Πίνακας περιεχομένων
Στην ιστορία μας υπάρχουν στιγμές που πονούν. Συνήθως για αυτές δεν πολυσυζητάμε. Η σιωπή βολεύει, λειαίνει, αποκοιμίζει.
Η άλλη όψη είναι η δημιουργία κυρίαρχων «αφηγημάτων» και πάντα ένα δυο ακόμα «κόντρα αφηγήματα» για να δικαιολογούνται ρόλοι και στρατοπεδεύσεις. Εδώ οι κραυγές είναι απαραίτητες.
Το 1922, ο Εμφύλιος και η περιπέτεια της Κύπρου είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της «αφηγηματικής» αντίληψης της Ιστορίας. Το δίπολο κραυγή-σιωπή καλά κρατεί.
Η Μικρασιατική Καταστροφή, η συμπίεση-ακρωτηριασμός, δηλαδή του Ελληνισμού στα όρια ενός στενού, δυτικοαναθρεμμένου και μίζερου Ελλαδικού κράτους και όχι το αντίθετο, έχει αποκρυσταλλωθεί στην συλλογική μνήμη. Με εικόνες, τραγούδια, αφηγήματα, συνήθειες, ομάδες, χορούς, πρόσωπα και τόσα πολλά ακόμη.
Διχασμός και προδοσίες, ηρωισμοί και πόθοι, ένα μίγμα που δεν βολεύεται στα προκατασκευασμένα αφηγήματα με τα οποία μεγαλώνουν γενιές και γενιές.
Μέχρι η ιστορική έρευνα να εξυψωθεί πάνω από τα όποια αφηγήματα, εμείς δίνουμε χώρο σε «ψιθύρους»-ψηφιδωτά από ανθρώπους που επιχειρούν να συμβάλλουν στην αντοχή της μνήμης και στον προβληματισμό.
Ευχαριστούμε τον Χρήστο Βοσκόπουλο, τον Δήμαρχο Καισαριανής για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Την Μάγδα Γεωργιάδου και τον Πάνο Τσιροζίδη για την παρουσίαση της ταινίας και της σειράς ντοκιμαντέρ «Από Πατρίδα σε Πατρίδα» , τον αγαπημένο μας φίλο Μάκη Διόγο για το κείμενο σχετικά με την ιστορία του Πανιωνίου, την αρχαιολόγο Ελισάβετ Μπαράκου και τη Νικολέτα Διαμαντάκου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών».