Τα Χριστούγεννα έχουν κάνει προ πολλού την εμφάνισή τους. Ο Δεκέμβριος στην Πόλη έχει άλλο κλίμα. Για κάποιους οικογενειακό, για κάποιους καταθλιπτικό, για κάποιους άλλους κλίμα… «party-time».
Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, το σίγουρο είναι ότι τα Χριστούγεννα… μυρίζουν: γαλοπούλα, μελομακάρονα, κουραμπιέ, μακαρόν και πανετόνε. Τα Χριστούγεννα…βλέπονται: λαμπιόνια και στολίδια, γιρλάντες και γκι γεμίζουν σκηνικά Πόλης και σαλονιών.
Τα Χριστούγεννα…ακούγονται: «Last Christmas I gave you my Heart», «We wish you Merry Christmas», ένα τρίγωνο που αναγγέλλει με ρυθμό «Καλήν εσπέραν άρχοντες». Τα Χριστούγεννα έχουν γεύση: σαμπάνια και κρασί, σοκολάτα και ζεστός καφές, πατάτες φούρνου και σουφλέ. Τα Χριστούγεννα μπορείς να τα ακουμπήσεις: όταν ανοίγεις τα κλαδιά του δέντρου μετά από 11 μήνες που είναι στο πατάρι, όταν πασχίζεις να βγάλεις τη χρυσόσκονη από τα χέρια και τα μαλλιά σου.
Πάνω απ’όλα όμως, τα Χριστούγεννα…τα νιώθεις. Βαθιά μες στην ψυχή σου. Ξέρεις ότι ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσεις ένα χρόνο και να έρθει ένας άλλος. Ξέρεις ότι είναι η ώρα να εκτιμήσεις όσα έχεις και όσα θέλεις να αποκτήσεις. Ξέρεις ότι είναι η ώρα για περισσότερη αγάπη και θαλπωρή.
Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν, σε όλους!
H ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΟΥ
Η «Φάμπρικα του Ευφρόσυνου» αλλάζει τα στεγανά της αθηναϊκής γεύσης από τότε που άνοιξε, καθώς ο Γιώργος Γκάτσος, η ψυχή του μαγαζιού, βάζει όλο το μεράκι και την αγάπη του στη μαγειρική, για να μας προσφέρει φρέσκα και μοναδικά πιάτα. Σεβόμενη το στοιχείο της ελληνικής παράδοσης και της μοναστηριακής μαγειρικής, η «Φάμπρικα του Ευφρόσυνου», δεν είναι ένα συνηθισμένο εστιατόριο. Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1960 και το εστιατόριο διαμορφώθηκε με όσα υλικά βρέθηκαν μέσα στο χώρο, ενώ οι διάφορες αισθητικές παρεμβάσεις έγιναν από τον κ. Γκάτσο και κάποιους καλούς του φίλους.
Όσο για την κουζίνα, υπάρχει ένα σταθερό, λιτό μενού, ενώ καθημερινά, οι επιλογές σε σαλάτες, ορεκτικά και κυρίως πιάτα διαμορφώνονται ανάλογα με τα φρέσκα υλικά που βρίσκει. Προσπαθώντας όλα τα πιάτα να είναι υψηλής ποιότητας και απόλυτα χειροποίητα, ο κ. Γκάτσος εμπιστεύεται τις βιολογικές λαϊκές αγορές της γειτονιάς. Πρόσθεσε επίσης: «Τα βασικά συστατικά του μαγειρέματος είναι δύο: το ελαιόλαδο και το αλάτι. Έτσι το αλάτι μας είναι μοναδικό, έρχεται από την Κρήτη και τη Μάνη, ενώ φέτος επιλέξαμε Ζακυνθινό βιολογικό ελαιόλαδο». Αξίζει λοιπόν να επισκεφθείτε αυτό το ξεχωριστό μέρος με την ιδιαίτερη ταυτότητα -αν δεν το έχετε ήδη κάνει- καθώς η φήμη του έχει εξαπλωθεί σε όλη την Αθήνα!
