Κότα αλανιάρα με χωριάτικες χυλοπίτες στη γάστρα
Υλικά
Μία κότα μετρίου μεγέθους, περίπου
1,5-2,0 κιλά
1/2 κιλό χωριάτικες
χυλοπίτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
4-5 ντομάτες ώριμες
1 φλ. τσαγιού
κόκκινο κρασί
λάδι, αλάτι,
πιπέρι
Ξερή μυζήθρα Ηπείρου
—
Πλένουμε την κότα πολύ καλά.
Την κόβουμε σε μερίδες και την αλατοπιπερώνουμε.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε λάδι μέχρι να κάψει.
Σοτάρουμε την κότα πολύ καλά, μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε.
Σβήνουμε με το κρασί μας.
Προσθέτουμε τις ντομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες.
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά 2-3 ώρες. μέχρι να μαλακώσει.
Στη συνέχεια, παίρνουμε μία γάστρα και απλώνουμε τις χυλοπίτες.
Προσθέτουμε τις μερίδες της κότας και όλη τη σάλτσα.
Αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε νερό
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για δεκαπέντε λεπτά (όσο χρειάζεται δηλαδή για να γίνουν οι χυλοπίτες).
Σερβίρουμε με τριμμένη ξηρή μυζήθρα Ηπείρου.
Της εποχής
Φρούτα & λαχανικά Μαρτίου
Αγκινάρα, αβοκάντο, άνηθος, αντίδια, αρακάς, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκι Βρυξελλών, μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκι, ράπα, ραπανάκι, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγι λευκό και πράσινο, φινόκιο, λεμόνι, μανταρίνι
Ινφο 1 Το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε φώσφορο, βασικό μέταλλο που υποστηρίζει την υγεία των δοντιών και των οστών, καθώς και τη λειτουργία των νεφρών, του ήπατος και του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Ινφο 2 Οι χυλοπίτες σε κάποια μέρη της Πελοποννήσου ονομάζονται και «τουτουμάκια», ενώ στην Κύπρο «τουμάτσια». Σε περιοχές της Μακεδονίας λέγονται «γουφκάδες» ή εν συντομία «γουφκάδς»
ΦΑΡΜΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ
Όλη η ποιότητα της παράδοσης σε μία φάρμα
Αν θες πραγματικά αγνά προϊόντα, από ανθρώπους που δουλεύουνε με μεράκι, αγάπη, γνώση και μεγάλη προσοχή για να τα παράγουν, τότε κάνε ένα υγιεινό και νόστιμο δώρο στον εαυτό σου και επισκέψου τα καταστήματα της Φάρμας Χρήστου Ανδρούτσου ή την ιστοσελίδα τους.
ΑΥΓΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ
Σε μία φάρμα 30 στρεμμάτων, με οπωροφόρα δέντρα, πλούσια βλάστηση από τριφύλλι, αρωματικά φυτά και βότανα, ζούνε ελεύθερες κότες και κοκόρια που ακολουθούν μία πλούσια και ισορροπημένη διατροφή. Αυτό σημαίνει πραγματικά αγνά αυγά εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης. Οι μαύρες κότες της φάρμας, μας χαρίζουν κι αυτές τα εκλεκτά και σπάνια αυγά τους.
ΑΓΝΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Τα «αγνά ζυμαρικά» της Φάρμας Ανδρούτσος είναι χειροποίητα, με φρέσκα υλικά και ακολουθούν τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές. Τα αυγά ελευθέρας βοσκής από τις κότες της φάρμας, το εξαιρετικής ποιότητας αλεύρι και το αποστειρωμένο κατσικίσιο γάλα, αναμειγνύονται καθημερινά για να μας δώσουν τα πιο νόστιμα ζυμαρικά από πραγματικά αγνές πρώτες ύλες.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΖΥΜΕΣ
Τα τυροπιτάρια είναι όλα χειροποίητα και θα τα βρείτε σε ποικιλία γεύσεων και συνδυασμών στις γεμίσεις τους: με φέτα ΠΟΠ, με χόρτα, με παρμεζάνα και λιαστή ντομάτα, με παστουρμά, μανιτάρια και φυσικά με κόκορα ελευθέρας βοσκής από τη φάρμα. Τα κλασικά κι αγαπημένα παραδοσιακά τηγανόψωμα, με λευκό αλεύρι ή με αλεύρι ολικής αλέσεως, είναι γεμισμένα αποκλειστικά με φέτα ΠΟΠ ή γίδινο τυρί Α’ ποιότητας.
info1: Η φάρμα και το εργαστήρι ζυμαρικών είναι επισκέψιμα και όποιος επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει από κοντά τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων και τις αγνές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται.
info2: H επιχείρηση Χρήστος Ανδρούτσος εφαρµόζει Σύστηµα ∆ιαχείρισης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων HACCP, πιστοποιημένο από την Q-CERT κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000 για την ωοσκόπηση και συσκευασία αυγών ελευθέρας βοσκής καθώς και για την παραγωγή προϊόντων ζύμης και ζυμαρικών.
fb: Φάρμα Χρήστου Ανδρούτσου
YouTube: Φάρμα Χρήστου Ανδρούτσου
Η φάρμα
Βάτωντας Ν. Αρτάκης Ευβοίας
τ: 22210 61800 / 22210 42636
Καταστήματα λιανικής
Λ. Παπανδρέου Έξω Παναγίτσα, Χαλκίδα
Βατώντας, Ν. Αρτάκης Ευβοίας
Καινούριο κατάστημα
Αρεθούσης 10, Χαλκίδα