Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, αποφάσισα να ασχοληθώ για λίγο καιρό με ένα θέμα κάπως κοινό και μάλλον ευτελές· το ψυγείο. Την αγαπημένη συσκευή των νυχτερινών ατασθαλιών και των χιλιάδων μαγνητών-σουβενίρ. Θα ακολουθήσει, λοιπόν, για λίγο, μια σειρά δροσερών (;) κειμένων. Για πόσο; Μέχρι να κρυώσω ή να βρω τοίχο και να μην έχω να πω τίποτα άλλο. Το τρίτο κείμενο κατέφθασε και για τα επόμενα δεν έχω ιδέα. Έτσι κάνουμε όμως εδώ, δεν προαποφασίζουμε τίποτα στο ΗΠΖ. Αυτοσχεδιάζουμε με ό,τι έχει το ψυγείο μας.
Ποιος κάνει κουμάντο στην κουζίνα; Η προφανής απάντηση θα ήταν «ο κάτοικος του σπιτιού». Κι όμως, μ’ όλα αυτά που έχω διαβάσει για τα ψυγεία τώρα τελευταία, καταλήγω πως αν έχεις «έξυπνο» ψυγείο, αυτό είναι ο αφέντης του σπιτιού. Τα παραδοσιακά ψυγεία είχαν μία ξεκάθαρη, απλή αποστολή: να κρατούν το φαγητό δροσερό και φρέσκο. Τα σημερινά ψυγεία, όμως, τα έξυπνα, σου παραγγέλνουν από μόνα τους γάλα –αν έχει τελειώσει– ή φρουτάκια –αν σε βλέπουν χλωμό–, σου βάζουν μουσική, συνδέονται με όλες τις συσκευές και με το wifi σου, μπορεί να σου την πούνε κιόλας άμα δε φορέσεις ζακέτα, ότι θα πουντιάσεις.
Τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλες εταιρείες έχουν επενδύσει πραγματικά μεγάλα ποσά στην ανάπτυξη ψυγείων με τεχνολογίες αιχμής, που είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές -oh so creepy- καινοτομίες είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης καμερών στο εσωτερικό του ψυγείου. Πλέον, μπορείς να βλέπεις από την οθόνη του κινητού σου κι από πολύ μακριά, αν κάποια προμήθεια τελειώνει. Δηλαδή, μη τυχόν μάθουμε ποτέ να φτιάχνουμε σωστές λίστες για το σούπερ μάρκετ. Τεμπελιά μεγάλη.
Επίσης, έχουν ενσωματωμένες οθόνες αφής, που σου επιτρέπουν να συνδέεσαι στο διαδίκτυο, να βλέπεις βίντεο ή να ακούς μουσική όσο μαγειρεύεις. Αποκτάς έτσι έναν ψηφιακό σύντροφο στην κουζίνα, που δε λερώνει και δεν κριτικάρει τη μαγειρική σου. Άσε που μπορείς να παρακολουθείς βήμα βήμα στο το YouTube τον Άκη Πετρετζίκη και να εκτελείς κι εσύ ταυτόχρονα. Δηλαδή, μη τυχόν μάθουμε ποτέ δοσολογίες και τρόπους μαγειρέματος από μνήμης. Τεμπελιά τρισμέγιστη.
Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης δεν έχει μείνει έξω από την εξίσωση. Τα ψυγεία μπορούν να αναγνωρίσουν τι τρόφιμα βάζεις μέσα και να σου υπενθυμίζουν πότε πρόκειται να λήξουν. Τρελό! Επίσης σου κάνουν προτάσεις για υγιεινές συνταγές, με βάση αυτά που ήδη έχεις, γλιτώνοντάς σε από περιττές σπατάλες. Και φυσικά, με τις δυνατότητες των IoT (Internet of Things), το ψυγείο σου μπορεί να επικοινωνεί με άλλες συσκευές (π.χ. ο φούρνος σου μπορεί να προθερμανθεί αυτόματα αν ανοίξεις το ψυγείο και βγάλεις έξω το πιρέξ με το φαγητό). Το απαύγασμα της τεμπελιάς.
Δώσαμε όσο χώρο είχαμε και δεν είχαμε στην τεχνολογία. Αν οι συσκευές μας κάνουν τα πάντα για εμάς, εμείς τι ακριβώς θα κάνουμε; Πού είναι η χαρά της μαγειρικής, ας πούμε, αν είναι να ακολουθώ τυφλοσούρτη ό,τι μου λέει το ψυγείο μου (που σιγά μην το εμπιστευτώ κιόλας) ότι πρέπει να φάω; Το μέλλον, όπως φαίνεται θα είναι τεμπέλικο και…κρύο σαν ψυγείο.