Άργησε, αλλά ξεπρόβαλε. Στους δρόμους της Πόλης, στα μικρά Κυψελιώτικα μπαλκόνια, στην ιριδίζουσα θάλασσα του Φαλήρου, στις γραφικές γειτονιές του Πειραιά, στους κήπους της Κηφισιάς, στα πλακόστρωτα της Πλάκας. Την είδα στη συμβολή των οδών Επτανήσου και Κεφαλληνίας, όπου μου ήρθε μια μυρωδιά μεταξύ γιασεμιού και λεμονανθού.
Η Άνοιξη είναι εδώ και πλέον δεν κρύβεται. Χρώματα, αρώματα, άλλη διάθεση, μέχρι κι η βροχή είναι πιο… συμπαθητική αυτήν την περίοδο!
Η φύση οργιάζει. Μήπως να την απολαύσουμε κι αλλιώς εκτός από βόλτες και ταξιδιάρικες σκέψεις;
Η Άνοιξη ανακάλυψα πρόσφατα ότι.. τρώγεται! Πώς; Δίνοντάς μας μια μοναδική ευκαιρία να μαγειρέψουμε με φρέσκα, λαχταριστά, ζουμερά και χρωματιστά υλικά απευθείας από τη φύση που ανθίζει.
Μπορεί στην εποχή μας τα περισσότερα μαγειρικά συστατικά να τα βρίσκουμε όλες τις εποχές, αλλά σίγουρα υπάρχει ο καιρός τους. Για παράδειγμα, έχουν την τιμητική τους τα σπαράγγια, το σπανάκι είναι πιο πράσινο και γευστικό από ποτέ, οι φράουλες προσφέρουν κατακόκκινες, ζουμερές απολαύσεις, το ροδάκινο προμηνύει την άφιξη του καλοκαιριού.
Αυτή την περίοδο δεν έχεις παρά να βάλεις την άνοιξη στο πιάτο σου, με χορταρικά, λαχανικά και φρούτα των οποίων οι χυμοί δίνουν άλλη γευστική και θρεπτική αξία, σε όποια συνταγή επιλέξεις.
Αν δεν ξέρεις ποια είναι αυτά τα περιβόητα υλικά, κάνε μια βόλτα στις λαϊκές αγορές. Αλλιώς, διάβασε το αφιέρωμα της «Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ» στις γεύσεις εποχής! Με μοναδικές συνταγές από τα καλύτερα μαγαζιά της Αθήνας, σου δίνουμε ιδέες για ευφάνταστα πιάτα, αλλά και ανοιξιάτικα συστατικά που θα δώσουν άλλον αέρα στο μαγείρεμά σου!
Ήρθε η ώρα να δημιουργήσεις… ανοιξιάτικα!
Απρίλιος
- Λεμόνια
- πορτοκάλια
- μανταρίνια
- Κουκιά
- μαρούλι
- παντζάρι
- ραδίκια
- σπαράγγια
- αγκιναρα
- σέσκουλο
- σπανάκι
- φρέσκα κρεμμυδάκια
- μανιτάρια
Μάιος
- Βερίκοκο
- κεράσια
- μούρα
- μούσμουλα
- πορτοκάλια
- φράουλες,
- Αντίδια
- αγγούρι
- αρακάς
- βλήτα
- κολοκυθάκια
- μαρούλι
- παντζάρι
- ραδίκια
- ραπανάκια
- σέσκουλο
- σπανάκι
- σπαράγγια
- φασολάκια
- μανιτάρια
- κρεμμυδάκια φρέσκα
Άνοιξη για μένα είναι οι φράουλες σε λικέρ μαζί με ζάχαρη, αφού πρώτα έχουν μείνει κάμποσες ώρες στο ψυγείο, όπως μου έφτιαχνε χρόνια η γιαγιά μου.
Telaro
Πήγαμε Telaro > Δοκιμάσαμε Λιγκουίνι με αγκιναράκι και κοτόπουλο
Αιόλου 33, Αθήνα
Τ.: 210 32 43 740 // FB: Telaro
Instagram: telarotastingculture
Το φημισμένo πια Telaro βρίσκεται στην ιστορική Αιόλου, για καφέ, brunch και γεύμα, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10.30 βράδυ! Πάντα στις πρώτες αθηναϊκές επιλογές, το Telaro είναι ένα μέρος φωτεινό, όπου η βουή
και τα άγχη της Πόλης μένουν έξω από την πόρτα του.
Το Telaro συνδυάζει το λευκό χρώμα με το ανοιχτόχρωμο ξύλο, ενώ τα τραπεζάκια είναι στολισμένα με φρέσκα λουλουδάκια (κι όχι μόνο την Άνοιξη!). Relaxing ατμόσφαιρα, μουσική εναρμονισμένη με το περιβάλλον, ιδανικό για να δουλέψεις έξω από τους 4 τοίχους του γραφείου ή του σπιτιού σου, να διαβάσεις για την εξεταστική, να συζητήσεις με την παρέα ή το άλλο σου μισό. Στον κατάλογο θα βρεις πολλές επιλογές για πρωϊνό, brunch ή μεσημεριανό: αυγά τηγανητά, scrambled ή στραπατσάδα, γλυκά pancakes με μέλι ή Nutella, φρουτοσαλάτες με ή χωρίς γιαούρτι, σάντουιτς μικρά και μεγάλα κλασικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα με φιλέτο κοτόπουλο, σολωμό ή μανιτάρια, τοστ, cakes, μπάρες δημητριακών, muffins, φρέσκιες σαλάτες, burgers και μοναδικές συνταγές ζυμαρικών.
