Το εξώφυλλο ήθελε να είναι σουρεάλ.
Να συνθέτει τα πιο αταίριαστα πράγματα, καταστάσεις και εικόνες. Κάποια της επικαιρότητας, άλλα διαχρονικά, αρκετά ξεχασμένα έως και κατηργημένα. Στο μυαλό μας –αλλά μόνο εκεί– συνδέονται με έναν μαγικό τρόπο, όπως με ανάλογο τρόπο συνδέεται και η θεματολογία του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας. Αυτός ο τρόπος μας επιτρέπει χρόνια τώρα να εκφραζόμαστε, να συνθέτουμε και να πρωτοτυπούμε (όχι πάντα), μακριά από κλισέ και συνθηματολογικές ευκολίες. Το τι έχουμε εμείς στο μυαλό μας καθόλου δεν σημαίνει πως το ίδιο θα παραχθεί και στο μυαλό του κάθε αναγνώστη ξεχωριστά. Αυτό είναι και το όμορφο, όπως το νομίζουμε εμείς, στην περίπτωση μας.
Κάποιοι θα πουν πως τα γεγονότα και οι εξελίξεις των τελευταίων δύο χρόνων μας έχουν τρελάνει σαν κοινωνία, πως έχουν καταργήσει σταθερές και πως νέα φαινόμενα μας κατακλύζουν. Αυτό είναι σωστό, εν μέρη. Αν δούμε όμως όλα όσα μας «συμβαίνουν», δεν είναι ούτε καινούρια ούτε πρωτόγνωρα. Δηλαδή, είναι αφελές, αν όχι υποκριτικό, να πέφτουμε από τα σύννεφα. Πριν τον κορονοϊό είχαμε τη γρίπη των πουλερικών, των χοίρων κλπ κλπ. Ήταν θέμα χρόνου να έρθει ο νέος ιός. Ο φόβος για την ιντερνετική παρακολούθηση, που τόσο αγγίζει κάποιους φίλους, και το ΜΕΤΑ του αγαπητού Ζούκι, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και πάνω από δύο δεκαετία, μέσω των κινητών, των σόσιαλ κ.λπ. και με πλήρη αποδοχή και συναίνεση από όλους μας, είμαστε ένας κωδικός για κυβερνήσεις, εταιρείες, υπηρεσίες.
Με μία έννοια, λοιπόν, μάλλον γνωρίζουμε τι μπορούμε να περιμένουμε και τη νέα χρονιά. Υπάρχει κάτι παρήγορο όμως και ελπιδοφόρο, που δεν ανιχνεύεται από τις τάσεις, τα γκάλοπ και τα στημένα ρεπορτάζ, που περιγελά τα «άκρα» και τους δήθεν αντιπάλους, που ασφυκτιά κάτω από το βάρος των –διαφοροποιημένων μα όμοιων– μονόδρομων που πρέπει να ακολουθήσουμε. Κάτι ελπιδοφόρο που δεν εκφράζεται στη φασαρία των μίντια και των σόσιαλ, που δεν καλύπτεται από την εικονική πραγματικότητα και που αντιλαμβάνεται πως χρειάζεται μία μεγάλη αλλαγή.
Αυτό το παρήγορο το συναντάμε στην καθημερινότητα, σε μονάδες και παρέες, σε διανοητές και απλούς ανθρώπους που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Μπορεί να είναι ο τίτλος ενός τραγουδιού, ένα βλέμμα στη στάση, ένα υστερόγραφο σε ένα κείμενο, μία βόλτα στα πέρατα της πόλης.
Το αν και πώς θα ενωθεί είναι το ζητούμενο.
Και, αν όλα αυτά μοιάζουν σουρεάλ, όπως οι συνθέσεις του εξωφύλλου, είναι πολύ πιο πραγματικά από όλα όσα μας προτείνονται!
Καλή χρονιά, λοιπόν!
ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ. ΟΣΟ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΙ ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΤΕ, ΟΣΟ ΚΡΥΟ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΠΑΡΤΕ 2-3 ΦΙΛΟΥΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ Η’ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΙΩΡΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΓΥΡΩ ΣΑΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΕΣΑ ΣΑΣ. ΔΩΣΤΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑΡΕΤΕ ΣΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ. ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΑΣ, ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ, ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΤΑ ΣΟΣΙΑΛ. ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΡΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ. ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΣΑΤΕ Η ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΚΟΜΑ. ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΕΤΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙΤΕ!
MIA ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ, ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑKΗ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ. ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΟΤΙ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΛΑ, ΕΝΩ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ, ΚΑΝΤΕ ΤΟ. ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ.