Πίνακας περιεχομένων
«Ώρα καλή, ώρα καλή, ώρα καλή σου Πασχαλιά
ώρα καλή σου Πασχαλιά κι πίσου να γυρίσεις
όπως μας άφ’σις να μας βρεις κι ακόμα κι καλύτιρα.Tούτουν τουν χρόνου τουν καλόν, τους άλλουν ποιός του ξέρει
για ζούμι, για πιθαίνουμι, για σ’ άλλον τόπου πάμι.
Ώρα καλή σου Πασχαλιά κι πίσου να γυρίσεις»
Ώρα καλή σου Πασχαλιά, Μακεδονίτικο πασχαλινό τραγούδι
Πάσχα σημαίνει μαζί
Το Πάσχα έχει έντονη την κοινοτική διάσταση, σε αντίθεση με την άλλη μεγάλη γιορτή, τα Χριστούγεννα, στην οποία λόγω εποχής και νέου ξεκινήματος (καινούριος χρόνος) η μελαγχολία, οι υπαρξιακές κρίσεις και η μοναχική διάθεση εντείνονται.
Η άνοιξη ταιριάζει στο Πάσχα, το Πάσχα ταιριάζει στην άνοιξη και αυτή η σύνδεση είναι που μας κάνει να το αντιμετωπίζουμε περισσότερο ως μία αφορμή για συνάντηση παρά ως θρησκευτική γιορτή. Αλλά και τα ίδια τα έθιμα του Πάσχα μας προσκαλούν σε κάτι κοινοτικό/ομαδικό/συντροφικό. Από την εκκλησία και τον Επιτάφιο, μέχρι τη βραδιά της Ανάστασης και το κυριακάτικο τραπέζι την επόμενη μέρα, όλα θέλουν παρέα και συνδαιτημόνες. Οι μέρες αυτές συνδέονται με τις εκδρομές στα χωριά μας, όπου συναντάμε και πάλι συγγενείς και φίλους που δεν τους έχουμε κοντά στην καθημερινότητα και αυτό (ξανά)ενεργοποιεί τις κοινότητες. Ακόμη και τα παραδοσιακά εδέσματα είναι ομαδική δουλειά: Το σούβλισμα του αρνιού χρειάζεται πολλά άτομα για να επιτευχθεί, τα τσουρέκια, παραδοσιακά, οι γυναίκες τα πηγαίνανε στους φούρνους της γειτονιάς για να τα ψήσουν, τα εντόσθια για τη μαγειρίτσα ή για το κοκορέτσι άλλος θα τα πλύνει, άλλος θα τα μαγειρέψει. Επίσης, το γεγονός ότι το Πάσχα έχει διατηρήσει την ελληνικότητά του σε επίπεδο τελετουργιών και δεν έχει εκφυλιστεί με ξενόφερτα έθιμα, είναι ένας ακόμη λόγος που ενισχύει την κοινοτική διάσταση των ημερών. Παρότι το θρησκευτικό/χριστιανικό στοιχείο είναι κυρίαρχο στο Πάσχα, στις τελετουργίες παίρνουν μέρος ακόμη και οι άνθρωποι που δεν είναι κοντά στις θρησκευτικές παραδόσεις, γιατί είναι η κοινότητα αυτή που υπερβαίνει κάθε άλλη λειτουργία — και δύσκολα κάποιος επιθυμεί να μείνει εκτός κοινότητας.
Η άνοιξη ταιριάζει στο Πάσχα, το Πάσχα ταιριάζει στην άνοιξη.
Τότε & Τώρα
Οι γιορτές αλλάζουν ύφος και υφή ανάλογα με το αν είμαστε στο χωριό Ή στην πόλη, αν είμαστε παιδιά ή ενήλικες, ακόμα και αν είμαστε γονείς ή όχι. Ρωτήσαμε τρεις ενήλικες κάτοικους των Αθηνών να μας μιλήσουν για το Πάσχα τους ως παιδιά και το Πάσχα τους τώρα. Οι αναμνήσεις έχουν σίγουρα την τιμητική τους!
