Μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά μπορείς να βρεις πραγματικά ό,τι τραβάει η όρεξή σου και για όποια περίοδο του χρόνου το αναζητάς. Τη Σαρακοστή δε, η Ψαραγορά –εκεί που όλα στραφταλίζουν και χιλιάδες ψαρίσια μάτια σε κοιτάνε– έχει την τιμητική της.
Έναν βυθό φέρανε στους πάγκους τους και δύο νέοι άνθρωποι, ο Γεράσιμος και ο Κωνσταντίνος, αδέρφια με καταγωγή από την Κεφαλονιά, που ακολούθησαν τα βήματα του πατέρα τους και αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα πλάσματα των θαλασσών μέσα στην καρδιά της Αθήνας. Όταν ρωτάω τον Γεράσιμο «Τι θα βρει κανείς στον Καπετάν Παναγή;» μου απαντάει αφοπλιστικά «Ό,τι χρειάζεται το λαϊκό τραπέζι». Λαϊκό τραπέζι στήνεται και την Καθαρά Δευτέρα και μια βόλτα από τον Καπετάν Παναγή θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο, αφού μεγάλη ποικιλία σε όστρακα, ψάρια και θαλασσινά φιγουράρουν λαμπερά ανάμεσα στον πάγο.
Οι άνθρωποι του Καπετάν Παναγή είναι πάντα εκεί για να προτείνουν, να λύσουν απορίες και να βοηθήσουν τους πιο αναποφάσιστους για το τι θα φτάσει στο τραπέζι τους. Χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος λέει: «Δεν είναι εύκολη δουλειά, αλλά η επαφή με τον κόσμο είναι που μετράει. Εδώ δεν είναι απρόσωπα τα πράγματα, όπως στα σούπερ μάρκετ».
Αν όμως δεν είσαι τόσο παραδοσιακός τύπος, που θέλει να περνάει από το μαγαζί και να κάνει και τη βολτούλα του μαζί με τα ψώνια, ή αν τα προγράμματα της καθημερινότητας είναι πιεστικά και ο χρόνος δε σου φτάνει, φυσικά κάνουν και διανομές στο σπίτι.
Αλλά εγώ προτείνω με την πρώτη ευκαιρία να περάσεις από την Ψαραγορά της Βαρβακείου και την υγρή στοά της, να γνωρίσεις τον Γεράσιμο και τον Κωνσταντίνο, με τις πλαστικές ποδιές και τις μπότες τους, γιατί πραγματικά θα σε πείσουν με λίγες κουβέντες ότι αυτό που κάνουν το ξέρουν καλά, το αγαπάνε και θέλουν να το μοιράζονται!
Ο Καπετάν Παναγής αφήνει για λίγο τη θάλασσα, πιάνει στεριά και δίνει τα δικά του tip για την Καθαρά Δευτέρα και τις μέρες της Σαρακοστής:
Γαρίδες: όλα τα είδη και με όποιον τρόπο θες να τις μαγειρέψεις εσύ. Άλλωστε είναι πάντα πεντανόστιμες οι άτιμες!
Καλαμάρι / Θράψαλο: τηγανιτό, γεμιστό, ψητό. Το καλαμάρι είναι φοβερό γιατί με τον κάθε διαφορετικό τρόπο που μαγειρεύεται σαν να έχει και άλλη γεύση. Δε βαριέσαι ποτέ με ένα καλαμάρι!
*Αυτό που προσέχεις στο καλαμάρι και στο θράψαλο είναι να μην έχουν ροζίσει
Χταπόδι: βραστό και ψητό. Τι να πει κανείς γι’ αυτό το πλάσμα!
*Στο χταπόδι κοιτάς να έχει όλα τα πλοκάμια του και τις βεντούζες του.
Έξτρα (πολύ ενδιαφέρουσα) πληροφορία για τα χταπόδια: Τα χταπόδια όταν δυσκολεύονται να βρούνε τροφή τρώνε τα πλοκάμια τους (τα οποία ξαναβγαίνουν). Μέχρι να βγάλουν το πλοκάμι που λείπει, τα υπόλοιπα, προσπαθώντας να τα φέρουν εις πέρας, σκληραίνουν (κάπως σαν να γυμνάζονται παραπάνω το καταλαβαίνω εγώ). Οπότε είναι προτιμότερο να αγοράσεις ένα αρτιμελές χταπόδι γιατί αυτό θα σημαίνει ότι το κρέας των πλοκαμιών δε θα είναι σκληρό.
Σουπιές: ψητές, τηγανιτές ή με μακαρονάκι στη κατσαρόλα. οι σουπιές δεν είναι από τις πρώτες που πάει το μυαλό μας όταν μιλάμε για θαλασσινά, αλλά πάντα όταν τις τρώμε λέμε: «Ναι, ρε συ, σουπιές, τι ωραίες». Να τις προτιμήσουμε φέτος!
Όστρακα: μύδια, κυδώνια, στρείδια κ.λπ. Τα όστρακα είναι για δυνατούς παίκτες, αλλά το αξίζουν!
*Εδώ κοιτάμε να είναι σίγουρα κλειστά – τα επτασφράγιστα μυστικά τους θα μας τα αποκαλύψουν μετά το μαγείρεμα…
Αν και οι μέρες αυτές ενδείκνυνται για θαλασσινά, κάνε μία ερώτηση και για τα ψαράκια, γιατί πάντα είναι μία καλή ευκαιρία να προσθέσεις ένα φρέσκο ψάρι στο τραπέζι σου.