Υπάρχουν φυσικά και πλούσιες χορτοφαγικές επιλογές, όπως και ροφήματα που μας «φουλάρουν» ενέργεια: φρέσκοι χυμοί, τσάγια με μοναδικά βότανα, φυσικό βιταμινούχο νερό είναι λίγα μόνο από αυτά που μπορείτε να επιλέξετε! Όλα μπορείτε να τα πάρετε take away στο χέρι, στο σπίτι ή στο γραφείο. Και ενώ προσφέρει όλους αυτούς τους ιδιαίτερους συνδυασμούς, οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές! Για πρωινό ή brunch, μεσημεριανό ή απλά ένα refreshment στην καρδιά του Κέντρου, επιλέξτε το Telaro. Πιστέψτε μας, είναι top επιλογή!
Δοκιμάστε! Λινγκουίνι με αγκιναράκι και κοτόπουλο:
Γευστικό και μοναδικό, το πιάτο με γεύσεις εποχής που ξεχωρίσαμε στο Telaro είναι λινγκουίνι, μαζί με αγκιναράκι (baby artichoke) και μανιτάρια, τυρί Φιλαδέλφεια και νιφάδες κατσικίσιου τυριού. Η καλύτερη επιλογή για μεσημεριανό, αφού συνδυάζει δύο γευστικότατα προϊόντα, τα ζυμαρικά και το κοτόπουλο, σερβιρισμένα παρέα με μοναδικά «αγκιναράκια» και μανιτάρια που απογειώνουν τον ουρανίσκο μας. Συνοδέψτε το με κρασί, από τις επιλεγμένες ετικέτες που προτείνει η λίστα του Telaro.
- H Αγκινάρα
Η αγκινάρα είναι φυτό ιθαγενές της Αφρικής, καλλιεργείται, όμως, σε πολλά μέρη του σύγχρονου κόσμου σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος και εδάφη χωρίς πολλή υγρασία.
Από το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική το άνθος, που έχει σχήμα σφαιρικό, λίγο μακρύ και σαρκώδες. Μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στην Κρήτη τρώγεται και ωμή με λεμόνι, πολύ νόστιμη και “ειδικός” μεζές για τσικουδιά.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Αργολίδα. Ιδιαίτερα στην περιοχή των Ιρίων και της Κάντιας, στην Κρήτη και στην Μεσσηνία (όπου βρίσκουμε κυρίως την “άγρια” αγκινάρα με μεγάλα αγκάθια στα πέταλα), στη Λακωνία, στην Κέρκυρα, στην Ηλεία και αλλού, ενώ καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, την Βρετανία και την Γαλλία. Στα Ίρια Αργολίδας κάθε Μάιο μήνα διεξάγεται η γιορτή της αγκινάρας.
Για δες
Πήγαμε Για Δες > Δοκιμάσαμε Χειροποίητα Ζυμαρικά με ζύμη από παντζάρι
Χαλεπά 65, Άνω Πατήσια
Τ.: 211 21 40 158 // fb: Για Δες
Το «Για Δες» στα Άνω Πατήσια ξανασυστήνεται με νέο μενού, νέα, κομψή διακόσμηση από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Ζήκο, διατηρώντας πάντα την φιλική και ζεστή του ατμόσφαιρα! Αν ψάχνουμε να βρούμε μία φράση για να περιγράψει αυτό το μέρος, την έχουμε βρει: Απλή Πολυτέλεια.
Προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, προσφέρει γεύματα υψηλής ποιότητας και γευστικής πανδαισίας! Διακοσμημένο από τους ιδιοκτήτες λιτά… πολυτελώς, όλα είναι προσεκτικά επιλεγμένα: τα τραπέζια, τα σερβίτσια, ο ίδιος ο κατάλογος δείχνει την αγάπη των ιδιοκτητών για το καλό φαγητό. Όλα αυτά φυσικά, ισχύουν και για το menu: δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τον εξαιρετικό Σεφ, το Γιάννη, ο οποίος πειραματίστηκε αρκετά και κατέληξε στις ιδανικές γεύσεις και το πιο ευφάνταστο σερβίρισμα. Τα πιάτα είναι βασισμένα σε ελληνικές εμπνεύσεις, αλλά έχουν πολλές ευρωπαϊκές επιρροές. Ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα, ο Γιάννης είναι εδώ για να μας προσφέρει gourmet πιάτα από τη μία, σε προσιτές τιμές από την άλλη. Φρέσκες σαλάτες, λαχταριστά ορεκτικά, πλούσια κυρίως πιάτα, όλα με δικές του ξεχωριστές πινελιές. Σας περιμένουν χειροποίητα λευκά ζυμαρικά, σερβιρισμένα με μανιτάρια, κοτόπουλο, πιπεριές και κρέμες γάλακτος, γεμιστό ψαρονέφρι με καπνιστό τυρί και λιαστή ντομάτα, λουσμένο με σάλτσα φυστικοβούτυρο και πουρέ καρότου, ονειρεμένα φιλετάκια κοτόπουλο, σερβιρισμένα πάνω σε χειροποίητο λαζάνι, με φινόκιο και πράσο, συνοδευόμενο από πουρέ γλυκοπατάτας και πολλά άλλα. Η λίστα των ποτών είναι γεμάτη από επιλεγμένες ετικέτες κρασιών και διάφορων αποσταγμάτων, ενώ έρχεται και χειροποίητο γλυκό για κέρασμα στο τέλος.
Τόσο ξακουστό έχει γίνει το «Για Δες» που το επισκέπτονται από όλες τις γειτονιές της Αθήνας, ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες από τα Άνω Πατήσια. Απολαύστε το γεύμα σας με Jazz μουσική υπόκρουση, συντροφιά με ένα ποτήρι καλό κρασί. Σίγουρα, θα εκπλαγείτε!
