Ο Πειραιάς και η Αθήνα χωρίζονται αλλά και ενώνονται από δέκα χιλιόμετρα δρόμου. Οι δύο πόλεις έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα στοιχεία και τη δική τους ιστορία να αφηγηθούν, μέσα από τους χρόνους και τους ανθρώπους που πέρασαν από πάνω τους· τις διαμόρφωσαν, τις άλλαξαν, τους έδωσαν ζωή.
Όταν ακούμε «Πειραιάς», σκεφτόμαστε μάλλον λιμάνι, ενώ στο άκουσμα της Αθήνας σκεφτόμαστε μάλλον την Ακρόπολη. Πέρα από αυτές τις αντανακλαστικές σκέψεις, όμως, υπάρχει μία σειρά από ιστορικά, γεωγραφικά, καλλιτεχνικά σημεία, τα οποία διαθέτει η καθεμία και την καθιστά μοναδική στο είδος της.
Παρ’ όλα αυτά, οι αυτόματες αυτές σκέψεις περικλείουν μία μεγάλη δόση ιστορικής αλήθειας μέσα τους, αφού, στην περίπτωση της πρωτεύουσας, η αρχαία Αθήνα ξεκίνησε ως οικισμός πάνω στον λόφο της Ακρόπολης και η ιστορία του Πειραιά πάει χέρι-χέρι με το υγρό στοιχείο που τον περιβάλλει.
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ έχουμε ραντεβού
ΑΝΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, ΤΟ ΒΡΑΔΑΚΙ
Οι πλατείες δίνουν μια άλλη αισθητική ματιά στις γειτονιές. Χαρακτηριστικοί σταθμοί της πόλης, ανάσα δροσιάς, τόποι συνάντησης. Περατζάδα, σαν μια πολύβουη κυψέλη ανθρώπων που διανύει καθημερινά τα περάσματα των πόλεων. Οι πλατείες έχουν φιλοξενήσει τα πιο ρομαντικά ραντεβού και, ταυτόχρονα, τους πιο έντονους λαϊκούς αγώνες. Πλατείες συνδεδεμένες με ιστορικά γεγονότα και πλατείες συνδεδεμένες με ατομικές μνήμες κάθε ανθρώπου αυτής της πόλης. Μεγάλες και μικρές, ανθισμένες ή όχι, οι πλατείες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πρωτεύουσας και του λιμανιού.
Αν βρεθείς στον Πειραιά, πέρνα από τις… πλατείες Τερψιθέας. Κάποτε ήταν μία, τώρα όμως χωρίζονται από τις κεντρικές οδούς του Πειραιά. Ένωνε δύο διαφορετικά λιμάνια και, παράλληλα, δύο εντελώς διαφορετικούς… κόσμους: αυτόν της Τρούμπας και αυτόν της αστικής τάξης. Μέχρι σήμερα, το ιστορικό αποτύπωμα είναι εμφανές με τα μνημεία, τις εκκλησίες, το παλιό κτίριο των Εκπαιδευτηρίων Πλάτωνα με την χαρακτηριστική ταμπέλα. Κι όλα αυτά, σε έναν εκσυγχρονισμένο Πειραιά.
Όσο για την Αθήνα, από τις ιστορικές πλατείες θα ξεχωρίσουμε αυτήν του Συντάγματος. Γιατί είναι η καρδιά της πόλης. Γιατί οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έφεραν κοινωνικές αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα. Γιατί μπορείς να δεις ανθρώπους από όλες τις συνοικίες της πόλης. Γιατί ο κουλουράς συναντιέται με βουλευτές και οι τσολιάδες με τουρίστες. Γιατί η πλατεία αυτή είναι μια μικρογραφία της ίδιας της Αθήνας και η έναρξη κάθε βόλτας. Και μπορεί οι Αθηναίοι να την αποφεύγουμε λόγω κίνησης, αν κάτσεις όμως σε ένα παγκάκι της, καταλαβαίνεις τι σημαίνει «η πόλη ζει»…
Πλατείες του Πειραιά
Οι πλατείες του Πειραιά είναι πολλές και έχουν υποστεί συνεχόμενες αλλαγές στις ονομασίες: Η πλατεία Μελίνας Μερκούρη ονομαζόταν Τελωνείου, Αμαλίας, Ερμού, Αγίου Νικολάου και η πλατεία Κατίνας Παξινού είναι γνωστή ως πλατεία Πηγάδας, γιατί εκεί κατασκευάστηκαν εγκαταστάσεις άντλησης πόσιμου νερού. Η πλατεία Οδησσού είχε τα ονόματα Σιδηροδρόμου, Λουδοβίκου,
4ης Αυγούστου, Ρούζβελτ ή Λουδοβίκου.
