Μπύρα τις άγκυρες!
Το ερώτημα «To beer or not to beer» είναι αχρείαστο, αφού η απάντηση είναι πάντα «To beer»! Το κοινό της μπύρας είναι φανατικό, ίσως λίγο πιο μουσικόφιλο, ίσως λίγο πιο αλέγκρο και σίγουρα πιο «ροκ». Κι εμείς εδώ στο ΗΠΖ την τιμάμε την ξανθιά (και μαυρομάλλα και τζίντζερ) θεά. Σε αυτό το αφιέρωμα έχουμε στόχο να γνωρίσουμε καλύτερα τους μπυροπλάστες, μπυροπότες και μπυροκουβαλητές της, τα στέκια όπου συχνάζει, αλλά και το Octoberfest, τη μεγαλύτερη γιορτή μπύρας του χρόνου.
Τα στέκια της θεάς
Αν σε δει κάποιος, σε ερωτεύεται.
Αν σ’ ερωτευτεί, πού μπορεί να σε δει;
Η μπύρα ευτυχώς ευδοκιμεί σε όλα τα κλίματα. Ποτίζεται η παρέα, αρχίζει η κουβέντα κι εξαφανίζεται η κατήφεια. Η θεά μάς ενώνει, μας χαλαρώνει και μας ξεδιψάει. Ας μην γελιόμαστε, τα καλύτερα βράδια μας είχαν και έχουν κόκκινες, ξανθιές, κεχριμπαρένιες, μαύρες, IPAs, weiss και μοναστηριακές. Και αν και δεν έχω βρει μέρη/καταστάσεις/διαθέσεις που να μην ταιριάζει η γεύση της, είναι κάποια στέκια που είναι φτιαγμένα για αυτήν. Ας πέσει η μπύρα στο ποτήρι κι ας αρχίσει η τελετουργία.
1. Pubs: Τα καταφύγια
Οι pubs αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής και αν και φύτρωσαν πρώτα στην Αγγλία και την Ιρλανδία, σύντομα έφτασαν παντού. Η λέξη «pub» προέρχεται από το «public house», έναν όρο που χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν τα παλιά πανδοχεία όπου οι ταξιδιώτες έβρισκαν κατάλυμα, φαγητό και προφανώς μπύρα. Οι παραδοσιακές pubs έχουν συνήθως σκούρα ξύλινα τραπέζια ή πάγκους, χαμηλό φωτισμό, ίσως έναν παλιό πολύέλαιο, dart boards και ιστορίες στις γωνιές, αφημένες από παλιούς θαμώνες. Πας και μόνος σου –άνετα– και ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο. Οι pubs παραμένουν ζωντανά τοπόσημα, με μια μοναδική αίσθηση αυθεντικότητας, που σπάνια βρίσκει κανείς αλλού. Δεν είναι απλώς μέρη για να πιείς — είναι καταφύγια, μικρά κομμάτια από την κουλτούρα και την ιστορία κάθε πόλης.
2. Taprooms:
Η Ιερή Ζυθοποιία
Τα taprooms είναι οι χώροι όπου η μπύρα επιστρέφει στις ρίζες της, κοντά στον τόπο που γεννιέται: τη ζυθοποιία. Το ζυθοποιείο και το taproom του, είτε γειτνιάζουν ή «συγκατοικούν». Εδώ, θα απολαύσουμε μπύρες κατευθείαν από τα βαρέλια, όπως ακριβώς τις σχεδίασε ο ζυθοποιός. Αν τον πετύχουμε μάλιστα, σίγουρα θα συζητήσουμε για τις αιώνιες δοκιμές, τα «μυστικά» της συνταγής, μια μπύρα που ήπιαμε κάπου, κάποτε. Τόποι αυθεντικοί, όπου η γεύση του ζύθου μάς αποκαλύπτεται στην πιο αγνή μορφή της. Ποικιλία, φρεσκάδα και καμία ανοχή στα τυποποιημένα, στα περπατημένα. Εδώ έρχεται κανείς για γνήσιες εμπειρίες, για αλησμόνητες craft. Εδώ η θεά μπύρα ζει και βασιλεύει.