Έλενα Μεγαρίτη (Οφηλία)
Πάσχα τότε
Πάσχα χρωματιστό, γεμάτο φωνές, με υπέροχη τρέλα, με κόκκινες βαφές αυγών, με τσουρέκια απλωμένα πάνω στα κρεβάτια μας, με αρκετή «σπλατεριά», εδώ που τα λέμε, και εικόνες που θα ζήλευε μέχρι και ο Χάνιμπαλ Λέκτερ. με παπαρούνες έξω από το παιδικό μου δωμάτιο, με επικούς τσακωμούς για τα σοκολατένια αυγά –μιας και ο αδερφός μου τα εξαφάνιζε εν ριπή οφθαλμού– και φυσικά με τη Φιλιώ Πυργάκη στη διαπασών από τις εφτά το πρωί, γιατί διαφορετικά δουλίτσα δεν γινόταν! Πάσχα, επίσης, όπου εκείνο το «Άρατε Πύλας» της Μεγάλης Παρασκευής θα συνδέεται άρρηκτα στο μυαλό μου με τα τελευταία γλυκά κρύα της Άνοιξης…
Πάσχα τώρα
Πάσχα στην πόλη πλέον! Πάσχα όπου τα αυγά τα βάφω μόνη μου σε ανοιχτή επικοινωνία με τη μαμά, με αγοραστά τσουρέκια και δίχως ιδιαίτερες «σπλατεριές»! Επιτάφιος στην καθολική εκκλησία του Παλαιού Ψυχικού, Ανάσταση στην κλειστή λεωφόρο Κηφισίας και το επόμενο πρωί εξόρμηση στα πέριξ και κατά προτίμηση κάπου κοντά στη θάλασσα. Πάσχα, όπου ακόμα θα κρατώ μια λαμπάδα σταλμένη από τη νονά μου και ας έχω γίνει και εγώ νονά τώρα πια. Πάσχα δίχως Φιλιώ πλέον. Πάσχα του τώρα, που πιάνω τον εαυτό μου να νοσταλγεί το Πάσχα του τότε… Τότε που ήμασταν όλοι εκεί…
Γιάννης Λασπιάς
Ανάσταση
Πάσχα 1990. Σαντορίνη. Κόκκινα αυγά, τσουρέκι, μπισκότα πλεξούδες, μαγειρίτσα, λιωμένες λαμπάδες, σταυροί από καπνό, πρώτοι έρωτες και μια νηστεία που δεν κατάφερα να κρατήσω ποτέ. Και ‘συ εκεί, πάντα εκεί, να με προσέχεις, να με αγαπάς, να μου γκρινιάζεις, να με προστατεύεις, να υπάρχεις. Πάσχα 2023. Εσύ δεν είσαι εδώ. Δεν υπάρχουν μυρωδιές, δεν υπάρχουν γεύσεις, οι αισθήσεις μου δεν είναι πλέον οι ίδιες. Οι γιορτές μου είναι οι άνθρωποι και το Πάσχα έπαψε να υπάρχει χωρίς εσένα. Προσδοκώντας μιαν ανάσταση, μια συνάντηση που δεν θα ‘ρθει ποτέ.
Μαρία Νίκα
New Age
1997. Βαθύ χωριό, από αυτά που δεν βρίσκονται ούτε στο χάρτη σχεδόν. Από αυτά τα χωριά που για να φτάσεις πρέπει να ρωτήσεις πέντε έξι τρακτέρ για το πόση ώρα έχεις ακόμη μπροστά σου — μια απόσταση που συνήθως μετριόταν σε τσιγάρα. Ό,τι φαντάζεστε από έθιμα, το ζήσαμε εκείνο το Πάσχα. Από την πείνα Μ. Παρασκευή έκλεψα κάτι κουλουράκια από το φούρνο. Αλλά το χειρότερο ήταν το Μεγάλο Σάββατο, που μας λένε εκεί οι ντόπιοι «θα σφάξουμε ένα αρνί» — και το εννοούσαν. από τότε έχω να φάω κρέας. Σήμερα, 2023, το Πάσχα θα έχει GPS που μετράει την απόσταση σε πραγματικά χιλιόμετρα. οι επιλογές νηστείας είναι περισσότερες, άρα δεν θα πέσει μαύρη πείνα και κυρίως θα αποφύγω το βαθύ χωριό. Ποιο προτιμώ; Φυσικά το Πάσχα του 2023 — κι ας έχω μεγαλώσει λίγο…
Αθηνά Στούκαβου
Πάσχα τη δεκαετία του ’60