Δοκιμάστε! Στο «Για Δες» βρίσκεις πάντα ξεχωριστές γεύσεις και μοναδικούς συνδυασμούς. Αυτήν την εποχή, μπορείτε να δοκιμάσετε εκπληκτικά χειροποίητα ζυμαρικά, με ζύμη από…παντζάρι! Σερβίρονται με κολοκύθι, μανιτάρια και καρότο, λουσμένα με υπέροχη ρευστή κρέμα τυριού. Το ροζ χρώμα στο πιάτο σας φτιάχνει τη διάθεση. Όλη αυτή η πανδαισία βρίσκεται σε μία γενναία μερίδα, που σίγουρα απογειώνει τον ουρανίσκο! Άλλη μία από τις ξεχωριστές εμπνεύσεις του Γιάννη, κατάλληλη για την ανοιξιάτικη περίοδο που διανύουμε. Ρωτήστε και για τις φρέσκες σαλάτες με υλικά εποχής, όπως και για τα υπόλοιπα προσεγμένα πιάτα που προτείνει ο Γιάννης!
- To Παντζάρι
Το παντζάρι τρώγεται τόσο ωμό, όσο και μαγειρεμένο, ολόκληρο. Χρησιμοποιείται κυρίως στις σαλάτες. Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα, περίπου 16-20%, χρησιμοποιείται ως πηγή σακχάρου στις περιοχές με εύκρατο κλίμα. Επίσης και τα φύλλα του είναι εδώδιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί του σπανακιού, όμως τα ωμά φύλλα μπορεί να αφήσουν πικρή γεύση στο στόμα.
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φολικό οξύ.
Ο χυμός τους βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το μαγνήσιο που περιέχουν βοηθάει την απορρόφηση του ασβεστίου. Στην οικογένεια του παντζαριού ανήκει και το σέσκουλο.
Άλλα εποχιακά υλικά στην συνταγή: Κολοκύθια, Μανιτάρια
Ο Μπαμπάς
Πήγαμε Μπαμπά > Δοκιμάσαμε Burger Κωακόν
Φαλήρου 53, Κουκάκι // Τ.: 215 55 05 565
fb: Ο ΜΠΑΜΠΑΣ καφετέρια-μπάρα
«Ο Μπαμπάς» στο Κουκάκι τα τελευταία 6 χρόνια έχει γίνει το πιο αγαπημένο στέκι της περιοχής. Όπως κάθε… Μπαμπάς, μας… φροντίζει με στοργή! Mε την υπέροχη ατμόσφαιρα, την πολύ καλή εξυπηρέτηση, την ποικιλία από επιλεγμένες ελληνικές και ξένες μπύρες, τα φοβερά πιάτα με επιρροές από street food, πάντα όμως με προσωπικές πινελιές των σεφ, τα μοναδικά cocktail, τον κορυφαίο καφέ.
Διακοσμημένο με urban αισθητική, διαθέτει τεράστια μπάρα και άνετα τραπέζια, retro αφίσες στους τοίχους και μία εκπληκτική «τοιχογραφία», που προσδιορίζει την ταυτότητα του μαγαζιού: πάνω από την πόρτα είναι ζωγραφισμένο το original εργοστάσιο του Φιξ, σημείο ορόσημο της περιοχής και σύμβολο της παραγωγής μπύρας στη χώρα μας. Και πράγματι, «Ο Μπαμπάς» εδώ και χρόνια έχει εντρυφήσει στην κουλτούρα της μπύρας, η οποία δεν είναι ένα απλό ποτό, μια απλή απόσταξη. Είναι επιστήμη και γευστική εμπειρία και εδώ, με τις ξεχωριστές ετικέτες, μπορούμε να έρθουμε όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτήν.
Στη συνεχόμενα ανανεωμένη λίστα του «Μπαμπά» θα βρείτε μπύρες από Ελλάδα και εξωτερικό, σε βαρέλι ή φιάλες, ξανθιές, κόκκινες και μαύρες για όλα τα γούστα. Επιπλέον, υπάρχει και ο ειδικός «τομέας» μπύρας για take away, όπου μπορείς να πάρεις για το σπίτι σε πολύ καλές τιμές. Όσο για φαγητό; Το brunch εδώ παίρνει άλλες διστάσεις: θα βρείτε από σαλάτες και burgers, μέχρι γιγαντιαίο club sandwich και ποικιλίες. Θα βρείτε επίσης γλυκά ημέρας & pancakes. Και επειδή «ο Μπαμπάς» είναι ένα all day beer bar, θα γευτείτε πολύ καλό καφέ και μοναδικά cocktails. Επισκεφθείτε τον από τις 10 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, και «αράξτε» σε έναν άνετο χώρο υπό τους ήχους της Rock και της Soul!
Δοκιμάστε! Burger Κωακόν: Στον «Μπαμπά» δοκιμάζουμε ένα υπέροχο, μοναδικό, ζουμερό burger: Burger Κωακόν με 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τοματίνια σωτέ με μέλι, σβησμένα σε βερμούτ, με ιταλικό προσούτο και μουστάρδα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του πιάτου είναι ότι για τυρί, χρησιμοποιείται το ψητό κρασοτύρι από την Κω. Ένα τυρί που βγαίνει αποκλειστικά στο νησί της Κω και είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο μοναδικό, ελληνικό τυρί, χρησιμοποιείται σε μια συνταγή που βασίζεται στο κλασικό, Αμερικάνικο burger! Απολαύστε αυτό το ιδιαίτερο πιάτο μαζί με κόκκινη μπύρα, από τις επιλεγμένες ετικέτες που διαθέτει.