3. Κάβες: Οι ναοί
Σε μια ψαγμένη κάβα βρίσκεις από τις πιο κλασικές ετικέτες, μέχρι τις πιο εξειδικευμένες craft μπύρες από κάθε γωνιά του κόσμου. Οι εξαιρετικά ενημερωμένοι υπάλληλοι που θα σε καθοδηγήσουν να ανακαλύψεις γεύσεις που δεν φανταζόσουν ότι υπήρχαν, οι ατελείωτες πολύχρωμες ετικέτες στα ράφια και αυτή η χαρά του μικρού παιδιού όταν έχει τόσες επιλογές, καθιστούν τις κάβες μια μεγάλη πρόκληση για τους μπυροπότες γευσιγνώστες. Αγαπάμε τις παλιές, τις ενημερωμένες κάβες και λίγο παραπάνω αυτές που οργανώνουν και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας. Μαγεία.
4. Craft Beer Bars: Η μπύρα κάνει καλό στην παρέα
Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από μια βραδιά με την παρέα, σ’ ένα cozy Craft Beer Bar. Οι βραδιές αυτές είναι ένα σύγχρονο τελετουργικό. Η συνταγή είναι απλή αλλά καθοριστική: Παίρνεις την παρέα, βρίσκετε το ιδανικό spot και δοκιμάζετε τις craft που τραβάει η ψυχή σας. Οι επιλογές θα είναι σίγουρα πολλές, οι μικροζυθοποιίες εδώ έχουν την τιμητική τους και συνήθως το μενού ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να μην βαρεθείτε ποτέ. Η μπύρα είναι εκεί, ένα ακόμα αναπόσπαστο μέλος της συντροφιάς και αν έλειπε, τίποτα δε θα ήταν το ίδιο.
Ulver Taproom: Craft Beers, Gaming, απογείωση!
Κοιμήσεως Θεοτόκου 25, Νέα Φιλαδέλφεια
Ig: ulver.taproom // Fb: Ulver Taproom
// untappd.com/v/ulver-taproom/12516635
Pub σημαίνει… Red Lion!
Νηρηίδων 16, Aθήνα
T: 210.72.28.149
fb: The Red Lion Pub
Ig: redlionpub_athens
Tapfield: To ψαγμένο craft beer bar στου Ψυρρή
Ναυάρχου Αποστόλη 4, Ψύρρη
Τ.: 210 32 21 923
Fb: Tapfield // Ig: tapfield_bar
Oktoberfest
Μια ετήσια, διβδόμαδη γιορτή προς τιμήν της αιώνια παγωμένης αγαπημένης μας. Το Oktoberfest πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μόναχο, μετατρέποντας ολόκληρη την πόλη σε έξαλλο πανηγύρι μπυροποσίας.
Λίγη ιστορία
Ξεκίνησε το 1810 ως εορτασμός για τον γάμο του πρίγκιπα Λουδοβίκου της Βαυαρίας με την πριγκίπισσα Τερέζα. Οι πολίτες του Μονάχου κλήθηκαν να συμμετάσχουν στους εορτασμούς, σε έναν μεγάλο υπαίθριο χώρο, που από τότε ονομάστηκε Theresienwiese, δηλαδή «Λιβάδι της Τερέζας». Έτσι γεννήθηκε η παράδοση του Oktoberfest και από τότε, οι Βαυαροί (και πλέον και πολλοί άλλοι ανά τον κόσμο) δεν σταμάτησαν να γιορτάζουν. Στην αρχή, το φεστιβάλ ήταν ουσιαστικά μια αφορμή για να γίνονται ιππικοί αγώνες και εκθέσεις, όμως το 1818, στήθηκαν τα πρώτα περίπτερα φαγητού και ποτού. Στα τέλη του 20ού αιώνα, τα μικρά περίπτερα εξελίχθηκαν σε τεράστιες μπυραρίες από κόντρα πλακέ, με εσωτερικά μπαλκόνια, εξέδρες για μπάντες και χωρητικότητα που αγγίζει τα 6.000 άτομα.
