Πίνακας περιεχομένων
Café au lait ή… Café! Olé!
Ο καφές δεν είναι ένα ακόμα ρόφημα. Για τους περισσότερους από εμάς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Εκτός από παρέα, μοίρασμα κι επικοινωνία σε μικρά τραπεζάκια υπό σκιά, σε πεζοδρόμους και πλατείες, εκτός από πρωινή συνήθεια για να ανοίξει το μάτι και ντοπάρισμα για να βγει η δουλειά με κέφι και μπρίο, τα τελευταία χρόνια, για πολλούς, είναι και χόμπι, ψάξιμο, γαστρονομικός εθισμός, ολόκληρη τέχνη.
Τώρα που πια έχουμε φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας στον espresso, που είναι το πιο διαδεδομένο είδος καφέ στις μέρες μας, αποφασίσαμε να μιλήσουμε με τους επαγγελματίες, για την ιστορία του, τα διάφορα είδη, τις ειδικές επεξεργασίες, αλλά και με coffee lovers, για τις περίεργες συνήθειές τους. Όλοι, πάντως, συμφωνήσαμε ότι η πιο μεγάλη ώρα είναι (τώρα) η ώρα που ετοιμάζεται ο καφές. Κάτσε να στα πω…
Από το Α ως το Ω | Τα αλφαβητάρι του καφέ
Cafeistas by Coffee Republic S.A. | Από τον πράσινο κόκκο, μέχρι την τελευταία γουλιά καφέ
Cafeistas
by Coffee Republic S.A.
Oικονομίδου 25, Περιστέρι // 210 51 56 460
fb: Cafeistas
ig: Cafeistas
www.cafeistas.com
Ο δρόμος του καφέ
Η εξέλιξη του καφέ στην Ελλάδα
του Γιάννη Σγουρού | Rockers Coffee Gang
Η ιστορία-μύθος για την ανακάλυψη του καφέ είναι σε όλους, πάνω κάτω, γνωστή. Ο Kaldi, βοσκός από την Αιθιοπία, περίπου το 850 μ.Χ., παρατηρώντας τις κατσίκες του, είδε πως τρώγοντας τους καρπούς από τα καφεόδεντρα είχαν περισσότερη ενέργεια. Από περιέργεια, λοιπόν, ο Kaldi δοκίμασε και ο ίδιος τους καρπούς αυτούς κι εκείνο το βράδυ έμεινε άυπνος. Μάζεψε καρπούς (κεράσια) και τα πήγε σε έναν μοναχό στο μοναστήρι της περιοχής. Ο μοναχός, ακούγοντας την ιστορία, την αποδοκίμασε και πέταξε τα κεράσια στη φωτιά. Όμως το άρωμα που αναδύθηκε από το ψήσιμο των καρπών ήταν μαγευτικό. Ο καφές διαδόθηκε από την Αιθιοπία στην Υεμένη, από εκεί στην Ινδία και μετά στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη, λόγω κλίματος, δεν ευδοκίμησε η καλλιέργειά του κι έτσι ταξίδεψε στην Αμερική από τον Γάλλο Γκαμπριέλ ντε Κλιού.
Ο πρώτος καφές που ξεκίνησαν να πίνουν οι Έλληνες, περίπου στα 1750-1770, ήταν ο καφές ibrik — ο γνωστός σε όλους μας ελληνικός καφές. Ο ελληνικός είναι ένας πολύ αλεσμένος καφές (σαν πούδρα), ο οποίος βράζει στο μπρίκι και αφού «φουσκώσει» σερβίρεται σε φλιτζάνι. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζουμε να τον φτιάχνουμε και διπλό σε μεγαλύτερο φλιτζάνι, με τη διπλή δόση καφέ. Ο ελληνικός για πολλούς από εμάς είναι μια γλυκιά ανάμνηση.
Μετά τον ελληνικό γνωρίσαμε τον στιγμιαίο και –λόγω του κλίματος και του ήλιου– το φραπέ, που ήταν μία ακόμα ελληνική εφεύρεση. Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 1957, ο Δημήτρης Βακόνδιος, ο οποίος ήταν υπάλληλος της εταιρείας που έκανε εισαγωγή το στιγμιαίο Nescafé, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος και θέλοντας να πιει καφέ, αλλά χωρίς να έχει ζεστό νερό, πήρε το ένα shaker, πρόσθεσε καφέ, ζάχαρη και κρύο νερό. το αποτέλεσμα ήταν να γίνει ίσως το διασημότερο ρόφημα στην Ελλάδα τις δεκαετίες που ακολούθησαν.