- Κρασοτύρι από την Κω
Το κρασοτύρι της Κω είναι λευκό τυρί από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Αλλιώς, ονομάζεται το τυρί της πόσσας ή τρυγιάς και μετράει αιώνες παράδοσης στο νησί. Μπορεί η παραμονή του στο κρασί να ξεκίνησε σαν μέθοδος συντήρησης, χρησιμοποιείται όμως μέχρι σήμερα γιατί χαρίζει ιδιαίτερη γεύση στο κατσικίσιο τυρί. Είναι κυλινδρικό με καφεκόκκινο «ένδυμα».
Το τυρί αφήνεται να ωριμάσει για 18 με 20 ημέρες σε οινολάσπες και αυτό του δίνει τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του. Εξωτερικά έχει το καφε-κόκκινο χρώμα του κρασιού, ενώ το εσωτερικό του είναι εντελώς λευκό. Έχει ήπια και λεπτή γεύση, μετρίως αλμυρή, και χαρακτηριστικά αρώματα και γλυκύτητα που παίρνει από την οινολάσπη. Είναι ιδανικό για σαλάτες, σαν σαγανάκι, με συνοδεία φρούτων και σαν μεζές για τσίπουρο ή ούζο.
Είναι τόσο άρτιο γευστικά, που μπορείτε να το συνδυάσετε με πολλές γεύσεις, σε ευφάνταστες συνταγές και πιάτα.
Φυτέψτε στο μπαλκόνι σας βότανα της Άνοιξης έτσι ώστε να μπαίνουν φρέσκα στο πιάτο από τα χεράκια σας.
Τaf kappa
Πήγαμε Taf Kappa > Δοκιμάσαμε Coronation Chicken
Θεσσαλονίκης 168 & Αλόπης, Πετράλωνα // Τηλ.: 211 18 41 138
Fb: Taf Kappa
Στον γοητευτικό πεζόδρομο των Πετραλώνων που πάει παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, ένα βήμα από την ομώνυμη στάση, θα βρείτε το Taf Kappa, για ευωδιαστό καφέ, μαγευτικό brunch, ξεχωριστά cocktails.
To Taf Kappa έχει γίνει διάσημο σε όλη την Πόλη, για τις επιλογές που προσφέρει, την αθηναϊκή αισθητική, το συνδυασμό… Ευρώπης και Ελλάδας! Ένα σύγχρονο μαγαζί, με ζεστή ατμόσφαιρα, άψογη εξυπηρέτηση και φιλικό κλίμα, με πιάτα και ροφήματα που αγγίζουν υψηλά επίπεδα γεύσης και ομορφιάς! Από το πρωί μέχρι το βράδυ, από όλες τις γειτονιές της Αθήνας, το Taf Kappa «βουλιάζει» από κόσμο που θέλει να περάσει εκεί τη μέρα του.
Εκλεκτός καφές που μοσχοβολάει σε όλον τον πεζόδρομο και brunch που θα ζήλευαν μεγάλοι σεφ: θα βρείτε αυθεντικό αγγλικό και γαλλικό πρωϊνό, αλμυρά και γλυκά pancakes που θα σας ξετρελάνουν, καθώς οι συνδυασμοί των γεύσεων είναι πρωτόγνωροι, φρέσκια χειροποίητη τυρόπιτα και πεϊνιρλί, ζουμερή ομελέτα τυλιγμένη σε tortilla, κρουασάν απλά και γεμιστά, αυγά scrambled, Florentine, benedict & royale, ενώ μοναδική επιλογή αποτελούν τα γερμανικά baby pancakes, που προς το παρόν δεν έχουμε βρει σε άλλο μαγαζί. Αλλά και τις νύχτες, το Taf Kappa είναι εδώ για δυνατά coctails, καθαρά ποτά, επιλεγμένο κρασί. Μην το αφήσετε για άλλη μέρα: επισκεφθείτε το τώρα. Για φαγητό, καφέ και ποτό, χαλαρώστε στον πεζόδρομο της Θεσσαλονίκης, βλέποντας… «όλα τα τρένα να περνούν».
Δοκιμάστε! Στο ανανεωμένο μενού του Taf Kappa θα βρείτε προτάσεις βασισμένες στην παγκόσμια γαστρονομία. Μια από αυτές είναι το Coronation Chicken, ένα πιάτο με βαθιές ρίζες στην Βρετανία, έμπνευση της Rosemary Hume, ιδρύτρια της διάσημης σχολής μαγειρικής Le Cordon Bleu, με αφορμή τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953. Πρόκειται για το τέλειο καλοκαιρινό πιάτο. Δροσερό, διακριτικά πικάντικο και φρουτώδες, με βάση το ζουμερό κοτόπουλο, κρύα σάλτσα με απαλές νότες από κάρυ και τσάτνεϊ μάνγκο, ντομάτα και φρέσκα μανιτάρια.
- To Μάνγκο
Το Μάνγκο λέγεται αλλιώς φρούτο της καρδιάς ή καρδόγια. Είναι το μεγαλύτερο οπωροφόρο δένδρο στον κόσμο, ικανό να φθάσει σε ύψος τα 35-40 μέτρα, με μέση ακτίνα τα 10 μέτρα. Τα δέντρα είναι μακρόβια, καθώς ορισμένα δείγματα εξακολουθούν να φέρουν καρπούς μετά και από 300 χρόνια.
Για την καλή παραγωγή των φρούτων, είναι απαραίτητα τουλάχιστον 600 χιλ βροχής ανά έτος, αλλά είναι σημαντικό να έχουν ξηρές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του καρπού. Γι’αυτό το λόγο, όταν αναπτύσσονται μάνγκο σε πιο ψυχρές περιοχές, οι καλές σοδειές συχνά περιορίζονται από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις της άνοιξης. Σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής των μάνγκο παγκοσμίως, καλλιεργούνται αποκλειστικά στην Ινδία, με τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή παραγωγής να είναι στην Κίνα.
