Μιλήσαμε με την Ελένη Ζωντήρου, υποψήφια δημοτική σύμβουλό με τον συνδυασμό «Αθήνα ΤΩΡΑ» με επικεφαλής τον Χάρη Δούκα.
Κα Ζωντήρου, σας είχαμε συνηθίσει στην κοινότητα. Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση για τη μετάβασή σας στον Δήμο;
Πολύ εύκολη. Κάποιος που ασχολείται με τα κοινά αυτές οι αποφάσεις είναι αυτονόητες. Συμμετοχή παντού και πάντα.
Αναπολείτε το διαμερισματικό, τη μεγάλη συναναστροφή με τους δημότες; Σας φοβίζει το επίπεδο του Δήμου;
Μα ο Δήμος αποτελείται από τις επτά δημοτικές κοινότητες, οπότε χωρίς το «σώμα» που είναι οι κοινότητες πώς να σταθεί το «κεφάλι» που είναι ο Δήμος; Ως εκ τούτου, η συναναστροφή με τους δημότες είναι προαπαιτούμενο σε κάθε περίπτωση. Επειδή ξεκίνησα από τη γειτονιά μου και δούλεψα με τους κατοίκους στην πράξη, είναι η ουσία της πολιτικής και την κουβαλάω όπου συμμετέχω, οπότε τι να φοβηθώ αφού το «από τα κάτω» είναι για μένα η πεμπτουσία της Δημοκρατίας, άρα και του Δήμου.
Στηρίζετε τον κο Δούκα. Τι σας έπεισε για αυτή σας την απόφαση;
Η ατζέντα· το νέο αφήγημά του για την πόλη. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης είναι θέμα Δημοκρατίας. Σχεδιασμός για να γίνει η Αθήνα βιώσιμη, ανθεκτική, με ενεργειακή δικαιοσύνη στα ευάλωτα νοικοκυριά. Και τέλος, επειδή η κοινωνική πολιτική είναι ο φτωχός συγγενής των δημοτικών πολιτικών με τον Δούκα, κεντρική πολιτικής μας είναι η κοινωνική γιατί χωρίς συνοχή δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν υπάρχει ευημερία.
Ποιος τομέας, από όλα όσα αποτελούν τη ζωή ενός δήμου, σας συγκινεί περισσότερο και νομίζετε πως μπορείτε να φανείτε χρήσιμη;
Με ενδιαφέρουν τα θέματα παιδείας σε συνδυασμό και με το κτιριακό. Δημόσιες βιβλιοθήκες παντού, σε όλες της κοινότητες, δίχρονη εκπαίδευση σε κτίρια περιβαλλοντικά και όχι σε κοντέινερ, ανοιχτά σχολεία στη γειτονιά για δραστηριότητες ενηλίκων και ανηλίκων για όλη την κοινότητα. Επίσης, η ενίσχυση της συμμετοχής των κατοίκων-δημοτών στην πόλη τους, όχι μόνο με προτάσεις ή να αναφέρουν το πρόβλημά τους αλλά να είναι μέρος της λύσης. Ακόμη, με ενδιαφέρει πάρα πολύ η συμμετοχή των κατοίκων που ήρθαν από τρίτες χώρες και διαμένουν στην πόλη μας, οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν ακόμα δικαίωμα ψήφου, να αποκτήσουν φωνή στην πόλη που εργάζονται, ζουν, πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολεία είναι μέλη της κοινότητας αλλά τους αντιμετωπίζουμε ως «αόρατους».
Αν μπορούσατε να αλλάξετε κατευθείαν τρία πράγματα στην πόλη, ποια θα ήταν αυτά;
Πεζοδρόμια κλίμακας και όχι φαραωνικά έργα στυλ «μεγάλου περιπάτου», Δημόσιος χώρος-Πλατείες/Υλοποίηση θεσμοθετημένων πεζοδρόμων με μικρό οικονομικό κόστος και Πράσινες διαδρομές με ενίσχυση των Ποδηλατικών διαδρομών.
Πείτε μας κάποια πράγματα που έχετε αποκομίσει από τη μέχρι τώρα ενασχόλησή σας με τον Δήμο.
Ο Δήμος είμαστε εμείς. Ακόμα και αν κάτι φαίνεται αδύνατο ή γραφειοκρατικό, πάντα υπάρχει μία σχισμή που θα βρεις τη λύση γι’ αυτό είναι αναγκαίο και επιθυμητό το να είναι στο πλάι σου οι κάτοικοι-δημότες. Το άλλο είναι να μιλάς με τη γλώσσα της αλήθειας, να είσαι «εξάγγελος» και όχι «άγγελος» για να ευχαριστείς και να είσαι «αρεστός».
Γιατί δεν γίνονται δημοψηφίσματα, ενώ το καταστατικό τα προβλέπει;
Γιατί η εκάστοτε Δημοτική Αρχή δεν το θέλει. Όλοι λένε «από τα κάτω» αλλά πραγματικά, το ξέρετε ήδη, δεν το επιθυμούν. Διότι αν το ήθελαν θα έκαναν και γενικές συνελεύσεις όπως λέει ο Νόμος και Δημοψηφίσματα.
Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη από τα Airbnb;
Είναι το νέο πρόβλημα που το ζούμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα. Ιδιαίτερα στη γειτονιά που μένω, στην Κυψέλη, έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Αφενός λόγω ΜΕΤΡΟ διώχνουν επαγγελματίες από τις επαγγελματικές στέγες τους γιατί ζητάνε τεράστια ποσά ως ενοίκια, και αφετέρου, πολλές κατοικίες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με συνέπεια τα ενοίκια να έχουν φτάσει στα ύψη για μία μεσαία οικογένεια. Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση λαμβάνοντας υπόψη την κάθε συνοικία της Αθήνας.
Τρία σημεία στα οποία κάνετε κριτική στη δημοτική αρχή.
α. Έργα χωρίς ολιστική προσέγγιση (π.χ. Πάρκο τσέπης με χορηγία χωρίς την συμμετοχή ή «υιοθεσία» των κατοίκων), β. Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, γ. Απαλλοτριώσεις – ενώ η προηγούμενη Δημοτική Αρχή (Γ. Καμίνη) είχε έτοιμη και τη χρηματοδότηση, αυτές δεν προχώρησαν.