Για πάνω από μία εβδομάδα το χωριό έβγαινε από την καθημερινότητά του και έμπαινε σε τροχιά προετοιμασιών. Η μάνα ασβέστωνε τους τοίχους και την αυλή. Τα αξέχαστα τσουρέκια της Φωτείκας (της μάνας μου) ψημένα στο φούρνο της αυλής. Τα τσουρέκια με τα κόκκινα αυγά τυλιγμένα στο κεντητό πετσετάκι και τα πηγαίναμε τα βαφτιστήρια στη νονά. Το δώρο της νονάς, τα λουστρίνια. Αναγκαστική νηστεία όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η κατσάδα της μάνας, όταν μας τσάκωνε να τρώμε τα «απαγορευμένα». Πρόβες για τα φουστάνια που μας έραβε και αγωνία μέχρι την Κυριακή για να τα μοστράρουμε με τα λουστρίνια της νονάς. Το κάψιμο του Ιούδα το Μεγάλο Σάββατο με φωτιά που έφτανε ως τον ουρανό. Και επειδή το σπίτι μας ήταν κοντά στην εκκλησία, την επομένη, απ’ τα κάρβουνα του κατα-κα-η-μένου Ιούδα γεμίζαμε το χειροκίνητο σίδερο. «Αι γενεαί πάσαι», ο Επιτάφιος, η Ανάσταση, όλα τα παιδιά παρόντα και συμμετέχοντα. Στα παιδικά μου μάτια σαν θεατρική παράσταση έμοιαζε όλο αυτό, που πολύ την απολάμβανα!
Πάσχα στη δεκαετία των 60
Από τη δεκαετία του ’70, διανύω πλέον τη δεκαετία των 70! Λίγο η μαγεία που χάνεται μαζί με την παιδική ηλικία, περισσότερο η αμφισβήτηση μετά τα δεκάξι, ξεμπέρδεψα με «θεούς και δαίμονες». Από παιδί που ήμουν, έκανα πλέον δικά μου παιδιά, που τα έμαθα να αγωνίζονται για τη χαρά της ζωής. Αν και η θρησκευτική διάσταση του Πάσχα δεν με αφορά, το εθιμοτυπικό το τιμώ μέχρι και σήμερα, πότε στο χωριό και πότε στην Αθήνα. Το τραπέζι στρώνεται κάτω από τον ίσκιο της μουριάς ή της συκιάς, με όλα τα καλούδια και άφθονο κρασί. Φίλοι και γείτονες, όλα μαζί, τσουγκρίζουμε, γευόμαστε, χορεύουμε και τραγουδάμε! Διονυσιακά!
«Τα Γιούλια» | Η Νέα Ιωνία μοσχοβολά αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι
Αρωματικό τσουρέκι, γλυκά του κουταλιού, γαλακτομπούρεκο και τραγανό φύλλο μπακλαβά. Σημείο εκκίνησης, το πρώτο ζαχαροπλαστείο επί της οδού Μεσολογγίου. Το όνομα του ζαχαροπλαστείου κρύβει την πιο χαριτωμένη ιστορία. «Γιούλια» προσφωνούσε τσαχπίνικα ο παππούς Βαγγέλης τη σύζυγό του και, όπως λέγεται, η μετονομασία του ζαχαροπλαστείου με το χαΐδευτικό της, αποτέλεσε το δώρο του για τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού. Αυτή η ιστορία αγάπης ίσως είναι η αιτία για τη μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία των ζαχαροπλαστείων «Τα Γιούλια».
Αλέκου Παναγούλη 74, Νέα Ιωνία, 210 27 98 351
Αναγεννήσεως 49-51, Νέα Ιωνία, 210 27 78 840
Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, 210 27 99 766
[email protected]
https://www.tagioulia.gr/
Fb Page: Τα Γιούλια
Ig Page: ta_gioulia
Πετέκ
Για τις μέρες της Σαρακοστής και του Πάσχα το Πετέκ είναι και φέτος κοντά μας με τα πολίτικα τσουρέκια στολισμένα με το χαρακτηριστικό κόκκινο αυγό να έχουν την τιμητική τους. Για τους πιο… απαιτητικούς, φυσικά θα βρείτε και ποικιλία σε γεμιστά τσουρέκια διαφόρων ειδών. Επίσης θα βρείτε σαρακοστιανά και νηστήσιμα γλυκίσματα όπως σκαλτσούνια, βουτήματα, λουκουμαδάκια, ταχινοπιτάκια, ροξάκια μηλοπιτάκια και πολλά ακόμη προϊόντα χωρίς λάδι. Τα σοκολατένια αυγά είναι από τις πιο γλυκές συνήθειες των ημερών και αξίζει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε καθώς ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους!