Πλατείες της Αθήνας
Οι πιο γνωστές είναι οι πλατείες: Ομονοίας, Βικτωρίας, Αυδή, Αιγύπτου, Κυψέλης, Εξαρχείων, Πλαστήρα, Κοτζιά, Κουμουνδούρου, Κλαυθμώνος, Κάνιγγος, Φιλικής Εταιρείας, Μοναστηρακίου, Αμερικής, Κολιάτσου. Όμως, αυτές που μας κλέβουν την καρδιά είναι οι πιο μικρές, όπως η πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη ‘η η πλατεία της Ζωοδόχου Πηγής στην Ακαδημία, που ξεχωρίζουν με την ιδιαίτερη ταυτότητά τους.
ΕΛΑ και θα δεις
ΜΙΑ ΤΣΑΡΚΑ ΣΤΑ «ΑΓΝΩΣΤΑ» ΤHΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στην Αθήνα δεν θα βρεις μόνο την Ακρόπολη, τα Μουσεία και τις γνωστές συνοικίες που όλοι τις ξέρουν και όλοι τις αγαπούν. Θα βρεις και αρχιτεκτονικά διαμάντια, ιστορικές γωνιές με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, κρυφά περάσματα και σημεία που συνθέτουν αυτό που είναι η Αθήνα για το καθένα μας: μια πόλη γεμάτη ιστορίες που αξίζει να ακουστούν.
Μπλε πολυκατοικία – Εξάρχεια
Η Μπλε πολυκατοικία είναι μια από τις παλαιότερες πολυκατοικίες της Αθήνας και αποτελεί σταθμό στην ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1932-1933 για λογαριασμό της οικογένειας Αντωνόπουλου από τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Παναγιωτάκο και βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Αραχώβης και Θεμιστοκλέους. Το κτίριο αυτό, κατά την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στέγασε την αντικατασκοπική οργάνωση «Μίδας». Το αρχικό χρώμα της πολυκατοικίας ξεθώριασε και τη δεκαετία του 2000 βάφτηκε στα λευκά.
Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου – Οδός Φιλελλήνων
Ο νεογοτθικός Αγγλικανικός Ναός του Αγίου Παύλου βρίσκεται στο τέρμα της Φιλελλήνων, στη συμβολή της με τη Λεωφόρο Αμαλίας. Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1838 και 1843, ώστε να εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες της αθηναϊκής παροικίας των Διαμαρτυρομένων και, κατά κύριο λόγο, των Αγγλικανών. Έχει κατασκευαστεί από λαξευτό μάρμαρο του Υμηττού, ενώ τα κορνιζώματα κατασκευάστηκαν από πωρόλιθο του Ισθμού της Κορίνθου. Μέχρι και πριν την covid-19, στον χώρο είχαν αρχίσει να λαμβάνουν χώρα μουσικές εκδηλώσεις.
Φετιχιέ τζαμί – Ρωμαϊκή Αγορά
Το μουσουλμανικό τέμενος, γνωστό ως «Φετιχιέ τζαμί» («τζαμί του Πορθητή»), χτίστηκε μετά την οθωμανική κατάκτηση της Αθήνας από τον Ομάρ, το 1456. Οικοδομήθηκε επάνω στα λείψανα τρίκλιτης μεσοβυζαντινής βασιλικής, μέρος των οποίων είναι ορατό στη βόρεια πλευρά του τεμένους. Μετά την εγκατάσταση της πρωτεύουσας του Ελληνικού κράτους στην Αθήνα, το 1834, χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό αρτοποιείο, μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Σήμερα περικλείεται εντός του αρχαιολογικού χώρου.
