Η ψαροταβέρνα ξεκινάει την πορεία της στην Καλλιθέα από το ζεύγος Πεζούλα, τον Παναγιώτη και την Παναγιώτα, το 1951, αρχικά ως αναψυκτήριο, για να εξυπηρετεί τους διερχόμενους λόγω του Ιππόδρομου.
Σιγά σιγά, κόσμος που διασκέδαζε στα φημισμένα νυχτερινά κέντρα της περιοχής αλλά και οι ίδιοι οι μουσικοί και τραγουδιστές όπως ο Τσιτσάνης, η Μπέλου, ο Παπαιωάννου και ο Μπαγιαντέρας, ξεκίνησαν να επισκέπτονται το μαγαζί το βράδυ μετά την ολοκλήρωση της διασκέδασης και του προγράμματός τους αντίστοιχα. Έτσι, το ζευγάρι ξεκίνησε να μαγειρεύει για τους ανθρώπους αυτούς, αρχικά την ξακουστή μέχρι και σήμερα κακαβιά και σταδιακά και άλλα απλά θαλασσινά πιάτα. Ο Πεζούλας είχε γίνει ήδη στέκι!
Τη δεκαετία του ’80, ο Λυμπέρης Πεζούλας, γιος του Παναγιώτη και της Παναγιώτας, συνεχίζει την επιχείρηση και μαζί με τον πατέρα του επεκτείνουν τον κατάλογο προσθέτοντας το φρέσκο ψάρι, τις γαρίδες και τα βραστά λαχανικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 μία παρέα τραπεζικών και δημοσιογράφων –με επικεφαλής τον Γιώργο Αρώνη– κάνει στέκι της την ψαροταβέρνα κάθε Πέμπτη, όπου τρώνε, πίνουν, παίζουν όργανα και τραγουδάν. Αυτή η «ιεροτελεστία» της Πέμπτης διήρκησε πάνω από δέκα χρόνια και πολύς κόσμος μαζευόταν τη συγκεκριμένη ημέρα για να γίνει κομμάτι της. Τα τελευταία χρόνια τα ηνία της επιχείρησης έχουν περάσει στην τρίτη γενιά, τον γιο τού Λυμπέρη, Παναγιώτη και τη γυναίκα του Κατερίνα, οι οποίοι συνεχίζουν την παράδοση του Πεζούλα, σε μια πιο φρέσκια και μοντέρνα εκδοχή της. Ο Παναγιώτης, ο οποίος μεγάλωσε μέσα στο μαγαζί δουλεύοντας και βιώνοντας ως φυσική συνέχεια την ποιοτική ψαροφαγία, γεμάτος όρεξη για τη συνέχειά της, πρόσθεσε τις δικές του γνώσεις και ιδέες.
Πρόσφατα το μαγαζί ανακαινίστηκε πλήρως, ενώ η κουζίνα εξελίχθηκε, μένοντας πάντα πιστή στα ψάρια και στα θαλασσινά. Οι σαλάτες και τα ορεκτικά πλήθυναν, προστέθηκαν ωμές παρασκευές, τα όστρακα, οι αχινοί, ο αστακός και η ψητή καραβίδα –η σπεσιαλιτέ τους–, με το μυστικό να βρίσκεται καλά κρυμμένο στην κουζίνα του Παναγιώτη Πεζούλα! Η ψαρόσουπα, με βάση τη συνταγή των παππούδων, παραμένει σταθερή αξία του μαγαζιού στην τελειοποιημένη της εκδοχή. Έμφαση δόθηκε και στο εμφιαλωμένο κρασί με λίστα από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, ενώ μπορείτε να ζητήσετε και κάποια premium κρασιά εκτός λίστας. Το πιο σημαντικό που έχει καταφέρει να δημιουργήσει το όνομα Πεζούλας όμως μέσα στα χρόνια, είναι οι αβίαστες προσωπικές σχέσεις που προκύπτουν ανάμεσα στο μαγαζί και στους πελάτες, οι οποίοι τους γνωρίζουν με το μικρό τους όνομα και ξέρουν ότι στην ψαροταβέρνα των Τζιτζιφιών, θα βρούνε την ποιότητα που παραμένει σταθερή και το χαμόγελο και τη ζεστασιά των ιδιοκτητών κάθε φορά που θα διαβούν τη μικρή κυκλαδίτικη αυλή τους!
Πεισίστρατου 11, Καλλιθέα
T.: 210 94 22 684
Ig: pezoulas_fishrestaurant
fb: Pezoulas Fishtavern / Πεζούλας Ψαροταβέρνα