Η ιστορία μου με τις σούπες ξεκίνησε γύρω στα 3, όταν η γιαγιά μου έπρεπε να με ταΐσει σύμφωνα με τις εντολές της μαμάς! Η σούπα που θα έτρωγα εκείνη την ημέρα εκσφενδονίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε όλη την κουζίνα. Μετά από αυτό, κανείς ποτέ δεν με πίεσε να φάω σούπα και πράγματι δεν μου άρεσαν καθόλου, αν και τους είχα δώσει πολλές ευκαιρίες.
Όπως πολύ συχνά συμβαίνει βέβαια, τα γούστα και οι προτιμήσεις (ευτυχώς) αλλάζουν με τον καιρό. Έτσι και με τις σούπες, κάποια στιγμή έγινε το κλικ: σε ένα ψιλο-gourmet τραπέζι με φίλους και γνωστούς, ήρθε μία γλυκιά κολοκυθόσουπα με κρουτόν και μπέικον! Αυτό ήταν! Από τότε οι σούπες έγιναν το αγαπημένο μου πιάτο.
Οι σούπες στην Ελληνική Γαστρονομική Κουλτούρα έχουν συνδυαστεί με το Πάσχα ή το ξενύχτι, όταν είσαι άρρωστος ή όταν έχει κρύο. Όμως τελικά, οι σούπες είναι πάντα ιδανική επιλογή, τόσο γεύσης όσο και υγιεινής διατροφής! Όλα τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν τα υλικά τους, όσο και ο τρόπος μαγειρέματος είναι σαφώς ανώτερα από οποιοδήποτε «συμπλήρωμα διατροφής», που έχουν κατακλύσει το δυτικότροπο μοντέλο καθημερινότητας. Μήπως ήρθε η ώρα να βάλουμε τις σούπες στο κέντρο του μενού της εβδομάδας;
Όπως και να έχει πάντως, αν αρρωστήσω και κάποιος μου φτιάξει ζεστή σουπίτσα, σίγουρα αποκτάει μια θέση στην καρδιά μου. Γιατί; Γιατί για όλους μας εν τέλει, το «να σου φτιάξω μια σουπίτσα;» είναι ο καλύτερος ελληνικός τρόπος για να πεις «σε νοιάζομαι».
ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΤΆΣΕΙΣ ΝΑΙ!
Το κρύωμα
Αν αισθάνεσαι ότι αρρωσταίνεις ή έχεις ήδη αρρωστήσει, μία σούπα είναι αποδεδειγμένο ότι θα σου κάνει καλό. Δεν χρειάζονται πολλά: βιταμινούχα υλικά και να τη φας ζεστή! Ακόμη όμως κι αν δεν είσαι άρρωστος, οι σούπες είναι ό,τι πρέπει για κρύα βράδια με ταινία και φλις κουβέρτα! Θα κοιμηθείς σαν πουλάκι!
Το brunch
Ποιος είπε ότι brunch είναι μόνο αυγά, bacon, quiche, βάφλες και croque madame; Οι σούπες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των φαγητών που σερβίρονται για brunch. Και λογικό είναι, αφού όπως προείπαμε αποτελεί βασικό πιάτο σε πολλές γαστρονομικές κουλτούρες. Ακόμη ένας λόγος, είναι ότι το brunch έχει τις ρίζες του στην κρύα Αγγλία του 1800! Πώς θα μπορούσε να λείπει η σούπα από αυτό το γεύμα;
Το ξενύχτι
Το κόλπο των (Ελλήνων) ξενύχτηδων και φίλων του αλκοόλ για να συνέλθουν και να μην ξυπνήσουν με ανυπόφορο hangover και αναστατωμένο στομάχι, δεν είναι άλλο από τον παραδοσιακό μας πατσά! Σίγουρα μία φορά στη ζωή σου, το ξημέρωμα σε έχει βρει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ή στην Αθηνάς, να απολαμβάνεις μετά από έξαλλη βράδια το σωστό, ελληνικό πατσά! Γιατί κάνει καλό ο πατσάς στο στομάχι; Περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.
