H ομάδα του Dub Relief δημιουργήθηκε πριν από 5 χρόνια στην Αθήνα, με στόχο τη διάδοση της roots reggae-dub μουσικής στην πόλη. Ήδη από τους πρώτους μήνες του 2019 ξεκίνησαν το ταξίδι για την υλοποίηση ενός χειροποίητου Mini Soundsystem, το οποίο και έγινε πραγματικότητα τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Η συνέχεια του ταξιδιού αυτού, τους έκανε να υλοποιήσουν το μεγάλο τους όνειρο, την δημιουργία του Πρώτου Tower. Από τότε μέχρι και σήμερα η ομάδα προσπαθεί να επικοινωνήσει τα σημαντικότερα μηνύματα της reggae μουσικής όπως είναι η ειρήνη, η αγάπη και η ενότητα, διαδίδοντας τα πάντα μέσω του Soundsystem Culture.
Συναντήσαμε την τριάδα του Dub Relief (Κώστα, Χρήστο & Παναγιώτη) ένα ζεστό, φθινοπωρινό απόγευμα στον πεζόδρομο της Μαυροκορδάτου όπου στεγάζεται ο Cannibal Radio (εδώ μπορείτε να δείτε/ακούσετε κάποια από τα shows τους εκεί).
Aφορμή, το μεγάλο τους event στο ΙΛΙΟΝ Plus αυτό το Σάββατο 28/10 με εκλεκτό καλεσμένο τoν Ras Lion από το Βερολίνο.
Πώς ξεκίνησε το Dub Relief Soundsystem;
Η όλη κατάσταση με το reggae άρχισε πολλά χρόνια πριν, όταν ξεκινήσαμε να ακούμε reggae στο σπίτι ενός μέλους της ομάδας από τον αδερφό του. Πρέπει να ήμασταν στην τρίτη γυμνασίου τότε. Έτσι, μεγαλώνοντας, ξεκινήσαμε να ακούμε αυτή τη μουσική και να πηγαίνουμε στα δυτικά στο Μικρό Καφέ, ύστερα Zion, το οποίο έκανε αρκετές βραδιές reggae. Μετά ανακαλύψαμε το Red Sea στο οποίο ακούσαμε και πρώτη φορά soundsystem. Δεν θυμόμαστε καν ποιο ήταν, μιας και έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια και δεν ξέραμε κανέναν από τη σκηνή τότε. Ύστερα από αρκετά χρόνια αγάπης για τη μουσική αυτή, και μιας και είχαμε παρατηρήσει ότι δεν είχαμε πολλές βραδιές reggae στα δυτικά, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε να παίζουμε αρχικά μουσική, μόνο και μόνο για να ακούγεται περισσότερο. Μετά από αρκετές βραδιές σε μαγαζιά, είδαμε ότι δεν είχε το «dj set» τον αντίκτυπο που θέλαμε να έχει και σε συνδυασμό με μια φοβερή εμπειρία που είχαμε σε ένα φεστιβάλ, ακούγοντας το Irie Action Soundsystem και μετά από άπειρες συζητήσεις παρέα, η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη.
Τι σημαίνει για εσάς Soundsystem και πως συνδέεται με την reggae μουσική;
Το Soundsystem για εμάς, είναι η αποσυμπίεση και η απελευθέρωσή μας από την καθημερινότητα. Απαιτεί μεράκι και αφοσίωση που είναι κάτι που μας αρέσει, μιας και πάντα κάτι υπάρχει να κάνεις ή να βελτιώσεις σε αυτό. Το Soundsystem είναι το μέσο διάδοσης της reggae μουσικής. Της δίνει χρώμα, παλμό και presence και βοηθάει πολύ στο να επικοινωνηθεί καλυτέρα και να κατανοηθεί το μήνυμα της από τον κόσμο. Μια ακόμη μαγεία πίσω από την Soundsystem πραγματικότητα είναι πως η εξέλιξη έρχεται μόνο μέσω ομαδικής δουλείας, υποβάθμισης των εγωισμών και κοινού οράματος.
Υπάρχει Soundsystem Culture στην Ελλάδα και τι δυσκολίες μπορεί να έχει αυτό;
Στην Ελλάδα, η ύπαρξη αυτής της μουσικής είναι για τον περισσότερο κόσμο άγνωστη ή συνδεδεμένη με τα κλασσικά «καλοκαιρινά» κομμάτια. Η επικοινωνία αυτού του εγχειρήματος είναι αρκετά δύσκολη μιας και δεν υπάρχουν πολλά ερεθίσματα σε αυτό το κομμάτι, όπως υπάρχουν στην κεντρική και την βόρεια Ευρώπη. Ακόμη στην Αθήνα, πιο συγκεκριμένα, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ηχοσυστήματα είναι ότι, στην πραγματικότητα είναι όλη μια κατοικημένη περιοχή, κάτι που δυσκολεύει πολύ την υλοποίηση βραδίων, μιας και οι εντάσεις ξεπερνούν κατά πολύ το συνηθισμένο.