Ο espresso είναι ένας πολύ δυνατός καφές, με έντονο άρωμα, που εφευρέθηκε στην Ιταλία. Παρασκευάζεται με διήθηση υπό μεγάλη πίεση. Αυτό σημαίνει πως από έναν αλεσμένο και μέτρια καβουρδισμένο καφέ, περνάει γρήγορα ζεστό νερό, με πίεση 9 bar. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας μηχανής καφέ «για εσπρέσο».
Ο καταναλωτής, έχοντας πια δοκιμάσει διάφορες ποικιλίες καφέ, σε πολλές παραλλαγές ροφημάτων και από διάφορες χώρες προέλευσης και εταιρείες καβουρδίσματος, είναι σε θέση να ξεχωρίσει την ποιότητα, τη γεύση και το άρωμα του καφέ. Ο καφές έχει γίνει, πέρα από γεωργικό, και γαστρονομικό προϊόν. Όπως επιλέγουμε με κριτήρια ποιότητας και γεύσης το πού θα φάμε, έτσι θα πρέπει να επιλέγουμε από πού θα πίνουμε καφέ, για να μπορούμε να απολαύσουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο το άρωμα και τη γεύση του, με ή χωρίς παρέα.
Θα θυμάμαι το μικρό σου δωμάτιο, το να σε αισθάνομαι, το φως στο παράθυρο, τους δίσκους σου, τα βιβλία σου, τον πρωινό μας καφέ.
Charles Bukowski
Cubicap | Καφεδάκι κομμένο & ραμμένο στα μέτρα σου
Cubicup
Χαβρίου 1, Αθήνα
Τ.: 698 090 2633
Site: cubicup.gr
Fb: Cubicup
Ig: cubicupgr
Μorning Sweetie | Για μυημένους coffee lovers
MORNING SWEETIE
Ζακύνθου 13, Κυψέλη // T.: 211 73 54 924
IG: themorningsweetie // FB: Morning Sweetie
www.morningsweetie.gr
Πλατεία Αττικής, Αδμήτου 8, 10440
2108810717
[email protected]
www.coffees.gr
fb: Coffees.gr
ig: coffees.gr
ΥouTube | TikTok
Για κάθε home barista!
DIY στο σπίτι
της Στεργιάνας Τζέγκα
Είτε είμαστε μόνοι είτε με παρέα, ο καφές στο σπίτι έχει άλλη χάρη. Το τρίπτυχο καναπές-κουβέρτα-γαλλικός είναι αγαπημένο για πολλούς. Παρ’ όλα αυτά, αν σας αρέσει να ζείτε νέες γευστικές εμπειρίες κι αν θέλετε να είστε ένας ψαγμένος home barista, πάντα μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε και κάτι διαφορετικό. Ίσως έναν αυθεντικό ισπανικό café con leche ή μια μόκα, δηλαδή εσπρέσο, γάλα στον ατμό και σιρόπι σοκολάτας ή σκόνη κακάο. Επίσης, υπάρχουν διάφορες συνταγές για τον bombón (με βάση τον εσπρέσο και ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα), ή τον Egg Coffee (με κρόκους αυγού, ζάχαρη, συμπυκνωμένο γάλα και καφέ robusta), όπως τον φτιάχνουν στο Βιετνάμ.
Ο καφές, εκτός από γνώσεις, θέλει και όρεξη και δημιουργικότητα.
- Τα blends είναι καφέδες που προέρχονται από διαφορετικούς κόκκους, διάφορων ποικιλιών και προελεύσεων, ενώ Single Origin ονομάζουμε τον espresso που προέρχεται από μία μόνο γεωγραφική περιοχή.
- Στην κατηγορία microlot ανήκουν οι καφέδες που προέρχονται από μία συγκεκριμένη φάρμα ή περιοχή, με δική της ξεχωριστή επεξεργασία και χαρακτηριστικά. Οι microlots είναι συνήθως περιορισμένης παραγωγής, αλλά έχουν επιλεγεί με προσοχή από συγκεκριμένα καφεόδεντρα και υποβάλλονται σε εξειδικευμένη επεξεργασία, απαιτώντας λεπτομερή έρευνα και δοκιμασίες γευσιγνωσίας (cupping).
