«Για τη δικαιοσύνη είμαστε ένα πλημμέλημα»
Αυτό φώναξε ένας χαροκαμένος πατέρας μόλις άκουσε τις ποινές που επιβλήθηκαν στους υπεύθυνους για την τραγωδία στο Μάτι, που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους. Ως κοινωνία έχουμε να διαχειριστούμε εκατοντάδες νεκρούς στον βωμό ενός κράτους που δεν λειτουργεί. Από τα φανάρια σε ένα σταυροδρόμι μέχρι τα συγκρουόμενα στο «λούνα παρκ» των σιδηρόδρομων στα Τέμπη. Έχουμε να διαχειριστούμε την αναλγησία κομμάτων, πολιτικών, υπευθύνων, προϊσταμένων, αρμοδίων, από πάνω-πάνω μέχρι κάτω-κάτω. Κοινώς έχουμε να διαχειριστούμε ένα κουβάρι από ευθύνες, ατομικές, συλλογικές, πολιτικές και με όλες τις διασυνδέσεις ανάμεσά τους.
Η δικαιοσύνη δεν μπορεί παρά να είναι μέρος του προβλήματος και μάλιστα με διπλό τρόπο: από τη μια να της εξασκούνται πιέσεις, από την άλλη και η ίδια να περιπλοκοποιεί το πρόβλημα. Οι αποφάσεις για την τραγωδία στο Μάτι προκαλούν έντονο θυμό και όχι μόνο σε αυτούς που έχασαν τους ανθρώπους τους. Με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να ερμηνευτεί το δυσανάλογο της τραγικότητας και του πολύνεκρου με τις ποινές που επιβλήθηκαν. Από τα 111 χρόνια στα 5 και μάλιστα εξαγοράσιμα. Καταθέτεις 40.000 ευρώ και είσαι έξω. Η Δικαιοσύνη που έχουμε στη χώρα μας είναι απρόβλεπτη, αντιφατική και δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη. Πολιτικοί αναλαμβάνουν πολιτικές ευθύνες και σχεδόν ποτέ ποινικές. Μεσαία στελέχη τη βγάζουν καθαρή με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (Τέμπη… Αλήθεια, πού τα βρήκαν τόσα λεφτά;) Υποθέσεις ξεχνιούνται και με ευθύνη των μέσων ενημέρωσης, ενώ άλλες μένουν ημιτελείς (αλήθεια, στην υπόθεση του Κολωνού με το 12χρονο κοριτσάκι ποιος έπαιρνε τα λεφτά;)
Με βαριά καρδιά κάνω μια διαίρεση. 40.000 / 104 = 386 ευρώ ανά νεκρό.
Και διαβάζω σε μια άλλη είδηση της επικαιρότητας για μια 75χρονη που πέταξε 4 γατάκια στα σκουπίδια: «Εκτός από την ποινική διαδικασία, στην 75χρονη επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο 120.000 ευρώ (30.000 € για κάθε ζώο), όπως προβλέπει ο νόμος, από την Αστυνομία».
Κάτι πάει στραβά…
Κανένας συμψηφισμός ανάμεσα στις εκατόμβες νεκρών
Όχι στην πολιτική εκμετάλλευσή τους και στην επιλεκτική ενημέρωση
Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη μέση κοινή λογική