Αστεροσκοπείο – Λόφος Νυμφών
Το νεοκλασικό κτίριο του Αστεροσκοπείου Αθηνών θεμελιώθηκε κατά τη διάρκεια έκλειψης ηλίου στις 26 Ιουνίου/8 Ιουλίου 1842 και τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 9/21 Σεπτεμβρίου 1846. Η επιλογή της χωροθέτησής του στον Λόφο των Νυμφών συνδέεται με τον θρύλο ότι από το σημείο εκείνο έκανε τις παρατηρήσεις του ο Αθηναίος αστρονόμος Μέτων, κατά τον 5ο αιώνα πΧ. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στη βόλτα γύρω από το Αστεροσκοπείο είναι μαγική και καθαρά αθηναϊκή.
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ:
Τα Μακρά Τείχη ήταν αμυντικά τείχη της πόλης των Αθηνών που χτίστηκαν μεταξύ 461 π.Χ.-455 π.Χ., τα οποία οχύρωναν την πρόσβαση από τον κύριο οικισμό προς τα δύο κύρια λιμάνια, τον Πειραιά και το Φάληρο. Τα τείχη βοήθησαν πολύ στην αποτροπή λεηλασίων Στη διάρκεια των πολέμων. Κατά τΟΝ Πρώτο Μιθριδατικο Πολέμο, στην Πολιορκία της Αθήνας και του Πειραιά (87-86 π.Χ.) επικράτησε ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας και κατέστρεψε τα Μακρά Τείχη.
ΕΛΑ και θα δεις
ΜΙΑ ΤΣΑΡΚΑ ΣΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι περισσότεροι Αθηναίοι τον Πειραιά τον θεωρούμε διάδρομο προς τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Λιμάνι, αναχωρήσεις, αφίξεις, ταξιδιωτικά πρακτορεία, πλοία, υγρασία, η μυρωδιά των γκαράζ των πλοίων. Όμως είναι μία πόλη, που κι αυτή ζει και μπορεί να σου προσφέρει όμορφες αποδράσεις εντός των τειχών, χωρίς να χρειαστεί να διασχίσεις τη θάλασσα.
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά προσφέρει στον επισκέπτη την αντιπροσωπευτική και πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης, που κατά την αρχαιότητα γνώρισε μεγάλη ακμή, τόσο ως εμπορικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου όσο και ως πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας. Το είδος των εκθεμάτων του, που προέρχονται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της αττικής παραλίας, και τα χρονικά όρια που καλύπτουν –από τη μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή– είναι αντιπροσωπευτικά της ιδιομορφίας, της σύνθεσης του πληθυσμού και της ιστορίας του Πειραιά.
Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας
Στις δέκα συνεχόμενες, σε ημικύκλια διάταξη, αίθουσες του, παρουσιάζεται η ελληνική ιστορία, συνυφασμένη με τη θάλασσα, από την αρχαία ναυπηγική και την εξέλιξη των πλοίων από την ελληνική αρχαιότητα, των ελληνιστικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, μέχρι την εποποιία της ελληνικής επανάστασης του 1821, για να συνεχίσει στην παρουσία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και τη δράση του στη νεότερη ιστορία. Στον εξωτερικό του χώρο έχουν τοποθετηθεί γλυπτά και σημαντικά υπαίθρια εκθέματα, όπως ο πυργίσκος του ιστορικού υποβρυχίου «Παπανικολής» και άγκυρες πλοίων της εποχής της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά είναι ένα νεοκλασικό κτήριο που χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου κι εγκαινιάστηκε στις 9 Απριλίου του 1895.
Μορφολογικά, έχει τις αναφορές του στην αμιγώς κλασικιστική παράδοση.
Η σκηνή του θεάτρου θεωρείται ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα της εποχής μπαρόκ στην Ευρώπη, διαθέτει προσκήνιο και χώρο ορχήστρας, ενώ η πλατεία, τα θεωρεία και οι εξώστες εξελίσσονταν σε τέσσερα επίπεδα. Την αίθουσα φώτιζε τεράστιος πολυέλαιος που λειτουργούσε με γκάζι, ο οποίος σώζεται μέχρι και σήμερα.
Λιμένας Ζέας
Ο Λιμένας Ζέας ή παλαιότερα Πασαλιμάνι, είναι ο δεύτερος σε μέγεθος λιμένας του Πειραιά με σχήμα κυκλικό. Ο λιμένας αυτός λεγόταν από τους αρχαίους Αθηναίους «Ζέα», όπως εξακριβώθηκε από επιγραφή που βρέθηκε στο μυχό του λιμένα προ της σημερινής πλατείας Κανάρη, επί της οποίας υπήρχε το συμβόλαιό της «εν Ζέα Σκευοθήκης του Αττικού Ναυστάθμου». Σήμερα είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα σημεία του Πειραιά που προσφέρεται για διασκέδαση και χαλάρωση.