- Πόσα γραμμάρια είναι μια μονή δόση espresso; Πόσα μια διπλή; Για να μην μπερδεύεσαι με τον αριθμό των γραμμαρίων του αλεσμένου καφέ, μπορείς να επενδύσεις σε μια ζυγαριά ακριβείας!
- Μην ξεχνάς ότι αν αγαπάς και τον γαλλικό καφέ, υπάρχουν πολυκαφετιέρες που κάνουν espresso, διαθέτουν ακροφύσιο ατμού για αφρόγαλα, αλλά κάνουν και τον αγαπημένο σου αρωματικό γαλλικό.
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να παρατηρήσουμε και να βρούμε τι μας ταιριάζει. Αν, παραδείγματος χάριν, τον προτιμούμε με γάλα (cappuccino, latte), καλύτερα είναι να ψάξουμε ποικιλίες χαμηλής οξύτητας και με νότες σοκολάτας. Μεγάλο ρόλο παίζει και ο εξοπλισμός. Και πάλι εστιάζοντας στο τι είναι καλύτερο για εμάς, αν τα πρωινά δεν έχουμε χρόνο, μια μόκα μπορεί να είναι σωστότερη επιλογή από μια χειροκίνητη μηχανή espresso, γιατί θα μας δώσει ένα καλό αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο. Όταν θα έχουμε βρει το blend ή το μονοποικιλιακό που θέλουμε, θα προσέξουμε να μας τον αλέσουν σύμφωνα με τη χρήση που σκοπεύουμε να κάνουμε. Τέλος, ο καφές, ειδικά όταν δεν είναι από τους commercial που έχουν συντηρητικά και προσθετικά γεύσης, πρέπει να διατηρείται αεροστεγώς και να μην εκτίθεται στον ήλιο, ώστε να διατηρεί το άρωμα και τη γεύση του για καιρό.
Ολίνα & Βασίλης – Morning Sweetie
Ubuntu | Μ’ ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ και καλή παρέα
Ubuntu
Νηλέως 58, Θησείο // Τ.: 210 34 10 566
fb: Ubuntu_ath
Ig: ubuntu_ath
Samba Coffee Roasters the shop | In coffee we trust
SAMBA COFFEE ROASTERS the shop
Σόλωνος 36, Αθήνα // T.: 210 36 37 283
fb: Samba Coffee Roasters // ig: sambacoffeeroasters
www.sambacafe.gr
DASH Micro Roastery | Ένας espresso με ιστορία
Λ. Κωνσταντινουπόλεως 118, Περιστέρι
www.dash-espresso.gr
Τ.: 210 57 52 007 // 210 57 15 914
Ο καφές είναι προσωπική υπόθεση
Coffee lovers μοιράζονται μαζί μας τις ιδιαίτερες συνήθειες τους
Αλκυόνη:
Ο πρωινός καφές πρέπει να είναι διπλός εσπρέσο, πολύ νερωμένος (στο χωριό μου τώρα τον λένε αμερικάνο), από μια παμπάλαια μόκα που της έχει φύγει το χερούλι και για να την πιάσεις θέλει τρία στρώματα πετσέτας. Ο ελληνικός είναι για τα χανγκόβερ και τις κηδείες. Ο γαλλικός για τις εξεταστικές. Aπό ένα σημείο και μετά, μετέφερα την καφετιέρα του γαλλικού από την κουζίνα στο γραφείο και την κούμπωνα στο πολύμπριζο δίπλα στο λάπτοπ —από την παραγωγή στην κατανάλωση. Ο νεσκαφέ είναι για όταν έχεις αργήσει (μονορούφι και φύγαμε) ή για μερικά επιλεγμένα καλοκαιρινά απογεύματα με τάβλι, να θυμόμαστε τα νιάτα μας και να νοσταλγούμε το σιδερένιο στομάχι που είχαμε κάποτε — και καταστρέψαμε πίνοντας νες.
Αλίκη:
Θέλω τον καφέ μου ζεστό. Να τον κρατάω και να ζεσταίνονται τα χέρια μου. Με ενδιαφέρει η θερμοκρασία του καφέ πιο πολύ από τον ίδιο τον καφέ. Κι η μυρωδιά του. Αυτή που φέρνει πιο κοντά τα παιδικά μου χρόνια και τις γιαγιάδες μου που μου έδιναν ακαταλαβίστικες συμβουλές για τη ζωή. Φτιάχνω περίπου δέκα καφέδες κάθε μέρα, αλλά πίνω συνολικά 20 γουλιές. Όταν το φλυτζάνι κρυώσει και η μυρωδιά δεν είναι τόσο έντονη όσο πριν, ο καφές δεν είναι πια καφές για μένα, είναι κάτι άλλο, δεν ξέρω τι. Θέλω ο καφές μου να με ζεσταίνει. Μέσα κι έξω.
