. Το αγαπημένο φεστιβάλ του Αντρέα Κουτσούκου από το Lucky Sparrow ήταν το Athens Beer Weekend, που διοργανώθηκε το φετινό Σεπτέμβριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Φυσικά παίζουν και αυτά ρόλο στην άνοδο της ελληνικής craft σκηνής. Ο Γιώργος Παλιούρας από το Nomads Athens διακρίνει αυτή την άνοδο και από τον αριθμό των φεστιβάλ που διοργανώνονται: «Η ελληνική craft σκηνή έχει ανέβει και ανεβαίνει, ακολουθώντας και τις τάσεις του εξωτερικού. Υπάρχουν όλο και περισσότεροι καταναλωτές craft μπύρας, βλέπεις να διοργανώνονται περισσότερα events και festivals».
Πέραν όμως των μεγάλων φεστιβάλ, οι εκπρόσωποι της craft στην πόλη, μέσω των taprooms, των pubs κ.λπ., προκαλούν συχνότατα την περιέργεια του κόσμου, διοργανώνοντας στο χώρο τους γευσιγνωσίες ή άλλα events που απηχούν την beer culture. Ο Αλέξανδρος Λούντος στον Αλχημιστή έχει υιοθετήσει τις βραδιές beer sharing: «Όχι μόνο για να δοκιμάσουμε διαφορετικές μπύρες, αλλά και να τις συνδυάσουμε με φαγητό», ενώ αντίστοιχα events οργανώνονται στα περισσότερα μαγαζιά που είναι αφιερωμένα στην μπύρα.
Μπύρες Χάρμα
από την Κρητική Ζυθοποιία
ΜΠΥΡΑ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Η μπύρα είναι για το ποτήρι. Δεν χρειάζεται όμως και γεμάτα πιάτα για να αναδυθούν όλα τα αρώματά της και η γεύση της; Κι αυτά τα πιάτα ποικίλλουν ανάλογα με το στυλ της μπύρας. Ο Αλέξανδρος Λούντος από τον Αλχημιστή επισημαίνει ότι «σε γενικές γραμμές, η μπύρα συνδυάζεται με κρέας. Αν όμως έχει για παράδειγμα μεγαλύτερη οξύτητα, το ιδανικό συνοδευτικό είναι ένα πλατώ τυριών».
Και πράγματι τα τυριά φαίνονται να είναι ιδανικά συνοδευτικά που συμπληρώνουν τη γεύση της μπύρας, όπως το cheddar, η gouda και η βέλγικη Gruyère που είναι μερικά από τα δημοφιλή. Και το κρέας αποτελεί ιδανικό συνοδευτικά, ειδικά το καπνιστό ή το αλμυρό, όπως το μπέικον και το λουκάνικο. Κρέας επιλέγει συνήθως για την μπύρα του και ο Κώστας Τσιαρές από το LE ROI.
Και τα θαλασσινά όμως δεν πάνε πίσω. Ορισμένες μπύρες, όπως η IPA, συνδυάζονται ιδιαίτερα καλά με θαλασσινά όπως η γαρίδα και τα καλαμαράκια, ενώ ο κλασικός συνδυασμός πίτσα με μπύρα μας κάνει πάντα να χορταίνουμε και να παραμιλάμε! Ιδανικός συνδυασμός για τον Αντρέα Κουτσούκο από το Lucky Sparrow είναι fried chicken με κάποια IPA.
Το κλειδί, βέβαια, είναι να πειραματιστείτε με διάφορους συνδυασμούς για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα για μεσημέρι ή για βράδυ, μόνοι ή με παρέα!
Δημήτρης Αμπανούδης
Red Lion
Ποιοι είναι οι καλύτεροι μεζέδες μπύρας;
Μεγάλη κουβέντα! Πολλά διαφορετικά στυλ μπύρας και το καθένα μπορεί να υποστηρίξει/υποστηριχτεί, αλλά και να αναδείξει/αναδειχτεί μέσα από αναρίθμητα εδέσματα. Ως εύκολο κανόνα προτείνω τον πειραματισμό με εγχώρια αλλαντικά, λουκάνικα και τυριά, μικρής παραγωγής και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (καπνιστά, πικάντικα, με ΜΥΡΩΔΙΚΑ), είτε ωμά είτε μαγειρεμένα (π.χ. σαγανάκι, ψητά, ομελέτες). Παράλληλα, θαλασσινά και παστά ψάρια είναι μια επίσης εκπληκτική συνοδεία για την μπύρα.
ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ
Μπύρες απ’ όλο τον κόσμο στη Νέα Φιλαδέλφεια
Η Εν Αιθρία μετρά ήδη αρκετά χρόνια ύπαρξης στη Νέα Φιλαδέλφεια και έχει αποκτήσει επάξια τον τίτλο της αυθεντικής μπυραρίας που επιλέγει όχι μόνο η γειτονιά αλλά και όλη η πόλη. Μπύρες από όλο τον κόσμο βρίσκονται στον κατάλογο και ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα. Φυσικά, το έμπειρο προσωπικό είναι εκεί για να σε βοηθήσει να διαλέξεις την αγαπημένη σου.