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ:
30 χρόνια χρειάστηκε να περιμένουν οι Αθηναίοι για να χτιστεί το Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας, αφού οι διαδικασίες ξεκινήσανε επί Όθωνα το 1857 και το κτίριο τελικά εγκαινιάστηκε ημιτελές το 1888
από τον βασιλιά Γεώργιο Α’.
Λίγο περισσότερο διήρκησε η λειτουργία του, αφού το 1940 ο Κοτζιάς, από τη θέση του υπουργού Διοικήσεως Πρωτευούσης, έδωσε εντολή για την κατεδάφισή του.
Το «άτυχο» θέατρο βρισκόταν στη σημερινή Πλατεία Κοτζιά και η ειρωνεία είναι ότι η πλατεία πήρε μετέπειτα το όνομα τού κατεδαφιστή.
Περαία & Αθήνα τα περνάμε πάντα φίνα, στα παρακάτω μαγαζιά!
Το Τρίκυκλο: Μια βόλτα στις γεύσεις με «Το Τρίκυκλο»
«Το Τρίκυκλο» φτιάχτηκε για να γίνει στέκι, άρα η ζεστασιά και η οικειότητα που νιώθεις από την πρώτη στιγμή που πατάς το πόδι σου στο κατώφλι του, δεν είναι τυχαία. Το μότο του μαγαζιού είναι «ό,τι τρώμε, τρώτε και ό,τι πίνουμε, πίνετε» και αυτό αποτυπώνεται τόσο στις επιλογές του μενού όσο και στα αποστάγματα, όλα με προσοχή επιλεγμένα. Από το 1997 πειραματίζονται με τα προϊόντα της Ελληνικής Γης και το πείραμα πετυχαίνει και με το παραπάνω!
Φυσικά, δεν μπορείς να μην σταθείς στην αγάπη τους για την ελληνική μπύρα, αφού προσφέρει πάνω από 20 ετικέτες από ελληνικές μικροζυθοποιείες. Η εμπειρία στον χώρο αυτόν ολοκληρώνεται με τα τραπεζάκια στον γραφικό πεζόδρομο της Πυθέου!
Πυθέου 34, Νέος Κόσμος // Τ.: 210 92 32 384 //
Fb: Το Τρίκυκλο-To Trikyklo
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ: Το καλό κρέας βρήκε τον πρίγκιπά του
Στον «Πρίγκιπα» θα βρεις ιδιαίτερα προϊόντα, φερμένα από μικρές ελληνικές φάρμες, που «σφραγίζουν» την ποιότητα με την εκλεκτή γεύση τους. Καλαμάκι μαύρου χοίρου και προβατίνας, μπιφτέκι βουβαλίσιο και τυλιχτά με ψάρια, είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές που θα βρεις στον πριγκιπικό κατάλογο. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψεις το κεμπαπάκι Φλώρινας για ένα γρήγορο γευστικό ταξιδάκι στα βόρεια. Μετά την πετυχημένη συνταγή των Εξαρχείων, όλα αυτά μπορείς πλέον να τα απολαύσεις και στο καινούριο κατάστημα του Αλίμου.
Χαριλάου Τρικούπη 23, Εξάρχεια // Τ.: 211 40 50 070
Λ. Βουλιαγμένης 560, Άλιμος // Τ.: 211 182 42 42
Fb: Πρίγκιπας Streetfood Εξάρχεια // prigkipas.gr
ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ: Μία αυλή για όλα τα γούστα
Στην καρδιά του Κεραμεικού, «Η Αυλή του Πέτρου» έχει γίνει πια σημείο κατατεθέν. Ένα μέρος που συνδυάζει το street food, αν είσαι περαστικός και βιαστικός, αλλά αν έχεις λίγο χρόνο για παρέα και μπύρα σε περιμένει να καθίσεις και στην όμορφη αυλή του, που τόσα χρόνια στέκεται «καμουφλαρισμένη» στον ήσυχο πεζόδρομο της Μυκηνών! Ανατολίτικα αρώματα, μπερδεύονται με μεζέδες και πιο δυτικές γεύσεις και δημιουργούν ένα μενού για όλα τα γούστα.