Λίλα Πάουζε:
Δε με κοιτάζει. Το βλέμμα του έχει χυθεί στο πεζοδρόμιο και τα δάχτυλά του γυρίζουν αμήχανα στο χείλος της κούπας σαν αλλόκοτα αλογάκια σε καρουζέλ τσέπης. Νιώθω την καρέκλα μου να βυθίζεται, σε λίγο πιάνω άβυσσο. Κατεβάζω μια γεμάτη γουλιά καπουτσίνο. Επιτέλους, μια φορά τον πέτυχαν: με ολίγη. Ειρωνεία το τι μπορεί να σημαίνει το «λίγο» για κάποιον. Το «λίγο» στο φλυτζάνι μου είναι «όσο πρέπει». Το «λίγο» απέναντί μου είναι «όχι αρκετό». Ζεσταίνω τα χέρια μου γύρω από την κούπα. Θα το ξεπεράσω κι αυτό. Πώς θα μπορούσα να μην, άλλωστε; Τέτοιος καφές και να έχει παραγγείλει τσάι βατόμουρο;
Χρύσανθος:
Μια σκέτο, μια γλυκό, μια μέτριο, μια με γάλα, μια χωρίς. Μια γαλλικό, μια freddo, μια cappuccino, μια ελληνικό. Καφές να ’ναι μόνο. Συνήθως, οι φανατικοί του καφέ έχουν και μια ιδιαίτερη προτίμηση. Εγώ είμαι εύκολος. Αν έρθει δυνατός, μυρωδάτος και στην ώρα του, είμαι εντάξει. Άσε που έχει πλάκα όταν θέλει κανείς να με κεράσει –κι ενώ με ξέρει καλά– να παίρνει αυτό το απλανές ύφος γιατί ειλικρινά δεν έχει ιδέα πώς τον πίνω.
Νικολέτα:
Όπως όταν πρόκειται για μπύρα είμαι η ντροπή του γευσιγνώστη (πίνω περιπτερόμπυρες), το ίδιο ισχύει και για τον καφέ. Πίνω περισσότερο καφέ απ’ ό,τι νερό στη ζωή μου (όλη) και τον φτιάχνω αλά 80s! Δηλαδή νεσκαφέ καραβίσιο, χτυπημένο με το κουτάλι. Τελευταίως, βέβαια, εκσυγχρονίστηκα και τον χτυπάω στο shaker, γιατί σκέφτηκα ότι όπως στο πλυντήριο συσσωρεύονται τα άλατα, κάτι τέτοιο θα παίξει και με τα νεφρά μου. Οπωσδήποτε 3-4 καφέδες την ημέρα, κι αν έχω κέφια, φτιάχνω και αργά τη νύχτα! Η χαρά της ζωής μου είναι να γονατίζω τον βραστήρα στο βράσε βράσε νερό και να γεμίζω κούπες με καφέ. Πιο πιστό σύντροφο ζωής δεν έχω από το νεσκαφέ. Κι όταν έρχεται καλοκαίρι, φραπέ! Κι ό,τι έρθει στη ζωή, θα το αντιμετωπίσω με σύμμαχό μου το στιγμιαίο καφέ!
Rockers Coffee Gang: “I am not just a coffee lover, I am a member”
28ης Οκτωβρίου 77
21 0821 0107
Insta: rockers.coffee
Fb: Rockers Coffee Gang
Τι θα πει καλός καφές;
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι ένα. Τι θα πει καλός καφές; Τι δεν πρέπει να λείπει; Ποια στοιχεία είναι αυτά που αν συγκλίνουν, η απόλαυση φτάνει στα ύψη; Αν κάποιος έχει την απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα, είναι οι baristi της πόλης.
Μιλήσαμε με 6 ειδικούς του καφέ και μάθαμε.