Γ’ Σεπτεμβρίου 81, Αθήνα
τ.: 210 8223955
FB: Πετέκ
Pap Liber: Aπό το 1974 γλυκαίνει τις ζωές μας!
Διανύοντας την πέμπτη δεκαετία της ζωής του, το Pap Liber συνεχίζει με αγάπη και φίνα αισθητική να φτιάχνει ποιοτικά και φρέσκα γλυκά! Φέτος το Πάσχα, τα χειροποίητα σοκολατένια αυγά, τα σοκολατένια ζωάκια, το κουλούρι πορτοκαλιού και το κλασικό πολίτικο τσουρέκι θα γλυκάνουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή γιατί όχι και εμάς τους ίδιους. Φυσικά δεν μπορείς να φύγεις χωρίς το ξακουστό προφιτερόλ του με τα τραγανά σουδάκια, την πλούσια κρέμα και την κρεμώδη και λαχταριστή σάλτσα σοκολάτας, που είναι παντός καιρού!
Γεωργούλια 10, Λαμπρινή | Τ.: 210 2223189
Ιακωβίδου 10 & Τσίλλερ, Πατήσια | 210 202 8066
fb: Pap-Liber Ζαχαροπλαστεία | Ig: papliber
www.papliber.gr
Σημάδια πασχαλινά που κάτι μας θυμίζουν
Κάθε γιορτή έχει τα σημάδια της τα οποία προοιωνίζουν τον ερχομό της. Φαγώσιμα, διακοσμητικά, εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις που μας κλείνουν το μάτι και εξασφαλίζουν ότι οι μέρες αυτές δε θα είναι ίδιες με όλες τις υπόλοιπες. Στην περίπτωσή τους, η έκφραση «τα ίδια και τα ίδια» είναι πάντα για καλό… και ευκαιρία για λίγο χιούμορ!
Κόκκινα αυγά
Το σήμα κατατεθέν του Πάσχα. Καλό είναι να τα φτιάξεις μόνος σου για να χαρείς όλη τη διαδικασία, αλλά ακόμη κι αν βαριέσαι, αγόρασε έτοιμα, έτσι για το καλό, για να τσουγκρίσεις κανένα ή για να διακοσμήσεις απλά το τραπέζι του σαλονιού. Άλλωστε τα κόκκινα αυγά είναι πάντα εντυπωσιακά.
Τσουρέκι
Εμένα μου θυμίζει τις πασχαλινές μέρες στο χωριό και τα αρώματα τσουρεκιού που ξεχύνονταν από την κουζίνα της γιαγιάς και με ξυπνούσαν το πρωί. Το καλό τσουρέκι είναι για να τρώγεται σκέτο, αλλά καταλαβαίνω απόλυτα και αυτούς που εφοδιάζονται με τόνους μερέντας και γάλατος.
Λαμπάδα
Μας ξυπνάει μνήμες από όταν ήμασταν παιδιά και γι’ αυτό θα την αγαπάμε πάντα. Εάν είμαστε νονές/νονοί, πάντα ψάχνουμε την καλύτερη για τα βαφτιστήρια μας και ακόμα κι αν δεν είμαστε της εκκλησίας, θέλουμε να έχουμε μία λαμπάδα για να εμφανιστούμε στην Ανάσταση κι έτσι την αγοράζουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Το να ψάχνεις λαμπάδα είναι ιεροτελεστία!
Διακοσμητικά κοτοπουλάκια και κουνελάκια
Αν και τα πασχαλινά στολίδια υστερούν κατά πολύ μπροστά στα χριστουγεννιάτικα, πολλά είναι τα σπίτια που τα επιλέγουν. Κοτόπουλα και κούνελοι έχουν την τιμητική τους, αλλά θέλει πολύ μεγάλη προσοχή κατά την επιλογή τους, καθότι μπορεί να είναι τόσο κακόγουστα αυτά τα στολίδια, που καλύτερα να πας κατευθείαν στην παρακάτω λύση, αυτή των σχολικών χειροτεχνιών…
Σοκολατένιος κούνελος
Αν και είναι λίγο κρίπι το να τρως τα αυτιά ενός κούνελου και στη συνέχεια όλον τον υπόλοιπο φυσικά, δεν παύει να είναι άλλη μία ευκαιρία για σοκολάτα!
