Ήταν το 2006 στη Σκύρο όταν ο «μπάρμπας» (ψαράς στο επάγγελμα, με τις καλύτερες ιστορίες από στεριά και θάλασσα) άφησε κληρονομιά το σπίτι του.
Ένα σπίτι κλασικό νησιώτικο, πάνω στο κύμα. Και για να διατηρηθούν οι μνήμες και οι ιστορίες του μπάρμπα ζωντανές, οι ιδιοκτήτες του χώρου έφτιαξαν την πιο αυθεντική σκυριανή ψαροταβέρνα. Πολύ πρόσφατα, οι «Ιστορίες του μπάρμπα» ταξίδεψαν και στην Αθήνα με μοναδικό σκοπό να γνωρίσουν τις σκυριανές νοστιμιές στους ανθρώπους της πόλης.
Σε ένα απόλυτα νησιώτικο σκηνικό, με τοίχους γεμάτους μνήμες από τη Σκύρο, αφού περάσεις τη χαρακτηριστική καγκελόπορτα και τη βουκαμβίλια, ανεβαίνεις στην ταράτσα ώστε να απολαύσεις το πιο όμορφο και νόστιμο τραπέζι με αιγαιοπελαγίτικη μυρωδιά. Φρέσκα ψάρια, όστρακα και θαλασσινά, κλασικά σκυριανά ορεκτικά, πολύχρωμες σαλάτες και άφθονα αποστάγματα μας ταξιδεύουν σε μέρη καλοκαιρινά, εκεί που η οικογένεια μαζευόταν γύρω από το τραπέζι με θέα την ήρεμη ή φουρτουνιασμένη θάλασσα.
Οι ιδιοκτήτες, θέλοντας να διατηρήσουν και να τιμήσουν το νησί και την παράδοσή του, μοιράζονται μαζί μας μια κλασική σκυριανή συνταγή για να μοσχοβολίσει και η δική μας κουζίνα.
Σουπιά με μάραθα
Υλικά για 4 άτομα
1,5 κιλό σουπιές (καθαρισμένες) | 2 ματσάκια μάραθο | 2 κρεμμύδια ξερά άσπρα | 1 πράσο | μισή κούπα ελαιόλαδο | αλάτι, πιπέρι, νερό
Εκτέλεση
Κόβουμε τις σουπιές σε μικρά κομμάτια. Σε μία κατσαρόλα, σωτάρουμε σε μισή κούπα ελαιόλαδου τα κρεμμύδια και το πράσο, αφού τα έχουμε ψιλοκόψει. Μόλις σωταριστούν, προσθέτουμε τις σουπιές, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μάραθο, αφού τον έχουμε ψιλοκόψει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε νερό ώσπου να σκεπαστούν τα υλικά. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά και σε 40’ λεπτά περίπου (μέχρι να δέσει η σάλτσα) είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
Πευκών 3, Νέο Ηράκλειο (1ος όροφος – ταράτσα)
Τ.: 210 28 37 223
Fb: Οι Ιστορίες του Μπάρμπα – Αθήνα
Παραλία Μώλος, Σκύρος
Τ.: 222 20 91 453
Fb: Οι Ιστορίες του Μπάρμπα – Σκύρος