Ημέρες Μουσείου, πολύτιμες
Αποδαιμονοποιήσαμε το ντοκιμαντέρ-τώρα, τα παίζει και το Neflix, και μάλιστα έχει μερικά που είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Το διάβασμα είναι και πάλι hot. Σελίδες στο facebook, βιβλιοφιλία καταμερισμένη δίκαια σε free presses και σε ενδοοικογενειακούς δανεισμούς αριστουργημάτων, το φετίχ της μυρωδιάς του χαρτιού και ούτω καθεξής.
Με το Μουσείο τι γίνεται; Ποιος πάει Μουσείο, πότε, με ποιους και γιατί; Μοιάζει, η αλήθεια είναι, σαν τα μουσεία μιας πόλης, μιας οποιασδήποτε πόλης, να απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στους ξένους επισκέπτες της, αυτούς που επιλέγουν να βαπτιστούν τουρίστες ή περιηγητές ή εξερευνητές ή…
Στο σπίτι του James Joyce στο Δουβλίνο, ας πούμε πόσοι Ιρλανδοί νομίζετε πως πάνε; Ελάχιστοι σε σχέση με τους ξένους που διψάνε για Οδυσσέα και ακατανόητα μαγική τέχνη του λόγου. Στο μουσείο της Ακρόπολης; Πάνε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες; Όχι και τόσο. Συνέρευσαν εκεί μαζικά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, συνδυάζοντάς το και με μια στάση στο ομολογουμένως εξαιρετικό καφέ του με θέα.
Η Αθήνα, όμως, είναι γεμάτη μουσεία-και, ναι, είναι και η ίδια ένα μουσείο ολόκληρο, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση σε ένα άλλο κείμενο. Μουσεία για ιστοριοδίφες, για φιλότεχνους, για περίεργους, ειδικά προσαρμοσμένα για μαθητές, για φοιτητές… Για ό, τι θες!
Υπάρχει Μουσείο Παιχνιδιών, Κοσμήματος, Αφής(!), Συναισθημάτων για παιδιά και εφήβους, Αυτοκινήτου και η λίστα είναι πραγματικά μεγάλη. Στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες περιοχές, με δωρεάν είσοδο πολλές φορές, με διαφορετικά events κάθε φορά, με ανανεωμένες συλλογές, με μια δική τους μοναδική ζεστασιά τα μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους και είναι κρίμα να μην γεμίζουν.
Ένα Μουσείο είναι η σύμβαση του χθες και του αύριο, υπογεγραμμένη πάνω στο τώρα. Με ρίζες σε γνώσεις που κληροδότησε ο άνθρωπος και κλαδιά στον κόσμο που οραματίζεται για το μέλλον. Μια Κυριακή με καφέ, ένα απόγευμα αντί για σινεμά (πας σινεμά την άλλη εβδομάδα), με φίλους, ακόμα και κατά μόνας, είναι ωραία στο Μουσείο. Στο όποιο μουσείο. Γι’ αυτό είναι πολλά. Για να διαλέγουμε.
Έχοντας σχέση με τα μουσεία μας, συσφίγγουμε την σχέση με την πόλη μας. Και τώρα που θα «κάτσουμε» λιγάκι τις γιορτές, είναι ευκαιρία καμιά μέρα να σηκωθούμε. Οι τέχνες, η ιστορία, η τεχνολογία, οι επιστήμες μας καλούν. Ίσως να είναι και ένα από τα new year’s resolutions: να πηγαίνω συχνότερα στα μουσεία!
Μουσείο Ηρακλειδών
www.herakleidon.org| Ηρακλειδών 16, 11851 Θησείο, Αθήνα | Τ: 210 34 61 981 | [email protected]
Απ. Παύλου 37, 11851 Θησείο, Αθήνα | Τ: 211 012 6486 | [email protected]
Salty fields | Έκθεση
Αγγελική Λόη Ι Δήμητρα Σκανδάλη
Από 11 Δεκεμβρίου 2019 έως 29 Μαρτίου 2020
Τετάρτη έως Κυριακή, 10:00 – 17:15
Το Μουσείο Ηρακλειδών με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει τη διατομική έκθεση Salty fields των εικαστικών Αγγελικής Λόη και Δήμητρας Σκανδάλη, σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας και με τη συνεργασία του Μανόλη Καρτεράκη, Ιστορικού τέχνης.
H έκθεση Salty fields (Αλμυρά λιβάδια) αναπτύσσει μία ιδιαίτερη προβληματική για τον κόσμο της θάλασσας, παρουσιάζοντας έργα σύγχρονης τέχνης (εγκαταστάσεις, κατασκευές, ζωγραφική και έργα μικτής τεχνικής) εμπνευσμένα από τα φύκια.