Σχολικές χειροτεχνίες παιδιών
Όλοι γνωρίζουμε αυτά τα χαρτονένια καλαθάκια με μπόλικο γκοφρέ χαρτί κομμένο σε λωρίδες αντί για άχυρο στο εσωτερικό τους και από πάνω να κάθονται αυγά όλων των χρωμάτων ή κάτι στραβομούτσουνα λαγουδάκια ή κάτι τσουρομαδημένα πλαστικά κοτοπουλάκια — ή και όλα μαζί. Μία ομορφιά!
Elephanducky | Για ένα παραμυθένιο Πάσχα!
Η Ελπίδα, ως νηπιαγωγός, δημιούργησε ένα κατάστημα με βασική φιλοσοφία το σεβασμό στο περιβάλλον και στο παιδί. Τα ξύλινα και από ανακυκλωμένα υλικά παιχνίδια έχουν ταυτόχρονα και εκπαιδευτικό σκοπό, ώστε το παιδί να μαθαίνει παίζοντας! Στο Elephanducky θα βρείτε επίσης βιβλία, τσάντες, αξεσουάρ, ρούχα και προϊόντα για την καθημερινή φροντίδα του βρέφους και του παιδιού, όλα εξαιρετικής αισθητικής!
Πασχαλινό Elephanducky: Οι λαμπάδες με κηρήθρα συνοδεύονται από οδηγίες για να γίνουν κηραλοιφή μετά τη χρήση τους, ενώ τα χειροποίητα πάνινα κουκλάκια που βρίσκονται πάνω σε άλλες δεν θα θελήσει κανένα παιδί να τα αφήσει από την αγκαλιά του!
Ιπποκράτους 186, Αθήνα | T.: 21 0645 7578
Fb: ElephanDucky | Ig: elephanducky_kidsstore
www.elephanducky.gr
Baby Beauty – Παιδικά Κομμωτήρια | Η επί-κεφαλής μόδα
Το εξειδικευμένο κομμωτήριο για βρέφη και παιδιά υπάρχει και λέγεται Baby Beauty! Σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες του παιδιού, το κούρεμα γίνεται παιχνίδι και διασκέδαση! Στο Baby Beauty, αγόρια και κορίτσια μπορούν να κάνουν από κλασικά και πιο ιδιαίτερα κουρέματα μέχρι ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ένα παιδί με τη φαντασία του· οι κομμώτριες θα σεβαστούν το στυλ του κάθε παιδιού και θα ακούσουν με προσοχή ό,τι έχει να τους πει.
Ο παιδότοπος και τα παιχνίδια για όλες τις ηλικίες που βρίσκονται εντός του καταστήματος, οι κομμώτριες που είναι απόλυτα καταρτισμένες τόσο στα παιδικά κουρέματα όσο και στις ανάγκες των παιδιών και τα ειδικά καθίσματα κουρέματος, μετατρέπουν την επίσκεψη στο Baby Beauty σε εμπειρία! Άλλωστε, με πάνω από 45 χρόνια γνώσης στο κούρεμα παιδιών, το άψογο αποτέλεσμα είναι εγγύηση!
Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 24-26,
Γλυφάδα (2ος όροφος, εντός εμπορικού κέντρου Oscar) | T.: 210 8980074 |
Ig: baby_beauty_paidika_kommotiria
Fb: Baby Beauty Παιδικα Κομμωτηρια
www.babybeauty.gr
Εκκλησία και Πάσχα
Πόλη, η δική μας εκκλησία
Η λέξη εκκλησία έχει συνεχή χρήση στην ελληνική γλώσσα από την αρχαιότητα. Ετυμολογείται από το ρήμα εκ-καλώ, με χρήση του θέματος από το επίθετο έκκλητ-ος. Εκκαλώ σήμαινε προσκαλώ άτομα εκ (από) του συνόλου να σχηματίσουν ομάδα. Αποτέλεσμα αυτής της έκ-κλησης είναι ο σχηματισμός σύναξης, συνέλευσης. Με τη λέξη Εκκλησία περιγράφεται τόσο η διαδικασία της συνέλευσης όσο και το αποτέλεσμά της.
Από την Εκκλησία του Δήμου στη χριστιανική εκκλησία πέρασαν αιώνες ιστορίας. Στο βαθύ πυρήνα της έννοιας όμως, η ίδια η δημιουργία της λέξης, αλλά και η επιλογή συνεχούς χρήσης της, δεν μπορεί παρά να δηλώνει την ανάγκη του ανήκειν σε μια ομάδα, τη σύμπνοια, τη συμπόρευση, το μαζί.