Το Πάσχα
H πιο παραδοσιακή ελληνική σούπα δεν είναι άλλη από τη μαγειρίτσα! Κλασικό πιάτο το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση. Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι. Σκοπός του εδέσματος αυτού είναι να προετοιμάσει κατάλληλα το στομάχι μετά τη νηστεία της Σαρακοστής για να μην πέσει «βαρύ» το κρέας την Κυριακή του Πάσχα!
Η ΣΟΥΠΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠ’ΑΛΛΟΥ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
-
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ
Αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη της σούπας εντοπίζονται μέχρι το 20.000 π.Χ! Η λέξη σούπα είναι δάνειο, από τα γαλλικά! Η γαλλική λέξη είναι soup και σημαίνει ζωμός. Μάλιστα, μία λέξη που σχετίζεται με τη σούπα είναι το restaurant: χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία τον 16ο αιώνα, για να αναφερθεί σε μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη και φθηνή σούπα που πωλούνταν από πωλητές δρόμων και διαφημίστηκε ως αντίδοτο στη σωματική εξάντληση!
-
ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Η σούπα είναι βασικό πιάτο στην ξακουστή gourmet γαλλική γαστρονομία. Κατατάσσονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις «υγρές» και τις «παχιές». Οι πρώτες χωρίζονται στις bouillon και τις consommé, ενώ οι δεύτερες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το συστατικό που χρησιμοποιείται για να «δέσουν»: για παράδειγμα, «βελουτέ» ονομάζονται οι σούπες που «δένουν» με αυγά, βούτυρο ή κρέμα.
-
ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Στις Σκανδιναβικές χώρες, παραδοσιακές και εξαιρετικά δημοφιλείς είναι οι σούπες φρούτων. Καταναλώνονται κυρίως για πρωινό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η πιο δημοφιλής είναι η σουηδική σούπα και παρασκευάζεται από αποξηραμένα φρούτα.
-
Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Οι σούπες καταναλώνονται ως κυρίως πιάτα στους λαούς της Ανατολικής Ασίας, αφού σχετίζονται άμεσα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Οι ασιατικές σούπες κατηγοριοποιούνται γενικά ως αλμυρές ή γλυκές. Η ποιότητα μιας αλμυρής σούπας καθορίζεται κυρίως από το άρωμα και την γεύση του umami ή “xian”, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, από την αίσθηση στο στόμα. Οι γλυκές σούπες όπως το tong sui χαρακτηρίζονται για το άρωμά τους, την αίσθηση στο στόμα και την επίγευση.
Σούπες με …καταγωγή
Οι σούπες που προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες είναι πολλές και ιδιαίτερες. Ψάξαμε και ανακαλύψαμε πιο ξεχωριστές γεύσεις, που σχετίζονται άμεσα με τις γαστρονομικές συνήθειες και την κουλτούρα της κάθε χώρας.
-
Aguadito | Περού
Πρόκειται για πράσινη σούπα, το χρώμα της οποίας οφείλεται στον κόλιανδρο. Περιέχει καρότο, πατάτες, μπιζέλια, κίτρινη τσίλι πιπεριά, μπαχαρικά, μυρωδικά, ενώ μπορεί να φτιαχτεί με κοτόπουλο, ψάρι ή μύδια. Είναι διάσημη για την ιδιότητά της να ανακουφίζει τα συμπτώματα του hangover
-
Analı kızlı | Τουρκία
Σούπα από τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία περιλαμβάνει κεφτεδάκια, ντομάτα, πλιγούρι και ρεβίθια. Το Analı Kızlı σημαίνει, κυριολεκτικά, «με τις κόρες και τις μητέρες»: οι κόρες είναι τα ρεβίθια και μητέρες οι μπάλες από πλιγούρι. Ένα άλλο όνομα για αυτό το πιάτο είναι Yuvalama ή Yuvarlama. Είναι μέρος της παραδοσιακής τουρκικής κουζίνας. Μοιάζει -βεβαίως- με τα δικά μας «γιουβαρλάκια»
-
Ash-e doogh | Ιράν
Το Ash-e doogh, γνωστό και ως “σούπα γιαουρτιού”, προέρχεται από την περιοχή των Αζέρων του βορειοδυτικού Ιράν και είναι μια από τις παραδοσιακές σούπες του Ardabil. Κοινό πιάτο που βρίσκεται σε πολλές περιοχές και πολιτισμούς, στη Δυτική Ασία. Παρασκευάζεται με γιαούρτι, διάφορα είδη βοτάνων (όπως κόλιανδρο, πράσα, εστραγκόν, μέντα και μαϊντανό), λαχανικά (όπως σπανάκι, ρεβίθια, σκόρδο), κεφτεδάκια αρνιού, αυγά, ρύζι, αλάτι και διάφορα είδη μπαχαρικών.
