Αρχετυπικός, υπερρεαλιστικός, υπερβατικός, μεταβατικός…
Στην αναζήτηση της Ομορφιάς και της επίγειας Αρμονίας ο μεγαλύτερος δραματικός ποιητής της Αμερικής του εικοστού αιώνα που αποδείχθηκε διαχρονικότερος όλων των άλλων, καταβυθίζεται στον αρχαίο ελληνικό μύθο τού Ορφέα και πάνω σε αυτή την γερή βάση δομεί ένα τόσο καλογραμμένο θεατρικό έργο που επιβιώνει ακόμα και στις αποδομητικές-αναδομητικές μετά-ποιήσεις του, όπως συνέβη και σε αυτή την παράσταση, όπου ο στυλιζαρισμένος αυτοσχεδιασμός – αν και γίνεται μανιέρα – απογειώνει το κείμενο σε υπερβατικά ύψη που μήτε ο σουρεαλισμός μήτε το λεγόμενο «θέατρο του παράλογου» έχουν κράτος και ισχύ.
Η Δήμητρα Χατούπη είναι μεγάλη ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ σαν τον Άντονι Χόπκνις, γιατί ξέρει να σπάει τη φράση και να σωματοποιεί τα γλωσσικά σημεία, ακριβώς όπως ο Λευτέρης Βογιατζής ως καλός διονυσιακός τεχνίτης.
Βεβαίως αυτό οδηγήθηκε στην υπερβολή του. Διάταση κειμένου θα έλεγα αυτόν τον πεπλατυσμένο λόγο, όμως υπάκουε σε μία άποψη και υπηρετούσε ένα όραμα που πέρασε στους θεατές, όσους άντεξαν και δεν αποχώρησαν επιδεικτικά πριν το διάλειμμα αυτής της άκρως ενδιαφέρουσας τρίωρης παράστασης με χοροθεατρικά στοιχεία, υπέροχο σκηνικό μπρεχτικού τύπου και ηθοποιούς ντυμένους και βαμμένους σαν κούκλες ενός απόκοσμου «γκραν-γκινιόλ».
Ουδεμία μεταφυσική όμως. Ακόμα και η μουσική (επί σκηνής) είναι γλυκερή, δήθεν νοσταλγική, απομυθοποιητική. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς σε έναν υλιστικό πολιτισμό που δεν έχει πια μήτε ιερό μήτε όσιο και ό,τι δεν είναι χρήμα ή εξουσία δεν αναγνωρίζεται ως «αληθοφανές»;
Σκηνοθέτης και ηθοποιοί ξεπέρασαν τις αναχρονιστικές δυσκολίες τού έργου τόσο σε μυθολογικό όσο και σε πραγματολογικό επίπεδο και συνδημιούργησαν μία απόλυτα πειστική (ασφυκτική) σκηνική πραγματικότητα που θα υπαγόταν στον νατουραλισμό εάν κι εφ’ όσον δεν ήταν υπερτονισμένη η θεατρικότητα της σκηνικής πραγμάτωσης ενός κλασικού πλέον λογοτεχνικού κειμένου.
Απόλυτη επιτυχία λοιπόν από πολλές απόψεις και όποιος/όποια αντέξει!!!
Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ
https://konstantinosbouras.gr
info από το Δελτίο Τύπου:
Ο Ορφέας στον Άδη
του Τέννεση Ουίλλιαμς
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ανδρέου
Σε μια πόλη-Άδη που όλα μοιάζουν απαγορευμένα φτάνει ο Βαλ.
Κι όλα παίρνουν φωτιά.
Πρεμιέρα: Δευτέρα 23 Μαΐου
κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, Κυριακή στις 15.00
Θέατρο ΡΟΕΣ
Trailer:
Η Δήμητρα Χατούπη, ο Δημήτρης Δρόσος, ο Γιάννης Δρακόπουλος και μια ομάδα νέων ηθοποιών υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βασίλη Ανδρέου, παρουσιάζουν το έργο του Τέννεση Ουίλλιαμς «Ο Ορφέας στον Άδη», κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Κυριακή στο θέατρο Ροές.
Το 1939 ο Τέννεση Ουίλλιαμς γράφει ένα δίπρακτο έργο με τίτλο «Η μάχη των Αγγέλων» και το 1957, με βάση το έργο αυτό και ορισμένους από τους χαρακτήρες του, γράφει τον «Ορφέα στον Άδη», που παρουσιάζεται την ίδια χρονιά σε κεντρική σκηνή της Νέας Υόρκης.
Ένα ανομολόγητο έγκλημα δεκαπέντε χρόνων. Η Λέηντυ, κόρη Ιταλού μετανάστη, ζει σε μια πόλη της Αμερικής με τον άρρωστο και βάναυσο σύζυγό της. Μοναδικό της όνειρο, μέσα σε αυτήν την κόλαση, είναι να ανοίξει ξανά το αγαπημένο της ζαχαροπλαστείο, εις μνήμην του πατέρα της, που τον έκαψε ζωντανό στον κήπο του ο σύζυγός της, μέλος της Κου Κλουξ Κλαν.
