Θυμάμαι «ν’ ανηφορίζω» για πρώτη φορά στην Πετρούπολη το 2006 όταν μετακόμισα από το χωριό μου το Λεσίνι στην Αθήνα για σπουδές. Αφορμή στάθηκε ένα live των Διάφανων Κρίνων. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία, αυτό το δυτικό προάστιο της Αττικής που βρίσκεται στη ρίζα του Ποικίλου όρους έχει αλλάξει αρκετά καθώς στην περιοχή παρατηρείται τεράστιος ρυθμός ανοικοδόμησης.
Ο λόγος της επίσκεψής μου αυτή τη φορά δεν ήταν μουσικός μα γευστικός. Η Ματίνα Γεωργίου με σπουδές στο αντικείμενο της χημείας και ειδίκευση στην ασφάλεια τροφίμων, οινολογία και μικροβιολογία τροφίμων, θεωρεί το τρόφιμο της μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Πέραν των βασικών της σπουδών διεύρυνε τις γνώσεις της με σεμινάρια σομελιέ και οινογνωσίας στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών.
Τον Ιούλιο του 2023 άνοιξε το Πετιμέζι ένα πολύ προσεγμένο παραδοσιακό παντοπωλείο, το λες και wine & deli. Μιλώντας μαζί της καταρχάς εντυπωσιάστηκα από τη βαθιά της γνώση και την αγάπη της για αυτό που κάνει. Τα προϊόντα που θα βρεις εδώ έρχονται από διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Ζυμαρικά, τυριά, αλλαντικά, χύμα όσπρια, ελιές, κρασιά, αποστάγματα, μέλι, παξιμάδια, σάλτσες για να αναφέρω μόνο μερικά από την πλούσια γκάμα ειδών διατροφής από όλη την Ελλάδα, που διατίθενται στο Πετιμέζι. Το σημαντικότερο βέβαια είναι πως δεν θα συναντήσεις κανένα από αυτά σε σούπερ μάρκετ και πως όλα μα όλα είναι δοκιμασμένα από τη Ματίνα, για να βεβαιωθεί πως τηρούν τα ποιοτικά στάνταρτ που θέλει να πληρούν όσα βρίσκονται στα ράφια της.
Άλλωστε, και από τις δύο πλευρές της οικογένειάς της υπάρχει σύνδεση με τη γη και το χώρο του τροφίμου. Από τη μια παππούδες που τη δεκαετία του 60’ διέθεταν μπακάλικο στην Πετρούπολη και από τη άλλη αγρότες παππούδες. Εξού και η ονομασία Πετιμέζι, καθώς οι πρώτοι διατηρούσαν και καλλιεργούσαν αμπελάκι στο Αίγιο από το οποίο εκτός από κρασί παρήγαγαν και πετιμέζι. Βέβαια η Ματίνα πέραν των οικογενειακών ιστοριών και αναμνήσεων έχει και έμπρακτη σχέση με την παραγωγή καθώς στα φοιτητικά της χρόνια Χειμώνα, Καλοκαίρι πειραματίζονταν φυτεύοντας τα δικά της μποστάνια. Επίσης, παράγει και συσκευάζει το δικό της περιορισμένης εσοδείας ελαιόλαδο το οποίο διέθετε στο μαγαζί και ο κόσμος το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Τι κι αν η φετινή χρονιά αποδείχθηκε άκαρπη είναι βέβαιο πως θα επανέλθει στο άμεσο μέλλον.
Όμως παρέλειψα το καλύτερο… εκτός από αγορά πεντανόστιμων τροφίμων και ποτών, το πετιμέζι είναι ένας τόπο συνάντησης. Τα τραπεζάκια του στήνονται στο μέσα χώρο και –καιρού επιτρέποντας– έξω στο ευρύχωρο πεζοδρόμιο. Εκεί μπορείς να απολαύσεις κρασί, αποστάγματα ή μπίρα συνοδεία πλατό αλλαντικών τυριών και κρύων χειροποίητων μεζέδων όπως ρώσικη, γλυκοπικάντικα πιπεράκια, μαρινάτες γαρίδες, χταπόδι κ.α. Επίσης, έχει καθιερώσει μια φορά τα μήνα, σε συνεργασία με τα αλλαντικά Ευαγγελόπουλος, γευσιγνωσία όπου τα κρεατικά ψήνονται και σερβίρονται με βαρελίσια μπίρα. Στόχος της, να ξεκινήσει σε συνεργασία με οινοποιία και γευστικές δοκιμές κρασιών.
Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο όταν νέοι άνθρωποι, με αγάπη και γνώση γύρω από το αντικείμενό τους, τολμούν να δημιουργήσουν χώρους αφιερωμένους σε αυτό που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά. Το Πετιμέζι, σε μια περιοχή που παραδοσιακά δεν διαθέτει αρκετούς ανάλογους χώρους, με αργά αλλά σταθερά βήματα, φυτεύει το σπόρο της ελπίδας πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ενδιαφερθούν ενεργά για τη διατροφή τους, ώστε να στραφούν προς την επιλογή αγνών, λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων.
25ης Μαρτίου 56, Πετρούπολη
Τ.: 211 01 04 222
Δευτέρα 17:00 – 21:00
Τετάρτη – Σάββατο 9:30 – 15:00
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
9:30 – 14:00 & 17:30 – 21:00
IG: petimezi_wineanddeli