Τα μάνγκο καλλιεργούνται επίσης στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, καθώς το παράκτιο υποτροπικό της κλίμα είναι ένα από τα λίγα μέρη στην ηπειρωτική Ευρώπη, που επιτρέπει την ανάπτυξη των τροπικών φυτών και οπωροφόρων δέντρων.
Ατραξιόν Μεζετζίδικον
Πήγαμε Ατραξιόν > Δοκιμάσαμε Αγκινάρες με λευκό κρασί, πεκορίνο και τριμμένο πιπέρι
Αγ. Παντελεήμονος 2 & Νικ.Καζαντζάκη, Δραπετσώνα
Τ: 210 46 17 016 // FB: Ατραξιον
Η νέα άφιξη στη Δραπετσώνα (μόλις από το καλοκαίρι του 2017) ακούει στο όνομα «Ατραξιόν». Το όνομα εμπνευσμένο από την ιστορία της περιοχής, αφού η συγκεκριμένη συνοικία, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ήταν γνωστή ως «Γαλλικά», κομμάτι και αυτό μιας λαϊκής περιοχής με προσφυγικές παράγκες, ρεμπέτικα κι εργατικές κατοικίες.
Το νέο αυτό μεζεδοπωλείο (ή αλλιώς μεζετζίδικο!) αποτελεί πράγματι και… ατραξιόν της περιοχής, καθώς δεσπόζει σαν μία όαση μέσα στο βιομηχανικό σκηνικό της περιοχής, αφού ευθεία μπροστά σου βλέπεις το μεγαλύτερο κομμάτι του λιμανιού. Ένα ωραίο απάγκιο, με μία χαρακτηριστική πέργκολα, πάνω σε έναν γραφικό πεζόδρομο, η «Ατραξιόν» ξεχωρίζει για τη λουλουδιασμένη πρασιά που συμπληρώνεται με τραπεζάκια και πολύχρωμες καρέκλες. Εδώ, θα βρείτε νοστιμότατους, εκλεκτούς μεζέδες σε απίστευτες τιμές: επιλέξτε μπουγιουρντί, μπριάμ σχάρας, «βουνό» από πατάτες, τυρολουκουμάδες, τηγανιά από λουκάνικο ενώ από … «βυθό του μπικίνι» θα βρείτε μοναδικές συνταγές με σουπιά, γαρίδες, καλαμάρι, χέλι, καβούρια. Όλα αυτά μπορείτε να συνοδεύσετε με φρέσκες σαλάτες εποχής, συντροφιά με εξαιρετικό ούζο και τσίπουρο.
Το γεύμα σας το απολαμβάνετε «χαζεύοντας» τα πλοία που δένουν και λύνουν κάβους στην Ακτή Βασιλειάδη, ιδανικό τοπίο για … ταξιδιάρικες καρδιές! Η μουσική ελληνική, να ταιριάζει με το όλο κλίμα, ενώ πολλές φορές το χειμώνα μπορεί να πετύχετε και ζωντανή ορχήστρα. Ένα αυθεντικό μεζεδοπωλείο που θα σας εκπλήξει με την ποιότητα των υλικών και τις ιδιαίτερες γεύσεις, αλλά και με την προσεγμένη διακόσμηση και αισθητική, με την προσωπική πινελιά της Ζωής, που ομορφαίνει τους χώρους γύρω της με όσα φτιάχνει! Για καλό μεζέ, για παρέες και ζευγάρια, η «Ατραξιόν» αποτελεί την καλύτερη επιλογή!
Δοκιμάστε! Αγκινάρες με λευκό κρασί, πεκορίνο και τριμμένο πιπέρι: Για να φτιάξετε κι εσείς το γαργαλιστικό ανοιξιάτικο πιάτο της Ατραξιόν, χρειάζεστε 30-40 αγκινάρες, να τις καθαρίσετε και να τις κόψετε στα 4, 1 μεγάλο κρεμμύδι και 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα. Αυτά τα σωτάρεις όλα μαζί και τα σβήνεις σε κρασί. Προσθέτεις νερό και τα αφήνεις να μαγειρευτούν για 20-25 λεπτά (ώστε να μαλακώσουν, αλλά να διατηρήσουν την τραγανότητα). Στη συνέχεια, βάζεις το μείγμα μαζί με το ζουμί σε ένα τηγάνι (περίπου 10-12 κομμάτια). Μόλις «δέσουν», σερβίρεις σε ένα βαθύ πιάτο και από πάνω βάζεις τυρί τριμμένο και πιπέρι!
- H Αγκινάρα
Η αγκινάρα, πέρα από ένα εξαιρετικό λαχανικό, αποτελεί κι ένα πολύτιμο φάρμακο. Ωμή ή μαγειρεμένη θεωρείται σπουδαία διαιτητική και υγιεινή τροφή. Περιέχει βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, και πολλά φλαβονοειδή. Η αγκινάρα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη.
Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται για καταστάσεις όπως: χολική ανεπάρκεια, δυσπεψία, φουσκώματα, ναυτία, γαστρεντερικά προβλήματα, υψηλή χοληστερόλη, μείωση της LDL χοληστερόλης, αγγειακά προβλήματα και δρα ως αντιφλεγμονώδες, διεγερτικό της όρεξης, διεγερτικό της χολής, τονωτικό, αποτοξινωτικό, διουρητικό και αναγεννητικό των κυττάρων. Μία αγκινάρα έχει μόλις 60 θερμίδες, αρκετές φυτικές ίνες και καθόλου λίπος. Αποτελεί ιδανική επιλογή για εκείνους που προσέχουν τη σιλουέτα τους. Όλα τα οφέλη της υπάρχουν όσο αυτή καταναλώνεται φρέσκια!