Αναστασίου Ζίννη 34, Κουκάκι | Τ.: 210 92 46 354| FB: Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου
Θυμάται: «Μεγάλωσα στη Χαλκίδα και η μητέρα μου ήταν μια γυναίκα βαθιά θρησκευόμενη. Φυσικό και επόμενο ήταν λοιπόν να τηρούμε κατά γράμμα κάθε χριστιανική γιορτή και νηστεία. Έτσι και τα Χριστούγεννα, έπρεπε να νηστεύουμε για 40 μέρες. Η πιο βαθιά χαραγμένη ανάμνηση λοιπόν είναι μια στρογγυλή, λαχταριστή ατομική πίτσα με σουτζούκ και πλούσιο, λιωμένο τυρί, όπως και μια μπουγάτσα που την άνοιγαν και έριχναν μέσα άχνη ζάχαρη και κανέλα. Αυτά τα έφτιαχνε ένα υπέροχο τυροπιτάδικο, πολύ διάσημο στη Χαλκίδα στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Μετά τα Κάλαντα λοιπόν στις 24 του μήνα, όλα τα παιδιά έτρωγαν πίτσα και μπουγάτσα. Ενώ εγώ περιοριζόμουν σε ένα κουλούρι.»
Προτείνει: Ο κ. Γκάτσος μας προτείνει τα μοναδικά πιάτα του για την περίοδο της χριστουγεννιάτικης νηστείας, κατά τη διάρκεια της οποίας επιτρέπεται να φάμε ψάρι: φρέσκα βιολογικά ψάρια, όπως τσιπούρα ή λαβράκι, από συγκεκριμένο ιχθυοπωλείο, ενώ μπορείτε να επιλέξετε και άλλες ψαροφαγικές επιλογές, όπως ελληνικό χταπόδι με φάβα Αμοργού.
ΚΥΒΕΛΗ
Οι κάτοικοι της περιοχής (και όχι μόνο) έχουν ανακηρύξει την «Κυβέλη» το αγαπημένο τους γευστικό στέκι, αφού πρόκειται για ένα εστιατόριο που απευθύνεται στους λάτρεις της απλότητας και του καλού, ελληνικού φαγητού. Για το team της «Κυβέλης» η φιλοσοφία του ελληνικού τραπεζιού σχετίζεται με ποιοτικές γεύσεις, γενναίες μερίδες, καλό κρασί και συζητήσεις ανάμεσα στα τσουγκρίσματα. Όλα αυτά σου προσφέρονται απλόχερα, σε μια ατμόσφαιρα αυθεντικά οικογενειακή! Το προσωπικό είναι έμπειρο και φιλικό, πάντα στη διάθεσή σου να σε εξυπηρετήσει με χιούμορ και χαμόγελο! Το μενού περιλαμβάνει κρέατα, θαλασσινά, υπέροχες σαλάτες, έξυπνους μεζέδες και επιλογές για χορτοφάγους, απίστευτης νοστιμιάς και σε λογικές τιμές.
Μέσα, ο χώρος είναι ζεστός και λιτά διακοσμημένος, ενώ αγαπημένα ελληνικά τραγούδια ακούγονται από τα ηχεία στην ένταση που χρειαζόμαστε για να διασκεδάσουμε, αλλά και για να απολαύσουμε την κουβέντα με την παρέα μας. Ιδανικό για τις Χριστουγεννιάτικες, γιορτινές μέρες που η ουσία βρίσκεται στο καλό φαγητό, το άφθονο ποτό και τη συνεύρεση με τους αγαπημένους μας φίλους!
Επτανήσου 15, Αθήνα | Τ.: 210 82 19 406 | fb: Κυβέλη | ig: kyveli_kypseli
Θυμάται: «Γενικά, τα Χριστούγεννα για μένα είναι οικογενειακή γιορτή. Όλοι μαζί στο σπίτι, γύρω από το τζάκι, πολλά στολίδια στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Οι γονείς μου δούλευαν πολύ, ειδικά την περίοδο των γιορτών, αλλά πάντα έβρισκαν χρόνο να περάσουμε μαζί τα Χριστούγεννα. Συνήθιζαν να μας κρύβουν σοκολατάκια ανάμεσα στα στολίδια του δέντρου, ενώ οργάνωναν κυνήγι θησαυρού για να βρούμε τα δώρα μας: η μητέρα μου έβαζε καρτούλες στο σπίτι για να λύσουμε το «γρίφο» και να τα ανακαλύψουμε. Ήταν ζεστά τα παιδικά χρόνια. Και είναι δύσκολο όταν ενηλικιώνεσαι, να ξαναζείς τέτοιες στιγμές, με την ίδια θέρμη και τον ίδιο ενθουσιασμό».
