Μια ιδιαίτερη ιστορία πίσω από δύο ρεμπέτικα τραγούδια του ’30
Τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, τα «ζυθοπωλεία» (λαϊκότερα «μπυραρίες» ή’ απλά «μπύρες») συναγωνίζονταν τις ταβέρνες.
Ο Τίμος Μωραϊτίνης έγραφε: «Οι ιππόται της ταβέρνας εξελίχθησαν εις ιππότας των ζυθοπωλείων», εννοώντας πως εκεί μεταφέρονταν πλέον ο κουτσαβακισμός και ο τραμπουκισμός, ο παλικαρισμός με τις νέες πλέον μορφές του. Από τις πλέον ξακουστές ήταν η «Μπίρα του “ΠΙΚΙΝΟΥ”». Λειτουργούσε στο ισόγειο ενός παραδοσιακού κτιρίου στο Θησείο, το οποίο σώζεται μέχρι και σήμερα, και έμεινε στην ιστορία γιατί έγινε ρεμπέτικο τραγούδι λόγω της δολοφονίας του Πίκινου, γνωστού μάγκα και ρεμπέτη της εποχής.
Η φασαρία ξεκίνησε όταν μία παρέα σοβατζήδες που ζητούσε ακατάπαυστα παραγγελιές, παρεξηγήθηκε όταν αντιλήφθηκε τη δυσαρέσκεια των μουσικών, ενώ ένας έβγαλε και σουγιά. Εμφανίζεται ο Πίκινος και εξηγεί στους σοβατζήδες ότι η ορχήστρα πρέπει να παίζει για όλους. Αυτοί συνέχισαν να ψήνονται για καυγά και τότε ο Πίκινος ξαναπαρεμβαίνει λέγοντάς τους: «Μάγκες, πληρώστε το λογαριασμό και δρόμο». Ενώ αποχωρούσαν, ο ένας επέστρεψε. Ο Πίκινος όρμησε καταπάνω του και αυτός τον μαχαίρωσε. Πέθανε έπειτα από λίγες ώρες.
Ο Ρούκουνας θα γράψει δύο τραγούδια για τον αγαπημένο φίλο του:
Ο Πίκινος, 1935
Μες στο Θησείο βρε παιδιά στου Πίκινου τη μπύρα
γλέντησε όλος ο ντουνιάς Περαίας και Αθήνα
Αμάν άντρες γυναίκες λέγανε πάμε παιδιά να πιούμε
στου φίλου μας του Πίκινου και να ξημερωθούμε
Λέγανε παμ’ ν’ ακούσουμε σαντούρι το Γιαννάκη,
και τραγουδάκια όμορφα από το Σαμιωτάκι
Αμάν τώρα καημένε Πίκινε ούτε μια παλιοτέντα
δεν έμεινε στη μπύρα σου για μια παλιοκουβέντα
Ξύπνα καημένε Πίκινε από το μαύρο χώμα
κι έλα να δεις τους φίλους σου που σε θυμούνται ακόμα
Αμάν οι φίλοι σου ρε Πίκινε για σένα θρηνούνε,
πως άδικα σε σκότωσαν και μέσα τους πονούνε
Η μπύρα του Πίκινου, 1935
Η μπύρα του Πίκινου, 1935
Τα χασαπάκια, βρε παιδιά κι όλα τα ψαραδάκια,
στου Πίκινου συχνάζανε τα πιο πολλά βραδάκια
Από τις δώδεκα κι εκεί που οι ταβέρνες κλούσαν,
όσοι γουστάραν όργανα στου Πίκινου τραβούσαν.
Στου Πίκινου πηγαίνανε ν’ ακούσουν και λιγάκι,
Σαμπαχαδάκι έμορφο από το Σαμιωτάκι.
Εκεί γλεντούσαν έμορφα τους έπαιρνε η μέρα,
με κέφι πάντα έμορφο κι ο Πίκινος παρέα.
p.i.g.s. brewery… που θα πει:
Pigs In Gentleman Suits.