Δυόσμος Εδεσματοπωλείο
Πήγαμε Δυόσμο > Δοκιμάσαμε Ανοιξιάτικη Σαλάτα με Σπανάκι και Φράουλες
Φρεαττύδος 42Α, Πειραιάς // Τ: 210 46 11 335
FB: Δυόσμος
Ο «Δυόσμος» αποτελεί ένα κόσμημα για τον Πειραιά, τόσο για το ίδιο το κτίριο όπου στεγάζεται και τη διακόσμησή του, όσο και για τις αξεπέραστες γεύσεις που προσφέρει!
Σε ένα νεοκλασικό, διατηρητέο οίκημα του 1920, φτιαγμένο από τον πρώτο ιδιοκτήτη του, ο οποίος ήταν αρχιτέκτονας από την Κωνσταντινούπολη, ο «Δυόσμος» προσφέρει εκλεκτά πιάτα, μαγειρεμένα με γνήσια, ελληνικά προϊόντα από κάθε μεριά της χώρας μας! Εξ’ού και το όνομα: ο δυόσμος είναι ένα καθαρά ελληνικό φυτό που κοσμεί σχεδόν όλα τα ελληνικά μπαλκόνια, αθηναϊκά και μη. Επιπλέον, ο δυόσμος κρύβει μία διπλή φύση-δύο … οσμές: οι δύο ιδιοκτήτες του χώρου έχουν βάλει όλη την αγάπη και το μεράκι τους σε κάθε τομέα. Επικρατεί η πέτρα και το ξύλο, το ανοιχτό βεραμάν και το λευκό, ενώ λουλουδάτες κουρτίνες στα μεγάλα, φωτεινά παράθυρα, φαναράκια, καδράκια και πίνακες ζωγραφικής συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό της κεντρικής σάλας. Όσο για το φαγητό; Ό,τι και να γράψουμε θα είναι λίγο μπροστά σε αυτά που γευτήκαμε.
Γνώστες των γεύσεων και των αγνών προϊόντων, οι δύο ιδιοκτήτες έχουν συνθέσει ένα μοναδικό παζλ επιλογών: γύρος πρόβατο, με πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού, λεπτές φέτες από φιλέτο κοτόπουλο, μανιτάρια, καπνιστό τυρί Μετσόβου μέσα σε Κυπριακή Πίτα, καβουρμάς Σερρών στη σχάρα με sticks πατάτας, σαλάτα με Baby ρόκα, γαλομυζήθρα Κρήτης και παπαρουνόσπορο, κρητική μακαρονάδα με σκιουφιχτά, απάκι και κρέμα Στάκας, κεφτεδάκια λουκάνικο είναι μόνο λίγες από τις μοναδικές νοστιμιές που προσφέρει ο «Δυόσμος». Επιπλέον, ο κατάλογος ανανεώνεται συχνά, πάντα με πιάτα που συμπεριλαμβάνουν μοναδικά, τοπικά προϊόντα. Συνοδέψτε το γεύμα σας με καλό κρασί ή μπύρα, από τις ξεχωριστές ετικέτες που προσφέρονται. Για επίλογο, επιλέξτε κάποιο από τα θεϊκά γλυκά του σεφ, με κορυφαία επιλογή την πανακότα από γάλα δημητριακών, με χειροποίητη μπάρα δημητριακών με σοκολάτα και γλυκιά κρέμα αβοκάντο. Τώρα που ανοίγει ο καιρός, δειπνήστε στην ταράτσα του κτιρίου, συντροφιά με το θαλασσινό αεράκι από τη Μαρίνα Ζέας.
Δοκιμάστε! Ανοιξιάτικη Σαλάτα με Σπανάκι και Φράουλες:
Για να φτιάξετε κι εσείς την ίδια ακριβώς σαλάτα, ο σεφ του μαγαζιού μας έδωσε την συνταγή: Για το Dressing χρειάζεστε: 8 κ.σ. ελαιόλαδα, 3 κ.σ μηλόξυδο, 1κ.γ. σιρόπι σφένδαμου, 6-8 φρέσκιες φράουλες. Για τη σαλάτα χρειάζεστε 75 γρ. baby σπανάκι, 50 γρ. baby ρόκα, παστέλι σουσαμιού, 3-4 φρέσκιες φράουλες, 35 γρ λαδοτύρι ή κρασοτύρι κι φύλλα δυόσμου. Χτυπάμε τα υλικά για το dressing στο πολυμηχάνημα. Ανακατεύουμε τη ρόκα με το σπανάκι ομοιόμορφα και τα βάζουμε στο πιάτο. Κόβουμε τις φρέσκιες φράουλες και σπάμε το παστέλι σαν κρουτόν. Περιχύνουμε το dressing και σπάμε σε μικρά βραχάκια το τυρί. Γαρνίρουμε με μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου.
- Η Φράουλα & το Σπανάκι
Η φράουλα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, είναι πλούσια θρεπτικά συστατικά όπως σε βιταμίνες Β και C και περιέχει σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, καλίου, σιδήρου και φυτικών ινών.
Οι καλλιεργήσιμες φράουλες προέρχονται από τις μικρές αγριοφράουλες, πολύ μικρά ευωδιαστά φρούτα του δάσους, που φυτρώνουν σε χώρες με εύκρατο κλίμα και οι οποίες μεταφυτεύθηκαν στους κήπους σχεδόν από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Οι φράουλες ήταν το αγαπημένο φρούτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της φράουλας είναι από τη Χιλή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες,
ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών παραγωγών φράουλας.
