Είναι μια σημαντική και ευαίσθητη υπόθεση το ζήτημα της δημόσιας, έγκυρης και ολοκληρωμένης ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την πορεία της εκστρατείας εξυγίανσης του Γηροκομείου Αθηνών (Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών) και ιδίως σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από τον Δήμο στο πλαίσιο της εποπτείας του. Προκειμένου, όμως, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να διεκδικήσουμε συλλογικά – πολίτες και πολιτικοί – ένα αξιοπρεπές μέλλον για το εν λόγω Ίδρυμα χρειάζεται να μιλήσουμε ανοιχτά για όσα δυσάρεστα έχουν ήδη συμβεί και εξακολουθούν να συμβαίνουν, καθώς και για τις συντονισμένες προσπάθειες παρεμπόδισής τους.
Είναι, ευτυχώς, ευρέως γνωστή πλέον η ευθύνη που φέρει η έκπτωτη Διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών (Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών) μετά από τα δεκαέξι χρόνια της θητείας της, για την εγκατάλειψη και την κατάσταση οριακής πτώχευσης του μεγαλύτερου και αρχαιότερου φιλανθρωπικού σωματείου της χώρας. Οι γέροντες έχουν αφεθεί στην τύχη τους και η τεράστια περιουσία που είχε συγκεντρωθεί από την φιλανθρωπία των συμπολιτών μας επί γενεές γενεών έχει ουσιαστικά διαλυθεί.
Το 2016 ο Δήμος Αθηναίων κήρυξε έκπτωτο το Διοικητικό Συμβούλιο του Γηροκομείου και διόρισε προσωρινή διοικούσα και διαχειριστική επιτροπή, καθώς, ως εποπτεύουσα αρχή, διαπίστωσε τη διαρκή παράβαση διατάξεων του καταστατικού του Γηροκομείου Αθηνών και του νόμου καθώς και διοικητικές και διαχειριστικές ανωμαλίες. Πιο συγκεκριμένα, αποδίδονται στον πρόεδρο και σε μέλη του έκπτωτου Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου σοβαρές χρηματικές καταχρήσεις και ειδικότερα ιδιοποίηση χρημάτων του σωματείου, οι οποίες έχουν ήδη επισύρει τη δίωξη τους για τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης περί την υπηρεσία με αντικείμενο άνω των 120.000 ευρώ, της απιστίας με ζημία άνω των 30.000 ευρώ κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και της υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Η Προσωρινή Διοικούσα και Διαχειριστική Επιτροπή (ΠΔΔΕ), στην οποία συμμετείχα ως Πρόεδρος της επιτροπής Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων του Δήμου, διενήργησε έλεγχο με ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και καθιέρωσε διαδικασίες διαφάνειας στην διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος, και ιδίως της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του, καταργώντας παράλληλα τις ύποπτες πρακτικές προνομιακής μεταχείρισης προς εργαζομένους, τρόφιμους, μισθωτές και δανειστές του Ιδρύματος. Παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια κατόρθωσε παράλληλα με σύνεση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας των τροφίμων κινητοποιώντας και δυνάμεις της κοινωνίας, που αφιλοκερδώς βοήθησαν το έργο μας (γιατροί, χορηγοί, κλπ). Παράλληλα ο Δήμος ανέλαβε σχεδόν αποκλειστικά την σίτιση των τροφίμων του Γηροκομείου.