Προτείνει: Ο Γιώργος μάς προτείνει ένα ιδανικό πιάτο, που συνδυάζει το εθιμοτυπικό γεύμα των Χριστουγέννων, με την καινοτομία και τη νοστιμιά: Φιλέτο γαλοπούλας στη σχάρα, σερβιρισμένο με ριζότο με κάστανα, κουκουνάρια, ξηρούς καρπούς και αρωματικά, μπισκότα παρμεζάνας και σάλτσα μοσχάτων σταφυλιών.
ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΕΣ
Όλες οι όμορφες στιγμές ξεκινούν με μια καλή παρέα και καλό φαγητό. ‘Ετσι, από το 2012, οι «Ραδιουργίες», ακριβώς κάτω από το Λόφο της Δεξαμενής στα Άνω Πετράλωνα είναι ένα must στέκι για λουκούλεια γεύματα. Το μαγαζί είναι πάντα γεμάτο, ο χώρος του είναι πανέμορφος, η ταράτσα του (που λειτουργεί και το χειμώνα) ειδυλλιακή, η εξυπηρέτηση άψογη, οι τιμές οικονομικές, ενώ την ίδια στιγμή το φαγητό που προσφέρεται είναι νοστιμότατο και σερβίρεται σε πραγματικά γενναίες μερίδες. Απόλυτα εναρμονισμένες με την ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής, οι «Ραδιουργίες» ακροβατούν με απόλυτη ισορροπία μεταξύ της παράδοσης και του σήμερα, με τα retro στοιχεία της διακόσμησης και με τις διάσημες πλέον ξύλινες καρέκλες, όπου μικρά… «αποστάγματα σοφίας» κάνουν την εμφάνισή τους!
Τις «Ραδιουργίες» τις αγαπάμε και γι’αυτό τις επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά. Και ο Μένιος, ένας άνθρωπος με αγάπη και μεράκι για αυτό που κάνει, αλλάζει συχνά το μενού για να μην βαριόμαστε! Αν και τις «Ραδιουργίες», δεν θα τις βαρεθούμε ποτέ!
Κοίλης 33, Αθήνα | Τ.: 211 01 21 426 | FB: Ραδιουργίες
..θυμάται: «Μου αρέσουν τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δεν το ανοίγω το μαγαζί. Εξάλλου, είναι τόσο οικογενειακές γιορτές που δύσκολο να έρθουν παρέες. Αλλά έτσι, βρίσκω κι εγώ την ευκαιρία να περάσω τις γιορτές με τη δική μου οικογένεια. Πολλά χρόνια όμως, δούλευα νύχτα. Εκεί που οι άλλοι διασκέδαζαν, εγώ δούλευα. Ξεχνούσα ότι ήταν Χριστούγεννα. Νόμιζα ότι ήταν μια συνηθισμένη μέρα, που απλώς οι άλλοι κυκλοφορούσαν πιο πολύ στους δρόμους.»
Προτείνει: Ο Μένιος που ξέρει από καλό φαγητό, για την περίοδο των Χριστουγέννων μας προτείνει ένα ξεχωριστό πιάτο από τις «Ραδιουργίες»: κότσι χοιρινό, που συνοδεύεται από λεμονάτες πατάτες φούρνου. Κάθε ελληνικό, χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει κρέας, όπως και ζουμερές πατάτες φούρνου!