Μέχρι σήμερα… Βαυαρικότατο!
Πλέον, για δύο εβδομάδες κάθε χρόνο, το «Λιβάδι της Τερέζας» γεμίζει με μεγάλες τέντες και ξύλινες μπυραρίες που στήνουν οι ζυθοποιίες της πόλης, η ξανθιά θεά ρέει ασταμάτητα και οι επισκέπτες καίνε το πελεκούδι, μαζί με τους ντόπιους που φορούν τις παραδοσιακές βαυαρικές φορεσιές: τα Lederhosen για τους άνδρες και τα Dirndl για τις γυναίκες. Ζωντανή μουσική, παραδοσιακά φαγητά, παρελάσεις με άμαξες, άρματα διακοσμημένα με βαυαρικά σύμβολα, καρουζέλ, χοροί και διάφορα υπαίθρια παιχνίδια και λούνα παρκ ολοκληρώνουν την τρελή εμπειρία. Πέρα από το φαγοπότι, δηλαδή, το Oktoberfest είναι και μια γιορτή της ίδιας της βαυαρικής κουλτούρας.
- Το Oktoberfest προσελκύει περισσότερους από έξι εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, με τη μπύρα που καταναλώνεται να φτάνει τα 75.800 εκατόλιτρα!
- Το φεστιβάλ ξεκινά πάντα με μια παραδοσιακή τελετή, κατά την οποία ο δήμαρχος του Μονάχου τρυπάει μια βρύση στο πρώτο ξύλινο βαρέλι, ώστε να αρχίσει να ρέει η μπύρα. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται και όλοι περιμένουν με αγωνία να δουν πόσες προσπάθειες θα χρειαστεί ο δήμαρχος για να τα καταφέρει.
- Μια ιδιαίτερη πινελιά του φεστιβάλ είναι το Oide Wiesn, το ιστορικό ιδιότυπο μουσείο του φεστιβάλ. Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν να συμμετάσχουν σε παραδοσιακά παιχνίδια άλλων εποχών και να θαυμάσουν διάφορα εκθέματα από την εξέλιξη του Oktoberfest.
Ζυθοποιία Πηνειού: Μπύρες αρωματικές και βραβευμένες
www.pineiosbrewery.gr // www.lolabeer.gr
7ο χλμ Επ. Οδού, Λαρισας – Συκουρίου
Τ.: 2410 575710 //
Fb: LOLA BEER // Ig: lola_fresh_beer
Toul’s Brews: Γεύσεις σκέτη (ζυθο)ποίηση
www.toulsbrews.gr
Βασιλικό Αχαΐας, Τ.Κ. 25008
T.: 6947 426 713
fb: Toul’s Brews – Independent Greek Brewery
ig: toulsbrews
Χάρμα Cretan Beer: Φρέσκες αειφόρες μπύρες από τα Χανιά
www.cretanbeer.gr
Ζουνάκι, Δ. Πλατανιά 73002 Χανιά, Κρήτη
T. +30 28240 31002
FB Page: Charma Beer-Cretan Beer
Ig: cretan_brewery
Leaky Tap: 10 taps, αμέτρητες craft
Οδυσσέα Ανδρούτσου 176, Πειραιάς // T.: 698 02 86 180
fb: The Leaky Tap
Ig: theleakytap2023
Μια σύντομη ιστορία των I.P.A. στην Ελλάδα
Γράφει ο Φώτης Αναστασίου // Ζυθοποιία Αναστασίου
Είναι αλήθεια πως αν ένα είδος ζύθου συνδέεται με την «επανάσταση» της ζυθοποίησης παγκοσμίως αυτό δεν είναι άλλο από τις I.P.A. Έντονα αρωματικές, πλούσια γευστικές και σε αρκετές παραλλαγές, οι I.P.A. κέρδισαν και κερδίζουν ακόμα πιστούς ανά τον κόσμο, όπως ακριβώς έκαναν και στην Ελλάδα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Βρισκόμαστε στο μακρινό 1996 και ο χάρτης του ζύθου στη χώρα είναι επιεικώς φτωχός. Μεγάλες εταιρείες ξένων συμφερόντων, εισαγωγές κυρίως από Γερμανία, Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο και μια ελλιπής κουλτούρα όσον αφορά στυλ, σερβιρίσματα, θερμοκρασίες, συνδυασμό με φαγητό κ.λπ.