Αυτή η ευφάνταστη εικόνα συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του Δημήτρη, του Σταμάτη και της Βίβιαν (τα πρόσωπα πίσω από το brand) για την μπύρα που ξεκίνησαν να φτιάχνουν, αρχικά ως οικοζυθοποιοί, στη Λάρισα. Το θετικό feedback και ενδιαφέρον που υπήρξε, καθώς και η εμπειρία στα θέματα της μπύρας, αφού τα δύο μέλη εργάζονταν προηγουμένως σε ζυθοποιίες και κατείχαν την τεχνική γνώση, οδήγησαν οργανικά στην πρώτη τους ετικέτα εμπορίου με το όνομα XENOSAPIEN και λίγο αργότερα, στη δεύτερη με όνομα HELLO AGAIN. H p.i.g.s. προσεγγίζει την craft μπύρα ως τέχνη, κουλτούρα και στάση ζωής. Τοποθετεί στο επίκεντρο την ποιότητα, χωρίς περιορισμούς και στεγανά. Κάθε ετικέτα έχει το δικό της διακριτό αισθητικό concept, ώστε το τελικό προϊόν να βάζει το κομψό και ελαφρώς dirty gentleman suit του και να βολτάρει ασυμβίβαστο και πειραματικό. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε η συμμετοχή της νέας ζυθοποιίας στο Barcelona Beer Festival 2022, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ craft μπύρας στην Ευρώπη.
Tι να δοκιμάσουμε, λοιπόν;
01. Xenosapien Triple Dry Hopped Double New England IPA
Ένας εξωγήινος χυμός λυκίσκου από κάποιον μακρινό γαλαξία, με εκρηκτικά αρώματα tutti frutti, ζαχαρωτού αχλαδιού, ροδάκινου, βερίκοκου, ανανά, μάνγκο και λάμψεις εσπεριδοειδών.
02. Hello Again Double Dry Hopped Post-Coast IPA
Πώς μπορεί ένα δάσος να χωρέσει σε ένα κουτάκι μπύρας; Αρώματα κατάφυτου πευκοδάσους, μαρμελάδας από άγρια βατόμουρα, γκρέιπφρουτ και απαλές νότες αγριοτριανταφυλλιάς.
P.I.G.S. Brewery
fb: PIGS Brewery
ig: @p.i.g.s_brewery
[email protected]
Strange Brew
Αυτοί οι ζυθοποιοί είναι παράξενοι γιατί… δεν έχουν ζυθοποιείο!
Η ομάδα της Strange Brew ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2015 από τρεις φίλους οικοζυθοποιούς. Επίσημα, συστήθηκε στο ευρύ κοινό το 2017 με την κυκλοφορία της αγαπημένης Jasmine IPA, η οποία, παρά το όνομά της, δεν περιέχει γιασεμί (μα αυτοί οι τύποι είναι πραγματικά παράξενοι!).
Από τότε το νομαδικό ταξίδι συνεχίζεται κάνοντας στάσεις σε πολλά ζυθοποιεία ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Φιλοσοφώντας πάνω στα ζητήματα της μικροζυθοποιίας, θα σου πουν ότι τα κύρια χαρακτηριστικά μιας craft μπύρας είναι η ποιότητα και η γεύση, αλλά ακόμη περισσότερο η μικροζυθοποιία είναι συνυφασμένη με την κοινότητα και πως ο στόχος τους εξαρχής ήτανε να βράζουνε συναρπαστικές μπύρες και να φέρουνε κόσμο κοντά. Γι’ αυτό και έχουν κάνει αρκετές συνεργασίες με Έλληνες και ξένους ζυθοποιούς και συνεχίζουν απτόητοι να πειραματίζονται.
Όντας, λοιπόν, ένα νομαδικό ζυθοποιείο, πλέον συνεργάζονται με τη Μικροζυθοποιία Χίου, τη Μικροζυθοποιία Μεταμόρφωσης (Alea Brewing Co.) και τη 33 Brewing Co. στον Ασπρόπυργο για την πλειονότητα της παραγωγής τους. Πράγμα που σημαίνει ότι αν είσαι κοινοτικός άνθρωπος και φτιάχνεις καλή μπύρα, σίγουρα θα βρεις πολλές στέγες να σε αγκαλιάσουν.
Τσέκαρε αυτό!
Στην οδό Φαλήρου, αριθμό 86 στο Kουκάκι θα βρεις το taproom & bottleshop της Strange Brew, όπου μπορείς να δοκιμάσεις όλες τις μπύρες τους, αλλά και πολλές πολλές ακόμα!
Strange Brew
www.strangebrew.gr
Fb: Strange Brew
Ig: @strangebrewathens