Το σπανάκι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, β-καροτένιο βιταμίνες C, Ε και Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χλωροφύλλη, άλατα ιωδίου και σαπωνίνες. Είναι πολύ καλό στη σωστή λειτουργία του εντέρου και κατά της αναιμίας. Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.
Οι πιο… διαιτητικές συνταγές βασίζονται σε υλικά της Άνοιξης, με φρέσκα χόρτα και μπόλικα αρώματα, αφού ετοιμαζόμαστε για καλοκαιρινές εμφανίσεις στις παραλίες.
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Πήγαμε Δια Ταύτα > Δοκιμάσαμε Παπαρδέλες της Μαγείρισσας
Αδριανού 37 // Τ.: 210 32 12 347
FB: Δια ταύτα / Dia tauta
Το «Δια ταύτα» βρίσκεται στην ωραιότερη περιοχή της Αθήνας, το Μοναστηράκι, σε έναν από τους πιο διάσημους και γραφικούς του δρόμους, την Αιόλου. Στο «Δια ταύτα» έχουμε ζήσει μεγάλες και όμορφες στιγμές: έχουμε πιει ελληνικό καφεδάκι με μαγευτική θέα, έχουμε φάει πολύ και ωραία, έχουμε πιει εκλεκτά κρασιά, έχουμε τραγουδήσει με την ορχήστρα, έχουμε ξενυχτήσει και έχουμε γυρίσει σπίτι μας με μια γλυκιά μέθη!
Ποιος δεν ξέρει αυτό το μαγαζί; Από το 1998, το «Δια ταύτα» είναι ένας χώρος που ταιριάζει απόλυτα με το Μοναστηράκι: χώρος ζεστός, με πέτρα και ξύλο, μια επιβλητική τοιχογραφία που απεικονίζει την Ερμού το 1930.
Το φαγητό τους είναι απλά υπέροχο. Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με σύγχρονες πινελιές που περιλαμβάνει από μεζέδες μέχρι ψητά, από θαλασσινά μέχρι γλυκά. Όλα τα υλικά τους είναι διαλεγμένα με προσοχή και αυτό φαίνεται στις γεύσεις. Αν δεν έχετε βρεθεί ακόμη στο «Δια ταύτα», με την πρώτη ευκαιρία δοκιμάστε οπωσδήποτε ποικιλίες ορεκτικών και κρεατικών, φέτα με μέλι, παναρισμένη σε παξιμάδι Κυθήρων, ταλαγάνι Μεσσηνίας στη σχάρα, μακαρόνια με κοκκινιστό κιμά ραγού, καλαμαράκια τηγανιτά στη λαδόκολλα ή τηγανιά θαλασσινών με γαρίδες, καλαμάρι, χταπόδι, μύδια και αρωματικά βότανα. Για γλυκό, θα βρείτε παραδοσιακό πολίτικο μπακλαβά, αλλά και τα πιο μοντέρνα lemon pie, σουφλέ σοκολάτας κ.α.
Επειδή όμως όλα αυτά πρέπει να ολοκληρώνονται με καλό κρασί, το «Δια Ταύτα» πάντα πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει προσεγμένες ποικιλίες κρασιών. Όσο για τη μουσική; Τις πιο πολλές μέρες της εβδομάδας υπάρχει ορχήστρα, με πλούσιο ρεπερτόριο, εναρμονισμένο με το κλίμα και την ατμόσφαιρα!
Στο κάτω κάτω ποιο είναι το Δια ταύτα της ζωής; Καλός καφές, καλός μεζές, καλό ποτό και καλή παρέα!
Δοκιμάστε! Μοναδική γεύση απευθείας από την κουζίνα του «Δια ταύτα»: παπαρδέλες της μαγείρισσας ή αλλιώς παπαρδέλες με μανιτάρια, μπέικον, σκόρδο, κρεμμύδι, σβησμένο με ευωδιαστό κρασί και κρέμα γάλακτος. Τα ζυμαρικά είναι πάντα μία εξαιρετική επιλογή και με τον παραπάνω συνδυασμό γεύσεων είναι σίγουρο ότι θα σας μαγέψει. Μπορείτε να συνοδεύσετε το πιάτο σας με φρέσκες σαλάτες εποχής και ξεχωριστό κρασί από τις ποικιλίες του «Δια ταύτα» για τις οποίες φημίζεται.
- Το Μανιτάρι
Η λέξη μανιτάρι είναι υποκοριστικό της αρχαιοελληνικής “αμανίτης”.Το κυνήγι ή μάζεμα του μανιταριού περιγράφει τη δραστηριότητα της συλλογής μανιταριών στην άγρια φύση, συνήθως για φαγητό. Αυτή η εποχιακή δραστηριότητα είναι περισσότερο δημοφιλής στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Γαλλία και την Ιταλία. Επειδή πολλά μανιτάρια είναι δηλητηριώδη, ενίοτε προκαλούν φόβο στους ανθρώπους. Ωστόσο, τα εδώδιμα μανιτάρια χρησιμοποιούνται στην κουζίνα διαφόρων λαών, οι οποίοι τα καταναλώνουν ωμά ή μαγειρεμένα.
Οι Έλληνες δεν φημίζονται ως μανιταροσυλλέκτες. Στην Ελλάδα είναι γνωστά περίπου 2.200 είδη
άγριων μανιταριών (περίπου 150 εδώδιμα), από τα οποία τα περισσότερα δεν είναι ούτε δηλητηριώδη ούτε φαγώσιμα. Η αγορά τροφοδοτείται κυρίως από τα καλλιεργημένα λευκά, τα πλευρώτους, portobello, crimini, τα κονσερβοποιημένα και σπανιότερα άγρια μανιτάρια σε αποξηραμένη συνήθως μορφή.
