Μην πέσετε να με φάτε, αλλά το φθινόπωρο είναι η αγαπημένη μου εποχή. Έχει τα πιο μαγικά χρώματα, μυρωδιές τρελές, τα μπαχάρια παίρνουν τα ηνία και πάλι, τα φρούτα είναι γλυκά και τρώγονται ζεστά.
Της Πέρσας Δράκου
Το αγαπημένο μου φαγητό τους φθινοπωρινούς μήνες είναι, εδώ και χρόνια, η μηλόπιτα. Και λέω φαγητό, γιατί εγώ έτσι τη νιώθω: σαν κυρίως πιάτο. Ενόχλησα κανέναν, δηλαδή;
Πάντα, αρχές Νοέμβρη διαπιστώνω ότι έχω τσιμπήσει 3-4 κιλάκια. Καλά, όχι μόνο εξαιτίας της μηλόπιτας, που φτιάχνω μία Παρασκευή βράδυ και Δευτέρα πρωί βουτάω ψίχουλα εναπομείναντα στον καφέ μου! Αλλά και από τα νάτσος με τυρί στα σινεμά, τις τηγανιές τις χοιρινές στα πρώτα χειμωνιάτικα κρασιά με φίλους και λοιπά. Πονεμένες ιστορίες μερακλήδων ανθρώπων, όπως εμείς, αγάπες μου.
Τρώω τη μηλόπιτα με γάλα. Με καφέ. Με νερό. Σκέτη. Μια φορά, πριν δύο χρόνια πάνω σ’ έναν δύσκολο χωρισμό την έφαγα και με ουίσκι. Πάει. Αλήθεια.
Μα τόσο φοβερή την φτιάχνω, πια, που πάει με όλα; Ε, ναι, λοιπόν. Τόσο! Είναι, που λέμε, η σπεσιαλιτέ μου. Ακολούθησε τα μυστικά μου και θα καταλάβεις. Δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη για την πιθανότητα να μην μπαίνεις ούτε εσύ στα παντελόνια σου μετά. Οπότε, απλώς σου προτείνω να τη μοιραστείς με τους αγαπημένους σου ή να την πας πεσκέσι στο γραφείο να φχαριστηθούνε όλοι. Βρες ένα απόγευμα που έχεις χρόνο και στρώσου, γιατί εύκολη συνταγή δεν τη λες. Έχε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο περίπου 22 εκατοστών και όλα τα υλικά σου σε θερμοκρασία δωματίου.
ΥΛΙΚΑ
-Για τη ζύμη, καταρχάς:
- 4 αυγά μεσαία
- 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή μαλακή
- 140 ml. ηλιέλαιο καλής ποιότητας
- 60 γρ. μάρτζιπαν (αμυγδαλόπαστα, εντάξει)
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 3/4 κ.γλ. μπέικιν σόδα
- 2 κάψουλες βανίλια
- 2 κοφτά κ.γλ. κανέλα
- μισό κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- (Σως καραμέλας για το σερβίρισμα προαιρετικά, εγώ συνήθως προαιρούμαι)
-Για τα καραμελωμένα (εδώ είναι η διαφορά!) μήλα:
- 3 μεγάλα μήλα κόκκινα σαν αυτά που έδινε η μάγισσα στη Χιονάτη
- 130 γρ. ζάχαρη καστανή μαλακή
- 1 κάψουλα βανίλια
- λίγο αλάτι
- 1 κ. σούπας βούτυρο
Βήμα βήμα:
-
Ετοιμάζεις τα καραμελωμένα μήλα. Πλένεις και καθαρίζεις τα μήλα από φλούδες και κουκούτσια, τα κόβεις σε μικρά μακρόστενα κομμάτια και τα ρίχνεις σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτεις την ζάχαρη, την βανίλια και το βούτυρο και τα βράζεις για 10′-15′ σε μέτρια φωτιά. Αφήνεις το τηγάνι κατά μέρος να πέσει η θερμοκρασία. Βουτυρώνεις το ταψάκι σου και απλώνεις τα μήλα ομοιόμορφα στο εσωτερικό του.
-
Για τη ζύμη, τώρα, προθερμαίνεις σαν καλό παιδί τον φούρνο στους 180. Στο μίξερ ρίχνεις όλη την ζάχαρη μαζί με τα αυγά. Χτυπάς για 10 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει μια λεία και πλούσια κρέμα. Χαμηλώνεις την ταχύτητα και ρίχνεις το ηλιέλαιο με το μαλακό. Χτυπάς για 5 λεπτά ακόμα.
-
Κοσκινίζεις τα στερεά τώρα και τα προσθέτεις στο μείγμα. Ανακατεύεις με μια σπάτουλα μέχρι να απορροφηθούν πλήρως. Κόβεις σε μικρά κυβάκια το μάρτζιπαν και το προσθέτεις κι αυτό.
-
Αδειάζεις το μείγμα πάνω από τα καραμελωμένα μήλα και ψήνεις για περίπου 50 λεπτά. Στα 40, κάνεις το τεστ με το μαχαίρι. Αν βγει καθαρό, τότε το κέικ είναι έτοιμο.
-
Αφήνεις να κρυώσει τελείως. Το αναποδογυρίζεις προσεκτικά σε μια στρογγυλή πιατέλα. Γαρνίρεις με σως καραμέλας και πασπαλίζεις και με λίγη κανελίτσα.
-
Μιαμ.
Discussion about this post