1. Οι καταναλωτές σήμερα δοκιμάζουν και κρίνουν με αυστηρά κριτήρια. Αν γευτούν έναν καφέ κατηγορίας commercial κι έναν specialty, θα μπορέσουν αμέσως να καταλάβουν τη διαφορά. Μεγάλο ρόλο παίζει η ίδια η ποικιλία, το καβούρδισμα, ο τρόπος που θα συσκευαστεί και το πόσο καλά ένας barista προετοιμάζει το εκάστοτε ρόφημα, παραμένοντας πιστός και σταθερός στη συνταγή του. Όταν μάλιστα υπάρχουν και μύλοι αυτόματης άλεσης, ο καφές, όντας φρεσκοαλεσμένος, αποδίδει τα μέγιστα στην κούπα σε αρώματα και γεύσεις.
Δημήτρης Παντελής | Samba Coffee Roasters
2. Οι γεύσεις γενικά, αλλά και αυτή του καφέ ειδικότερα, συνδέονται με μνήμες και εμπειρίες. Μπορεί μια νότα σοκολάτας ή ροδάκινου σε κάποιον να ξυπνάει ένα σωρό συναισθήματα, ενώ σε κάποιον άλλον να περνάει αδιάφορη, γιατί έχει άλλα γευστικά πρότυπα. Είναι πράγματι προσωπική υπόθεση. Εμείς προσπαθούμε, εδώ και χρόνια, να βρούμε έναν καφέ που να αρέσει στους περισσότερους. Γι’ αυτόν το λόγο ο πειραματισμός δε σταματάει ποτέ και οι κωδικοί μας αλλάζουν συνεχώς. Φυσικά, πρέπει να υπάρχει και η απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε κάθε χαρμάνι να αποδώσει τα μέγιστα και να μην αδικηθεί η προσπάθεια που κατέβαλε μίλια μακριά ο αγρότης που τον δημιούργησε.
Χρήστος Καβράκος | The Roosters Coffee Company
3. Υπάρχει η παρερμηνεία ότι ένας καλός καφές είναι «δυνατός» και «έντονος». Αυτά όμως είναι στοιχεία που επιτυγχάνονται πολύ εύκολα με χαμηλής ποιότητας καφέδες. Ένας καφές, για να ευδοκιμήσει και να φτάσει όσο γίνεται τη μέγιστη προοπτική του, πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας ωμού και καβουρδισμένου σπόρου καφέ και αντίστοιχη παρασκευή. Όπως και με ένα καλό κρασί, η καλλιέργεια πρέπει να γίνεται σε ιδανικές συνθήκες (υψόμετρο, κλίμα, έδαφος), σωστή διαλογή σε όλα τα στάδια επεξεργασίας και τέλος, στον roaster, ένα καβούρδισμα που θα αναδείξει αρώματα και γεύσεις που θα πρέπει να παραπέμπουν σε φρούτα και άνθη.
Κώστας Σιδέρης | Honest Coffee Developers
4. «Καλός» καφές είναι ο καφές που έχει σταθερότητα: σταθερή γεύση, σταθερή ποιότητα, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και σκαμπανεβάσματα. Σε γενικές γραμμές, αν κάποιος αγαπά τον Freddo, θα προτείνουμε ένα blend που να περιλαμβάνει Robusta, ενώ αν κάποιος αναζητά πλούσιο άρωμα, θα επιμείνουμε σε 100% Arabica χαρμάνια. Αν κάποιος ψάχνει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, θα προτείνουμε μια Specialty επιλογή, που ταιριάζει σε περιπετειώδεις ουρανίσκους. Αν κάποιος έχει διαμορφωμένο γούστο, θα βρούμε μαζί το brand και το χαρμάνι που του ταιριάζει καλύτερα. Η καλλιέργεια του γούστου έρχεται με συνεχείς δοκιμές, ώστε να ξεχωρίζουμε από μόνοι μας τον καλό από τον κακό καφέ.
Γιώργος Θάνος | Coffees.gr
5. Αν θα έπρεπε να το συνοψίσω σε μια πρόταση τί είναι καλός καφές, θα έλεγα είναι ο καφές που θα θέλαμε να πίνουμε κάθε μέρα, όλη μέρα! Μόλις τελειώσει η κούπα, να αναζητάμε αμέσως την επόμενη! Στην δουλειά μου, ως υπεύθυνος Ποιοτικού Ελέγχου, αναζητώ πάντα την ισορροπία μεταξύ οξύτητας, γλυκύτητας και πικράδας, μιας ο καφές έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά! Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, μπορείς να πετύχεις το ιδανικό αποτέλεσμα, και με τον κατάλληλο εξοπλισμό να έχεις συνέπεια σε αυτό! Σε κάθε περίπτωση, για να έχουμε ένα γευστικό φλιτζάνι καφέ, δεν αρκεί μόνο η σωστή ρύθμιση, ο ακριβός εξοπλισμός και η συνέπεια στην συνταγή, αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και η ποιότητα του πράσινου καφέ, το καβούρδισμα και, φυσικά, η σωστή αποθήκευση και συντήρησή του!