Ωστόσο, στην πορεία, κυκλώματα εντός του Γηροκομείου, επίδοξοι διάδοχοι του έκπτωτου Προέδρου του κ. Προκόπιου Μπούμπα, αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο για τα συμφέροντά τους από την ανάμιξη της διαπαραταξιακής ομάδας του Δήμου και φρόντισαν να ματαιώσουν την κύρια αποστολή της προσωρινής διοίκησής του: την διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη τακτικής διοίκησης, με πλήρεις αρμοδιότητες, από τα μέλη του Γηροκομείου. Έτσι με τη λήξη της θητείας της εν λόγω ΠΔΔΕ το Γηροκομείο μπήκε σε μιά περίοδο αβεβαιότητας και ακυβερνησίας, με τον διορισμό προσωρινών διοικήσεων από το Δικαστήριο, αποτελουμένων κυρίως από πραγματογνώμονες του Πρωτοδικείου Αθηνών. Οι περισσότεροι από αυτούς είτε δεν δέχονται τον διορισμό τους, όταν βλέπουν τι ακριβώς συμβαίνει στο Γηροκομείο, είτε πιέζονται και απειλούνται ώστε να παραιτηθούν, αν δεν είναι της αρεσκείας των κυκλωμάτων που λυμαίνονται το Γηροκομείο. Δυστυχώς πρόσφατα, και παρά τις δικές μας προτάσεις να διοριστούν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και εντιμότητας, όπως ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής, πρώην Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Αρεοπαγίτης, εγκαταστάθηκε στην διοίκηση και εξελέγη Πρόεδρος, με την συνδρομή όλων όσων απεργάζονται σχέδια για να ελέγξουν το Γηροκομείο, ο κ. Ζώης Κολιός.
Υπό την προεδρία του κ. Κολιού συνέβησαν πολλά στο Γηροκομείο. Το πρώτο, και άκρως σημαντικό, είναι ότι ματαιώθηκαν για μιά ακόμα φορά οι εκλογές που είχε προκηρύξει με την δική μας πίεση η αμέσως προηγούμενη προσωρινή διοίκηση κατ’ επιταγήν του Δικαστηρίου. Από την άλλη η διοίκηση υπό τον κ. Κολιό λαμβάνει συνεχώς παράνομες αποφάσεις. Μέχρι τώρα τουλάχιστον τρεις ή τέσσερεις τέτοιες αποφάσεις έχουν αναχαιτιστεί με ισάριθμες προσφυγές στα δικαστήρια.
Εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε τον αγώνα για διορισμό αξιόπιστης προσωρινής διοίκησης με στόχο την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών και τον διορισμό τακτικής διοίκησης, που να αναλάβει με πλήρεις αρμοδιότητες την εξυγίανση του Γηροκομείου. Από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησα εν όψει των εκλογών από τους υποψήφιους Δημάρχους και τις παρατάξεις να συνεχίσουν μετά τις εκλογές την διαπαραταξιακή συνεργασία και την προσπάθεια πλήρους εξυγίανσης του Γηροκομείου.
Προσωπικά στον αγώνα μου αυτό έχω υποστεί μεγάλο πόλεμο, με συκοφαντίες, απειλές, απειλητικά μηνύματα και τηλεφωνήματα. Αλλά, όπως έλεγε και ο Τσώρτσιλ «είναι καλό να έχεις εχθρούς. Αυτό δείχνει ότι σήκωσες ανάστημα για κάτι, κάποτε,
στην ζωή σου».
Κλείνοντας θα σας πω ότι υπάρχει λύση στο ζήτημα του Γηροκομείου, αλλά και άλλων Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων που πέφτουν στα χέρια επιτήδειων διοικήσεων. Την λύση αυτή την έχω διατυπώσει από την πρώτη ημέρα που μελέτησα τον φάκελο, πριν τρία χρόνια. Το νομοθετικό πλαίσιο για την εποπτεία των Ιδρυμάτων θέλει τροποποίηση. Χρειάζεται να δοθούν αποφασιστικές αρμοδιότητες και ευθύνες διοίκησης στους Κυβερνητικούς Επιτρόπους, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις. Θα ήθελα να απευθύνω και από δω δημόσια έκκληση να γίνει για το ζήτημα αυτό διαβούλευση ουσίας για να δοθεί ρεαλιστική, αποτελεσματική και πολιτικά μετριοπαθής λύση.
Μελίνα Δασκαλάκη, Δικηγόρος, Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Δήμου Αθηναίων,
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αθήνα Ψηλά-Κώστας Μπακογιάννης.