Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστα Κοτσανά» είναι μοναδικό στο είδος του. Αυτό από μόνο του σου εξάπτει την περιέργεια για να μπεις και να ανακαλύψεις, τι άλλο; Τις τεχνολογικές ανακαλύψεις των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίες σε σχέση με άλλους τομείς (τέχνες, φιλοσοφία, επιστήμη) είναι σχετικά άγνωστες στο ευρύ κοινό.
Πρόκειται για μία «έξυπνη κανάτα» που μπορεί να σερβίρει οίνο, νερό ή νερωμένο οίνο (το κρασί δηλαδή). Χωρίζεται εσωτερικά σε δύο τμήματα από τα οποία περνάνε δύο ξεχωριστά σωληνάκια. Στο ένα τμήμα βρίσκεται το νερό και στο άλλο ο οίνος. Τα δύο σωληνάκια, ορατά στη λαβή της κανάτας, έχουν από μία τρύπα το καθένα μέσα από την οποία περνά ο αέρας στα εσώκλειστα δοχεία. Ο οινοχόος ανάλογα με την επιθυμία του εκάστοτε καλεσμένου μπορεί να ελέγξει με το δάχτυλό του τη δίοδο του αέρα και έτσι να σερβίρει αυτό που κάθε φορά πρέπει. Φράζοντας με το δάχτυλό του τη δίοδο του αέρα για τον οίνο απελευθερώνει το νερό ενώ φράζοντας με το δάχτυλό του τη δίοδο του αέρα για το νερό απελευθερώνει τον οίνο. Όταν ο οινοχόος θέλει να προσφέρει ταυτόχρονη ανάμιξη οίνου και νερού, δεν φράζει καμία από τις δύο διόδους αέρα κι έτσι ρέουν και τα δύο ποτά στο κύπελλο του… συμποσιαστή.
ΑΝ…
Αν οι αρχαίοι Έλληνες είχαν πάει την «έξυπνη κανάτα» ένα βήμα παραπέρα, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για smart homes, αλλά για smart καπηλειά! Φαντάσου μια εξελιγμένη εκδοχή της κανάτας, συνδεδεμένη με Wi-Fi, που θα αναγνώριζε αυτόματα τον οινοχόο από τη φωνή του και θα σερβίριζε κρασί στην τέλεια αναλογία χωρίς καν να σηκώσεις το δάχτυλό σου! Αν είχαν συνεχίσει την καινοτομία, πιθανότατα θα είχαν ανακαλύψει και τον πρώτο αυτόματο bartender, ένα ρομπότ που θα ανακάτευε όχι μόνο κρασί και νερό, αλλά και κοκτέιλ ακριβείας – «Ένα νέκταρ on the rocks, παρακαλώ!» Και ποιος ξέρει; Ίσως το πρώτο «έξυπνο» τραπέζι να είχε δημιουργηθεί τότε, υπολογίζοντας αυτόματα την ποσότητα κρασιού που άντεχε ο κάθε συμποσιαστής πριν αρχίσει να απαγγέλλει Όμηρο μεθυσμένος…