ΜΙΚΡΗ ΒΕΝΕΤΙΑ
Σε μία από τις πιο αυθεντικές γειτονιές της Αθήνας, το Κουκάκι, ξακουστό σε όλον τον κόσμο, αφού ψηφίστηκε μέσα στις 5 καλύτερες γειτονιές της γης, θα βρείτε την “Μικρή Βενετία”! Ένας χώρος ζεστός, όπου θα δοκιμάσετε μοναδικά πιάτα, εμπνευσμένα από την ελληνική κουζίνα σε μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα, ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας. Το μενού αυτού του «γκουρ-μεζεδοπωλείου» είναι εκπληκτικό. Από τις 12.00 το μεσημέρι έως τη 1 το βράδυ, σερβίρουν πρωτότυπα ελληνικά πιάτα, «πειραγμένα» με τις δικές τους προσωπικές πινελιές: δοκιμάστε το για το μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, επιλέξτε τις φρέσκες σαλάτες, ορεκτικά ( μην παραλείψετε τα παστουρμαδοπιτάκια!), ζυμαρικά και ριζότο, πιάτα με βάση το κρέας και τα ψάρια! Για όσους δεν τρώνε κρέας, το μενού για χορτοφάγους είναι επίσης πλούσιο και ενημερωμένο!
Οι γεύσεις είναι ιδιαίτερες γιατί στην κουζίνα της «Μικρής Βενετίας» χρησιμοποιούν αγνά υλικά, φερμένα από όλη την Ελλάδα, κυρίως από μικρούς τοπικούς παραγωγούς. Όσο για την εξυπηρέτηση; Άμεση και φιλική, με τρόπο που σε κάνει να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου!
Ολυμπίου 15, Κουκάκι | T.: 213 02 59 158|
FB: Μικρή Βενετία | www.mikrivenetia.com
…θυμάται: «Ήταν το 1986 και βρισκόμουν στη Γαλλία, στη Grenoble. Εκεί, είχα ένα ελληνικό εστιατόριο, που λεγόταν «Καλημέρα». Την Παραμονή των Χριστουγέννων όμως, σέρβιρα τα φαγητά που είθιστε να τρώνε οι Γάλλοι εκείνη την ημέρα. Τι τρώνε; Θαλασσινά! Στρείδια, μύδια, γαρίδες, τα πάντα. Επιπλέον, συνηθίζεται εκείνη τη μέρα να ντύνονται θεματικά. Το θεματικό μας εκείνη τη χρονιά ήταν οι πειρατές. Για πρώτο πιάτο, είχα αποφασίσει να σερβίρω «μπλίνις»: πιτάκια με μαρέγκα, που έπρεπε να γίνουν τελευταία στιγμή και να σερβιριστούν ζεστά. Μετά από 210 μπλίνις που έφτιαξα, είχα καεί, είχα κουραστεί και έκατσα λίγο να ηρεμήσω. Τότε, ήρθε η μητέρα μου: «Παιδί μου, λαγάνα δεν πήρες!», «Μάνα, τι λες;», «Έτσι όπως είναι ντυμένοι και με όλα αυτά τα θαλασσινά, δεν είναι Χριστούγεννα, Καθαρά Δευτέρα είναι!»
Προτείνει: Απευθείας απ’ την κουζίνα της Φλωρεντίας, προτείνουμε ένα γευστικότατο πιάτο, ιδανικό για τις χειμωνιάτικες μέρες: ψαρονέφρι με σύκα και σάλτσα χοεσίν. Και ιδού η συνταγή! Βράζουμε τα σύκα σε ψημένη, αμοργιανή ρακή μέχρι να φουσκώσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την σάλτσα χοεσίν, κόβουμε το ψαρονέφρι «μενταγιόν», το περνάμε από το τηγάνι να ροδίσει και ρίχνουμε τη σάλτσα με τα σύκα μέχρι να δέσει το πιάτο μας! Ιδανικά συνοδεύεται με ρύζι basmatti.
ΜΕΤΑΞΟΥ
Η Μεταξού, μία παλιά αθηναϊκή ταβέρνα στο Μεταξουργείο σε μία διατηρητέα μονοκατοικία με υπέροχη άυλη. Ζεστός χώρος, “ποτισμένος” από την αύρα αμέτρητων θαμώνων που έζησαν υπέροχες στιγμές τρώγοντας, πίνοντας και τραγουδώντας με τη συνοδεία κιθαρομπούζουκων και όχι μονό. Πρόκειται για μία αυθεντική λαϊκή ταβέρνα, που σας καλοδέχονται οι πάντα ζεστοί και φιλόξενοι ιδιοκτήτες με ένα φιλικό προσωπικό που πρόθυμα προσπαθεί να σας περιποιηθεί.