Οι κοινότητες από αυτή την ανάγκη δημιουργήθηκαν επίσης. Κάπως έτσι, έχουμε φτάσει στις σημερινές πόλεις, που βέβαια πλέον έχουν γίνει μεγαλουπόλεις. Η πυκνότητά τους διευκολύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων, κυβερνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων, μερικές φορές ωφελώντας διαφορετικά μέρη στη διαδικασία.
Μία τόσο μεγάλη πόλη, όπως η Αθήνα, πώς γίνεται να φτάνει σε σημεία αποξένωσης; Αν και ο κορονοϊός μάς έφερε πιο κοντά, ειδικά τις γειτονιές, είναι ακόμη πολλές οι φορές που αισθανόμαστε μόνοι σε ένα τόσο μεγάλο πλήθος, ανάμεσα σε τόσο ψηλά κτίρια και πολυσύχναστους δρόμους.
Κάπου εκεί, έρχεται το Πάσχα κάθε Απρίλη, σε μια πόλη με πολλές εκκλησίες και όλο και λιγότερους πιστούς. αυτές τις μέρες, είναι η διατήρηση των εθίμων που μας ωθεί στο να γεμίζουμε τις εκκλησίες τη μεγάλη εβδομάδα ή είναι μήπως η σύμπνοια και το μαζί τα αισθήματα που μας συγκεντρώνουν σε εκκλησίες που ποτέ πριν δεν είχαμε μπει;
Μ. Δευτέρα
Αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου (γιου του Ιακώβ). Αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε με έναν Του λόγο.
Τροπάρια: «Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται» / «Τὸν Νυμφῶνὰ σου βλέπω»
Μ. Τρίτη
Αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων. Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα.
Τροπάριο: Το τροπάριο της Κασσιανής
Μ. Τετάρτη
Αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στον Χριστό και άλειψε τα πόδια Του με μύρο.
Ψάλλεται το κοντάκιο «Ὅτε οἱ ἔνδοξοι μαθηταί»
Μ. Πέμπτη
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στον Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στη Γεσθημανή, στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην Άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα.
Ψάλλεται το «Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου»
Μ. Παρασκευή
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση. Γίνεται η περιφορά του Επιταφίου.
Κατά την περιφορά του Επιταφίου ψάλλονται τα «Εγκώμια» σε τρεις στάσεις: Ἡ ζωὴ ἐν τάφῳ (α΄ στάση), Ἄξιόν ἐστί (β΄ στάση) και Αἱ γενεαὶ πᾶσαι (γ΄ στάση).
Μ. Σάββατο
Το Μεγάλο Σάββατο είναι αφιερωμένο στην Ταφή του Χριστού και στην Εις Άδου Κάθοδο.
Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 τα μεσάνυχτα (δηλαδή ουσιαστικά την Κυριακή), έχουμε τη ζωηφόρο Ανάσταση.Ψάλλονται ο Εσπερινός της Ανάστασης και το τροπάριο «Ἀνάστα, ὁ Θεός». Το βράδυ ακολουθεί η Τελετή της Αναστάσεως με το «Δεῦτε λάβετε φῶς» και το «Χριστός Ανέστη».
Κυριακή του Πάσχα
Κυριακή του Πάσχα στις 11.00 π.μ. ή το απόγευμα, τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου σε πολλές γλώσσες διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο και διατρανώνεται παγκοσμίως η νίκη του θανάτου και η εποχή της Καινούριας Διαθήκης, της χαράς και της αναστάσιμης ελπίδας.
Η Εκκλησία μέσα στην πόλη
Αυτή τη μαγική περίοδο, λοιπόν, ακόμη κι όσοι δεν πιστεύουν, νιώθουν μια τάση να βρεθούν σε μια εκκλησία. Ειδικά τη μεγάλη εβδομάδα, ακόμη κι αν δεν ακούσεις το τροπάριο της Κασσιάνης τη Μ. Τρίτη, η Μ. Παρασκευή με τον επιτάφιο συγκεντρώνει κόσμο, έστω για να ανάψει ένα κερί.
