Jenga’s Mondays
Αφού τις Δευτέρες δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, ας τις ομορφύνουμε!
Ποια είναι η Jenga;
Oρκισμένη περιπατήτρια της Αθήνας. Πάει κόντρα στην κατάθλιψη της Δευτέρας, με κέφι και φαντασία. Θέλει να ανακαλύπτει συνέχεια, θέλει πάντα κάτι νέο.
Πού; Κιουζίν
Περιοχή; Κολωνάκι
Πότε; Δευτέρα 05/05/25 (✞Ειρήνης μεγαλομάρτυρος, Ευθυμίου Μαδύτου)
Θερμοκρασία: 25°C°, Υγρασία: 34%, Άνεμος: 13 km/h
Κιουζίν που θυμάται και ξαναζεί
Πρώτη Δευτέρα του Μάη. Μεσημεράκι. Ξυπνάνε οι ορέξεις του ουρανίσκου για κάτι σπέσιαλ (πάνω που άρχισα να χάνω όσα έβαλα το Πάσχα. Δεν πειράζει.) Μια φωνή απ’ το Κολωνάκι με καλεί. Φτάνω στο Κιουζίν, το φωτεινό, το νόστιμο, το προσεγμένο αλλά κι αβίαστα φιλόξενο, με τον ήλιο πάνω απ’ το κεφάλι μου. Καθόλου τυχαία δεν με έβγαλε εδώ ο δρόμος. Είναι η κατάλληλη Δευτέρα για φαγητό comfort και με ταυτότητα. Για φαγητό που φέρει μέσα του μνήμες.
Το πρώτο που νιώθω είναι… χαλαρότητα. Ο χώρος ζεστός, μοιάζει να περιμένει ειδικά εμένα. Μυρίζει αγνά υλικά και παράδοση –όχι καμιά φολκ, μουσειακή, αλλά την ζωντανή, την ευρηματική, την οικεία. Ας πιώ ένα ποτήρι κρασί μέχρι να εγκλιματιστώ και να αποφασίσω τι θα δοκιμάσω.
Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
Το concept εδώ είναι «σαν στο σπίτι μας, αλλά ακόμα καλύτερα». Τα τραπεζάκια έξω είναι ό,τι πρέπει για να κάτσεις και να απολαύσεις γεύσεις, ήλιο και πόλη.
Μέσα ο κυρίως χώρος, ο μεγάλος χρυσός καθρέφτης (ορίτζιναλ αντίκα της γιαγιάς του Γιάννη), καδράκια με πίνακες και παλιές φωτογραφίες, καλόγουστες ταπετσαρίες, ξύλο, λουλούδια στα βάζα, μαξιλάρια…κι ένα ιπτάμενο ποδήλατο. Εδώ νιώθεις το πραγματικό πάντρεμα ενός χθες που ακόμα αγαπιέται κι ενός σήμερα που δεν γίνεται να λείπει από ένα εστιατόριο του 2025.
Ο πάνω όροφος είναι πιο cozy, πιο ήσυχος… τρυφερός. Σαν σοφίτα των παιδικών μας χρόνων. Για πιο ήσυχο dining σίγουρα. Extra tip: για τους ρομαντικούς θαμώνες το ιδανικό σημείο είναι ο μεγάλος καναπές στο βάθος, που έχει και θέα την Λυκαβηττού.
Το μαγαζί περιποιημένο και στρωμένο. Έρχονται οι πρώτες παρέες.
Δημιουργικά αυθεντικό
Ντάκος με κοπανιστή
Ξέχνα τον κλασικό «τουρίστικ» ντάκο. Εδώ θα βρεις συνταγή ανατροπής: μυζήθρα, φέτα και κοπανιστή Μυκόνου. Παράδοση με έξτρα πόντους δημιουργικότητας.
Μανιτάρια με αλμύρα
Τι θέλει μια τηγανιά μανιταριών για να σε απογειώσει; Καλή πρώτη ύλη, σωστό πάντρεμα υλικών και μια ωραία ισορροπία ανάμεσα στο γήινο και το μυρωδάτο. Το λάδι τρούφας δεν ξεφεύγει –αφήνει ακριβώς την ελαφριά αψάδα, την επίγευση που πρέπει.
Μπιφτέκι προβατίνας
100% καθαρός πρόβειος κιμάς. Πιάτο χωρίς υπερβολές και «κρυφά» μπαχαρικά. Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Απλότητα και ειλικρίνεια (αν μπορεί να το πει κανείς αυτό για τις συνταγές του Κιουζίν). Το πιτάκι χειροποίητο, η ντομάτα φρέσκια, το γιαούρτι δροσιστικό με λίγη πάπρικα. Ά-ΨΟ-ΓΟ.
Και για να γλυκαθούμε…
Κορμός με ανθότυρο και αρμπαρόριζα
Το γλυκό-έκπληξη. Έχει ανθότυρο, μπισκότο, χειροποίητη μαρμελάδα λεμόνι και αρώματα αρμπαρόριζας που σε πάνε ακριβώς εκεί: στις αυλές, που το γλυκό προσγειώνεται κατευθείαν από την κουζίνα της γιαγιάς, μπροστά σου!
Και μια ελληνικότητα χωρίς καμία ενοχή
Το Κιουζίν κοιτάει άνετα μπροστά γιατί ξέρει τι υπήρξε πίσω κι έτσι έχει την άνεση να το επεξεργαστεί, να το τροποποιήσει, να το «πειράξει». Ελληνική κουζίνα χωρίς folklore, αλλά και χωρίς να αποκόβεται από τις ρίζες της. Δίνει χώρο στο παρελθόν και το κάνει με γούστο, ουσία και σεβασμό.
Είναι μαγαζί που πας με το αμόρε, με την οικογένεια, με φίλους που ήρθαν από το εξωτερικό και θέλεις να τους δείξεις την αυθεντική Αθήνα, αλλά και μαγαζί που θα προτείνεις σε ντόπιους, χωρίς αστερίσκους. Ναι, έχει ωραίο Instagram. Ναι, το κρασί τους ρέει. Αλλά πάνω απ’ όλα, σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Και αυτή η φιλοξενία που έλεγα πριν! Αυτή η γνήσια φροντίδα. Ο Γιάννης, ο Μιχαήλ Άγγελος, όλη η ομάδα μας προσφέρει ό,τι καλύτερο έχει. Must visit, αδιαμφισβήτητα.
Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι
τ.: 2103647407
Site: kiouzin.com
Instagram: kiouzin