Η δημιουργία της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης ή αλλιώς Βεργίνα εκείνη τη χρονιά ήταν το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα του τι θα ακολουθήσει. H Craft Microbrewery όμως, την ίδια εποχή εισάγει τον όρο μικροζυθο-
ποιία στο ζυθόφιλο κοινό της χώρας και κάνει την αρχή με ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για την εποχή, ένα ζυθεστιατόριο. Παραγωγή φρέσκου ζύθου και κατανάλωση στο σημείο παραγωγής, στα πρότυπα αμερικάνικων ζυθοποιείων.
Έτσι, λοιπόν, στο Χαλάνδρι του 1997, η Craft Microbrewery άνοιξε το πρώτο ζυθεστιατόριο και ήταν η πρώτη ζυθοποιία που έφτιαξε Ι.P.A στην Ελλάδα. Η συνταγή ήταν σε συνεργασία με την αμερικάνικη εταιρεία κατασκευής του ζυθοποιείου και φυσικά ξεχείλιζε αρώματα και γεύση από τον διάσημο αμερικάνικο Cascade, αλλά και από τους λυκίσκους Citra, Amarillo. H συγκεκριμένη συνταγή υπήρξε διαθέσιμη στο ζυθεστιατόριο για λίγα χρόνια μαζί με την Pale ale και πιο συγκεκριμένα την περίοδο 1997-2002.
Η πρώτη εμφιαλωμένη I.P.A όμως, μάς ήρθε από την πανέμορφη Σαντορίνη και τη Ζυθοποιία Σαντορίνης, το 2013. Το όνομά της ήταν Crazy Donkey, και αυτή με λυκίσκους Cascade αλλά και Nelson Sauvin.
Η αλήθεια είναι πως πλέον όλες οι ζυθοποιίες στην Ελλάδα έχουν έστω ένα είδος I.P.A και γιατί όχι άλλωστε, όταν είναι αντικειμενικά ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ζύθου.
Ζυθοποιία Αναστασίου: Η δημιουργική ζυθοποίηση στα καλύτερά της
Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι // Τ: 694 086 4443
Fb: Ζυθοποιία Αναστασίου
Ig: @anastasiou_brewery
Ταιριάξαμε και γίναμε
Τα ποτήρια της μπύρας
Μην ξεγελιέστε! Το κάθε είδος μπύρας θέλει και το δικό του ποτήρι. Το ύψος και το σχήμα του ποτηριού, το πάχος του γυαλιού, ακόμα και το που μπορεί να τοποθετήσει ο μπυροπότης τα χέρια του για να το φέρει στο στόμα, παίζουν το δικό τους ρόλο στην εμπειρία της γλυκιάς πόσης. Στην απελευθέρωση του αφρού με τον σωστό ρυθμό, στην τέλεια «έκρηξη» αρώματος και γεύσης στη σωστή θέση στη γλώσσα, οι κατασκευαστές ποτηριών μπύρας συνεισφέρουν κι αυτοί. Υπάρχουν πολλά, αλλά τα παρακάτω είναι μερικά απ’ τα πιο διαδεδομένα ποτήρια μπύρας!