Η ταβέρνα προσφέρει καλομαγειρεμενα φαγητά και διάφορα εδέσματα φτιαγμένα πάντα με αγνά υλικά ελληνικής παράγωγης. Κρασιά χύμα άριστης ποιότητας, εμφιαλωμένα βιολογικά, ράκη χύμα, μπύρες κλπ.
Ζωντανή μουσική χωρίς μικρόφωνα (τις καθημερινές που το επιτρέπουν οι ανθρώπινες συνθήκες).Κάθε μέρα με διαφορετική μουσική (καντάδες-λαϊκό-ρεμπέτικο-παραδοσιακή μουσική), η ταβέρνα είναι ανοικτή καθημερινά από τις 18:00 το απόγευμα εκτός Δευτέρας και τις Κυριακές ανοικτά το μεσημέρι από τις 14:00.
Πυθοδώρου 10 & Πιερίας, Μεταξουργείο | Τ.: 210 52 29 290
FB: Μεταξού
…θυμoύνται: «Δεν είναι οι αναμνήσεις που κάνουν τη διαφορά, αλλά το παρόν. Πώς το ζεις. Κι εμείς τα Χριστούγεννα τα ζούμε κάθε χρόνο στο έπακρο. Είναι αγαπημένη μας γιορτή. Ανεβαίνει η ψυχολογία, χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο. Μόνο και μόνο από το κλίμα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Πιο πολλοί άνθρωποι στο δρόμο, πιο καλή διάθεση, δώρα, ψώνια, παρέες. Κι επίσης, μας αρέσει που στολίζουμε το μαγαζί! Είναι η χαρά μας! Γιατί τα Χριστούγεννα όλο και περισσότερος κόσμος βγαίνει έξω, έρχεται να διασκεδάσει και είναι ωραίο να τους προσφέρεις κι αυτήν την Χριστουγεννιάτικη θαλπωρή, εκτός από φαγητό και μουσική!»
προτείνουν: Οι άνθρωποι της Μεταξούς προτείνουν δυο πιάτα που σίγουρα θα τα απολαύσετε. Χοιρινό κότσι και “Το κοτόπουλο του Ινδού” , μπουκιές φιλέτου σοταρισμένες σε καυτερή σάλτσα. Οι καλύτεροι μεζέδες για τις χειμωνιάτικες μέρες…
ΓΙΑ ΔΕΣ
Στην κορυφή της λίστας των πιο αγαπημένων μας μαγαζιών, βρίσκεται το «Για Δες». Ζεστό, ατμοσφαιρικό, λιτά πολυτελές, με μοναδικό μενού, είναι η καλύτερη επιλογή, και όχι μόνο για τα Χριστούγεννα. Ο Γιάννης, ο σεφ και ιδιοκτήτης του μαγαζιού έχει δημιουργήσει το μενού με φαντασία, μεράκι και μπόλικο ταλέντο: όλα τα πιάτα αποτελούν δικές του εμπνεύσεις και επιλογές, διακρίνονται και για τη γεύση και για την ποιότητα των υλικών τους.
Στα τραπέζια του «Για Δες», θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις υπέροχες, φρέσκιες σαλάτες, νοστιμότατα ορεκτικά, κυρίως πιάτα για όλα τα γούστα, που θα σας γοητεύσουν! Κι όλα αυτά, σε έναν χώρο υπέροχο, διακοσμημένο με τρόπο προσεγμένο, ώστε να δημιουργεί ένα οικείο και όμορφο περιβάλλον. Δώστε σημασία στην έξοχη wine list και φυσικά κρατήστε χώρο στο τέλος του γεύματος, για τις γλυκές προτάσεις που ετοιμάζει για εσάς ο Γιάννης. Και μην φοβάστε: οι τιμές είναι προσιτές για όλους και δεν θα σας απογοητεύσουν. Στο «Για Δες» γευματίζεις καλύτερα κι από gourmet εστιατόρια, χωρίς να ανησυχείς ότι δεν θα αντέξει η τσέπη σου!