Συχνά συλλέγονται ο βωλίτης ο εδώδιμος και το porcini. Ιστορικά τα μανιτάρια είχαν μακρόχρονη ιατρική χρήση, ιδίως στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και φαρμακευτική πρακτική, αλλά και στην αρωματοποιία, όπως το κίτρινο μανιτάρι.
Ρακάκι
Πήγαμε Ρακάκι > Δοκιμάσαμε Χοχλιούς Μπουρμπουριστούς
Μοσχονησίων 2-4, πλατεία Καισαριανής
Τ: 21 0723 7457 // Fb: Ρακάκι
Για… ρακάκι και όχι μόνο, πρέπει να επισκεφθείς το ξακουστό «Ρακάκι» στην πλατεία Καισαριανής. Γνήσιος πρεσβευτής της μοναδικής κρητικής κουζίνας, το «Ρακάκι» δεσπόζει σε μια από τις ωραιότερες και διάσημες για το φαγητό τους γειτονιές της Αθήνας, τα τελευταία 12 χρόνια.
Δύο αδέρφια από την Κρήτη έβαλαν σκοπό να φέρουν τους Αθηναίους πιο κοντά σε μία από τις ωραιότερες τοπικές, ελληνικές κουζίνες. Η συγκεκριμένη κουζίνα ξεχωρίζει για το μεγάλο αριθμό συνταγών της, τις αγνές πρώτες ύλες, την αφοπλιστική απλότητά της, με τα νοστιμότερά τους πιάτα να αποτελούν οι συνδυασμοί λίγων και καλών υλικών και τη συχνή χρήση αγνού, παρθένου ελαιόλαδου.
Στο «Ρακάκι» η κρητική κουζίνα έρχεται στο τραπέζι σου με όλο της το μεγαλείο: με υλικά φερμένα απευθείας από την Κρήτη, στον υπέροχο, λιτό και ήρεμο χώρο του, απολαύστε παραδοσιακό γαμοπίλαφο και αρνάκι οφτό, κρητικές μακαρούνες, αυγά με στάκα, αλμυρά κανταϊφάκια με τυρί, αλμυρά καλτσουνάκια, χορτοπιτάκια, μυζηθροπιτάκια, απάκι, γαρδουμπάκια και ένα σωρό μεζέδες και πιάτα, γι’αυτούς που ξέρουν να εκτιμούν το καλό φαγητό. Φυσικά, υπάρχουν και μοναδικά γλυκά τόσο παραδοσιακά όσο και μοντέρνα (όπως το banoffee). Όλες οι μερίδες είναι παραπάνω από χορταστικές, η εξυπηρέτηση άψογη και η μουσική εναρμονισμένη με το περιβάλλον: ελληνική και μοναδική κρητική μουσική για να απολαύσετε το γεύμα και την εξαιρετική ρακή όπως πρέπει.
Για αυθεντικά ελληνικές γεύσεις, πολύ καλές τιμές, κέφι και άνεση, επέλεξε το «Ρακάκι». Αν δεν το έχεις ανακαλύψει ακόμη, το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει, μπορείς να καθίσεις σε ένα από τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο για να απολαύσεις τα πιάτα τους στον καθαρό αέρα!
Δοκιμάστε! Χοχλιούς Μπουρμπουριστούς: Ο πιο διάσημος μεζές της Κρήτης φυσικά και σερβίρεται σε αυτό το υπέροχο μαγαζί-αντιπρόσωπο της αυθεντικής κρητικής κουζίνας. Γνήσιο κρητικό πιάτο, που έσωσε τον λαό σε περιόδους πείνας και έφτασε να εξελιχθεί σε υψηλή γαστρονομική επιλογή, που έχει γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο. Για να μαγειρέψεις χοχλιούς μπουρμπουριστούς (δηλαδή τηγανητούς) χρειάζεσαι μπόλικο αλάτι, ξιδάτη γεύση και δυνατή μυρωδιά φρέσκου δεντρολίβανου. Στο «Ρακάκι» θα γευτείς την αυθεντική, κρητική συνταγή: χοχλιοί τηγανισμένοι σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Μπορείς να συνδυάσεις το γεύμα σου με γνήσια, κρητική ρακή.
- Χοχλιός (σαλιγκάρι)
Οι χοχλιοί, δηλαδή τα σαλιγκάρια, αφθονούν σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Αποτελούν ένα ιδιαίτερα αγαπητό μεζέ για καλοφαγάδες και όχι μόνο. Οι χοχλιοί, μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, στα Χανιά μαγειρεύονται γιαχνί με πατάτες και κολοκυθάκια, ενώ στο Ηράκλειο γίνονται πιλάφι με χοντρό (σιτάρι χοντροαλεσμένο) ή ρύζι. Επίσης, είναι νοστιμότατοι βραστοί, κυρίως όμως οι “λιανοί”.
Όμως, οι πιο νόστιμοι χοχλιοί, είναι οι μπουμπουριστοί: οι χοχλιοί, πρώτα καθαρίζονται, βράζονται και μετά τους τοποθετούμε με το στόμιο προς τα κάτω σε ένα τηγάνι αφού πρώτα έχουμε πασπαλίσει τον πάτο του με λίγο αλάτι και τους τηγανίζουμε για 5 περίπου λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Μετά σβήνονται με ξύδι και αν θέλουμε προσθέτουμε αρισμαρί (δενδρολίβανο).
Οι χοχλιοί συλλέγονται από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, μετά από βροχή. Διατηρούνται ζωντανοί σε δροσερό και ευάερο μέρος και μαγειρεύονται μέχρι τον Σεπτέμβριο (για την ακρίβεια μέχρι τις πρώτες βροχές).