Σε μια από τις σπάνιες προσπάθειες σύμπραξης της τέχνης με την επιστήμη της θάλασσας για τη χώρα μας, η έκθεση Salty fields αντλεί έμπνευση από τη θαλάσσια βλάστηση και επιχειρεί μέσω της εικαστικής εμπειρίας την ανάπτυξη προβληματισμού για το θαλάσσιο περιβάλλον, στοχεύοντας στη συνειδητοποίηση και την προσωπική μας εμπλοκή, που παραμένει σταθερό ζητούμενο.
Σε δεύτερες αναγνώσεις, η έκθεση είναι μια εικαστική καταγραφή της θαλάσσιας ρύπανσης και μια προσπάθεια απεικόνισης της κραυγής αγωνίας της ίδιας της θάλασσας, για προστασία, μιας θάλασσας που γίνεται δρόμος και τάφος χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν προστασία.
Η έκθεση πλαισιώνεται από ξεναγήσεις, επιστημονικές διαλέξεις, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων ενώ η λήξη της θα σημανθεί από τη διοργάνωση στο Μουσείο του 6ου Εκπαιδευτικού Συμποσίου Φυκολογίας.
Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671 Αθήνα
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 9.00 – 17.00| FB: @Kotsanas Museum Of Ancient Greek Technology
INSTAGRAM: @kotsanasmuseum
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας!
Τα φετινά Χριστούγεννα το Μουσείο Κοτσανά, υποψήφιο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2019», μας υποδέχεται με γιορτινή διάθεση, και μας προτείνει ένα ανανεωμένο πρόγραμμα με πρωτότυπα εκπαιδευτικά και βιωματικά εργαστήρια και χριστουγεννιάτικες παραστάσεις, που θα χαρίσει στους μικρούς και τους μεγάλους φίλους του ένα μαγικό ταξίδι – με οδηγό την αρχαία ελληνική τεχνολογία!
Εκπαιδευτικό Εργαστήρι και περιήγηση στην έκθεση: «Νίκολα Τέσλα: Ο Άνθρωπος από το Μέλλον»
Κυριακή 1η & Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00 μ.μ.
Μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να ανακαλύψουν γιατί το ρεύμα είναι τόσο σημαντικό για την καθημερινή μας ζωή και ποιοι ήταν οι λόγοι που έκαναν τον Νίκολα Τέσλα να χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες του 20ου αιώνα!
«H ζωή του Κτησιβίου»
Μουσειακό θέατρο από την ομάδα HETEROTOPIA
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, 12:30 μ.μ.
Ο χαρακτήρας του σπουδαίου εφευρέτη ζωντανεύει μέσα από τα τεχνολογικά του επινοήματα και ξεδιπλώνεται περιπατητικά μπροστά στα μάτια μας!
«Toy Tree – Το δέντρο του Ξωτικού»
Χριστουγεννιάτικη Παράσταση από την ομάδα KOKOIKA
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00 μ.μ.
Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία για το δέντρο του σπιτιού του Άη Βασίλη με στοιχεία σύγχρονου τσίρκου, θεάτρου αντικειμένων και σύγχρονου χορού, όπου οι εφευρέσεις της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας ζωντανεύουν στα χέρια της ομάδας KOKOIKA!
Χριστουγεννιάτικη παράσταση από τον Magic Tolto!
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00 μ.μ.
Ο υπέροχος Magic Tolto μας προσκαλεί να ζήσουμε μοναδικές εμπειρίες στο Μουσείο Κοτσανά! Εκεί που τα θαύματα της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας συναντούν τη Μαγεία και η γνώση κάνει παρέα με την ψυχαγωγία!
Διαδραστικό Εργαστήρι: «Το φως
των Χριστουγέννων»
Σάββατο 28 Δεκεμβρίου,
ώρα 12:00 μ.μ.
Μέσα από ένα ταξίδι αναζήτησης στο δάσος των ονείρων, ο ήρωας της ιστορίας μας θα ανακαλύψει πολλές αλήθειες για το φως. Θα παρατηρήσει τις σκιές, θα γνωρίσει τι είναι η διάχυση και η αντανάκλαση του φωτός, θα δώσει σχήματα και χρώματα στο φως. Ώσπου, τελικά, εμείς, θα τον βοηθήσουμε να φτάσει στο αληθινό «φως» που κρύβουν τα Χριστούγεννα!
Και φυσικά, κάθε Κυριακή του Δεκεμβρίου, το Μουσείο προτείνει στους μικρούς και μεγάλους φίλους του ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό εργαστήριο!
«Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία| Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, ώρα 10:30 π.μ.
«Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής| Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, ώρα 10:30 π.μ.
«Υπολογιστικές µηχανές της Αρχαιότητας | Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, ώρα 10:30 π.μ.
«αήρ+ύδωρ» | Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ώρα 10:30 π.μ.