Σε μία εποχή όπου τα social media έχουν μπει στο στόχαστρο και ακούμε μόνο έρευνες για την αρνητική επίδρασή τους στη ζωή μας, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Εκείνη που υποστηρίζει ότι δεν είναι και τόσο κακό να ξοδεύεις λίγο από τον χρόνο σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Έρχονται όμως οι ειδικοί να υποστηρίξουν ότι δεν δίνεται μία ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς το Instagram επηρεάζει τις ζωές μας. «Υπάρχει μία κοινή γραμμή που ακολουθείται ως προς αυτό το θέμα. Δεν είναι όμως όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Υποτίθεται ότι όταν βλέπεις φωτογραφίες από ταξίδια άλλων ανθρώπων, νιώθεις πολύ άσχημα για τον εαυτό σου. Μήπως όμως υπάρχει και όφελος;», αναρωτιέται ο Adrian Meier, καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
Η έρευνα που έκανε για το Instagram
Θέλοντας να ψάξει περισσότερο το θέμα, πραγματοποίησε μία έρευνα το 2018, που αφορούσε το παθητικό scrolling και έκανε focus στις δύο μορφές ζήλιας. Σε εκείνη που σε κάνει να νιώθεις άσχημα και σε εκείνη που σου δίνει κίνητρο. Η έρευνα των 385 ανθρώπων έδειξε ότι εκείνοι που ένιωθαν θετική ζήλια, έστω και μέσα από παθητικό scrolling, ένιωθαν να κινητοποιούνται και να αποκτούν ένα κίνητρο.
Όλα εξαρτώνται από το πώς χειρίζεσαι εσύ το Instagram
«Μπορεί το Instagram, όπως και όλα τα social media, να γίνουν τόπος απόγνωσης για πολλούς ανθρώπους. Μπορεί όμως να γίνει και τόπος εξερεύνησης για πολλούς. Για να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τι επιθυμούν. Είναι μία πλατφόρμα που σου επιτρέπει να συνδέεσαι και να αλληλοεπιδράς με τους άλλους. Αν χρησιμοποιείς το Instagram για να εκφράζεσαι, να επικοινωνείς με ανθρώπους που μοιράζονται σημαντικές αξίες και ταυτότητες, τότε απλώς ενισχύεται η καλή ψυχική υγεία», τονίζει η ψυχολόγος Melanie Green. Συνέχισε λοιπόν αλλά μην βάζεις φίλτρο μόνο στις φωτογραφίες σου.