Το βασικότερο παράδειγμα, βέβαια, είναι το Σάββατο της Ανάστασης. Γύρω από τις εκκλησίες δεν χωράς ούτε να περάσεις. αυτό δεν συμβαίνει γιατί όλοι είναι φανατικοί πιστοί, αλλά γιατί το «Χριστός ανέστη» και το πλησίασμα της λαμπάδας προς την άλλη λαμπάδα, της οποίας ο κάτοχος αναφωνεί «αληθώς ο Κύριος», είναι μια κίνηση μικρή, που έχει όμως ιδιαίτερη σημειολογική φόρτιση. Η έννοια της εκκλησίας –ετυμολογικά και σημασιολογικά– πραγματώνεται σε μία εικόνα. Αυτό συμβαίνει πέρα από πίστη ή έθιμα, ως μια συλλογική συνείδηση της αλληλεγγύης και της ομάδας.
Μπορεί και να είμαστε πιστοί. Μπορεί και να είμαστε νοσταλγοί μιας αθώας παιδικότητας, τότε που γνωρίζαμε άλλα παιδιά στο στολισμό του Επιταφίου. Μπορεί να είμαστε μόνοι και για μία τουλάχιστον εβδομάδα να μην νιώθουμε πια έτσι. Σε κάθε περίπτωση, το Πάσχα και τα έθιμά του θα συνεχίσουν να υπάρχουν. δεν θα μυρίζουν μόνο πασχαλινά αυγά και φρέσκο βούτυρο, αλλά και λιβάνι, λαμπάδα που λιώνει, λουλούδια που μοσχοβολούν όσο ακούς το «ω γλυκύ μου έαρ». Γιατί το μαζί δεν θα χαθεί όσο τσιμέντο κι αν υψωθεί ανάμεσά μας.
Μπαχαρικά Αγγελίδης: Πασχαλινές μυρωδιές και όχι μόνο!
Μπείτε στον μαγικό κόσμο της οικογένειας Αγγελίδη και ανακαλύψτε χρώματα και μυρωδιές που δεν ξέρατε ότι υπάρχουν.
Στη Σοφοκλέους 18 θα βρείτε σπάνια βότανα, αιθέρια έλαια, αρωματικά τσάγια, αλλά και ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, όσπρια, ποικιλία ρυζιών και super foods. Για τα πασχαλινά σας τσουρέκια και κουλούρια, μαστίχα και μαχλέπι, όπως και ποιοτικά αλεύρια με επιλογές βρώμης, ζέας και φαγόπυρου. Λαχταριστό ταχίνι, φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο και μελάσα, όλα ελληνικής παραγωγής και χύμα για να διαλέξετε όσο εσείς θέλετε. Πριν φύγετε, ρίξτε και μια ματιά στα κεράκια με ή χωρίς άρωμα και φυσικά στις λαμπάδες για τη μέρα της Ανάστασης!
Μπαχαρικά Αγγελίδης
Σοφοκλέους 18, Αθήνα | T.: 210 32 18 357
Fb: Αγγελίδης Μπαχαρικά & Βότανα
www.spicesaggelidis.com.gr
Τυροκομία Νάξου: Mοναδικές αυθεντικές γεύσεις
Η πλούσια τυροκομική παράδοση της Νάξου και της οικογένειας Κουφόπουλου, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες μεθόδους για την παραγωγή τυριών, ήταν αυτά που οδήγησαν τον τυροκόμο Εμμανουηλ Β. Κουφόπουλο, τέταρτης γενιάς τυροκόμο της οικογένειας, να ιδρύσει το 1990 το τυροκομείο του στον Άγιο Ισίδωρο Γαλανάδου Νάξου. Από τότε, μία νέα παράδοση, αυτή της Τυροκομίας Νάξου, συνεχίζει την πορεία της στον κόσμο των τυριών, με απόλυτο γνώμονα την ποιότητα και την αποκλειστική χρήση Ναξιακών πρώτων υλών.
Κατάστημα Αθήνας
Εθνικής Αντιστάσεως18, Χαλάνδρι | Τ.: 210 6837758
Κατάστημα Νάξου
Παπαβασιλείου Χώρα Νάξου | Τ.: 22850 26018
ΤΥΡΟΚΟΜΕΊΟ
Άγιος Ισίδωρος, Γαλανάδο Νάξου | Τ.: 22850 24918
Fb: @tyrokomeio.koufopoulose
Ig: turokomia.naxou.koufopoulos
www.tyrokomia-naxou.gr