-
Goat meat pepper soup | Νιγηρία
Η πιο δημοφιλής ζεστή σούπα στη Νιγηρία. Τα κύρια συστατικά είναι το πιπέρι και το κρέας κατσίκας (σε άλλη εκδοχή χρησιμοποιείται και καραβίδα). Μπορεί να σερβιριστεί και ως ποτό. Φτιάχνεται με διάφορα μπαχαρικά, που δίνουν μια έντονη, πικάντικη γεύση. Ανάλογα με την περιοχή, μπορούν να προστεθούν βραστά σύκα, πατάτες ή λεμόνια. Συνοδεύεται με ρύζι ή μπιφτέκια.
-
Kwati | Νεπάλ
Σούπα που φτιάχνεται από εννέα τύπους φασολιών. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο του Νεπάλ που καταναλώνεται στο φεστιβάλ Gun Punhi, την ημέρα της Πανσελήνου της Gunlā που είναι ο δέκατος μήνας στο σεληνιακό ημερολόγιο της εποχής του Νεπάλ. Το Kwāti καταναλώνεται ως λιχουδιά και για τα οφέλη για την υγεία και την τελετουργική σημασία του. Φτιάχνεται με μαύρα και πράσινα φασόλια, μπιζέλια, αρακά, ρεβίθια, σόγια κ.α.
-
Peanut Soup | Αφρική
Σούπα με βασικό συστατικό τα φιστίκια. Αποτελεί σύνηθες πιάτο της αφρικανικής κουζίνας, αλλά τρώγεται επίσης στην Ανατολική Ασία (Ταϊβάν), στις Ηνωμένες Πολιτείες (κυρίως στη Βιρτζίνια) και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Συνοδεύεται από το παραδοσιακό, αφρικανικό «φούφου».
-
Rassolnik | Ρωσία
Παραδοσιακή ρωσική σούπα που παρασκευάζεται από αγγουράκια τουρσί, κριθάρι και χοιρινό ή νεφροειδή. Χορτοφαγική παραλλαγή rassolnik υπάρχει και συνήθως γίνεται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Το πιάτο είναι γνωστό ότι υπήρχε ήδη από τον 15ο αιώνα. Το Rassolnik έγινε μέρος της κοινής σοβιετικής κουζίνας και σήμερα είναι επίσης δημοφιλές στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία.
-
Caldillo de congrio | Χιλή
Η Χιλιανή ψαρόσουπα είναι τόσο νόστιμη, που μέχρι και ο Πάμπλο Νερούδα έγραψε ωδή στην Caldillo de Congrio. Βασικά συστατικά είναι κεφάλια ψαριών (congrio Colorado, κοινό είδος στις Χιλιανές θάλασσες), κρεμμύδι, σκόρδο, κόλιανδρο, καρότα, πιπέρι, ντομάτες, πατάτες και κρέμα.
-
Kharcho | Γεωργία
Ο Kharcho είναι μια παραδοσιακή γεωργιανή σούπα που περιέχει βόειο κρέας, ρύζι, πουρέ δαμάσκηνου και ψιλοκομμένα καρύδια. Σερβίρεται συνήθως με φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο. Οπωσδήποτε μαγειρεύεται με μείγμα μπαχαρικών που ποικίλλει μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Γεωργίας.
-
Kusksu | Μάλτα
Παραδοσιακή μαλτέζικη σούπα που παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια εποχής, μικρές χάντρες ζυμαρικών (μοιάζουν με πλιγούρι στο σχήμα, αλλά είναι πιο χοντρά και ιδανικά για βράσιμο), αλλά και τυρί. Αφού μαγειρευτούν, οι χονδροειδείς χάντρες ζυμαρικών δίνουν στη σούπα τη χαρακτηριστική κρεμώδη και ζεστή υφή της, καθιστώντας την ιδανικό πιάτο κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού.