Εδώ και επτά μήνες, υπάρχει στo ελληνικό Internet ένα κατάστημα-όαση για τους γατόφιλους, με προϊόντα εξειδικευμένα και ειδικά σχεδιασμένα για γάτες.
Η πλειοψηφία αυτών έχει δοκιμαστεί από τις γάτες της ιδιοκτήτριας, της Χρύσας Μέμτσα, η οποία δεν θα έφερνε στο κατάστημά της κάτι το οποίο δεν πιστεύει η ίδια. Στόχος της είναι να γνωρίσει ο κόσμος αυτό που κάνει, να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί, προσφέροντας πάντα το καλύτερο στις γάτες.
Πώς ξεκίνησε, αλήθεια, το Fabkitties; “Πάντα αγαπούσα τα ζώα και μου άρεσε η ενασχόληση μαζί τους. Όταν αργότερα στη ζωή μου απέκτησα γάτες και άρχισα το cat shopping ανακάλυψα πόσα πολλά και ιδιαίτερα πράγματα για γάτες κυκλοφορούν στην αγορά. Θέλησα λοιπόν, να δημιουργήσω ένα κατάστημα που να συγκεντρώνει μεγάλη ποικιλία προϊόντων μόνο για γάτες, αλλά και για τους λάτρεις τους. Επίσης, θέλω να μοιραστώ με τον κόσμο την εμπειρία της συμβίωσης μου με τις γάτες, να δώσω όσες περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές μπορώ στους νέους γατογονείς και να αναδείξω την ιδιαιτερότητα αυτού του μικρού αιλουροειδούς”, λέει η Χρύσα.
Τα πρώτα δικά της κατοικίδια ήταν ο Φρέντυ, το κανίς και η Ίρμα, το βέλγικο λυκόσκυλο. Στην αυλή υπήρχαν βέβαια πάντα γάτες που τάιζε η οικογένεια. Αργότερα απέκτησε τις τρεις γάτες που έχει ακόμα: τον Floutsi, την Aprilia και την Bouba (εξού και το Fabkitties). Και οι τρεις ήταν αδέσποτες.
Ο Floutsi και η Aprilia είναι τυφλές γατούλες ενώ η Aprilia πάσχει από επιληψία κάτι το οποίο η Χρύσα ανακάλυψε όταν το ζώο ήταν μόλις τριών μηνών. “Πάντως, συνειδητοποίησα την λατρεία μου για τις γάτες το 2006, όταν μπήκε στη ζωή μου η Μπούμπα, ακολούθησε ο Φλούτσι και τέλος η Απρίλια.”
Όταν την ρώτησα για την κατάσταση με τα αδέσποτα, η Χρύσα απάντησε τα εξής: “Γενικότερα, πιστεύω ότι είναι θλιβερό να υπάρχουν τόσα αδέσποτα και να θεωρούνται ως κάτι φυσιολογικό, ως μέρος της διακόσμησης των πόλεων. Όχι, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο. Οι φιλοζωικές δίνουν καθημερινά έναν αγώνα να σώσουν αμέτρητες ψυχές χωρίς καμία κρατική βοήθεια. Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε αυτές τις φιλοζωικές και όταν είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο να υιοθετούμε ένα από τα ζωάκια που με τόσο κόπο έχουν σώσει. Από την άλλη, οι περισσότεροι δήμοι δυστυχώς δεν κάνουν απολύτως τίποτα για τα αδέσποτα παρόλο που είναι δική τους ευθύνη. Πρέπει να εφαρμοστεί πρόγραμμα στειρώσεων και μόνο με αυτό τον τρόπο ελπίζουμε μια μέρα να ξυπνήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς αδέσποτα.”
Ήθελα, όμως, να μάθω την άποψή της πιο συγκεκριμένα για την ζωή παρέα με γάτες, μια ζωή που κι εγώ έχω επιλέξει, καθώς τυγχάνω μεγάλη θαυμάστρια του είδους τους. “Γενικότερα”, με κατατοπίζει η Χρύσα, “η συμβίωση με τις γάτες καταρρίπτει όλους τους αστικούς μύθους γύρω από αυτές. Ας πούμε, λένε ότι οι γάτες δεν δένονται με τον άνθρωπο που τις φροντίζει. Μέγα λάθος, όχι μόνο δένονται αλλά είναι και ιδιαίτερα εκδηλωτικές στον τρόπο που δείχνουν την αγάπη τους. Ή ότι οι γάτες δεν εκπαιδεύονται. Έχουμε στο μυαλό μας την εκπαίδευση του σκύλου και θεωρούμε ότι και οι γάτες εκπαιδεύονται με τον ίδιο τρόπο. Η γάτα δεν είναι σκύλος και ως μη αγελαίο ζώο δεν έχει μάθει να έχει αρχηγούς και να δέχεται εντολές. Οπότε, η εκπαίδευση της χρειάζεται υπομονή και διαφορετικό χειρισμό σε σχέση με τον σκύλο. Αλλά ναι, εκπαιδεύεται. Επίσης, όταν οι γάτες ξαπλώνουν ανάσκελα και προβάλλουν την κοιλιά τους δεν σημαίνει πάντα ότι θέλουν χάδια. Κάποιες τα δέχονται και κάποιες απλά θα σε κάνουν… ριγέ. Αυτό που σίγουρα δείχνουν είναι την εμπιστοσύνη τους σε εσένα καθώς έχουν εκτεθειμένα όλα τα ζωτικά τους όργανα.”
Ανακουφίστηκα λίγο στην σκέψη ότι η Σκάι, η γάτα μου, απολαμβάνει πολύ τα χάδια στην κοιλιά χωρίς τάσεις επιθετικότητας. Και σκέφτηκα ότι η Χρύσα είχε πολύ δίκιο όταν μου εξήγησε ότι η αγάπη είναι αυτή που μας ωθεί να υιοθετήσουμε μια γάτα και γενικότερα ένα ζώο και να του προσφέρουμε ένα σπίτι. Δεν αρκεί, όμως.
Όπως λέει και η ίδια, πιστεύω κι εγώ ότι “χρειάζεται να φτιάξεις ένα περιβάλλον που θα καλύπτεις τις ανάγκες της γάτας σου, η οποία χρειάζεται τα δικά της “γατοπράγματα” για να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή. Τα παιχνίδια είναι απαραίτητα για να έρχεται σε επαφή με τον κυνηγό μέσα της. Τα γατόδεντρα της εξασφαλίζουν τα ψηλά σημεία για να εποπτεύει το χώρο όπως θα έκανε στην φύση σκαρφαλώνοντας στα δέντρα. Και τα ονυχοδρόμια της δίνουν την δυνατότητα να ακονίζει τα νύχια της όπως θα τα ακόνιζε στους κορμούς των δέντρων.”
Όσο για την σωστή διατροφή, αυτή είναι το Α και το Ω για την καλή υγεία και ψυχολογία της γάτας μας. Ως υποχρεωτικά σαρκοφάγο ζώο χρειάζεται μια διατροφή με υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και χαμηλή σε υδατάνθρακες και σιτηρά. Τα χαρακτηριστικά αυτά θα τα βρούμε σε τροφές με υψηλές προδιαγραφές. Μεγάλη ποικιλία τροφών προσαρμοσμένων στις ανάγκες της κάθε γάτας θα βρούμε στο fabkitties, φυσικά.
Ρίξε μια ματιά και μην μείνεις απλώς στις τροφές, τα αξεσουάρ και τα παιχνίδια είναι απίστευτα και σε προσιτές τιμές:
Α! Και το facebook και το instagram επίσης…
Fb: Fabkitties
Insta: FABKITTIES