Βλέποντας τη σημερινή πραγματικότητα, υπάρχει όμως έντονη αισιοδοξία, καθώς στην πόλη της Αθήνας υπάρχουν πάνω από 7 ενεργά ηχοσυστήματα. Δεδομένου ότι πριν 15 χρονιά υπήρχαν μόλις 2 ηχοσυστήματα, μπορούμε σαφώς να πούμε ότι η reggae και soundsystem σκηνή βρίσκεται υπό συνεχή εξέλιξη.
Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για το νέο σας project “Athens Skank Iwah”. Τι θέλετε να κάνετε μέσα από αυτό;
Το Athens Skank Iwah είναι η πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια της ομάδας να υλοποιήσει soundsystem βραδιές στην πόλη της Αθήνας με καλεσμένους από το εξωτερικό. Σκοπός μας είναι να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο soundsystem βραδιές του εξωτερικού μιας και μας έχει ενθουσιάσει το μοτίβο τους και ο παλμός τους. Skanking στην τζαμαϊκανή patois είναι ο χορός που προκύπτει μέσω της reggae μουσικής και Iwah σημαίνει ώρα, οπότε το project μας στην πραγματικότητα σημαίνει Athens Reggae Dance Hour, μιας και ο χορός είναι άρρητα συνδεδεμένος με τις soundsystem βραδιές
Ποιοι καλλιτέχνες από τη νεότερη γενιά έχουν τραβήξει την προσοχή σας;
Μερικοί από τους νέους σχετικά καλλιτέχνες που παρακολουθούμε είναι οι: Junior Roy, Dan I Locks, Joe Yorke, Dub Shepherds, Wise Rockers, Roberto Sanchez, Ashanti Selah, Alpha Steppa.
Πως έγινε η επαφή με Ras Lion;
Η πρώτη μας επαφή με τον Ras Lion έγινε με έμμεσο τρόπο, αφού νωρίτερα το 2023 θα γινόταν βραδιά με έναν εξαιρετικό selector από το Βερολίνο. Στα πλαίσια του family και του γενικότερου reggae connection που υπάρχει, το positive mind, η θετική αύρα και η εξαιρετική δισκογραφία πίσω από το Lion’s Den label αποτέλεσαν βασικό πυλώνα για να γίνει η επαφή με τον Ras Lion. Μέσα στα χρονιά των μουσικών μας εξερευνήσεων βρεθήκαμε πολλές φορές να επιλέγουμε tunes από το συγκεκριμένο label βλέποντας πως ηχητικά και λυρικά μας αντιπροσωπεύει στη διάδοση των reggae μηνυμάτων.
Τι να περιμένουμε, λοιπόν, από το live του Σαββάτου στο ΙΛΙΟΝ Plus;
Η βραδιά στο ΙΛΙΟΝ Plus θα είναι χωρισμένη σε 3 διαφορετικές εποχές της reggae dub μουσικής. Ξεκινώντας παραδοσιακά από τα 70’s της Τζαμάικα θα πορευτούμε σταδιακά προς το αγγλικό steppers των 90’s και έπειτα στο dubwise της εποχής μας. Για την ομάδα μας, αυτή η βραδιά είναι ένας στόχος που έχει τεθεί εδώ και 5 χρόνια. Πιστεύουμε πως θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη Soundsystem βραδιά, ώστε ο κόσμος που θα έρθει να αισθανθεί το vibration και την εσωτερική δύναμη του reggae dub ήχου. Για μας, η διασκέδαση και τα soundsystem dances είναι ένα από τα βασικότερα μέσα ψυχικής και πνευματικής απελευθέρωσης και αυτό είναι βασικά που θέλουμε να μοιραστούμε με τον κόσμο.
Τέλος, έχετε να μας προτείνετε 5 must-listen albums από όλη την ιστορία των μουσικών που σας αντιπροσωπεύουν και σας έχουν επηρεάσει;
Κώστας: Ένα από τα αγαπημένα μου LP όσον αφορά το Roots Reggae είναι αναμφίβολα το Words of Wisdom του Dennis Brown. Συνεχίζοντας με κάποιες ακόμα επιλογές θα πρότεινα σε όλους να ακούσουν την καταπληκτική μουσική πίσω από το The Light of Saba (Cedric Im Brooks). Σαφώς δεν θα μπορούσε να γίνεται κουβέντα για must-listen albums χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν ο Lee Perry. Άλλο ένα συγκλονιστικό λοιπόν LP είναι τo Heart of the Congos. Κλείνοντας και δίνοντας μία επιλογή Αγγλικού experimental dub της εποχής των 90s, θα πρότεινα ένα δίσκο που ακούμε συνεχώς τελευταία στο background των συζητήσεων μας με τον πολύ καλό μας φίλο Collie Youth, που είναι το Ital Breakfast από Dub Syndicate.
Χρήστος: Ο δίσκος σταθμός για έμενα ήταν το Dungeons Of Babylon E.P. από τον Keety Roots, μιας και ήταν από τα πρώτα μου ερεθίσματα στον 90’s dubwise ήχο της Αγγλίας και με έκανε να αγαπήσω και να ασχοληθώ με την τότε και τωρινή dubwise μουσική.
Παναγιώτης: Για συναισθηματικούς κυρίως λόγους θα μπορούσα να προτείνω και εγώ με τη σειρά μου το Princess Lady από τον Lacksley Castell.