Νίκος Κανακάρης | Coffee Republic s.a.- Cafeistas
6. Θα πρέπει να μην είναι πικρός και καμένος, αλλά να βρίσκουμε γεύσεις από φρούτα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα. Σημαντικό είναι επίσης, να σερβίρεται με χαμόγελο και καλαισθησία, να είναι πάντα φρέσκος και στη σωστή θερμοκρασία. Η προέλευση του καφέ είναι το Α και το Ω, οπότε κι εμείς φροντίζουμε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που έχουν γνώσεις και μεράκι. Last but not least, είναι βασικό να γνωρίζουμε τις προτιμήσεις του πελάτη μας και να είμαστε σε θέση να του επικοινωνήσουμε τις δικές μας, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην τον μπουχτίσουμε με αχρείαστες πληροφορίες. Ο καφές, πάνω απ’ όλα, είναι ένα παιχνίδι γεύσεων και αισθήσεων.
Νικόλαος Λιάτης | Ubuntu
Ωραίος ο καφές, ωραίος κι ο μπουφές, ωραία κι η κυρία που σερβίρει
Ωραίος ο καφές, ωραίος κι ο μπουφές, τραγούδι να της κάνουμε Αργύρη.
Χειμερινοί Κολυμβητές
The Roosters Coffee Company | Γεύσεις κι αρώματα με… προσωπικότητα!
• Θέτιδος 1 &, Ομήρου 2, Βριλήσσια
210 8103416
• 25ης Μαρτίου 7, Περιστέρι
210 5724626
Προσεχώς:
Ίωνος Δραγούμη 58, Ευαγγελισμός
www.theroosters.gr
fb: The Roosters // ig: theroosters.co
Ένα φλιτζάνι καφέ
έχει 4 βασικά στοιχεία
Του Θανάση Δασύρα (Dash, Micro-Roasted Espresso)
Το άρωμα, που είναι το πρώτο πράγμα που βιώνουμε όταν σηκώνουμε το φλιτζάνι μας. Οι ανθρώπινες αισθήσεις της οσμής και της γεύσης είναι στενά συνδεδεμένες. Η γλώσσα μας έχει υποδοχείς μόνο για τις πιο βασικές γεύσεις (πίκρα, γλυκύτητα και υφή). Η πολυπλοκότητα των γεύσεων προέρχεται στην πραγματικότητα από την αίσθηση της όσφρησης.
Το σώμα. Δηλαδή την πυκνότητα, την υφή. Το σώμα μπορεί να είναι από ελαφρύ και «ευάερο» έως πυκνό και βαρύ. Αν θέλουμε ένα ελαφρύ σώμα, πρέπει να επιλέξουμε ποικιλίες καφέ με πιο λουλουδάτη γεύση.
Τη γεύση. Η γεύση ενός καφέ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από την προέλευση των κόκκων έως το προφίλ του καβουρδίσματος. Τα dark roasts εχουν συνήθως πιο έντονες και πιο παραδοσιακές γεύσεις, ενώ τα ελαφρύτερα καβουρδίσματα θα αναδείξουν περισσότερο την προέλευση και συνήθως έχουν πιο έντονες νότες γεύσης, με μεγάλη οξύτητα.
Το φινίρισμα. Αυτή τη λέξη τη χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε στην επίγευση που παραμένει στη γλώσσα μας και στο στόμα μας μετά τις τελευταίες γουλιές καφέ. Καλό φινίρισμα είναι αυτό που έχει διάρκεια και μας ξυπνάει όμορφες μνήμες. Απολαμβάνουμε την παρατεταμένη γεύση στο στόμα μας,
καθώς εξασθενεί αργά.
Honest Coffee Developers: Πόση νοστιμιά αντέχεις; Be honest!
Φορμίωνος 59, Καισαριανή
T.: 213 08 80 210
FB: Honest Coffee Developers
IG: honest_coffee_developers