Χαλεπά 65, Αθήνα | Τ.: 211 21 40 158 | FB: Για Δες
…θυμάται: «Πάντα τα Χριστούγεννα συνδυάζονται με οικογένεια! Και επειδή είναι και η γιορτή του πατέρα μου, πάντα την περίμενα με χαρά! Το σκηνικό είναι Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τεράστιο τραπέζι, ποικιλία φαγητού, μυρωδιά κουραμπιέ και μελομακάρονου. Νομίζω γι’αυτό είναι ωραία τα Χριστούγεννα: όχι μόνο για τους στολισμούς και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά γιατί συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια, που ίσως, λόγω δουλειάς, δεν τους βλέπεις συχνά. Άσε που προσωπικά, κάνω ένα διάλειμμα από την κουζίνα κάθε Χριστούγεννα! Μαγειρεύει αποκλειστικά η μητέρα μου για όλη την οικογένεια!»
προτείνει... Ο Γιάννης μάς προτείνει για την περίοδο των Χριστουγέννων ένα πιάτο από το νέο κατάλογο που ετοιμάζει: μπαλοτίνα κοτόπουλο, τυλιγμένη σε προσούτο, γεμιστή με παστουρμά και καπνιστό χοιρινό, «λουσμένη» με σάλτσα μοτσαρέλας, που συνοδεύεται από πουρέ πατάτας. Άλλη μια ιδιαίτερη δημιουργία του, που μας περιμένει να τη γευτούμε!
FabriCa De Vino
Στην Εμμανουήλ Μπενάκη, σε ένα ιστορικό και ατμοσφαιρικό κτίριο, βρήκε το σπίτι του το -κατά κοινή ομολογία-πρώτο wine bar της Αθήνας. Η Fabrica De Vino ειδικεύεται φυσικά στο κρασί, γιατί «οίνος ευφραίνει καρδία» και φιλοξενεί πάνω από 500 ετικέτες κρασιού. Παράλληλα, σερβίρει κατάλληλα εδέσματα, επιλεγμένα για να ταιριάζουν με τις γεύσεις των κρασιών. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το κελάρι, όπου εκτός από το να θαυμάσετε την ομορφιά του, μπορεί να πετύχετε και κάποια μουσική βραδιά!
Όλες τις ημέρες της εβδομάδας, θα βρείτε φανατικούς θαμώνες όλων των ηλικιών, αφού έχουν εκτιμήσει την ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει η Fabrica de Vino, αλλά και τη ζεστή ατμόσφαιρα που καλλιεργεί το ίδιο το προσωπικό. Σημειώστε: Δευτέρα & Πέμπτη διοργανώνουν το «Συμπόσιο», όπου σερβίρονται διαφορετικά, ελληνικά πιάτα, φερμένα από την κουζίνα της γιαγιάς μας, μαζί με ταιριαστές ετικέτες κρασιών, μία Τετάρτη το μήνα προσκαλούν έναν γνωστό σεφ που δημιουργεί ένα πλήρες μενού, ενώ τις Κυριακές βρίσκεται στην κουζίνα ένας Αιθίοπας μάγειρας, που δημιουργεί αυθεντικά αιθιοπικά πιάτα. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο δε, πρέπει να ετοιμαστείτε για μεταμεσονύχτιες ελληνικές βραδιές, όπου η διασκέδαση βρίσκεται «στο κόκκινο!»
Εμ. Μπενάκη 3, Αθήνα | Τ.: 210 32 14 148 | FB: Fabrica De Vino
www.fabricadevino.gr
...θυμάται: «Ο μπαμπάς μου κατάγεται από τη Μικρά Ασία. Η μισή οικογένεια ήρθε στην Ελλάδα γύρω στο 1918 και η άλλη μισή, το 1922 με την καταστροφή της Σμύρνης. Κάποιοι εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και κάποιοι στη Θεσσαλονίκη. Φυσικό και επόμενο ήταν στενοί συγγενείς να είχαν χαθεί. Τη δεκαετία του ’70 λοιπόν, τελείως τυχαία, ο μπαμπάς μου ξαναβρήκε επαφή με τον πρώτο του ξάδερφο. Έτσι, τους καλέσαμε για γιορτές στην Αθήνα. Θυμάμαι τα κλάματά τους, όταν βρέθηκαν. Εκείνα τα Χριστούγεννα ήταν κάθε μέρα ένα τραπέζι μεγάλο με πολλά φαγητά, βόλτες ατέλειωτες στην Αθήνα, στην Ακρόπολη, στο δέντρο στο Σύνταγμα, άπειρες φωτογραφίες Polaroid. Θα τα θυμάμαι για πάντα!»