Pilsner
Ψηλό, λεπτό και κωνικό ποτήρι. Ιδανικό για Αμερικάνικες Lagers & Pilsners, αλλά και για άλλες ελαφριές και ευκολόπιοτες μπύρες, γιατί διατηρεί τον αφρό. Υπάρχει απ’ τα Μεσαιωνικά χρόνια. Κέρδισε όμως πολλούς πόντους στα τέλη της δεκαετίας του 1930, όπου και αναγνωρίστηκε ως το αυθεντικό ποτήρι της Τσέχικης Pilsner. Η ευρωπαϊκή εκδοχή του, το pokal, έχει εξτρά κι ένα κοντό πόδι.
Weizen
Ο καλύτερος σύντροφος σε μια αληθινή Weizenbier/Weiss είναι το αυθεντικό και παραδοσιακό βαυαρικό ποτήρι Weizen. Είναι ψηλό με λεπτό γυαλί κι αναδεικνύει τέλεια το όμορφο μουντό χρώμα της, ενώ αφήνει αρκετό χώρο για τον πλούσιο, αφράτο αφρό που χαρακτηρίζει τις μπύρες σιταριού. Η καμπύλη που υπάρχει κοντά στην κορυφή του ποτηριού, βοηθά ώστε σε κάθε γουλιά να γίνεται επαναζύμωση του ιζήματος που κατακάθεται στο πυθμένα.
Snifter
Το chic σνίφτερ είναι ιδανικό για μπύρες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως Belgian ales και India pale ales. Κανονικά χρησιμοποιείται για τη γευσιγνωσία του μπράντι και του κονιάκ. Το σχήμα του, με το χαμηλό πόδι και το μεγάλο κύπελλο που κλείνει στην κορυφή, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί στην παλάμη του χεριού, επιτρέποντας την περιστροφή και το ζέσταμα του περιεχομένου του, διευκολύνοντας την απελευθέρωση των αρωμάτων.
Stein
Από τις αρχές του 1500, το stein (εκ του steinzeugkrug, που στα γερμανικά σημαίνει πήλινη κανάτα) έχει κατασκευαστεί από διάφορα υλικά, όπως ξύλο, κεραμικά και ασήμι. Κάποτε, κατά την εποχή της πανώλης, είχε και καπάκι με μεντεσέδες από πάνω, για να μένουν μακριά οι μύγες. Είναι ποτήρια ανθεκτικά, για να αντέχουν τα τσουγκρίσματα και πιάνονται με λαβή ώστε να μην έρχεται σε επαφή το γυαλί με το χέρι και θερμαίνεται η θεά γρηγορότερα. Αν και είναι συνδεδεμένο με την παράδοση, δεν θεωρείται ιδιαίτερα πρακτικό ή βολικό. Καλύτερο για American ales και lagers, Scottish ales και Irish dry stouts.
Τουλίπα
Κατάλληλο για δυνατές, αρωματικές μπύρες, όπως διπλές IPA, βελγικές και σκωτσέζικες μπύρες. Σε σχήμα τουλίπας, με μικρή βάση και πόδι που θυμίζει το σνίφτερ, αλλά και ελαφρώς ανοιχτό προς τα έξω στόμιο, ενισχύει τις γεύσεις των λυκίσκων και βύνης. Έχει χωρητικότητα που ξεκινάει από 295 και φτάνει συνηθέστερα στα 473 ml.
Kalamata’s Beer Co: Craft μαγεία στην Καλαμάτα
www.kalamatasbeerco.gr
ΕΟ Τριπόλεως Καλαμάτας 187
T.: 2721 051409
Fb: Kalamata’s Beer Co // Ig: kalamatasbeerco
Noctua Brewery: Craft to the bone
www.noctua.gr
Πειραιώς 124, Γκάζι // T.: 21 0345 4484
Ig: noctuabeer // Fb: Noctua Brewery Athens
untappd.com/NoctuaBreweryAthens
XAOΣ Brews: Το φαινόμενου του χάους σε μια μπύρα
Χρυσοπηγής 56, Νεροκούρος, Χανιά
T.: 697 848 3699
Fb: XAOΣ Brews
Ig: xaos_brews