Έθιμα του Πάσχα. Σε πολλά μέρη συμπίπτουν. Σε άλλα θα τα βρεις με μικρότερες ή μεγαλύτερες παραλλαγές. Άλλα έχουν σβήσει και φτάνουν σε εμάς μέσα από αφηγήσεις και γραπτά. Άλλα καλά κρατούν και συνεχίζουν τον δρόμο τους συμπαρασύροντας νέες, γέρους και παιδιά στο πολύχρωμο γαϊτανάκι της παράδοσης, της ιστορίας και της κοινοτικής δραστηριότητας των ανθρώπων.
Γούβες
Διακοφτό Αχαΐας
Οι γραμμές του τραίνου χωρίζουν το Διακοφτό στα δύο. Τα χρόνια που ο σιδηροδρομικός σταθμός ήταν ακόμη ενεργός, την Κυριακή του Πάσχα δεν πραγματοποιούνταν δρομολόγια και όλο το χωριό μαζευόταν εκατέρωθεν των γραμμών για να ψήσει εκεί τα αρνιά, δημιουργώντας γούβες στο έδαφος για να μπούνε τα κάρβουνα.
Το σημέρο
Αγιά Πρεβέζης
Το πρωί της Μ. Παρασκευής τα παιδιά παίρνουν τους δρόμους του χωριού με καλάθια γεμάτα λουλούδια στο χέρι και πάνε από σπίτι σε σπίτι για να τραγουδήσουν «το σημέρο». Οι χωριανοί δίνουν στα παιδιά αυγά, κουλούρια και λεφτά, τα οποία ρίχνουν μέσα στο καλάθι. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα παιδιά καταλήγουν στην εκκλησία για να στολίσουν με τα λουλούδια από τα καλάθια τους, μαζί με τις γυναίκες του χωριού, τον Επιτάφιο.
Φωτίκια
Γιάννενα
Tα «φωτίκια» είναι πασχαλινό έθιμο που έχει σχέση με την παραδοσιακή τέχνη του χαλκού στα Γιάννενα. Όταν τα βαφτιστήρια έφταναν σε ηλικία 8 έως 12 χρονών, οι νονοί, συνήθως το Σάββατο του Λαζάρου, τους αγόραζαν ρούχα, εσώρουχα και παπούτσια για τη Λαμπρή.
Μαζί με αυτά, τους δώριζαν και ένα χάλκινο σκεύος που το ονόμαζαν «φωτίκι» και μπορεί να ήταν κατσαρόλα, ταψί, ταβάς, μαστραπάς (κανάτα χωρίς καπάκι) το οποίο το παρέδιδαν στο βαφτιστήρι το Μ. Σάββατο. Σε όλα τα χάλκινα σκεύη, ο χαλκουργός χάραζε τα αρχικά γράμματα του ονόματος του κάθε ιδιοκτήτη και μία ημερομηνία, ώστε να ήταν εύκολα αναγνωρίσιμα μετά το επαναληπτικό επικασσιτέρωμα από τον γανωματή.
Τα μελιτίνια
Σαντορίνη
Τα μελιτίνια είναι παραδοσιακό γλύκισμα της Σαντορίνης φτιαγμένο με φύλλο και γεμισμένο με μείγμα ανάλατης μυζήθρας, μαστίχας και ζάχαρης. Τη
Μ. Εβδομάδα, οι γυναίκες του χωριού ρίχνονται στη μάχη της παρασκευής των πιο περιποιημένων μελιτινιών, αφού αφενός το φύλλο πρέπει να είναι πολύ λεπτό και αφετέρου με οδοντογλυφίδα «κεντάνε» προσεκτικά γύρω γύρω το φύλλο για να «φυλακίσουν» μέσα τη γέμιση.
Το κάψιμο του Ιούδα
Αηδονοχώρι Σερρών
Μέρες πριν την Ανάσταση, δύο γειτονιές του ίδιου χωριού ξεκινούσαν να μαζεύουν ξύλα σε αποθήκες, τις οποίες κρατούσαν κρυφές από τους κατοίκους της άλλης γειτονιάς, προκειμένου να ανάψει η κάθε γειτονιά τη δική της φωτιά για το κάψιμο του Ιούδα. Λίγες ώρες πριν την Ανάσταση, άναβαν οι φωτιές και κέρδιζε όποια γειτονιά άναβε τη μεγαλύτερη αλλά και αυτή που θα έκαιγε περισσότερη ώρα. Λόγω του ότι το Αηδονοχώρι ήταν σε υψόμετρο, οι φωτιές φαίνονταν από τα γύρω χωριά, τα οποία περίμεναν κι αυτά πώς και πώς να ανάψουν για να αποφασίσουν ποια ήταν η μεγαλύτερη.
μπριζολάκια.gr
Το καλό κρέας στο σπίτι του
ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ 47, Κυψέλη | 21 0881 3121
fb: @brizolakia.gr
brizolakia.gr
Ένα γνήσιο ψητοπωλείο για όσους δε χορταίνουν ποτέ το καλό κρέας βρίσκεται από το 2005 στη γειτονιά της Κυψέλης. Δύο όμορφοι και φωτεινοί εσωτερικοί χώροι (ισόγειο και πάνω όροφος) και ένας εξωτερικός, μας περιμένουν κάθε μέρα, εκτός Δευτέρας, να απολαύσουμε τις μυρωδιές και τις γεύσεις που βγαίνουν από την κουζίνα. Μεγάλη ποικιλία από ζουμερά κρέατα και για συνοδευτικά τόσα όσα χρειάζεται το καλό κρέας για να αναδειχθεί· χειροποίητες αλοιφές, πατάτες τηγανιτές, τυριά και σαλάτες.
Τα χοιρινά μπριζολάκια είναι φυσικά το σουξέ του μαγαζιού, αλλά μπορείς να βρεις και από αρνίσια παϊδάκια και μοσχαρίσιο φιλέτο μέχρι μπιφτέκια, πανσετούλες και κεμπάπ. Στις σαλάτες: οι κλασικές κι αγαπημένες μας χωριάτικη, χόρτα, λάχανο-καρότο και μαρούλι με κρεμμυδάκι και άνηθο, αλλά και πιο ιδιαίτερες όπως σπανάκι με κοτόπουλο και σουσάμι και ρόκα με μοτσαρέλλα και ντοματίνια. Τα τυλιχτά δε λείπουν από το μενού, καθώς πολλά από τα κρεατικά προσφέρονται και σε πίτα. Την Κυριακή του Πάσχα το αρνάκι στη σούβλα είναι η απαραίτητη προσθήκη στο μενού για να γιορτάσουμε τη μέρα όπως της πρέπει!
Οι νοστιμιές της Μαίρης
Ύδρας 2-4, Κυψέλη | 21 0822 9239
fb: Οι νοστιμιές της μαίρης