Ο Βαλ, ένας περιπλανώμενος καλλιτέχνης που, όπως λέει ο ίδιος, ζούσε μέσα στη διαφθορά, φτάνει την ημέρα των γενεθλίων του σ’ αυτή την πόλη που κυριαρχεί η βία, το έγκλημα και η αντίσταση σε οτιδήποτε διαφέρει από τα «ήθη τους». Ψάχνει για δουλειά, προσπαθώντας να αλλάξει τη ζωή του και προσλαμβάνεται υπάλληλος στο υπό ανακαίνιση ζαχαροπλαστείο.
«Κι αυτοί οι δυο συναντήθηκαν, όπως τσουγκρίζουν δυο πέτρες κι ανάβει φωτιά». Η Λέηντυ βλέπει στο πρόσωπο του Βαλ ένα σωτήρα και σύμμαχο. «Θέλω να δει ο σύζυγός μου, ενώ πεθαίνει, τον κήπο του πατέρα μου να ανοίγει πάλι, το Μεγάλο Σάββατο». Το όνειρο της Λέηντυ γίνεται σχέδιο.
Σημείωμα σκηνοθέτη
Ο αρχαίος μύθος λέει ότι ο Ορφέας οδηγώντας την Ευρυδίκη έξω από τον Άδη, έκανε το λάθος και γύρισε να την κοιτάξει κι από τότε χωρίστηκαν για πάντα. Στην παράσταση ο Βαλ και η Λέηντυ, σαν δυο νεκρές ψυχές, που ξυπνούν στο κοιμητήρι, που τους έθαψαν, μαζί με όλους τους κατοίκους της πόλης ξαναζούν και αφηγούνται όλο το ταξίδι από τον Άδη, το εμπορικό κατάστημα Τόρανς, προς το φως…
Μια Μεγάλη Εβδομάδα παθών και πόθων. Η εποχή μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την σωτηρία, το ταξίδι προς το φως, την αγάπη. Αγάπη εις τους αιώνας των αιώνων αμήν. Αυτή τη μοναδική ευκαιρία που έχουν οι άνθρωποι όταν συναντούν το άλλο τους μισό να φτιάξουν τη ζωή τους, την ποδοπατά η βία, η σκληρότητα, ο φασισμός. Κι αυτό είναι το παράπονο της παράστασης. Γιατί ο κόσμος, ενώ μπορεί να γίνει μαγικός και δίκαιος μέσα από την ένωση των ερωτευμένων ανθρώπων, να γεννήσει παιδιά, να καλλιεργήσει κήπους, καταλήγει ένας Άδης, να κατεβαίνουν σε αυτόν ευγενείς, ωραίοι άνθρωποι με το προσόν να αγαπούν και να σώζουν;
Η παράσταση γεννάει μουσική, μοιάζει με συναυλία , όπου ο Βαλ και η Λέηντυ τραγουδούν. Στην παράσταση μας ο Ορφέας μαγεύει με τη λύρα του, σαν ένα ηλεκτροφόρο καλώδιο στέλνει μελωδίες και ήχους, ένα σκοτεινό μιούζικαλ.
Συντελεστές παράστασης
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ανδρέου
Σκηνογραφία/Κοστούμια: Βασίλης Ανδρέου / Ειρήνη Πετράκη
Μουσική: Σπύρος Παρασκευάκος
Φωτισμοί: Δημήτρης Λογοθέτης
Φωτογραφίες: Karol Jarek
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου
Παίζουν
Δήμητρα Χατούπη (Λέηντυ Τόρανς)
Δημήτρης Δρόσος (Βαλ Ξαβιέ)
Γιάννης Δρακόπουλος (Τζέημπ Τόρανς)
Φαίδρα Παπανικολάου (Μπιούλα Μπίνινγκς)
Δανάη Ντέμου (Κάρολ Κατρήρ)
Βικτωρία Μπιτούνη (Βη Τάλμποτ)
Στέλλα Παπακωνσταντίνου (Ντόλυ Χάμμα)
Νεκταρία Ελευθερία Κουτσαβλάκη (Εύα Τεμπλ)
Γιάννης Κουρμπάνης (Αστυνόμος Τάλμποτ/Ντέηβιντ Κατρήρ)
Οργάνωση Παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας
Βοηθός Ενδυματολόγου: Δάφνη Δουβίκα Αργυροπούλου
Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής: Αιμιλία Σπαχαϊ
Παραγωγή: Η Πάνδημος Ηώς ΑΜΚΕ
Επικοινωνία: Art Ensemble | Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Info
Θέατρο Ροές: Ιάκχου 16, Γκάζι, τηλ. 2103474312
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, Κυριακή στις 15.00
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο)
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/o-orfeas-ston-adi/
Κρατήσεις εισιτηρίων τηλεφωνικά: 6981974172 (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17.00-21.00)
και στο ταμείο του θεάτρου: 2103474312 (Κυριακή 12.00-15.00, Δευτέρα & Τρίτη 18.00-21.00)
*Η παράσταση θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες ασφαλούς διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων, ακροαμάτων & λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους.
Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