Τα +banda είναι μία πολυπληθής ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων που συναντώνται τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ανατολή.
Κάθε Τετάρτη, βρίσκονται για πρόβες σε ένα υπόγειο στη Λένορμαν και βάζουν μπρος για τα μουσικά τους ταξίδια με βιολιά, λύρες, ούτια, λαούτα, λάφτα, σαντούρια, κανονάκι, cumbus, κρουστά που συναντώνται στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στον Αραβικό κόσμο (μπεντίρ, ρεκ, ταραμπουκα, ντάφ, τάμπλα), νευ και κλαρίνα. Ο Κώστας Τσαρούχης είναι «υπεύθυνος» για τη δημιουργία των συμπάντων και ασχολείται με τη διδασκαλία και την επιμέλεια της ορχήστρας. Μιλήσαμε μαζί του και μας έβαλε για λίγο στον μαγικό συμπαντικό τους κόσμο.
Πώς δημιουργήθηκαν τα +banda;
Δημιουργήθηκαν το 2019 με τόπο συνάντησης τον χώρο Baraka έπειτα από κάλεσμα που απηύθυνα με ένα event στο facebook. Στηn πρώτη συνάντηση ήρθαν 25 άνθρωποι και σοκαρίστηκα!
Πόσο δύσκολο (ή εύκολο) είναι να συντονιστούν σαράντα άνθρωποι;
Χρειάζεται κάθε φορά να μπαίνεις στη θέση του άλλου και ανάλογα την εμπειρία που έχει ο καθένας να έχει το κατάλληλο ρόλο μέσα στο σύνολο …Kαι υπομονή!
Ελλάδα, Ανατολή, Αραβικός κόσμος. Πώς παντρεύονται τόσες κουλτούρες; Και, αλήθεια, είναι τόσες όσες νομίζουμε οι διαφορές τους;
Κάθε τόπος έχει τα δικά του πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στη μουσική του και προσέχουμε να τα αποδώσουμε όσο πιο καλά μπορούμε. Όταν λέμε παραδοσιακή μουσική στην Ελλάδα για παράδειγμα, έχουμε χαώδεις διαφορές ακόμα και σε κοντινά γεωγραφικά μέρη. Στην Κέρκυρα ή στη Λευκάδα έχουμε καντάδες και βαλς και απέναντι, στην Ήπειρο ή στο Ξηρόμερο, κλαρίνα και ζουρνάδες και τσάμικα. Γενικότερα οι παραδοσιακές μουσικές στην Ανατολική Μεσόγειο θα λέγαμε ότι μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, ανήκουν στην ίδια κατηγορία τροπικών μουσικών.
Έχετε επικοινωνία με αντίστοιχες ορχήστρες του εξωτερικού;
Έχουμε επαφές με αντίστοιχα εγχειρήματα στην Ελλάδα και με ένα στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά θα μπορούσαμε να δουλέψουμε περισσότερο πάνω σε αυτό το θέμα η αλήθεια είναι… Μας βάλατε ιδέες!
Τι κοινό σας παρακολουθεί;
Άνθρωποι που ενδιαφέρονται για αυτές τις μουσικές και για αυτά τα όργανα και βρίσκουν κάτι μέσα σε αυτές που ίσως τους συνδέει με βιώματα που είχαν και έχουν.
Υπάρχει τελικά ελληνική μουσική;
Δε ξέρω τι εννοούμε Ελληνική μουσική! Φαντάζομαι η μουσική που παράγεται και «χρησιμοποιείται» μια δεδομένη χρονική περίοδο από τους ανθρώπους που μένουν σε αυτό το σημείο του χάρτη… Ό,τι στυλ και είδος μπορεί να είναι αυτό.
Γράφετε καινούργια κομμάτια που να βασίζονται στις παλιές φόρμες και δρόμους;
Ναι, παρουσιάζουμε συνθέσεις που έχουν γραφτεί επηρεασμένες από τις πολύ παλιές παραδοσιακές μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και με προεκτάσεις στο σήμερα. Κατά καιρούς έχουμε παίξει συνθέσεις των Ross Daly, Dine Doneff, Αντώνη Απέργη, Efren Lopez αλλά και μελών της ορχήστρας μας όπως των Σπύρου Λαζάρου, Καλλιόπης Καλίγιαννη και Βαλασία Ντόντουλου.
Μπορεί κάποιος/κάποια μουσικός που το επιθυμεί να γίνει κομμάτι της ορχήστρας;
Ναι! αρκεί να παίζει κάποιο παραδοσιακό όργανο σε ένα μέσο επίπεδο ικανότητας να υπάρχουν ελεύθερες θέσεις γιατι είμαστε πολλοι και κυρίως διάθεση για συνύπαρξη σε ένα σύνολο.
Τι απαντάτε σε αυτούς που μπορεί να θεωρούν ξεπερασμένη τη μουσική αυτή;
Απ ‘ότι φαίνεται αυτή η μουσική εξακολουθεί και μιλάει στις ψυχές των ανθρώπων ακόμα και σε ένα αστικό περιβάλλον όπως της Αθήνας .Με παραδοσιακες μουσικές και χορούς εξακολουθούν άνθρωποι να γλεντάνε να κοινωνικοποιούνται να συγκινούνται να δημιουργούν με αφορμή αυτές.
Σε ένα άλλο σύμπαν, μπορείτε να σας σκεφτείτε με τριάντα μουσικούς στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον;
Φυσικά ! Με δύο προϋποθέσεις ! Αποκλεισμό του Ισραήλ και τον Αλέξη Κωστάλα να μεταδίδει τον τελικό του Champions League δεχόμαστε .+bAnda da da da da
Ποια είναι τα επόμενα συμπαντικά σας σχέδια;
Ετοιμάζουμε νέο υλικό και μια μεγάλη συναυλία το καλοκαίρι στην Αθήνα αλλα και εκτός αυτής.