To Mama Tierra, το διάσημο χορτοφαγικό και vegan εστιατόριο της Αθήνας, μας προτείνει νόστιμες, νηστίσιμες συνταγές για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα (και όχι μόνο!)
Μείνετε συντονισμένοι! Κάθε μέρα έχουμε κι από μία συνταγή για να λυθεί μια και καλή το βασανιστικό ερώτημα “Τι θα φάμε σήμερα;”
ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ (για 5 άτομα)
• 300 γραμμάρια αποξηραμένα κόκκινα φασόλια
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 1 τριμμένο καρότο
• 2 σκελίδες σκόρδου τριμμένες
• 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
• ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
• Αλάτι & πιπέρι (σύμφωνα με τα γούστα σας!)
• 1 κουτάλια γλυκού αποξηραμένη μέντα
Για τη σάλτσα ντομάτας
• 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
• 350 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
• 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
• 1 stick κανέλας
• 6-7 κόκκοι μπαχάρ.
• 1 φύλλο δάφνης
• 1 κουπάκι κόκκινο κρασί
• 7 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. ζάχαρη
Μουλιάζουμε τα φασόλια για μια νύχτα ή τουλάχιστον για 12 ώρες. Στη συνέχεια τα βράζουμε για 90 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βάζουμε στο μπλέντερ μέχρι να φουσκώσουν και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα συστατικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Πλάθουμε με το χέρι το μείγμα σε σχήμα οβάλ (σαν τα παραδοσιακά σουτζουκάκια!). Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε και τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
Για τη σάλτσα
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, σκόρδο, κανέλα, δάφνη και μπαχάρ. Σωτάρουμε για 1 λεπτό, στη συνέχεια τοποθετούμε τη φρέσκια ντομάτα, το κόκκινο κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί, προσθέτουμε πουρέ από ντομάτα και ζάχαρη, μαγειρεύουμε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά (ανακατεύοντας που και που). Όταν η σάλτσα ντομάτας βράσει, βάζουμε 1½ φλιτζάνι νερό και τη βάζουμε να βράσει και πάλι. Τοποθετούμε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια στη σάλτσα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 8-10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι για άλλα 5 λεπτά
Σερβίρουμε με ρύζι.
Mama Tierra
Ακαδημίας 84, Αθήνα
Τ: 211 411 4420
www.mamatierra.gr
FB: www.facebook.com/mamatierra.healthycuisine/