Προτείνει: Το νέο μενού του Fabrica de Vino είναι ένα γευστικό ταξίδι σε όλη τη Μεσόγειο! Ειδικά για τις Χριστουγεννιάτικες μέρες όμως, ο Αναστάσης προτείνει την all-time classic προβατίνα, μία καθαρά ελληνική γεύση, που θυμίζει βουνό, χειμώνα, Χριστούγεννα, τζάκι και χιόνι! Οι θαμώνες, βέβαια, είναι εξαιρετικά «πιστοί» σε αυτό το πιάτο, κάθε εποχή του χρόνου!
ΟΙ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ
Η Μαίρη και οι νοστιμιές που μας προσφέρει είναι από τις πρώτες μας επιλογές σε κάθε περίσταση! Κλασικό στέκι της πλατείας Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, γίνεται εύκολα το «μαγαζί σου», αφού και σπιτικό φαγητό προσφέρει και δημιουργεί παρεϊστικη, φιλική ατμόσφαιρα. Μπαίνοντας σε περιμένει η βιτρίνα με τις… νοστιμιές της ημέρας για να διαλέξεις το γεύμα σου, ενώ μπορείς να διαλέξεις κάτι της ώρας ή και τηγανητό από τον πλούσιο, σπιτίσιο κατάλογο!
Μεσημέρι και βράδυ το μαγαζί είναι γεμάτο, καθώς όχι μόνο οι Κυψελιώτες, αλλά όλοι οι Αθηναίοι, έχουν εκτιμήσει δεόντως τόσο τη μαγειρική της Μαίρης, όσο και το κλίμα του χώρου. Αν έχει καλό καιρό δε, μπορείτε να κάτσετε στα τραπεζάκια της πλατείας. Ειδικά τα βράδια, κυρίως μόλις τελειώσουν τα θέατρα, από τη Μαίρη παρελαύνουν πασίγνωστοι ηθοποιοί, που ανάμεσά τους, είναι δεδομένο, ότι μετά την παράσταση, θα πάνε εκεί. Ό,τι τραβάει η ψυχή σας λοιπόν, θα το βρείτε. Και πιστέψτε μας, ίσως να μην θέλετε να ξαναμαγειρέψετε ποτέ εσείς, αφού οι γεύσεις της Μαίρης θα σας θυμίσουν το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι!
Ύδρας 2, Αθήνα | τ.: 21 0 82 1 3 136 | fb: Οι νοστιμιές της Μαίρης
…θυμάται: «Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη μου γιορτή! Πάντα θυμάμαι να μαζευόμαστε σπίτι μου- όλη η οικογένεια- και να μαγειρεύω για όλους. Στολίζω πάντα από τις αρχές του Δεκέμβρη και ανήμερα Χριστούγεννα μαγειρεύω από το πρωί. Γύρω στη 1 μαζεύονται όλοι, στρώνουμε ένα τεράστιο τραπέζι και μέχρι τη νύχτα ανανεώνουμε τα πιάτα μας, τρώμε γλυκά, πίνουμε, βάζουμε μουσική και χορεύουμε. Άλλωστε για μένα, αυτό είναι τα Χριστούγεννα! Να ‘μαστε μαζί. Και το ίδιο κλίμα, μεταφέρω και στο μαγαζί! Την Πρωτοχρονιά, ας πούμε, κόβουμε πίτα για όλους όσους είναι εκεί. Και το σε ποιον θα πέσει το φλουρί δεν είναι ποτέ στημένο!»
προτείνει: Η Μαίρη για την περίοδο των Χριστουγέννων προτείνει χοιρινό με σέλινο ή λαχανοντολμάδες! Έχοντας δοκιμάσει και τα δύο πιάτα, σας εγγυώμαι ότι και γεύση και μυρωδιά θα σας θυμίσουν την κουζίνα της γιαγιάς σας, τις κρύες μέρες που όλη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.