Λεωνίδου 86 & Πλαταιών // Τ.: 210 34 23 886
Fb: Η Αυλή του Πέτρου – Μεζεδοπωλείο & Street Food
Andaman: Το εξωτικό roof garden των Πετραλώνων
Αθηναϊκή ταράτσα με εξωτικές πινελιές και θέα στην πόλη που αγαπάμε, είναι τα δυνατά σημεία του Andaman που φέρνει την ταϋλανδέζικη κουζίνα στα Πετράλωνα. Ατμόσφαιρα ταξιδιάρικη, διακόσμηση που σε μεταφέρει στην άλλη άκρη του κόσμου και μυρωδιές που σε ζαλίζουν. Στο καλοκαιρινό αστικό σκηνικό, το ολάνθιστο roof garden προσφέρει ανάσα δροσιάς, καθώς και το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα της πόλης! Όσο για την κουζίνα;
Με βαθιά γνώση της ασιατικής γαστρονομικής κουλτούρας, προσφέρουν όλες τις παραδοσιακές συνταγές με την πλούσια γεύση, ιδανική για vegan και vegetarian προτιμήσεις. Ενημερωμένη λίστα κρασιών από μικρούς παραγωγούς και βραβευμένη λίστα με signature cocktails με exotic πινελιές συμπληρώνουν την ιδανική, καλοκαιρινή, χαλαρωτική βραδιά. Κι αν πας μία φορά, θέλεις συνέχεια να ξαναβρίσκεσαι εκεί, επειδή σε ταξιδεύει… κάπου αλλού!
Πειραιώς 187 & Αλόπης 65, Πετράλωνα // Τ.: 211 21 04 939
Fb: Andaman // ig: andaman_thai_athens
Agavita Cantina Mexicana: Το ταξίδι στο Μεξικό, λοιπόν, είναι πολύ πιο κοντά από όσο φαντάζεσαι
Το Agavita στη Νέα Φιλαδέλφεια βάζει την πολύχρωμη και εξωτική Μεξικάνικη κουζίνα στο πιάτο μας και κάθε λιχουδιά που μας ταξιδεύει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού έρχεται στο τραπέζι μας. Το ξακουστό bar restaurant «Agavita Cantina Mexicana» έχει κάνει το κέντρο της Φιλαδέλφειας να θυμίζει κάτι από ισπανόφωνες γειτονιές του Μεξικού.
Αγαπήθηκε πολύ γρήγορα, όχι μόνο από τους ντόπιους, αλλά από όλη την Αθήνα. Αυθεντικά μεξικάνικα πιάτα, latin μουσική και διακόσμηση, άφθονη τεκίλα, είναι όλα όσα μας έχουν κάνει να το αγαπήσουμε. Burritos και fajitas, quesadillas και tacos ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς! Εκτός από την ποιότητα των υλικών και τις top γεύσεις, η όλη ατμόσφαιρα μας κάνει να θέλουμε να πηγαίνουμε ξανά και ξανά.
Λ. Δεκελείας 86, Ν. Φιλαδέλφεια // Τ.: 210 25 10 604
FB: Agavita Cantina Mexicana IG: @agavita_cantina_mexicana
Fratti Bistro: Γευστικά κρασιά & ιταλικές γεύσεις κάτω από την Ακρόπολη
Κάτω από την σκιά της Ακρόπολης και μία ανάσα από το θέατρο Ηρώδου του Αττικού, βρίσκεται ένας ιδανικός προορισμός για να απολαύσεις ποτά, μυστηριώδη cocktails και υπέροχες ποικιλίες κρασιών. Ο λόγος για την νέα άφιξη της οδού Φράττι που σε περιμένει από τις 8 το πρωί για πρωινό, σνακ, αλλά και πριν και μετά από τις καλοκαιρινές παραστάσεις του Ηρώδειου, για να απολαύσεις γεύσεις ιταλικής κουζίνας και ποικιλίες τυριών και αλλαντικών σε συνδυασμό με το ποτό σου.
Άνθρωποι φιλόξενοι και χαμογελαστοί, πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν και να σε κάνουν να νιώσεις οικεία, συμπληρώνουν την εμπειρία σου στο Fratti!
Φράττι 1, Ακρόπολη – Κουκάκι // Τ.: 210 92 14 146 // Fb: Fratti bistro // IG: fratti.bistro